ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:11/345)

Wypieki na święta niekoniecznie tradycyjne 74

Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką na kruchym spodzie. Kruche ciasto z budyniową pianką piekę na wiele sposobów jak malinowa chmurka czy kruche z truskawkami . Bardzo lubię to ciasto, bo uwielbiam ciasta z kremem. Budyniowa pianka jest lekka, kremowa i z powodzeniem(...)zastępuje krem. Sądzę, że szarlotka z budyniową pianką z powodzeniem zastąpi mazurek z marcepanem , który upiekłam zdaje się w zeszłym roku. Szarlotka z budyniową pianką Składniki: Kruche ciasto 350 g pszennej mąki 200 g masła, zimnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 5 żółtek szczypta soli, jeśli masło jest niesolone Mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone

codojedzenia
Budyniowiec na ciasteczkach 113

Jest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach

Kuchnia Pokoleń
Ciasto biedronka 188

Pomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki .  Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru(...)zwłaszcza brzegi!) . Ciasto po złożeniu przechowywać w lodówce.  Składanie ciasta: spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego środkowy spód ciasta  dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego wierzch ciasta z otworkami 1/3 kremu maślano-budyniowego wiórki kokosowe lekko tężejąca galaretka * na tortownicę o śr. 28 cm (wtedy biszkopt będzie bardzo wysoki) lub formę

Ugotować
Najlepsza Karpatka 402

Karpatka - jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce składające się z parzonego ciasta i masy budyniowej. Wielbicieli Karpatki nie brakuje i z pewnością tym wypiekiem uradujemy niejednego domownika.  Ponadto Karpatka nie jest skomplikowanym ciastem do przygotowania i nawet początkująca pani (lub pan) domu powinna sprostać takiemu wyzwaniu. ;)  Najlepsza Karpatka - Składniki: Ciasto: 3 jajka 75 g masła 3/4 szklanki mąki(...)ubitego masła. Miksujemy do momentu aż masa stanie się gładka. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową i przykrywamy górną częścią ciasta. Całość oprószamy cukrem pudrem.  Ciasto po przygotowaniu musi koniecznie spędzić minimum 4 h w lodówce. Karpatka najlepiej smakuje wyciągnięta z lodówki ok. godzinę przed podaniem

Słodka Strona
CIASTO KRUCHE Z KREMEM BUDYNIOWYM, AGRESTEM I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ 135

mnóstwo drzew akacjowych. lubiłam się tam bawić chować. Dziś w agreście się nie chowam, ale przygotowuję różne ciacha z jego dodatkiem. Dziś mam dla Was przepis na kruche ciasto z kremem budyniowym, agrestem i pyszną chrupiącą , migdałową kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 84

kołkami, jest rosół z okami, zakalec na palec, lecz kompotu z rabarbaru dla Barbary nie ma wcale! A u mnie jak najbardziej rabarbar jest ! i to pod postacią smakowitego budyniowego ciasta ! :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 300 g masła 0,5 szklanki cukru 1 całe jajko 2 żółtka 180 g śmietany 12 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Taste Therapy
Słodkie święta - przepisy 107

wykorzystać na Święta Bożego Narodzenia. Mam nadzieję ,że skorzystacie z propozycji albo będą inspiracją do świątecznych wypieków :) Rolada waflowa z bananem Wyśmienitki Łatwy makowiec Ciasto serowo - jabłkowe Ciasto jabłkowo - budyniowe Ciasto " Wiśniowy szyk" Placek Iłowiecki Piernik z herbatą Sernik gotowany Wafel z mlekiem w proszku Cytrynowiec Shrek - zielone ciasto Ciasto szachownica "szach- mat" Piernik siostry Anastazji Miodownik Kakaowe ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 145

zważyła. A może znacie jakiś sposób żeby uratować taką masę? Składniki na blaszkę 20×20 cm (podaję składniki według oryginalnego przepisu czyli z masą budyniową, a nie tak jak u mnie bitą śmietaną): Ciasto : – 140 g masła w temperaturze pokojowej – 0,5 szklanki cukru – 3 jajka – 1 szklanka mąki – 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy, do momentu, aż się rozpuszczą i dokładnie połączą. Nie gotujemy. Zdejmujemy z gazu i gdy polewa zacznie delikatnie tężeć przelewamy ją na masę budyniową. Ciasto przechowujemy w lodówce. Z ciasta wykroiłam 12 porcji. Jedna to 370 kcal Fale Dunaju – wersja nieudana Dwukolorowe ciasto ucierane z wiśniami Fale wyszły „jako tako” Smacznego

Relaxtime
Tort jabłkowy 99

Tort jabłkowy to przekładany 3-warstwowy biszkopt na kruchym spodzie. Bardzo pracochłonne ciasto składające się z kruchego ciasta posmarowanego konfitura oraz wysokiego biszkoptu przełożonego masą budyniową i masą jabłkową. var metaslider_8750 = function($) { $('#metaslider_8750').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText(...)pierwszy blat ciasta 20. Wysmarować biszkopt masą budyniową 21. Położyć kolejny spód biszkoptowy 22. Wyłożyć jabłka 23. Przyłożyć ostatnim biszkoptem i docisnąć 24. Wierzch ciasta wysmarować resztą masy budyniowej 25. Ciasto posypać po górze płatkami migdałowymi Poprzedni krok 1 z 25 Następny krok Artykuł Tort jabłkowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Murzynek z kremem budyniowym 172

masy, wymieszać delikatnie. Pieczenie – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 przez 40 minut. Sprawdzić stan upieczenia ciasta za pomocą drewnianego patyczka. Krem budyniowy – do garnka wlać mleko. Zostawić trochę do rozmieszania mąki ( 1/2 szklanki). Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko wymieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem(...)już mleko będzie się gotować powoli wlać rozmieszane mąki i zagotować. Masa musi zgęstnieć. Ostudzić Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – upieczone ciasto przekroić na pół. Zdjąć górę ciasta i na spodnia część rozłożyć budyń. Przykryć wierzchnią częścią ciasta. Gdyby polewa bardzo zgęstniała lekko ją podgrzać. Polać ciasto polewą. Posypać

Kuchnia Pokoleń
Prince polo 92

Żółtka ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ucieramy aż piana stanie się gęsta(...)łyżce dodajemy wystudzony budyń a na końcu kilka kropli aromatu rumowego (ilość wg uznania do smaku). Składamy ciast. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Układamy pierwszy blat, wykładamy połowę masy budyniowej, ciasto z prince polo, masę budyniową oraz drugi blat biszkoptu. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao, mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy kilka łyżek

Fascynacje Ani
Kruche z budyniem i jabłkami 301

chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.  MASA BUDYNIOWA  2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka(...)rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na masę jabłkową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Fale Dunaju z Wiśniami 452

Fale Dunaju - jedno z bardziej popularnych ciast na wilgotnym, delikatnym, dwukolorowym cieście biszkoptowym z aromatycznymi wiśniami i aksamitnym kremem budyniowym - ciasto idealne niemal na każdą okazję. Fale Dunaju z Wiśniami - Składniki: Ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 40 ml ciepłej wody dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier

Słodka Strona
Ciasto budyniowe na oleju 373

Bardzo prosty przepis na pyszne ciasto budyniowe z olejem. Ciasto zawiera w składzie dużo jajek oraz proszek budyniowy. Ma przyjemną, puszystą konsystencję. Nie zawiera masła, więc zrobienie go wychodzi znacznie taniej. Gorąco polecam również pyszną babkę budyniową oraz sernik gotowany budyniowy

AniaGotuje.pl
Makowo kokosowe z żurawiną 3102

Ciasto makowo, migdałowo, kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole.   Składniki: Ciasto: 150 g suchego maku 100 g kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem(...)ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście. Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał. Inspiracją był przepis na makową panienkę stąd z moimi modyfikacjami

Ala piecze i gotuje