ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:16/345)

KRUCHE KAKAOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ 235

Kakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową. SKŁADNIKI: (forma 25x 30 cm) CIASTO 3 szklanki mąki 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek PIANKA BUDYNIOWA 3 białka 3/4 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju(...)przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksować Na wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190º C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Biszkopt z pierniczkami i kremem budyniowym 270

miałam żadnego pomysłu... Postanowiłam zrobić dokładny przegląd szafek. Znalazłam domowe powidła śliwkowe od mamy:) i trochę pierniczków. Zabrałam się więc za upieczenie biszkoptu, i zrobienie pysznego kremu maślano- budyniowego. Ciasto wyszło pyszne i jakoś tak zapachniało Świętami... Biszkopt: 5 jajek, 150g cukru, 90g mąki pszennej, 90g mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Białka ubić ze szczyptą soli

Z miłości do słodkości
RACUCHY BUDYNIOWE Z BANANAMI 297

wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie

Ostra na Słodko
Snickers z kremem budyniowym 319

nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!!  foremka 25x36cm Ciasto miodowe:  600g mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru,  2 żółtka,  2 całe jajka(...)Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Na blasze wyłożyć jeden blat ciasta, rozsmarować krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Następnie rozsmarować puszkę masy kajmakowej. Przykryć ostatnim blatem ciasta tak, aby masa orzechowa była na górze.  Odstawić najlepiej na całą

Z miłości do słodkości
Ciasto Zefiryna z kruszonką 161

łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Jabłka i marmolada: 8 sporych jabłek 1 mały słoik twardej marmolady Jabłka obieramy i kroimy na połówki, wydrążamy gniazda. Masa budyniowa: 3 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń(...)studzimy całkowicie, a jeszcze ciepły wykładamy na ciasto. WYKONANIE: ½ ciasta kruchego ( boki brytfanki także wykładamy ciastem)   jabłka+  marmolada w środek każdej połówki jabłka   ciepła masa budyniowa   ½ ciasta kruchego starta na tarce o grubych oczkach   Pieczemy 60-65 minut w temp 175 stopni Tutaj Zefiryna w towarzystwie Zemsty Teściowej;) Smacznego

Domowe ciasta
Francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia) 202

nachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy stawiam na proste rozwiązania. I tak powstało francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia). Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, nie musicie włączać piekarnika, a całość dzięki dodatkowi konfitury z czarnej porzeczki nie jest przesłodzona. Polecam. Takie ciasta (desery) idealnie pasują do małej czarnej A jak kawa, to tylko najlepsza(...)slodkieokruszki”   Składniki: około 1 i 1/2 opakowania paluszków francuskich Brześć 500 ml mleka + odrobina 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym* konfitura z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta *np. taki Przygotowanie: Małą prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy francuskie paluszki (jeden obok drugiego) wypełniając spód. W 1 szklance mleka dokładnie

Słodkie okruszki
Ciasto z masą budyniową i truskawkami 267

dłuższe, kurtki i swetry dawno powędrowały na dno szafy. Jest coraz cieplej, a wokoło pachnie truskawkami. Gdzie nie popatrzeć wszędzie truskawki:) Aż grzech nie zrobić kolejnego ciasta z truskawkami;) Biszkopt, domowa masa budyniowa, zatopione w niej truskawki i galaretka. Tego typu wypieki są doskonałe na tę porę roku. A Wy, ile już zrobiliście w tym sezonie ciast z truskawkami? Biszkopt

Smaki Na Talerzu
WIENIEC PTYSIOWY Z KREMEM WANILIOWYM, INKĄ I OWOCAMI 254

Lubicie ciasto ptysiowe? Ja bardzo! W sumie to jest to chyba jedno z moich ulubionych ciast ( w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, które chyba w dalszym ciągu

Ostra na Słodko
Usta Usta cytrynowe 303

Mamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania. Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co

Ostra na Słodko
Sernik z brzoskwiniami 655

ardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
GÓRA LODOWA 242

Intrygująca nazwa ciasta zachęca do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w proszku. Całości tworzy bardzo pyszne i ładnie wyglądające ciasto. Składniki Biszkopt kakaowy : forma 24 x 30 cm 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Poncz: szklanka(...)części dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Przekrojone   na pół biszkopciki, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej.   Masy z mleka

RAROSSA
W swiatecznym klimacie 204

tort na bazie ciasta korzennego z pysznym budyniowym kremem. Na poczatku sceptycznie podchodzilam do tego polaczenia smakow, ale musze przyznac, ze ono sie sprawdza. Tort korzenny z kremem budyniowym skladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 szklanka cukru 150g goracego miodu 4 jajka lyzeczka sody oczyszczonej 1 lyzka przyprawy do piernika skladniki na krem: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu(...)dokladnie ucieramy az do wyczerpania calego budyniu. Wazne jest by robic to malymi partiami zeby budyn z maslem sie nie zwazyl. Krem powinien byc jednolity. Przygotowane krazki ciasta przekladamy kremem budyniowym. Najlepiej na gore zostawic krazek ciasta, ktory byl na spodzie gdyz jest on najbardziej rowny. Zeby krem nie uciekal nam na boki ciasto spinamy rama tortownicy. Jako srodkowa czesc

Przysmaki Karolki
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 525

Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa – 1 op KREM BUDYNIOWY(...)przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 456

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką... Spód z kruchego ciasta. Puszysta, budyniowa pianka. Słodko - kwaśny rabarbar. A na wierzchu wiórki z ciasta. Pyszne, wiosenne, domowe. Polecam!   Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie(...)półka) i piec przez około 20 minut, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto wystudzić w blasze. Przygotować owoce: rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Posypać cukrem pudrem (1/4 szklanki), wymieszać i wyłożyć na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku z rabarbaru. Przygotować budyniową piankę: białka jaj ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej

Gospodyni Miejska
Ciasto ‘Biała Dama’ – kuchnia podkarpacka 737

wypełnia się biszkoptem klasycznym i piecze jako jeden blat. Ciasto wyrasta wysokie i puszyste. Dzieli się je na 2 blaty. Sernik pieczony jest osobno. Połączenie delikatnego ciasta biszkoptowego z sernikiem i kremem budyniowym to bardzo udana, delikatna kompozycja smakowa, a ciasto jest lekkie i kremowe. Przepis pochodzi z okolic Kańczugi (powiat przeworski) od pań z KGW Łopuszka Mała, a opublikowało(...)zagotowania masy. Całość studzimy (warto jest wierzch budyniu przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło ucieramy mikserem i łyżka po łyżce dodajemy do niego wystudzoną masę budyniową. Złożenie ciasta: Na spodzie kładziemy 1 blat ciasta biszkoptowego i wykładamy na niego połowę kremu budyniowego. Na krem wykładamy sernik, a na niego drugą połowę kremu. Wierzch przykrywamy drugim blatem biszkoptowym

Trzeci talerz