mąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 4 łyżki miodu 150 g masła 2 lub 3 łyżki śmietany szklanka cukru pudru Masa grysikowa: 0,5 l mleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować(...)prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec po około 20 minut na 150 st. W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do przypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym
Pychotkaaamąki 1 łyżeczka sody 2 jajka 4 łyżki miodu 150 g masła 2 lub 3 łyżki śmietany szklanka cukru pudru Masa grysikowa: 0,5 l mleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować(...)prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec po około 20 minut na 150 st. W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do przypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym
Pychotkaaabyło właśnie z tym ciastem. Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające(...)Bardzo polecam! Składniki na ciasto: Jesienny skrzat: na formę 28x40 cm 2 jajka 150 ml cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 ml oleju 200 ml mleka 200 ml zmielonych płatków owsianych 100 ml dość grubo zmielonych orzechów (u mnie laskowe) 100 ml dość grubo zmielonych ziaren słonecznika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki orkiszowej 1 pełna
Rozpustne gotowanieMini pączki bez nadzienia – łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Twarogowe pączusie są miękkie, pulchne i rozpływają się w ustach. Przypadną do smaku dzieciom jak i osobom, które uwielbiają smażone przekąski na słodko. Pączusie przed podaniem posypcie cukrem pudrem :) Składniki na 1 duży talerz (dla 2-3 osób): 1 kostka twarogu półtłustego (250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej(...)waniliowego* 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli olej do smażenia Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier zwykły i waniliowy, wbić jajka, dodać pokruszony twaróg, śmietanę i wlać ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Powstanie gęsta i dosyć lepka masa. Przełożyć ją na posypany mąką blat. Wyrobić ciasto, lekko podsypując mąką. Podzielić
Ugotowaćzamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw. Składniki : 0,5 kg cukinii bez "waty" w środku 0,5 kg obranych ziemniaków mała cebula łyżeczka soli jajko pieprz 2 łyżki mąki 4-5 łyżek oleju Ziemniaki zetrzeć na "zadziornej" tarce jak na placki ziemniaczane. Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce(...)Piec ok. 45-50 minut. Podawać odwrócone wierzchem do dołu. Placek może być samodzielnym daniem. Można go też podać z sosem lub jogurtem. ----------- Podobne: Pieczeń-mielonka z fasoli Bliniarz (ciasto ziemniaczane) Pasztet jaglano-grzybowy
Weekendy w domu i ogrodziebez miksera. Moje mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką powstało kiedyś w drodze eksperymentu i bardzo lubię je piec, gdy nie mam czasu ani ochoty za długo stać w kuchni. W przygotowaniu jest naprawdę ekspresowe. No cóż... ja jednocześnie robiłam zupę ogórkową i przygotowywałam ten słodki wypiek i... jak zwykle wyszedł przepysznie. Zapraszam Was serdecznie na moje mleczne ciasto(...)mlecznemu plackowi z brzoskwiniami i kruszonką ciężką się oprzeć ... zaraz po upieczeniu znikło pół blachy mojego ciasta Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 9 łyżek oleju 1 1/3 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 8 g 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 brzoskwinie Na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki pszennej
Słodkie okruszkiwszystkie herbaty w szklance i pozostawiamy, by esencja przestygła. Jajka, cukier, sztuczny miód i olej mieszamy razem trzepaczką lub łyżką. Następnie dodajemy do nich przyprawę do piernika, sodę, ocet, mleko, przestygniętą esencję herbacianą i dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Wymieszane ciasto przelewamy do dwóch dużych lub trzech średnich foremek(...)tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Można też upiec je w jednej dużej formie na ciasto. Piernik pieczemy około 45 minut w 180°C . Pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto się upiekło. Jeśli lepi się, znaczy że musimy jeszcze go podpiec. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy z formy
Smakowy RajPowiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze(...)łyżki śmietany/jogurtu naturalnego200 g masłaSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy.Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy
Słodkie Przyjemnościczekolady 1/4 szklanki mleka 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli agrest w czekoladzie Krem maślany: szklanka masła szklanka cukru pudru laska wanilii zielony barwnik Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej(...)temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem na szybkich obrotach z cukrem pudrem i wanilią, kiedy składniki się połączą zmniejszamy prędkość i miksujemy jeszcze 10 minut, żeby masa miała jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodajemy kilka kropli barwnika. Masę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Babeczki dekorujemy dopiero wtedy, kiedy ostygną. Krem maślany można nałożyć łyżeczką
sama złodyczadvocaatem, pączki bez nadzienia posypane cukrem pudrem a także doughnuts'y.Właściwie wszystkie wyżej wymienione rodzaje można przygotować z jednego podstawowego przepisu, który prezentuję poniżej. Potrzebujemy (na około 30 pączków): - 70 ml oleju kokosowego lub miękkiego masła - 360 ml letniego mleka - 820 g mąki pszennej tortowej - 10 g suszonych drożdży - 115 g cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 0.5 łyżeczki(...)osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz drożdże. W jeszcze innej misce mieszamy jajka, żółtko, wanilię oraz sól. Następnie dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami do mieszanki mlecznej, a na końcu dolewamy również rozkłócone jajka. Całość mieszamy do momentu gdy uzyskamy miękkie ciasto (około 10 minut przy pomocy robota kuchennego). Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą
W mojej holenderskiej kuchniŚwięta is coming! :D Od kilku dni słoneczko nam o tym dobrze przypomina i oby wystarczyło tych promieni do przyszłego weekendu choć od dziś znów zacznie
Candy PandasKolejne twarogowe placuszki, które skradły mi serducho. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu :-) Składniki na około 7 placuszków: 200 g twarogu półtłustego lub tłustego 3 czubate łyżki mąki
Gotowanie...to proste !Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1
Ze smakiem i z pasjąPrzepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by
Smaczne Zdroweprzygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki na ok.10-12 sztuk: - 200g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki typ650 - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka roślinnego - 2 szczypty soli - 2 łyżeczki ksylitolu (można(...)misie roztrzepuję jajka (ręczną trzepaczką), dodaję do nich mleko roślinne, sól oraz ksylitol i mieszam. Następnie wsypuję partiami mąki, po każdym dodaniu dokładnie mieszam. Masa będzie dość gęsta. Po dokładnym rozmieszaniu (gdy ciasto jest gęste łatwo można rozmieszać tak, by nie tworzyły się grudki). Do dokładnie rozmieszanego ciasta wlewam stopniowo wodę (dodaję zawsze gazowaną, ona super napowietrza ciasto, gotowe naleśniki
Smaczne Zdrowe