puch. Ciągle ubijając, dodaj ser, miękkie masło, sermix i mleko. ( zamiast sermixu dodałam mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszałam i wlałam do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części. Do jednej dodaj masę kajmakową i dokładnie wymieszaj mikserem. Na ciasto jasne wyłóż masę serową ( w zależności od piekarnika można zapiec ok. 15 minut ) po czym wlać masę
Różne smaki w kuchniciasta, nakłuwamy widelcem. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników
Cukiernia Pychotkijajko + dodatkowo: 3 łyżki wiórków kokosowych do kruszonki (nie trzeba) Z mąki, cukru (ksylitolu), proszku do pieczenia, szczypty soli, jajka oraz masła pokrojonego na mniejsze kawałki zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Z drugiej części wykleić spód blaszki wyłożonej wcześniej papierem(...)proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z cukrem (ksylitolem) i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy rozrobione mleko z proszkiem budyniowym. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok.1 minutę energicznie mieszając, następnie zdejmujemy z palnika. Na spód schłodzonego ciasta wykładamy owoce pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszane wcześniej z mąką (skrobią) ziemniaczaną. Na owoce wylewamy gorący budyń, wyrównujemy. Na wierzchu
Smaczne Zdrowebudyniowy 1/2 opakowania budyniu wanilinowego + mleko (zgodnie z instrukcją na opakowaniu)* 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo frużelina truskawkowa, przepis TUTAJ * przygotowałam z całego opakowaniu i do kremu wykorzystałam połowę ugotowanego budyniu Na samym początku przygotować budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) . Ostudzić. W międzyczasie przygotować naleśniki. Masło roztopić, lekko ostudzić. Składniki na ciasto(...)sobą. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Chwilę przed smażeniem, całość ponownie wymieszać. Za pomocą chochli nalewać porcje ciasta na patelnię (1 naleśnik = 3/4 chochli) . Naleśniki smażyć na średnim ogniu (najlepiej na suchej patelni) . Na samym końcu przygotować krem budyniowy. Ostudzony budyń bardzo dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone i cukrem wanilinowym. Naleśniki posmarować kremem i frużeliną truskawkowa. Zwinąć
Ugotowaćczasu jak zmiękną. Będą się dały dobrze formować. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy 10 minut w nagrzanym na 190⁰C piekarniku. Jeśli pieczecie w formie ceramicznej, wyjmijcie ciasto z lodówki chwilę wcześniej żeby zdążyła się ogrzać, nie przeżyła w piekarniku wstrząsu termicznego i nie pękła. Którą formę wybrać? Metalowa szybciej się nagrzewa ale i szybciej stygnie. Nie wolno(...)masłem, cukrem i nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko i stale mieszając doprowadźcie do zgęstnienia. Zdejmijcie z ognia. Podpiekanie wstępne w przypadku kruchego ciasta sprawia, że nie nasiąknie ono masą z nadzienia, nie zwilgotnieje, pozostanie kruche i chrupkie. Wyjmujemy, wylewamy na nie przygotowany wcześniej
Karo in the Kitchensztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo dodajemy ser, proszek budyniowy, olejek waniliowy i na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. 5. Na orzechy wykładamy połowę sera, rozkładamy kawałki brzoskwiń i na to resztę sera. 6. Ciasto wkł a damy do na grzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 1,5 - 2 godziny
Kuchnia domowa Anidelicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa z orzechami :-) oryginalny przepis pochodzi stąd klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę 22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25 (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej. Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i przecinamy na dwa blaty. Składniki na poncz mieszamy ze sobą. Ponczujemy pierwszy blat. Następnie smarujemy go cienką warstwą powideł. MASA BUDYNIOWA Do garnka wlewamy mleko, z czego 0,5 szklanki zostawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSEROWA: - kostka sera białego (tłusty bądź półtłusty) 250g - 2 jajka - 2 płaskie łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym bądź śmietankowym - 100 g cukru pudru - 2 łyżki śmeitany 30% - łyżka soku z cytryny W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Dno i brzegi formy wylep ciastem. Wylej masę serową, rozsyp 1/2 szklanki zamrożonych jagód. Resztę ciasta rozwałkuj i potnij na długie
SMYKWKUCHNIdrugą schłodzić w lodówce. Zagotować połowę mleka, a drugą połowę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, mieszaninę wlać do gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać. Obrać owoce kiwi i pokroić na połówki. Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone owoce. Na owoce wyłożyć letni budyń, zetrzeć
Mix smakubudynie są z cukrem - cukru już nie dodajemy. Następnie zagotowujemy 1 litr wody i na wrzątek wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Zagotowujemy. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. W misce ucieramy margarynę dodając po łyżce budyniu. Na ciasto wykładamy 1/2 porcji kremu, przykrywamy 2 plackiem, na górę wykładamy pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów, jeśli lubimy bardzo
Walijskie Pichceniepochodzi z bloga Kwestia Smaku, ale w przepisie sporo pozmieniałam. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Składniki: Spód: 160 g mąki (u mnie mniej więcej po połowie pełnoziarnistej, orkiszowej i ryżowej) ok. 90 g zimnego masła 1 jajko 2 łyżki ksylitolu Warstwa budyniowa: opakowanie budyniu śmietankowego (64 g) 500 ml mleka roślinnego 2 łyżki(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć na spód i boki formy na tartę (najlepiej wcześniej posmarować ją tłuszczem) i ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 15 minut w 180ºC. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka. U mnie było to 64 g proszku budyniowego i 500 ml mleka. Posłodzić ksylitolem, dodać
Healthy food explorerogromnie! A końcem truskawkowego sezonu nie przejmujcie się ani trochę - ciasto wyjdzie pyszne z malinami, jeżynami, a nawet śliwkami, które już pojawiają się na targach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka(...)łyżki cukru Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami i proszkiem budyniowym. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawać mąkę z kremówką, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć truskawki rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasło należy posiekać nożem). Zagniatamy ciasto i owijamy je w folię spożywczą. Schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wykładamy nim blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy nasz spód do zezłocenia (około 15-17 minut). Uwaga! Po wyjęciu spodu(...)cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Do masy wlewamy powoli śmietankę, miksując. Następnie dodajemy proszek budyniowy i nasz ser (łyżka po łyżce), miksujemy do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy 6 białek (2 z ciasta i 4 z masy). Naszą piankę z białek dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy np. za pomocą łyżki
Słodkie okruszkimasło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajka. Ucierać do otrzymania puszystej, gęstej masy. Dodawać porcjami ser. Proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy serowej, cały czas ucierając. 5. Do tortownicy schłodzonej i wyklejonej ciastem wkładać kleksy obu mas – serowej i makowej. 6. Piec około 1 godziny w temperaturze 175 – 180 stopni C. Zostawić
W mojej kuchnidekoracji wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z 6 łyżkami cukru, następnie miksujemy z żółtkami. Łączymy ( już nie miksując!) z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 30 minut w temp. 175*C Budyń gotujemy z połowy mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Po ugotowaniu i wystudzeniu miksujemy z masłem oraz(...)zaparzamy w 125 ml wody i łączymy z resztą spirytusu. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt Na biszkopcie rozsmarowujemy masę pierwszą - budyniową, a następnie szybko nakładamy masę cappuccino. Trzemy na tarce bądź skrobiemy nożem na koniec czekoladę wprost na górę ciasta. Wstawiamy je do lodówki na ok. 2 godzin ( aż stężeje) zaparzamy sobie kawę i cieszymy się smakiem pysznego ciasta
W Moim Magicznym Domu