Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne i efektowne ciasto z bakaliami i kremem budyniowym. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. To idealny deser do kawy lub herbatki. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Ciasto: 350g mąki, 250g margaryny, 4 żółka, 100g cukru, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Pianka: 1 słoiczek Powideł Strzeleckich , 200g bakalii (orzechy, rodzynki, kokos(...)cukru, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek spirytusu, Polewa: 2 łyżki masła, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki wody, orzechy włoskie do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę
Tradycyjna kuchnia KasiWiem, że uwielbiacie takie ciacha w 10 minut – ja też! Ostatnio mama od koleżanek z pracy przyniosła kolejny, błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia. Połączenie słonych krakersów ze słodkim kremem budyniowym sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. Smaki fantastycznie się komponują i tworzą ciacho, które zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych ciast bez pieczenia. Ja jestem zachwycona
Ostra na Słodkociasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo(...)zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściekońcu dodać startą białą czekoladę. Całość dokładnie połączyć. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem budyniowy - Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną wcześniej mieszankę, doprowadzić(...)masę na ciasto). Wykonanie - Biszkopt przekroić na pół. Na cieście rozsmarować masę kajmakową. Na nią wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyprzed moim urlopem mama przyniosła od koleżanek z pracy przepis na nowe ciacho . Błyskawicznie wzięłam się do pracy! Ucierane ciasto cukiniowe ( przypominające tak lubiane przez Was ciasto marchewkowe ) przełożone lekkim kremem budyniowym jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Smakuje fenomenalnie i jest bardzo szybkie do zrobienia! Ja przygotowałam je w formie z kominem, Wy śmiało możecie zrobić w klasycznej tortownicy
Ostra na Słodkojeszcze różne letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą. Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego! Szarlotkę z budyniem! Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoWszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni :) To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto. A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki 65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru
Walijskie Pichceniedziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko – 4 szt * mąka pszenna
Ostra na Słodkookazję - mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie lub zainspirujesz się i przygotujesz coś podobnego dla siebie, rodziny i gości. W tym wpisie znajdziesz 25 przepisów na ciasta i desery, w tym lody i kawę mrożoną. Jest też przepis na mini chlebki do koszyczka, ale to dlatego, że te zajączki słodko wyglądają :D i można je przygotować w słodkiej wersji(...)kremem śmietankowym 3. Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką Lody kawowe (z 3 składników, w 5 minut, bez maszyny) Lodowa kawa mrożona Sernik na zimno z musem jabłkowym Ciasto "Stefanka" Spodobał
Kolorowy Przepisownikugotowana na musie z melona, następnie warstwa bitej śmietany z żelatyną, sezonowe owoce i kolorowa posypka. Zamiast zmiksowanego melona można wykorzystać jakiś sok typu Kubuś. Warstwę budyniową robi się podobnie jak w ciastach Shrek czy Fiona. Jednak polecam moją wersję ze zmiksowanego melona, bo jest bardzo owocowa, zdrowa i smaczna. Zamiast upiec biszkopt, możecie wyłożyć dno tortownicy okrągłymi biszkoptami. Wszystko(...)będzie zimny. Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i suchą żelatynę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Przekładamy masę śmietankową na zimną masę budyniową. Ciasto posypujemy sezonowymi owocami i kolorową posypką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki by wszystkie warstwy dokładnie stężały. Ciasto polecam kroić nożem zamoczonym we wrzątku. The post Torcik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół godziny, ale trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż jeśli chcemy, aby ładnie prezentowało się na talerzu, należy odczekać kilka godzin, aby masa budyniowa odpowiednio stężała. Nie raz jednak nie zachowywaliśmy tej zasady i pałaszowaliśmy ciasto od razu po przygotowaniu :) Zamiast herbatników można użyć krakersów, wtedy deser otrzyma ciekawą słoną nutę, która bardzo dobrze komponuje się z tym deserem. [embed(...)pieczenia[/caption] Zobacz inne ciasta bez pieczenia: Ciasto Bez Pieczenia „Niebiańska Chmurka” Brzoskwiniowo-Kokosowa Pychotka Bez Pieczenia Ciasto Bez Pieczenia Z Jabłkami I Bitą Śmietaną Domowe Rafaello Na Krakersach Ciasto Budyniowe Na Krakersach C iasto Marlenka Bez Pieczenia Artykuł Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnekulinarna magia. Naprawdę! Ja nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam. Przygotowujemy tylko jedną masę, wstawiamy do piekarnika, a wyciągamy trójwarstwowe cudo, składające się z dwóch warstw budyniowych o różnej konsystencji i lekkiego ciasta biszkoptowego na wierzchu. Przepis znalazłam na jakiejś angielskiej stronie (niestety nie zapisałam sobie jej nazwy) i postanowiłam wypróbować przy najbliższej okazji. Okazja trafiła się dość szybko
Ratunku obiadSezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami, nie tylko ze śliwkami. Mięciutkie i wilgotne, w konsystencji trochę przypomina babkę piaskową, a w połączeniu z owocami i kruszonką smakuje znakomicie. Proszek budyniowy nadaje mu też intensywnego koloru. Ciasto jest na tyle uniwersalne(...)powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy na cztery części. Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy mąkę
Kuchnia MagdaLenypostanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli
Kulinarne przygody GatitySiostry Anastazji" Ciasto zobaczyłam tutaj , potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą. To najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę Wam miłego(...)łyżki śmietanki 30% posiekane orzechy do dekoracji 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietaną 30%. Przełożenie ciasta: pierwszy blat ciasta orzechowego - połowa masy budyniowej - wkładka z ciasta krucho-drożdżowego z jabłkami - druga połowa masy budyniowej - drugi blat orzechowy - polewa - posypujemy posiekanymi orzechami Smacznego
kruche babeczki