ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:183/345)

Tarta z rabarbarem 102

Dzięki temu będzie on mniej wilgotny w cieście. Ciasto rozwałkowuję, a następnie przenoszę do foremki starając się by wszędzie było równomiernie grube. Nie przejmujcie się, jeśli tak jak mi, ciasto rwie się na potęgę. Spokojnie można sobie pomóc rękoma. Odrobinę powinno zostać w nadmiarze. Z niego później powykrawam dekorację na wierzch tarty.  Spód podpiekamy przez 15 minut w nagrzanym(...)spód posypuję bułką tartą, która ma wchłonąć nadmiar płynu. Następnie wykładam rabarbar i posypuję całość tapioką. Teraz czas na masę serowo-budyniową. Jeśli nam trochę zostanie, to spokojnie możemy przelać ją do jakiejś kokilki i piec równocześnie z ciastem. Piekę z 30 minut również w temperaturze 180 stopni. Po czym wyciągam i dekoruję pozostałą częścią ciasta. Dopiekam przez 15 minut

Karczma Honorietty
Princepolek, czyli ciasto z Prince Polo, migdałów, orzechów i kokosu :) 444

polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut w piekarniku. Masa budyniowa: 1litr mleka 3 budynie waniliowe ¾ szklanki cukru żółtka (pozostałe z masy bezowej) 200g masła (82%) Część mleka odlewamy do średniej(...)cały czas ucieramy. Gotową masę budyniową przekładamy na biszkopt, po czym przykrywamy go masą bezową i robimy polewę. Polewa: 70g czekolady 100ml śmietanki kremówki (30%) Śmietankę zagotowujemy w garnuszku, po czym dodajemy do niej pociętą na drobniejsze kawałki czekoladę i cały czas mieszamy, do chwili, gdy powstanie jednolita masa czekoladowa. Gorącą czekoladą oblewamy wierzch ciasta i pozostawiamy

Smakowy Raj
Tort Krówka 195

kroi. Wczoraj się jednak zmobilizowałam, przerobiłam ten przepis, dostosowałam i muszę przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Jak ciasto wyglądało w trakcie składania możecie zobaczyć na nowym instagramie bloga ( klik ). Polecam! Uwagi: 1) biszkopt można przygotować dzień wcześniej 2) budyń do masy budyniowej trzeba też zrobić wcześniej (niekoniecznie dzień wcześniej, ale np. rano), żeby dobrze zdążył wystygnąć, zanim zmiksujemy(...)masłem 3) masy śmietanowej nie należy przygotowywać wcześniej, żeby nie stała zbyt długo w cieple; polecam zrobić ją, gdy będziemy mieć już gotowe, złożone, schłodzone ciasto 4) przed przystąpieniem do produkcji polecam zapoznać się dokładnie z przepisem, aby mieć dokładny ogląd sprawy ;) przepis jest dość długi, ale też nieskomplikowany 5) proponuję wszystkie warstwy składać w tortownicy, tzn. ułożyć dolny biszkopt

Słodkie inspiracje
Karpatka. 148

Ostatnio odwiedziła nas moja siostrzyczka, która tak jak ja uwielbia słodkości, a najbardziej chyba ciasta z kremem. Kiedyś skarżyła się, że już dawno nie jadła karpatki, więc postanowiłam ją zaskoczyć i właśnie takie delicje przygotować. Tym razem nie przygotowałam tradycyjnego kremu budyniowego, lecz wykorzystałam przepis na krem do napoleonek zamieszczony w gazetce Kauflandu, którego oryginalną recepturę znajdziecie tutaj , i okazał

Rozpustne gotowanie
Miodowiec z powidłami i masą budyniową 309

Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, pod koniec wlać śmietankę. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 2 szklani mleka zagotować z cukrami. Do pozostałego mleka wsypać mąki, dodać żółtka(...)Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną (przez noc). Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
ambrozja- składany sernik z bezą 252

Dziś przepis na chyba najbardziej wypasione ciasto na blogu. Tym razem to wypiek mojej Mamy ale było tak pyszne, że nie mogłabym się nim nie podzielić. To ciasto to zlepek kilku przepisów: królewicza, sernika i oczywiście bezy, której moja Mama jest absolutną mistrzynią. Z podanej porcji wychodzi duża, solidna blacha więc spokojnie wystarczy dla sporej gromadki.  *blaszka(...)Przykryć ściereczką i odstawić (można upiec nawet dwa dni przed składaniem ciasta). Sernik: żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, budynie i stopione masło. Krótko zmiksować, na końcu dodać rodzynki. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 170*C, wystudzić (najlepiej przez noc). Krem budyniowy: budynie i cukier rozpuścić w połowie mleka. Resztę zagotować, wlać rozrobiony proszek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruszonka z malinową pianką budyniową 147

minut. Wystudzić. W misce ubić białka, dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie proszek budyniowy i miksować jeszcze trochę. Stopniowo wlać olej, nadal miksując, do połączenia się wszystkich składników. Na upieczony spód wyłożyć piankową masę, ułożyć owoce - na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Gotowe

Trufelkowo
kruche z budyniem i owocami w galaretce 135

kokosu 1,5 łyżki masła dodatkowo: galaretka na szybko o smaku limonka (lub inna) Składniki ciasta zagnieść szybko i wylepić nim dno blaszki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumieni. W tym czasie przygotować budyń: proszek budyniowy rozmieszać z cukrem i odrobiną mleka, ugotować na pozostałym mleku. Owoce pokroić. Z podanych składników zarobić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Karpatka. 113

piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Składniki na krem: 500 ml mleka + pół szklanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 1 kostka masła 3/4 kieliszka(...)folią spożywczą lub co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując. Na koniec dodać wódkę. Miksować jeszcze chwilę. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Kruche z borówkami i budyniową pianką 158

wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli

kulinarnyswiatdomi
Ciasto Shrek 188

charakterystyczny zielonkawy kolor. Ciasto wygląda efektownie, a do tego smakuje wybornie - jest delikatne, niezbyt słodkie, orzeźwiające. Polecam serdecznie :) Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio(...)wystygnięcia. 7. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią delicje. 8. Masa śmietanowa: Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na delicjach. Odstawić do stężenia. 9. Gdy pozostałe dwie rozpuszczone galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę śmietanową.  10. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Domowa Cookierenka Agi
Śliwkowo-budyniowa poezja 154

Słodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)łyżce budyniu. 4.        Wyłożony biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego. Następnie przelewamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki (żeby masa dokładnie stężała). Wierzch smarujemy reszta kremu i przykrywamy odciętą reszta biszkoptu. 5.        Ciasto najlepiej zostawić na noc w lodówce. Odwrócić foremkę na talerz. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej

VioletoweKucharzenie
Ciasto snickers na herbatnikach (bez pieczenia) 190

tego kawa, dobre towarzystwo i można leniuchować:) Wspaniałe ciasto przekładane herbatnikami, budyniem z kajmakiem i orzechami. Domowe najlepsze! Przepis znalazłam na blogu Trzeci Talerz. Od siebie dodałam do niego żurawinę i tarte orzechy włoskie. Składniki na formę do pieczenia: 20x30 cm lub 25x25 cm. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)część masy budyniowej wykładamy na ciemne ciastka i przykrywamy ją jasnymi herbatnikami. Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i żurawiną. Jeszcze tylko posypcie dodatkowo tartymi orzechami włoskimi. Pycha! Ciasto wstawiamy

Zasmakuj Kuchni
Kruche ciasto z jeżynami i budyniową pianką 190

mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka:  5 białek  1 szklanka  cukru(...)powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony,zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać jeżyny delikatnie wciskając je w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec

Kolorowa kuchnia Elki
Manchester tart 122

Manchester tart było dla mnie miłym zaskoczeniem. Myślałam, że połączenie budyniu, dżemu truskawkowego i wiórek kokosowych to nic nadzwyczajnego. Zwykła nuda... Jednak kruche ciasto z kremowym budyniem i słodkim dżemem okazało się bardzo smaczne. Przygotowałam 12 małych tartaletek, ale z tego przepisu równie dobrze można przygotować jedną dużą tartę. Składniki: 5 łyżek wiórek kokosowych 2 opakowania budyniu 750 ml mleka(...)ilość by był bardziej gęsty. Połowę mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy, kiedy będzie gorące dodajemy pozostałe mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę masła i jeszcze raz mieszamy. Ciasto na tartę. Mąkę mieszamy z masłem, łyżką cukru i 3 łyżkami śmietany (ja użyłam 36%), żółtkiem i ugniatamy tak aby składniki

wysmienity

Proponowane wyszukiwania