roztrzepanymi żółtkami i doprowadź do zagotowania. Odłóż do wystudzenia. Utrzyj miękkie masło i powoli dodawaj przestudzony budyń. Warstwy ciasta od dołu: 1. biszkopt 2. połowa kremu budyniowego 3. ciasto makowo-kokosowe 4. połowa kremu budyniowego 5. delicje zalane galaretką Wykonanie galaretkowego wierzchu ciasta: Przygotuj dwie galaretki wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody o 1/3-1/4. Odłóż(...)galaretka zaczęła tężeć (możesz ją włożyć do lodówki by szybciej stężała). Na drugiej połowie kremu rozłóż delicje. Gdy galaretka zacznie tężeć zalej delicje galaretką. Najlepiej odłóż ciasto do lodówki, by krem budyniowy i galaretka zesztywniały. Przepis pochodzi z książki: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Mania Wypiekaniaktórej nikt się nie oprze! Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser albo np. zbliżającymi się wielkimi krokami Dzień Ojca. Każdy wielbiciel słodkości będzie prosił o dokładkę! Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: ( 28 x 36 ) * masa krówkowa – 500 g * herbatniki – 50 szt * krakersy – 25 szt * śmietana 36% – 400 ml * śmietanfix – 2 op * czekolada mleczna – 70 MASA BUDYNIOWA : * kostka Kasia – 180 g * mleko
Ostra na Słodkojednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko. Pewnie dlatego, że wilgotnemu ciastu z jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto? Ciasto: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamonowe szczęścieproszkiem i mieszamy. Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote. Masa budyniowa: Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko należy(...)zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły się grudy i gotujemy budyń. Budyń studzimy i łączymy z miękkim masłem. Ciasto bakaliowe z masą budyniową: Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 2 blaty. Na 1 płat biszkopta wykładamy połowę masy pamiętając aby zostawić troszkę do posmarowania wierzchu ciasta. Przykrywamy biszkoptem bakaliowym. Ponownie smarujemy masą
Różne smaki w kuchniKakaowe kruche ciasto, z owocami sezonowymi u mnie wersji ze śliwkami oraz przepyszną pianką budyniową. SKŁADNIKI: (forma 25x 30 cm) CIASTO 3 szklanki mąki 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek PIANKA BUDYNIOWA 3 białka 3/4 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju(...)przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksować Na wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190º C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAmiałam żadnego pomysłu... Postanowiłam zrobić dokładny przegląd szafek. Znalazłam domowe powidła śliwkowe od mamy:) i trochę pierniczków. Zabrałam się więc za upieczenie biszkoptu, i zrobienie pysznego kremu maślano- budyniowego. Ciasto wyszło pyszne i jakoś tak zapachniało Świętami... Biszkopt: 5 jajek, 150g cukru, 90g mąki pszennej, 90g mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Białka ubić ze szczyptą soli
Z miłości do słodkościwiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne budyniowe racuszki / pancakes. Niesamowicie delikatne , słodkie, i wypełnione po brzegi bananami. Takie racuszki budyniowe są idealnym pomysłem na słodki obiad , albo równie słodki podwieczorek. Na leniwe śniadanie
Ostra na Słodkonazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!! foremka 25x36cm Ciasto miodowe: 600g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 całe jajka(...)Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Na blasze wyłożyć jeden blat ciasta, rozsmarować krem budyniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Następnie rozsmarować puszkę masy kajmakowej. Przykryć ostatnim blatem ciasta tak, aby masa orzechowa była na górze. Odstawić najlepiej na całą
Z miłości do słodkościłyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Jabłka i marmolada: 8 sporych jabłek 1 mały słoik twardej marmolady Jabłka obieramy i kroimy na połówki, wydrążamy gniazda. Masa budyniowa: 3 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń(...)studzimy całkowicie, a jeszcze ciepły wykładamy na ciasto. WYKONANIE: ½ ciasta kruchego ( boki brytfanki także wykładamy ciastem) jabłka+ marmolada w środek każdej połówki jabłka ciepła masa budyniowa ½ ciasta kruchego starta na tarce o grubych oczkach Pieczemy 60-65 minut w temp 175 stopni Tutaj Zefiryna w towarzystwie Zemsty Teściowej;) Smacznego
Domowe ciastanachodzi nas ochota na coś słodkiego do kawy stawiam na proste rozwiązania. I tak powstało francuskie ciasto budyniowe z konfiturą porzeczkową (deser bez pieczenia). Jego przygotowanie zajmuje mało czasu, nie musicie włączać piekarnika, a całość dzięki dodatkowi konfitury z czarnej porzeczki nie jest przesłodzona. Polecam. Takie ciasta (desery) idealnie pasują do małej czarnej A jak kawa, to tylko najlepsza(...)slodkieokruszki” Składniki: około 1 i 1/2 opakowania paluszków francuskich Brześć 500 ml mleka + odrobina 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie kremu budyniowego o smaku waniliowym* konfitura z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta *np. taki Przygotowanie: Małą prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy francuskie paluszki (jeden obok drugiego) wypełniając spód. W 1 szklance mleka dokładnie
Słodkie okruszkidłuższe, kurtki i swetry dawno powędrowały na dno szafy. Jest coraz cieplej, a wokoło pachnie truskawkami. Gdzie nie popatrzeć wszędzie truskawki:) Aż grzech nie zrobić kolejnego ciasta z truskawkami;) Biszkopt, domowa masa budyniowa, zatopione w niej truskawki i galaretka. Tego typu wypieki są doskonałe na tę porę roku. A Wy, ile już zrobiliście w tym sezonie ciast z truskawkami? Biszkopt
Smaki Na TalerzuLubicie ciasto ptysiowe? Ja bardzo! W sumie to jest to chyba jedno z moich ulubionych ciast ( w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, które chyba w dalszym ciągu
Ostra na SłodkoMamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania. Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na Słodkoardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comIntrygująca nazwa ciasta zachęca do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w proszku. Całości tworzy bardzo pyszne i ładnie wyglądające ciasto. Składniki Biszkopt kakaowy : forma 24 x 30 cm 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Poncz: szklanka(...)części dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Przekrojone na pół biszkopciki, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. Masy z mleka
RAROSSA