ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:193/345)

Pychotka rabarbarowo-truskawkowa 152

ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki. Masa:  Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru,oraz wydrążoną wanilią (same nasionka)  następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.  Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać

Wanilia i Kardamon
ciasto z orzechową wkładką i nutką kawy 166

koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszane z orzechami. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej(...)powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Jeden z biszkoptów nasączamy 1/2 cz. naparu z kawy. Wykładamy na niego 1/2 cz. masy, układamy ciasto z orzechami. Rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi nasączony biszkopt. Całość dłońmi lekko

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK DYNIOWY BEZ SPODU 132

Serniki to chyba najczęstsze ciasta, które pojawiają się na naszym stole. To troszkę paradoksalne, ponieważ jako dziecko nienawidziłam tego ciasta, a jego zjedzenie stanowiło dla mnie niebywale przykry obowiązek. Nadal nie pojmuję, jak mogłam tak sądzić! Tym bardziej, kiedy przede mną stoi taki cudowny sernik dyniowy bez spodu . Zwykle też jadamy serniki na spodzie - kruchym bądź z herbatników. Tym razem(...)beżową masę. Dodaję ser, przestudzony mus dyniowy, ekstrakt waniliowy i miksuję na gładko. Dolewam olej i mleko, wsypuję proszek budyniowy i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie delikatnie, za pomocą szpatułki, łączę pianę z białek z masą sernikową. Przelewam surowe ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiam do piekarnika. Piekę 50-60 minut, aż wierzch będzie mocno rumiany, brązowy

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocna Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową 218

Babka z Budyniem i Konfiturą Wiśniową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 jajka 130ml oleju 350ml maślanki 180g drobnego cukru do wypieków Diamant około 100-130g konfitury wiśniowej (najlepiej same wiśnie z konfitury) Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(...)budyniowa: 1. Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i postawić na ogniu, zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i łyżeczkę mąki pszennej. Tak rozmieszany budyń dodać do gotującego się mleka i ugotować gesty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Ciasto

Mała Cukierenka
TORT CYNAMONOWY 162

kryształ 2 jajka 180 g margaryny 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka sody oczyszczonej słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 280 g) 250 ml mleka Masa budyniowa śmietankowa: 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 250 g margaryny  1 olejek spirytusowy śmietankowy (3,5 g) 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 70 g gorzkiej czekolady kilka sztuk białych perełek(...)koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa - 2 opakowania budyniu śmietankowego ugotować w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę

Ciastka - domowe słodkości
Brzoskwiniowy herbatnikowiec 182

choć nie robi się go za jednym zamachem, tylko trzeba poczekać między innymi na galaretkę. Przepis dodaję również do akcji  Ciasto na niedzielę  gzie tym razem królują ciasta bez pieczenia lub czekolada. Składniki: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag margaryny 5 łyżek cukru 54 herbatniki 1 słoik lub puszka(...)pokroić na plasterki.  Prostokątną blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć 18 sztuk herbatników, na to 1/3 kremy budyniowego - rozsmarować. Potem kolejną warstwę herbatników i kremu i jeszcze raz zrobić tak samo. Na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto chłodzić kilka godzin w lodówce. RAZEM ZE MNĄ WYPIEKAŁY: Marcepanowy kącik -  Czekolada Szóste niebo -  Torcik bez pieczenia

Ewusiowe Smaki
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 173

dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki, a resztę zagotowujemy. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku dodając tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu

MyCookBook.pl
Przekładaniec z wiśniami 159

termoobiegiem na ok 35-40 minut. W trakcie pieczenia możemy zamienić ciasta miejscami, jeśli wiemy, że nasz piekarnik lubi płatać figla i przypalać z jednym miejscu. Upieczone ciasta studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a następnie gdy piana będzie sztywna dodajemy po łyżce cukru, do całkowitego wykorzystania. Miksujemy dodając po jednym żółtku(...)minut. Studzimy. Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka oraz proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do ucieranego masła. Przełożenie: Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem- placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć

Kuchnia w czekoladzie
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 435

otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone). Składniki na masę śmietanową: -1 szklanka ksylitolu -szczypta soli -5 białek, w temp. pokojowej -2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie(...)łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.  Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.  Blachę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce

Smaczne Zdrowe
Kremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzie – Blogmas 2019 #4 159

budyniu) Spód: Wszystkie składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód. Odstawić. Warstwa sernikowa: Jajka ubić mikserem z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo dodawać twaróg z mascarpone. Proszek budyniowy rozmieszać z mlekiem tak, aby nie było grudek. Zmiksować

Fitkot
Jesienne Ciasto Orzechowe Miodownik 194

słodką masę, którą po lekkim przestudzeniu wykładamy na pierwszą blaszkę z ciastem (ciasto oczywiście surowe!), i pieczemy w temp. 180*C przez 15 minut. Pozostałe placki pieczemy same również w tej samej temperaturze i tym samym czasie. Z reszty mleka i budyniu należy przygotować gęstą masę budyniową od czasu do czasu ją mieszając, którą studzimy i wykładamy na jeden

W Moim Magicznym Domu
Ciasto bez pieczenia - a la 3 bit 259

Ciasto idealne dla lubiących słodkości. Jeden kawałek w zupełności wystarcza by zaspokoić pragnienie słodyczy ;) I do tego bez pieczenia w piekarniku! Dla mnie bomba! Potrzebujemy: masa korówkowa (kajmak) 500g herbatników 1/3 tabliczki czekolady  Masa budyniowa: kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 2 duże łyżki mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej(...)korówkową i przykrywamy warstwą herbatników.  Następnie wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny . Ubijamy śmietanę, opcjonalnie możemy dodać śmietan-fix'y. Na koniec ubijania dodajemy lekko przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.  Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch ścieramy czekoladę. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto "Pijak" 1126

proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo

Smakołyki Asi
Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami 366

lepszego do popołudniowej kawki! Przepis znalazłam na ilovebake.pl   Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki maki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Budyniowa pianka 7 białek 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 x 40 g budyniu waniliowego

Czerwona Porzeczka
Odwrócone ciasto z brzoskwiniami (bez glutenu, bez jajek, bez tłuszczu) 156

sama się zdziwiłam!) tylko jakoś nie potrafiłam go później wyłożyć ,,do góry nogami".  Z pewnością byłoby mi o wiele łatwiej, gdybym piekła w okrągłej formie. Dopiero po rozkrojeniu ciasta na mniejsze kawałki mogłam je swobodnie odwrócić na drugą stronę.  Pomimo swej ,,zdrowotności" wyszło naprawdę smaczne i słodkie. Babci też bardzo zasmakowało, chociaż jest wierna tradycyjnym wypiekom. Naprawdę warto(...)oprószyć płatkami jaglanymi lub innym, bezglutenowym zamiennikiem. Wyłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń. W jednej misce wymieszać mąkę jaglaną, proszek budyniowy, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodać zmiksowane wcześniej banany i mleko. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać na brzoskwinie, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przed ok. 35-40 minut. Upieczone

Kuchnia Ellie