ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:180/345)

Kruszonka z malinową pianką budyniową 160

minut. Wystudzić. W misce ubić białka, dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie proszek budyniowy i miksować jeszcze trochę. Stopniowo wlać olej, nadal miksując, do połączenia się wszystkich składników. Na upieczony spód wyłożyć piankową masę, ułożyć owoce - na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Gotowe

Trufelkowo
kruche z budyniem i owocami w galaretce 150

kokosu 1,5 łyżki masła dodatkowo: galaretka na szybko o smaku limonka (lub inna) Składniki ciasta zagnieść szybko i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumieni. W tym czasie przygotować budyń: proszek budyniowy rozmieszać z cukrem i odrobiną mleka, ugotować na pozostałym mleku. Owoce pokroić. Z podanych składników zarobić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karpatka. 126

piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Składniki na krem: 500 ml mleka + pół szklanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 1 kostka masła 3/4 kieliszka(...)folią spożywczą lub co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Na koniec dodać wódkę. Miksować jeszcze chwilę. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Kruche z borówkami i budyniową pianką 170

wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Shrek 206

charakterystyczny zielonkawy kolor. Ciasto wygląda efektownie, a do tego smakuje wybornie - jest delikatne, niezbyt słodkie, orzeźwiające. Polecam serdecznie :) Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio(...)wystygnięcia. 7. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią delicje. 8. Masa śmietanowa: Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na delicjach. Odstawić do stężenia. 9. Gdy pozostałe dwie rozpuszczone galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę śmietanową.  10. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Domowa Cookierenka Agi
Śliwkowo-budyniowa poezja 164

Słodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)łyżce budyniu. 4.        Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu. 5.        Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej

VioletoweKucharzenie
Ciasto snickers na herbatnikach (bez pieczenia) 222

tego kawa, dobre towarzystwo i można leniuchować:) Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia: 20x30 cm lub 25x25 cm. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)część masy budyniowej wykładamy na ciemne ciastka i przykrywamy ją jasnymi herbatnikami. Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i żurawiną. Jeszcze tylko posypcie dodatkowo tartymi orzechami włoskimi. Pycha! Ciasto wstawiamy

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką 202

mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka:  5 białek  1 szklanka  cukru(...)powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony,zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać jeżyny delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec

Kolorowa kuchnia Elki
Manchester tart 133

Manchester tart było dla mnie miłym zaskoczeniem. Myślałam, że połączenie budyniu, dżemu truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka(...)ilość by był bardziej gęsty. Połowę mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy, kiedy będzie gorące dodajemy pozostałe mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Ciasto na tartę. Mąkę mieszamy z masłem, łyżką cukru i 3 łyżkami śmietany (ja użyłam 36%), żółtkiem i ugniatamy tak aby składniki

wysmienity
Ciasto Aniołek 473

się upiec, gdy zaczynałam się uczyć pieczenia. Przepis widnieje w moim starym, rozpadającym się zeszycie, często do niego wracam, bo ciasto jest bardzo proste i przyjemne do wykonania. Ponadto niesamowity jest efekt. Kruche placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;) Polecam(...)jajka szklanka cukru 2 cukry waniliowe 250g margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: wiórki kokosowe Kruche blaty:  Składniki na kruche blaty mieszamy razem i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, układamy w blasze na papierze do pieczenia  i pieczemy około 13-15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, żeby nie przepiec zbytnio blatów

Czerwona Porzeczka
Ciasto czekoladowe z agrestową pianką 184

Składniki na ciasto mąka pszenna, 250g cukier, 200g kakao, 3 łyżki  proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta masło, 250g coca-cola, 200ml jajka, 2 szt mleko, 75ml Składniki na krem woda, 5 szkl budyń śmietankowy, 3 opak galaretka agrestowa, 2 opak masło, 200g cukier, 3-5 łyżek Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy składniki(...)minut w temperaturze 170st. Studzimy, przekrawamy w poprzek na dwa placki. 4 szklanki wody zagotowujemy, w reszcie wody rozprowadzamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy galaretki i cukier ( w zależności jak bardzo chcemy mieć słodkie ciasto). Studzimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Połowę kremu wykładamy

Gotowanie moimi oczami
Szarlotka z wiśniową pianką 205

dół, bez termoobiegu). Odrywamy około 2/3 ciasta i wykładamy nim spód. Spód dziurkujemy widelcem. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy spód na złoty kolor około 12-15 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika). W tym czasie przygotowujemy piankę budyniową. Białka jaj dokładnie ubijamy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Pod koniec

Słodkie okruszki
Kruche ciasto z kremem i orzechami (Pani Walewska czy też Pychotka) 431

blachy i piekę w niej drugie ciasto, które czekało w lodówce. Postępuję tak samo, jak wcześniej, czyli na ciasto daję pozostały dżem, na to piana z 2 białek i jednej łyżki cukru, na koniec orzechy. Piekę w rozgrzanym piekarniku. Przygotowuję budyniową masę - odlewam 1/2 szklanki mleka, mieszam w niej budyń i cukier, pozostałe mleko zagotowuję. Pomału wlewam do niego wymieszany

Wielopokoleniowo
Kora brzozy 430

wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny 5 żółtek 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru(...)brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Odłożyć troszkę kremu do posmarowania wierzchu.Połową masy posmarować jeden płat ciasta  .  Ułożyć delicje namoczone w kawie  czekoladą do dołu . Wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim plackiem.Posmarować kremem. Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie (na tzw. "dachówkę") i zalać galaretką

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 237

jest twarda (moja była idealna bez podgrzewania). Na masie kajmakowej układamy warstwę krakersów (lub herbatników, gdy preferujemy b.słodkie ciasta). W rondlu podgrzewamy 2 szklanki (500ml) mleka z 1/4 szklanki cukru. W kubku mieszamy pozostałe 250ml mleka z proszkiem budyniowym. Masę wlewamy na gotujące się mleko z cukrem, mieszając doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy (do zgęstnienia). Do masy budyniowej(...)gorącą masą maślano-budyniową zalewamy warstwę krakersów. Na masie układamy kolejną (3 już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą

Smaczne Zdrowe
CIASTO POMARAŃCZOWO – DYNIOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI BEZ MIKSERA! 135

wszystkich, którzy je spróbowali. Jest niezwykle aromatyczne, w smaku bardziej pomarańczowe niż dyniowe, co mi osobiście odpowiada, a powidła nadają mu świeżości, naturalnej słodkości i kwaskowości jednocześnie. Ciasto można również przygotować w formie muffinków. Ten wypiek zapisuję do swoich TOP of THE TOP.  SKŁADNIKI: 300 g puree z dyni 1 świeża pomarańcza ( 50 ml soku + starta na małych oczkach(...)następnie mus dyniowy i wymieszać rózgą. Do drugiej miski przesiać mąkę, a potem dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, proszek budyniowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia składników. Ciasto wyłóż do keksówki lub formy na muffinki. Do formy dodać ok. 5 – 6 łyżek powideł  wzdłuż formy częściowo je zagłębiając do ciasta

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania