ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:6/345)

CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 304

Uwielbiam ciasta budyniowe ! Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne! Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę. Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm ) BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami 174

wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe. Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce. Dziś mam dla Was przepis na budyniowe z brzoskwiniami i galaretką. Delikatne , mięciutkie …. jest świetnym pomysłem na poobiedni deser. Polecam! SKŁADNIKI: ( forma keksówka ) BISZKOPT: jajka – 2 szt cukier – 2 łyżki cukier wanilinowy – 1 op proszek do pieczenia – 1 łyżeczka mąka – 2 łyżki

Ostra na Słodko
Kremówki z bitą śmietaną 332

bitą śmietaną na kruchym francuskim cieście , które wręcz rozpływają się w ustach. Śmiało mogą konkurować ze znanymi chyba wszystkim wadowickimi kremówkami. SKŁADNIKI: ( 6 szt) CIASTO : * ciasto francuskie – 1 płaty ( 320 g ) MASA BUDYNIOWA : * mleko – 250 ml * śmietana 36% – 125 ml * wanilia – 1 laska * cukier – 75 g * żółtka – 3 szt * mąka ziemniaczana(...)MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku. Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę. CAŁOŚĆ : Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ). Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia. Smacznego

Ostra na Słodko
Przekładaniec z kremem budyniowym, galaretką wiśniową i bezą kokosową 275

ostudzony budyń (partiami!). Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera, aż utworzy się gładka, puszysta masa. Biszkopt przełożyć z powrotem do formy do pieczenia i rozsmarować na nim krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, ponieważ krem musi stężeć. Na sam koniec przygotować warstwę wiśniową: wiśnie umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do garnka (wraz z sokiem). Do wiśni wlać 3 szklanki wody(...)ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej kroić dzień po przygotowaniu (poszczególne warstwy ciasta muszą się ze sobą połączyć).  Przygotowywanie bezy kokosowej Przygotowywanie kremu budyniowego Przygotowywanie warstwy wiśniowej Składanie ciasta: biszkopt, krem budyniowy, warstwa wiśniowa i beza kokosowa Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką 108

Śliwki kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Pamiętam mamę przygotowującą w antycznej kuchence suszone śliwki. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Gałęzie drzew w naszym sadzie uginały się pod ciężarem owoców śliwek węgierek. Ten typ śliwki był wtedy chyba jednym z najbardziej popularnych. Nie wiem tak naprawdę czy nie było innych odmian czy węgierki tak wszystkim smakowały. Z owych węgierek(...)cukru pudru Dodatkowo : 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy, papier do pieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta, cukier puder do posypania ciasta. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Jak przygotować kruchy placek ze śliwkami. Ciasto : do miski przesiać mąke, dodać miękką margarynę, cukier puder oraz sól. Delikatnie palcami mieszać do momentu, w którym składniki zaczynają

mecooks
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką 154

Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Zazwyczaj ciasto robię w sobotę wieczorem, wkładam do zamrażalnika aby w niedzielę rano oszczędzić czas. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła z zamrażalnika łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier(...)grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Pozostawiamy do wystudzenia. Budyniowa Pianka: Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę. Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota

Kocham Czekoladę
Napoleonka 315

znany w rodzinie od lat! Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się nie umywają! Ta napoleonka bije wszystkie inne na głowę ( daję sobie rękę uciąć ) ;) Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 ) CIASTO: * mąka pszenna – 350 g * jajko – 2 szt * olejek do ciast waniliowy

Ostra na Słodko
SZACHOWNICA KOKOSOWA 456

dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy! Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków! SKŁADNIKI : ( forma keksowa ) * jajko(...)czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy. CAŁOŚĆ : Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne. Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy. Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy. Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ). Smacznego

Ostra na Słodko
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia! 360

ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy połączony z masłem orzechowym i herbatnikami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) MASA: * mleko – 500 ml * żółtko(...)gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy. Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem. Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów

Ostra na Słodko
Snickers z toffi, orzechami i masą budyniową 174

piec 20 minut. Jeśli ciasto nie będzie jeszcze upieczone to przedłużyć chwilkę pieczenie. Wyjąć upieczone ciasto, chwilkę odczekać i wyjąć z blaszki. Tak samo upiec drugie ciasto. Masa budyniowa – 1 szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. W tym czasie jak mleko się gotuje w dużym kubku rozmieszać 1/2 szklanki mleka, mąkę i jajka. Najlepiej to rozmieszać blenderem, następnie(...)rozgrzać tłuszcz, wrzucić orzeszki – smażyć chwilkę, lekko je podpiec. Przestudzić. Składanie ciasta – na dnie blaszki wyłożonej papierem położyć pierwsze upieczone ciasto – na to masa budyniowa i drugie upieczone ciasto – rozłożyć foffi – posypać uprażonym orzeszkami Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Fale dunaju z wiśniami 311

wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 garście wiśni szczypta soli Białka ubijamy

Cynamonowe szczęście
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia! 141

ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Błyskawiczne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha

Ostra na Słodko
Budyniowe z jabłkami 206

Pyszne kruche ciasto z delikatną pianką budyniowo czekoladową i jabłkami do niedzielnej kawusi. W moim domu uwielbiają takie ciasta Budyniowe z jabłkami SKŁADNIKI: Ciasto kakao - 3 łyżki margaryna -1 kost mąka -500 g cukier kryształ -3 łyżki żółtka jaj -5 szt proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie(...)strumieniem olej, dokładnie zmiksować.  DODATKOWO  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki.  Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem, zetrzeć połowę ciasta do blachy, wylać masę budyniową, ułożyć na masie jabłka i zetrzeć drugą część ciasta.  Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop. (function

Kuchnia Danusi
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 169

Pyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem idealnie go dopełniał.  Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym. Składniki: Biszkopt(...)cukru 250 g masła Poncz: Szklanka herbaty 3 łyżki Amaretto Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki kakao 25 g czekolady 40 g cukru 2 łyżki mleka Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym - przepis:  Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu: w rondelku umieszczamy masło, czekoladę, kakao, cukier, mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się i połączenia się składników. Po ugotowaniu

Kuchnia Łukasza
Ciasto Smakosz 626

Dzisiaj ciasto, które uwielbia mój mąż. Jest zwolennikiem kruchych ciast. Dodatkowo, bezowa pianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto Krokodyle oczy (przepis) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka(...)łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta: Ciasto jasne Masa budyniowa Ciasto ciemne Polewa Posypać skruszonymi płatkami migdałów ciasto smakosz Żródło: Ciasta S. Anastazji

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania