Scones to pyszne i szybkie bułeczki, które wypieka się bez użycia drożdży, ale za to na proszku do pieczenia. Dla mnie odrobinę przypominają niezbyt słodkie, lecz smaczne ciastko - lekko kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. W Wielkiej Brytanii oraz Szkocji istnieje ich wiele rodzai, ale ja chciałam Wam zaprezentować scones z dodatkiem puree dyniowego, które przyznam, że smakują(...)350g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50g masła 250g puree z dyni (przepis tu - klik ) 2 jajka 20 ml mleka 100g rodzynek Ponadto: mąka pszenna do podsypania ciasta Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać kawałki zimnego masła. Całość wyrobić jedynie do połączenia się składników
Di gotujeOrzeźwiający sernik zebra na zimno. Łatwy w przygotowaniu, przepyszny, kolorowy, podobny do zebry truskawkowo-waniliowej , która już dawniej przygotowałam. Polecam SKŁADNIKI Biszkopt (20 cm) 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa borówkowa 25 dag borówek 50 dag sera białego 3 łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić do napęcznienia(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około
RAROSSAbez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao 1 jajko(...)cukier i kakao przesypać do miski. Dokładnie wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt naturalny i jajko. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie usunąć pestkę i pokroić śliwki na małe kawałki. Do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w blaszce do pieczenia muffinek. Na każdą porcję ciasta
WSZYSTKO SMACZNEbez użycia miksera. Delikatne, puszyste dzięki dodatkowi jogurtu, mocno kakaowe z kawałkami śliwek, które świetnie przełamują smak babeczek. Gorąco polecam Przepis na 12 sztuk ciastek Czekoladowe babeczki ze śliwkami. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kakao 1 jajko(...)cukier i kakao przesypać do miski. Dokładnie wymieszać. Dodać olej, mleko, jogurt naturalny i jajko. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie usunąć pestkę i pokroić śliwki na małe kawałki. Do silikonowych foremek na muffinki lub papierowych papilotek wlać ciasto do 2/3 wysokości. Foremki umieścić w blaszce do pieczenia muffinek. Na każdą porcję ciasta
WSZYSTKO SMACZNEuwielbia się takie wypieki. Znikają tak szybko, że zostają tylko słodkie okruszki… Wszystkim, którzy do słodkich wypieków nigdy nie dodawali majonezu serdecznie polecam tą opcję. Zmienia on strukturę ciasta, babka może dłużej stać. Przygotowując świąteczne potrawy na pewno znajdziecie w domu majonez. Na moich półkach nigdy go nie brakuje. Stawiam na smak i tradycję, jaką gwarantuje Majonez Kielecki(...)Normy majonezu. Dodatkowo, co dla mnie ważne, majonez jest wykonany z najlepszych surowców całkowicie bez konserwantów, przy tym jego przydatność do spożycia wynosi 3 miesiące. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka klasy M mała szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru 6 łyżek Majonezu Kieleckiego
Słodkie okruszkidomu. Tak więc przed Wami pielmieni w moim wykonaniu. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego ( np. od szynki) 2500 g mięsa wołowego (np. zrazówka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku(...)nadziewania pierożków/pielmieni. Ciasto zrobiłam wg tego przepisu ... na idealne ciasto na pierogi Ciasto rozwałkowałam na cieniutkie placuszki. Kieliszkiem wykrawałam małe kółeczka o średnicy 6 cm. Na każdy krążek ciasta nakładałam sporą porcję farszu. Ciasto jest idealne, elastyczne i masa jest idealna, plastyczna, więc doskonale ze sobą współpracują i pierożki zlepia się bez najmniejszego trudu. Zlepiałam brzegi
Kuchnia u KrysiKolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam... Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został(...)taka moja wersja 😉 Jak to brownie ciasto jest wilgotne, ale bardziej puszyste i delikatne w smaku od tradycyjnego przepisu. Według mnie dużo lepsze od oryginału. Mój mąż jak usłyszał, że robię ciasto z fasoli, to był bardzo sceptycznie nastawiony dopóki go nie spróbował. Już jest jednym z jego ulubionych ciast! Ciasto jest przepyszne, a fasoli w ogóle nie czuć, więc
Kuchnia MagdaLenysoli (wg smaku) 1/4-1/5 łyżeczki pieprzu (solidna) 1 jajko 60 ml mleka 30 ml oleju/oliwy Dodatkowo: 1 cebula (średnia) 1 ząbek czosnku 100g sera korycińskiego (*) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie(...)posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i serem - pokruszonym na mniejsze kawałki. (Masę należy mieszać ręcznie - tylko do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać
Di gotujeSkoro Boże Narodzenie to pierniki, a skoro Wielkanoc... to może kruche ciasteczka w kształcie jajek z królewską polewą i kropelkami czekolady? To powinna być obowiązkowa tradycja! Ja w tym roku podaruję takie ciasteczka mamie i babciom. Mi podoba się taka forma słodkości Wielkanocnych, a Tobie? Składniki (na 60 ciastek): 350 gram mąki pszennej tortowej 200 gram masła(...)pudru szczypta soli 2 łyżki wody różanej Polewa królewska: 1 białko 1 szklanka cukru pudru rozpuszczona czekolada Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatam szybko na gładką i jednolitą masę. Ciasto wałkuję, niezbyt grubo i wykrawam foremką kształty. Wykrojone ciastka przekładam na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Mango Papajacynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać :) Składniki na 12 sztuk: Suche: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżeczka cynamonu 3 duże łyżki maku Mokre: 3 jabłka 2 jajka (osobno białka i żółtka) 4 łyżki płynnego(...)wymieszaj. 4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką. 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie do pełna). Możesz posypać babeczki makiem i/lub ulubionymi bakaliami. 7. Piecz ok. 25 minut. 8. Pozostaw do wystygnięcia. Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 184 kcal
Powiedz dietom nieCieniutkie, mocno korzenne, lekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek. Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę. W każdej wersji(...)świąt ;-) bo każdego dnia stają się coraz smaczniejsze ... Składniki: na 50 - 100 szt.: 375 g mąki pszennej 150 g melasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko 6 zmielonych ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody Melasę przełożyć do rondelka, wsypać cukier puder. Masło
maniapieczeniaskorupka ładnie błyszczy na wierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast. Składniki na blaszkę 33x21 cm: 6 jajek szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka oleju 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu glazura orzechowa(...)kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę na przygotowany pergamin. Na to wylać delikatnie ciasto i wyrównać. Piec przez 35 minut przy włączonym termoobiegu w tep. 160 stopni C lub bez termoobiegu ok. 45 minut
Maślane ciasteczkowspanialym daniem mozna jesc je na cieplo lub na zimno, stanowia doskonala przystawke, natomiast w nieco wiekszej ilosci, idealnie sprawdzaja sie jako danie glowne. Mozna je podawac same, bez zadnych dodatkow, z salatka lub roznymi sosami. Ja zaserwowalam f ishcakesy z 3 różnymi sosami: chrzanowym, tatarskim i sweet-chilli ;) W dzisiejszym wspolnym gotowaniu wraz(...)Mirabelka i Panna Malwinna . Skladniki: 750g ziemniaków 280g wędzonego fileta z łupacza pół pęczka dymki sok z połowy cytryny pół papryczki chili 2 łyżki kolendry 1 jajko sól, pieprz olej do smazenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowac, odcedzic, ostudzic i utluc. W miedzyczasie rybe drobno pokroic, usuwajac ewentualne osci. Dymke pokroic w cienkei plasterki, chili i kolendre posiekac. Wszystkie
Codzienne Gotowanieprzesadziłam z tym życiem - Jednym słowem przynajmniej 3 razy w tygodniu była kasza . Jedynym plusem tego bylo to że była ona w różnych postaciach. Jednym z dan które jadłam bez problemów były zrazy z grzybami i z sosem grzybowym. Właśnie takie tu opiszę Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być(...)wodzie - mysi być całkiem rozklejona - Jak już jest taka to ją miksuje lub blęderuje tak aby była z niej masa . Teraz czas na dodanie mąki i jajek mieszam i wyrabiam ciasto . Następnie rwę po kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę z każdej strony
Eli Gotowaniekuchni . Ciasto jest bardzo proste, smaczne i dobrze wyglądające. Na pewno za rok do niego wrócę:) Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm : biszkopt : 3 jajka 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka : 660 ml śmietanki 30% 1,5 galaretki truskawkowej (użyłam dwóch galaretek(...)pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być
cucinareMuszę przyznać, że bardzo dawno nie piekłam babeczek ani muffinek. Bałam się, że w piekarniku bez górnej grzałki wyjdą blade lub niedopieczone. Eksperymenty z ciastem jednak pokazały, że moje obawy są niesłuszne i pieczenie babeczek się uda. Buszując po różnych stronach natrafiłam na bloga www.hungryshots.com znalazłam tam przepis na muffinki z migdałami. Od razu pomysł mi się spodobał, gdyż(...)mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym tempie. Uważam, że babeczki są pyszne. Kruche, słodkie w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość masła - podczas pieczenie wytapia się. Nie wiem jak jest w oryginalnym przepisie, ale ja migdały sparzyłam
apetytnapieczeniepierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki(...)dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia
mojewypiekiinietylkoszklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 mały jogurt naturalny 1/3 szklanki mleka 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej na lemon curd 175 g brązowego cukru sok z 2 cytryn 2 żółtka 110 g masła na włoską bezę 2 białka 100 g cukru 30 ml wody(...)Muffiny. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Przyszedł czas na połączenie składników z obu misek. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut
Kuchnia w opałachOna mi pierwsza pokazała księżycI pierwszy śnieg na świerkach,I pierwszy deszcz.Byłem wtedy mały jak muszelka,A czarna suknia mojej matkiSzumiała jak Morze Czarne...
Pożeraczka, czyli raz adobrzewygodnym krzesełku w zaciszu domowego ogródka. Niestety nie dla mnie takie leniuchowanie i objadanie się. Kolejna faza katowania się dieta rozpoczęta, już 5 dzień za mną, jak na razie bez większych efektów ale nie poddaje się. Najgorzej to siedzieć nic nie robić i marudzić, tak przynajmniej wiem, że próbowałam coś zrobić:) Oczywiście w ramach rekompensaty "chudszych" obiadków postanowiłam zrobić(...)rozczarowana belgijską) tym bardziej więc polecam do wypróbowania: Składniki na 12 sztuk: 2 jajka szklanka jogurtu naturalnego 35 ml oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru tabliczka czekolady mlecznej posypka: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: jajka ubijamy z cukrem aż się rozpuści i dodajemy jogurt oraz olej i wszystko mieszamy
ciastkarnia na kruchym spodziepołączenie z cynamonem- strzał w dziesiątkę. Idealny na nadchodzące święta. Jeżeli nie macie jeszcze swojego ulubionego , a nie jesteście tradycjonalistami, jak mój mąż- który preferuje tylko tradycyjny sernik, bez dodatków, to baaardzo mocno polecam. Reszcie idealnie trafił w gust. Przepis z moimi małymi modyfikacjami. Na tortownicę 25cm. Składniki: Na kruchy spód: - 220g mąki orkiszowej białej -100g zimnego masła(...)łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem i i zapiekać ok.15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 *C (góra-dół), do lekkiego zrumienienia. Następnie wyjąć i odstawić
Smaczne ZdroweSzybkie i bardzo smaczne kotleciki z serem żółtym. Następstwo zwykłych schabowych. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tani Dzisiaj nie będzie na słodko, ostatnio bardzo dużo powrzucałam przepisów z ciastami i myślę, że na parę dni wystarczy.😋 A może macie jakieś specjalne życzenia, co byście chcieli za ciekawy przepis ujrzeć u mnie? Chętnie wysłucham propozycji.😊 Wracając do dzisiejszego przepisu, te kotleciki(...)sobie potrzebną ilość i gotowe. Choć jest zamrożony, łatwo się rozdziela. Dla tego przy okazji polecam ścierać ser niż zamrażać w kawałkach, bo wtedy bierzemy tylko tyle ile chcemy, bez konieczności rozmrażania całego kawałka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przedstawię Wam moją prostą propozycję podania. Dowolność dodatków oczywiście tutaj jest dość spora. Ja do kotlecików lubię dodatek ryżu w każdej postaci
Zdrowie i pysznie na talerzurozpuszczenia drożdży i wlewamy do mąki. Na początku całość łączymy mieszając łyżką, kolejno zagniatamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto ( aby ręce nie kleiły się do ciasta ważne jest, aby wcześniej oprószyć dłonie mąką) Zagniecione ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce i odstawiamy ją w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na ok.1,30h. - pod przykryciem. Farsz(...)bardzo mocno zalepić brzegi ciasta, ponieważ w trakcie pieczenia pierożki mogą się otworzyć i uleci z nich farsz. To samo analogicznie robimy z drugą częścią ciasta. Powierzchnię ulepionych pierogów obsmarowujemy za pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem (ja dodatkowo oprószyłam je jeszcze zmieloną solą morską i szczyptą curry). Kolejno wstawiamy je do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy na blasze wyścielonej
Symfonia SmakówPrzepis znaleziony w książeczce „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji”. Nie dziwię się, że tam się znalazł;) Placuszki wyszły świetne. Doskonałe wręcz, zwłaszcza z sosem czosnkowym
Smaki Na TalerzuKiedy znudzą lub przejedzą nam się wszystkie pyszne naleśniki, racuchy itd oraz najdzie nas chęć na coś z innej kuchni niż nasza rodowita to wspaniała okazja
Tagebuch po polskuKolejna odsłona wspólnego gotowania! Razem z Olą , Izą, Pauliną i Elą
Kuchnia Prezydentowejochoty:D) nie będą mogli obejrzeć mego show, (i tak) podlinkuję występ na dniach na Blogu :DDD SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka 160 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 2 tabliczki białej czekolady (każda(...)bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. Dopiero po tym czasie odkrój ostrym nożem brzegi biszkoptu od tortownicy. BEZA: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat IlonyIdealne ciasto na pierogi – to takie ciasto które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne, gładkie i wychodzą z
kuron.com.plIm więcej gotuję tym rzadziej odkrywam nieznane mi dotąd, a idealne połączenia smaków. Wiedziałam, że książka Yotama Ottolenghiego i Samiego Tamimi "Jerozolima" może być kopalnią takich
W kuchni wieczoremMakowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest
Smakołyki BerenikiKolejne szybkie ciasto, które chyba wszystkim zawsze się udaje. Szybkość wykonania, dużo owoców, jeszcze więcej kruszonki i popołudniowa kawka staje się dużo przyjemniejsza :-)
Smaczne ZdroweCiasto Madagaskar z Tapioki i bananów Ciasto Madagaskar, czyli Malagasy Cake. Kolejna podróż kulinarna, bez wątpienia będzie smacznie i egzotycznie, ponieważ odwiedzimy największą afrykańską wyspę i czwartą na świecie, czyli Madagaskar. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że kuchni Madagaskaru to mieszanka kultur, od Azji południowo-wschodniej po Afrykę, od Indii po Europe. Istotnie kuchnia Madagaskaru odzwierciedla wiele kultur ludzi, którzy(...)minut 🇲🇬 – Madagaskar Co potrzebujesz by zrobić Malagasy Ciasto 3 szklanki mleka 2-3 laski wanilii 5-6 łyżek syropu z agawy lub innego cukru Szczypta gałki muszkatołowej Odrobina rozgniecionych goździków 10 łyżek Tapioki 2-3 łyżki Crème French ( Świeża gęsta, tłusta śmietana) 6 dojrzałych bananów 5 jajek Masło Truskawki Jak zrobić Ciasto Madagaskar Wlej mleko do rondla, dodaj gałkę
RafalCooknajlepiej cały rok odżywiać się z głową, trzymać zdrową dietę, a nie stosować restrykcyjne diety przed wakacjami :)). Tak, dobrze zauważyliście – to nie żadna wersja dietetyczna, super fit, bez cukru i innych ,,groźnych składników”. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na mały grzeszek Kremowy sernik ze śliwkami jest po prostu pyszny, dlatego nie ma co sobie odmawiać(...)małe kawałki. Całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią, wstaw do lodówki na ok. 30 minut, a następnie rozwałkuj je i wyłóż nim tortownicę (którą wcześniej wysmaruj masłem i obsyp kaszą manną). Spód piecz ok. 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. MASA SEROWA 1 kg sera twarogowego 2 jajka Opakowanie budyniu (ja użyłam bananowy) 50 g cukru śliwki
365 dni dookoła kuchniRabarbar prosto z działeczki. Świeżo zerwany i dodany do ciasta
Pan i Pani Smith w kuchnimnie rzepakowy - Woj-len ) 1,5 opakowania budyniu waniliowego (*) kilka kropel aromatu waniliowego Wierzch: 3 białka 1/2 szklanki cukru 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 180g herbatników do wyłożenia spodu Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem. Tak przygotowaną masę przelać do formy(...)wierzchu rozsmarować kokosową masę. Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka. Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu. W wersji bezglutenowej użyjcie odpowiednich ciastek lub zrezygnujcie ze spodu. Wtedy idealnie nada się budyń bez glutenu , który bez problemu możecie nabyć
Di gotujeokoło 2-3 minuty (aż rozpuści się cukier), zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić (w czasie studzenia masy dobrze jest od czasu do czasu ją zamieszać). Po wystudzeniu: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie; 0,5 szklanki cukru kryształu (drobnego); 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do formy ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180℃ przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić. Ciasto serowe: 60 dkg zmielonego sera białego; 30 dkg cukru pudru; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru); 6 jaj; 15 dkg margaryny lub masła; Margarynę utrzeć z cukrem
In my kitchenRavioli z ricottą i bazylią Ravioli to jedno z moich ulubionych, włoskich dań. Nasze polskie pierogi też uwielbiam, ale te fikuśne pierożki "urzekły" moje kubki smakowe
Calzonella.combrzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko, proszek, skórkę i ryż i chwilę razem miksujemy. Do takiej ryżowej masy wsypujemy stopniowo szklankę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane odstawiamy na około 20 min aby sobie odpoczęło. Jeśli ryż był(...)płynu. Jednak jeśli po upływie ww czasu ciasto będzie rzadkie ( jak śmietanka) to należy dosypać resztę mąki i wymieszać. Jabłko obieramy kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta. Na koniec jeszcze roztopione masło i można smażyć. Na suchą gorącą patelnię nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie
Dieta moja pasjamocnego naparu z kawy (z ok. 3-4 kopiastych łyżeczek) gorzkie kakao do oprószenia Przygotowanie: Parzymy mocną kawę (nie rozpuszczalną) i przelewamy bez fusów do głębszego naczynia, dodajemy amaretto i mieszamy. Jajka parzymy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto. Smacznego
bistro mamawrzątku Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku(...)skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez... makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym znaleźć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąką, wbijamy jajka, dodajemy cukier i zarabiamy ciasto, najpierw widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto dzielimy na 3 części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wielkość blachy (około 23 x 34cm). Blaszkę wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto i pieczemy na złoty kolor około 7 minut w 180 ⁰ C. Blaty ciasta bardzo szybko się pieką(...)dlatego trzeba pilnować, by się nie spaliły. Ja zrobiłam tak, że pierw wszystkie części ciasta rozwałkowałam i wycięłam, położyłam na osobne kawałki pergaminu, a później piekłam jeden pod drugim. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do ostygnięcia. By nie bawić się zbytnio w sztukowanie ciasta, ścinki pokroiłam nożem w kwadraty i osobno upiekłam – dobre były z nich ciasteczka :) Miękkie masło ucieramy
Smakowy Rajumiarkowanych ilościach nie szkodzi, wręcz nastraja pozytywnie. Dzisiaj polecam pyszne kluski jaglane. Przygotowane na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem mąk: jaglanej i ziemniaczanej. Kluski są bez jajek, bez mleka, bez glutenu, pyszne, zdrowe, wegańskie dańskie. Nam najbardziej smakowały w wersji na słodko, polane masełkiem i posypane ksylitolem...mniam... :-) Na drugi dzień była wersja podsmażona na oleju kokosowym(...)malaksera przekładamy kaszę i tofu (lub ser) i miksujemy kilka minut aż masa stanie się w miarę gładka. Masę przełożyć do miski, dodać obydwie mąki i zagnieść energicznie ciasto. Odrywać po kawałku, podsypać delikatnie mąką jaglaną i utoczyć wałek, który następnie kroimy na kawałki, tworząc kluski. Moje Dziecię miało super frajdę krojąc wałeczki na kluski. Gotujemy w mocno osolonej wodzie
Smaczne ZdroweJak wiecie uwielbiam kaszę jaglaną!Na słodko , na ostro … do obiadu .. w postaci kotlecików … jako farsz … itd.Można z niej zrobić takie cuda
Ostra na SłodkoJa do tortów używam śmietany kremówki 36% Puratos. Śmietana ta nie potrzebuje żadnych dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .Tort lalka śmietankowy SKŁADNIKI:BISZKOPTjajka
Kuchnia Danusiinnego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie? no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez jajek ..i na dodatek z wodą gazowaną...[ z piwem kiedyś robiłam , ale z wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie...córka(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodać resztę cukru, lekko podgrzaną wodę , olej, rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie
Moje domowe kucharzenieRok temu zostałam poproszona o torcik dla malutkiej Oliwii z okazji jej urodzin. W tym roku również koleżanka poprosiła mnie o taki sam tort, jednak postanowiłam
Emcia Pichci