ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:178/345)

Kruchy placek z wiśniami i pianką 134

Kolejne ciasto z serii "strzępce i kruszonki". Tym razem z wiśniami i  pianką z dodatkiem oleju. Ciasto: 7 żółtek 250 g margaryny 4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczeni 2 łyżki śmietany 18% Pianka: 7 białek 1,5 szklanki cukru budyń smietankowy 1 duży+1 mały 200g kokosu 2/3 szklanki oleju(...)około 15 min ut w temperaturze 180 stopni. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać proszek budyniowy, a po chwili wlewać strużką olej. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piankę rozłożyć równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, obsypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Truskawkowa magia smaku 428

szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy

Z miłości do słodkości
Miodownik 176

postacią,z reguły składają się one z trzech lub czterech warstw miodowych blatów przełożonych masą budyniową czy masą z kaszy manny. Mój składa się z trzech blatów posmarowanych powidłami  i masą z kaszy manny. Wierzch udekorowany jest kajmakiem i  posiekanymi orzechami.  ciasto: 600 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru trzcinowego   2 łyżeczki sody oczyszczonej

Kolorowa kuchnia Elki
Ślimaczki z budyniem 506

wlewamy 500-550 ml mleka, dodajemy cukier do smaku i zagotowujemy. W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i mocno mieszamy jeszcze przez 1-2 minutki. Odstawiamy do schłodzenia. Można dodać do budyniu ok. 100 g rodzynek. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt. Wykładamy równo przestudzony budyń i zwijamy jak roladę

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto z pyszną pianką i malinami 116

wsypywać powoli cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Ostatnim składnikiem jest olej, wlać go do masy wolnym strumieniem. Wymieszać do połączenia się z masą. Masę białkową wyłożyć na zimne podpieczone ciasto, i rozłożyć gęsto maliny, otworami do góry. Lekko je wcisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta i wstawić

Kuchnia Pokoleń
Karpatka z kremem cytrynowym 399

rozprowadzamy szpatułką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min. Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta. PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając dodajemy startą skórkę z cytryny i sok. Pozostałe 400 ml mleka(...)budyń zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki. Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło. PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym: Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki

kulinarnyJa
torcik jabłkowo-miętowy 176

Wiecie, że lubię wymyślać przepisy. Wczoraj dostałam weny twórczej i wymyśliłam znowu. Jeśli lubicie orzeźwiające smaki, to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Lekkie,wilgotne, trochę kwaskowate, z wyczuwalną nutą mięty. Biszkopt nasączony galaretką, jabłkowo-miętowy mus i lekki krem tworzą bardzo oryginalne połączenie. Podobno dziś na wszystkich stołach jabłeczniki, u mnie więc też, choć nietypowy. *tortownica(...)jabłkową wylać na biszkopt (biszkopt wchłonie część masy, dzięki czemu będzie wilgotny). Odstawić do całkowitego stężenia. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. Krem wyłożyć na masę jabłkową i wstawić ciasto do lodówki. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą wylać na ciasto. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ptysie z kremem karpatkowym 124

jajka dodawać do masy stopniowo  (jeżeli dodamy wszystkie jajka na raz ciasto nie wyjdzie ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje masy zachowując spore odstępy ponieważ ciasto w czasie pieczenia zwiększa swoją objętość 2-3krotnie. Pieczemy 35minut w temperaturze 210°C. Uwaga!!! W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika ponieważ ptysie opadną. Masa karpatkowa Składniki: 3 szklanki(...)cukrem pudrem, lub polewamy rozpuszczoną czekoladą. Ptysie najlepiej smakują n drugi dzień kiedy ciasto nawilgnie od kremu. Ptysie z kremem karpatkowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sernik oreo z borówkami i malinami Pudding chia z musem z mango i kiwi – Ksiega-smaku.pl Rurki z kremem budyniowym | ksiega-smaku.pl Churros – przepis na Hiszpańską przekąskę Artykuł Ptysie z kremem karpatkowym pochodzi

Księga-Smaku
"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym 523

planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich (nie zmielonych) łyżka mąki 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 kopiata łyżka mąki pszennej  2 łyżki cukru 100 g masła 500 ml mleka dodatkowo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką 186

idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami. Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka Szczypta soli ¾ szklanki białego cukru 4 łyżki oleju ¾ szklanki mąki pszennej 2 czekoladowe budynie 1 łyżka(...)Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu

VioletoweKucharzenie
Sernik królewski 228

Masło roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez trzy minuty. Dodajemy masło i proszek budyniowy, mieszamy. Następnie dodajemy mielony ser. Masę miksujemy na najniższych obrotach miksera do momentu połączenia się wszystkich składników *** *** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię *** *** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce lub rwiemy na kawałki ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 184

temat   szarlotki Jabłkowa   Fantazja   Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe bez cukru * litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy  Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej śmietany

Magiczne Życie Marty
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 191

papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem. Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas

kulinarne odsłony pati
Ciasto bananowiec 601

łyżeczka sody oczyszczonej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nasączenie • 1/2 szklanki zaparzonej kawy • 2 łyżki likieru kawowego lub syropu do kawy np. kawowego, czekoladowego, migdałowego, waniliowego Kawowy krem budyniowy • 700 ml mleka • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej • 3 żółtka • 1 budyń śmietankowy • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 op. cukru wanilinowego • 250 g masła (miękkiego) • 2/3 szklanki cukru(...)zmiksować na małych obrotach miksera (dokładnie, ale tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto). Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru lub syropu. Posmarować powidłami. Krem budyniowy Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka

KUCHNIA POLSKA
Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko 202

Prosty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!