ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:205/345)

Sernik z mieszanką keksową 207

utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek pomarańczowy. Wsypać mieszankę keksową i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę

https:KKuchniaMniam
Rogaliki francuskie z budyniem i czekoladą 255

podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim proszek budyniowy i cukier. Resztę wstawiamy na gaz i do gotującego się wlewamy przygotowaną mieszankę. Cały czas mieszając gotujemy jeszcze około 2 minuty na wolnym ogniu. Studzimy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Każdy płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na 8 części (na pół wzdłuż dłuższego i krótszego boku

Kolorowy Przepisownik
Ciasto makowe z budyniem. 128

przygotowaniu. Będę do niego wracać, bo rodzince bardzo smakowało. Myślę, że to ciasto można przygotować na świąteczny stół, zamiast tradycyjnego makowca. Jeśli lubicie mak, to spróbujcie koniecznie. Składniki na ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 nie pełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła i margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki(...)Dodać masło, posiekać nożem. Na koniec dodać jajko i zagnieść, żeby powstała kruszonka. W między czasie zamieszać masę budyniową. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tarta. Wyłożyć 2/3 kruszonki i ugnieść dłonią. Wykleić też brzegi tortownicy do połowy. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę. Na masę, wyłożyć resztę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około

Agusiowe smakołyki
Tort makowo-orzechowy 129

suchego maku 1 łyżka proszku do pieczenia biszkopt orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy:   700 ml mleka 2  łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy na 3/4 l 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła(...)jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić      krem: Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z proszkiem budyniowym,mąką i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się

Kolorowa kuchnia Elki
Tort malinowy z paloną białą czekoladą 349

naczynia nie wypadały, a cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i malinowy proszek budyniowy należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli, stopniowo, dodawać partiami mieszając szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika

Poezja smaku
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 157

mąka pszenna- 200 g * mąka orkiszowa- 180 g* * drożdże świeże- 35 g * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 80 g * mleko- 125 ml * masło- 75 g * sól- szczypta Masa budyniowa: * budyń- 1 opakowanie * mleko- 350 ml Polewa: * śmietana 18%- 250 ml * cukier puder trzcinowy- 2 łyżki * cynamon- 1 łyżeczka Dodatkowo: * jajko do posmarowania bułek- 1 szt. oraz  * mleko- 1 łyżka(...)godz. Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać przez około 10 min. Odrywać kawałki ciasta (wielkość wg uznania), formować w okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku zrobić głębokie wgłębienie i nałożyć dużą łyżkę masę budyniowej. Bułeczki przykryć ściereczką do napuszenia na ok 25-30 min. Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec

Kraina Miodem Płynąca
Sernik z jabłkami 392

pieczenia; Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i siekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190-200 o C przez(...)powoli śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 o C przez

In my kitchen
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 558

Chcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i  budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję, bo lubię(...)łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę

Kolizje Smaków
Kruche z malinami 482

lodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa(...)wystygnięcia. Pianka: Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy.  Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo:  koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45  minut w temp. 180 C. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Kruche z malinami 331

żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego   Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa(...)wystygnięcia. Pianka: Białka ubijmy na sztywną pianę. Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy.  Na koniec dolewamy olej. Należy dobrze wymieszać. Dodatkowo:  koszyczek malin Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta . Całość pieczemy następne 40 - 45  minut w temp. 180 C. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Karpatka na biszkopcie 278

zeszytach z przepisami i szukam inspiracji. Z kilku przepisów wykombinowałam takie ciacho. Powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Budyń ugotowany na soku Cymes nadaje lekko orzeźwiającego smaku a samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki orkiszowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Karpatka: 80 g masła(...)Rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach około 30 minut aż ciasto ładnie się zrumieni. Budyń na soku: Zagotować 750 ml soku a w reszcie rozmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i gorący budyń wylać na biszkopt. Odłożyć do ostudzenia. Krem budyniowy: W 250 ml mleka zmiksować na gładko żółtka, mąkę ziemniaczaną

Ala piecze i gotuje
Tort orzechowy z kawą 934

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku(...)wystudzonym budyniem. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu

https:KKuchniaMniam
Tort Myszka Mickey 150

przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola. Krem: 1,5 litra mleka, 350g masła, 300g margaryny, 3 budynie waniliowe, szklanka cukru(...)utrzeć do białości - ok. 8-10 minut. Stopniowo dosypywać pozostały cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Masę podzielić na pół. Do jednej część dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować cienką warstwą dżemu, prócz tego blatu, który będzie na samej górze. Masą

Z miłości do słodkości
KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 166

mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Odlewamy 3/4 szklanki soku i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Pozostałą ilość soku zagotowujemy, a następnie wlewamy rozrobiony budyń. Cały czas mieszamy aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Do wystudzonego

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 148

cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie o wym. 25×25 cm)  Zawijamy folią i wkładamy do lodówki.  W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę(...)razem z cukrem zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy.  Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem.  Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar.  Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania