drobny prezent, czy wypiek od serca, czy też po prostu spędzić razem czas przy dobrej kawie. A najlepiej wszystko razem :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis mojej prababci, na kakaowe ciasto na metrowiec. Z czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką, niemal wytrawną czekoladą całość komponuje się(...)kwiaty. Deser zajadamy obowiązkowo w towarzystwie kawy, tym razem ulubionej mojej mamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto: 300 g mąki tortowej 190 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody łyżka kawy zbożowej Inka z magnezem 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy
Mienta blogtruskawkowy,lub jakiś inny ulubiony szczypta soli Przygotowanie: z mąki,soli,cukru,i masła śmietany i żółtka zagnieść gładkie ciasto,(nie ugniatajmy za bo kruche ciasto jest lepsze jeśli jest szybko i krótko zagniatane) ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt(odsypując mąką stolnicę),posmarować dżemem, zwinąć w roladkę zawinąć w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki(...)pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok 20 min smacznego.... ----------------------------------------------------------------- KOCIE OCZKA Składniki: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 25 dag masła 1 jajko dodatkowo: białko marmolada lukier Przygotowanie: z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po tym czasie rozwałkować i wykrajać kółka i tyle samo kółek z dziurką
Swojskie jedzonkobezę połączoną z obecnymi ciągle w naszym ogródku malinami już przedstawiałam, proponuję dziś połączenie malin z mocno czekoladową, zdrowszą, bo pełnoziarnistą, wersją muffinek. Przepis ze zmianami pochodzi ze strony mojewypieki.com Przygotujcie sobie wcześniej: - 220g mąki pszennej pełnoziarnistej - 60g otrębów jęczmiennych - 50g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka kefiru - 3 duże jajka - niepełna(...)sodę i mieszam wszystko dokładnie. W drugim naczyniu mieszam jajka z kefirem łączę lekko ubijając z olejem. Warto już rozgrzewać piekarnik do 170 - 180 stopni. i cukrem. Następnie dodaję wymieszane suche składniki. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję posiekaną czekoladę. Mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Za pomocą małej chochli, jakiej używam do odmierzania ciasta na jeden
I tu będę miała takie teposmak, tak pasujący do murzynka. Wilgotność uzyskujemy tutaj nie dzięki dużej ilości tłuszczu, ale dzięki jogurtowi naturalnemu. Jak jeszcze cukier zamienimy na ksylitol, to możemy rano spożyć takie ciacho bez większych wyrzutów sumienia. Murzynek z mąką jaglaną nie smakuje jak tradycyjny , ale ma bardzo charakterystyczny, ciekawy, głęboki, mocny, niezbyt słodki smak. Zdaje sobie sprawę, że ten smak nie każdemu(...)przypadnie do gustu. Ja jednak robię je już po raz kolejny. Bardzo syci – mimo, że kroję go na małe kawałki, to na długo mam zaspokojony apetyt na słodycze. Ciasto jest puszyste i szybko się robi – wystarczy połączyć składniki mokre z suchymi (zwykłą łyżką). Nie zapominajcie o polewie – idealnie się z nią komponuje i nadaje mu słodyczy. Murzynek
Poezja smakuPianka: 4 białka (jajka "L") szczypta soli 1 opakowanie dużego budyniu śmietankowego (64 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 16 g cukru waniliowego (np. domowej roboty ) 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) ok. 45-50 dag truskawek Kokosowa kruszonka: 120 g mąki kokosowej 50-60 g brązowego cukru 1/2 kostki zimnego masła Kruche ciasto z truskawkami, budyniową(...)rozgniataj siekaczem do kruchych ciast, aż wszystkie składniki się połączą, zagnieć w kulę i schowaj do lodówki na około 20-30 minut. Kiedy ciasto będzie schłodzone, ułóż je na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odrywaj po kawałku ciasta i dokładnie wyklej nim spód i rogi formy. Piekarnik nagrzej do 180-190'C (gazowy, bez termoobiegu) i piecz spód
Moje Qulinariaalbo co się komu podoba😀 Składniki : 1 porcja tego kremu cytrynowego 2 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych) 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu) Przygotowanie : No i znowu prościej być nie mogło – wszystko razem (oprócz kremu oczywiście) wrzucamy(...)masą możemy wykładać foremki do muffinek (takie metalowe) – po prostu wylepiamy ciastem foremki od środka tak, żeby wyszły tartaletki (czyli zostawiamy wgłębienie). Foremek nie trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem
Jak gotować i nie zwariowaćnaleśników): 1 jajko 25 dag mąki 250 ml mleka 100 ml wody papryka ostra, zioła prowansalskie Składniki na farsz: salami lub szynka (20 plasterków) 1 cebula 1 papryczka pepperoni/chilli 1/3 słoiczka pomidorów suszonych 1/3 zielonej papryki 4 szt. ogórków - korniszony z chilli 30 dag żółtego sera koperek (ilość wg uznania, u mnie 1/3 pęczka) Ciasto na naleśniki(...)kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na małym ogniu przygotowany farsz (bez sera i koperku) ok. 4 min. Teraz wystarczy wyłożyć przygotowany farsz na naleśniki, dodać starty ser i koperek, następnie zawinąć naleśnika. (Aby lepiej się trzymało można spiąć naleśnika
Alutka-GotujeSkładniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna tłuszcz do wysmarowania formy Wymiary formy: średnica dna: 13 cm, średnica góry: 17 cm, wysokość: ok 17 cm, wysokość kominka: 13,5 cm Wykonanie(...)cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . Polewa Oblewam czekoladą lub tym czym
w mojej kuchnibez których ani rusz. 1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki. 2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy(...)cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć. 4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki. 5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu. Z podanej porcji wychodzi bardzo dużo rozetek. Składniki: 2 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 125 g mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego bądź syropu klonowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Najpierw przygotowujemy nadzienie, mieszając ser z cukrem, mąką i białkiem jaja, całość powinna stworzyć jednolitą masę, którą następnie na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni(...)łyżką, żeby składniki się połączyły. Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie na środek wykładamy łyżeczkę serka i przykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki efekt nakładamy płaską łyżkę ciasta na wierzch, bez wygładzania, jak się położy tak leży. Pieczemy 25-27 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkokroimy w paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną(...)Forma wykonana została z wysokiej jakości stali węglowej. Blaszka do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków. Blacha wyposażona jest dodatkowo w wyjmowane dno, które pozwoli wyciągnąć gotowe ciasto na paterę bez ryzyka uszkodzenia. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie.Wszystkie akcesoria
Podróż w kulinariażeby poczuł się jeszcze bardziej wyjątkowo i zapomniał, że właściwie to w tym roku jeszcze nie ma urodzin (mój prawie siedmiolatek). Sam sobie wybrał ciasto z zaproponowanych przeze mnie kilku pyszności. Nie obeszło się jednak bez przygód. Pierwsze podejście do sernika odbyło się w poniedziałek. Spód wyszedł pyszny, masa serowa jeszcze lepsza, delikatna, kremowa, słodziutka, ale w przyjemny, łaskoczący(...)macie jak spróbować. Przepis zaczerpnęłam z bloga Eksplozja smaku . Sernik kawowy 180g ciasteczek Digestive 85g roztopionego masła 25g cukru 2 łyżki espresso 500g serka śmietankowego 100g brązowego cukru 2 jajka 150g śmietany kremówki 2-3 łyżki espresso Herbatniki pokruszyć na drobno, wymieszać z cukrem, dwoma łyżkami kawy oraz roztopionym masłem. Powstałą w ten sposób masą wyłożyć dno foremki. Następnie
Przepysznik - BLW i nie tylkotych wszystkich cudownych właściwości samej kaszy jaglanej. Gorąco polecam wypróbować :) SKŁADNIKI: (na 6 sztuk) 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju szczypta cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Ponadto: 6 małych bananów (lub 3 większe przekrojone wzdłuż na pół) nutella Na wierzch: 5 dag czekolady(...)być gładka i troszkę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. 2. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić pędzelkiem ). 3. Łyżką wazową wylewać porcje ciasta na patelnię i ruchem ręki rozprowadzić je dokładnie po całej powierzchni (gdyby ciasto było zagęste należy dolać troszeczkę mleka). Smażyc z obu stron na rumiano. 3. Gotowe naleśniki posmarować cienko nutellą, położyć banany i zwinąć
Kto ugości moich gości?Fetę pokruszyć . Połączyć ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i czosnkiem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać podsmażonego kurczaka i pokrojone oliwki (część odłożyć do dekoracji) i dobrze wymieszać z resztą nadzienia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę na tartę. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, aby ciasto lekko się zarumieniło. Wyjąć(...)czosnek. Po chwili dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Gotuję ok. 5 min, pod koniec doprawiam do smaku ok. pół łyżeczką cukru. Jeśli używam pomidorów krojonych bez skórki, sosu nie miksuję. Smacznego
KUCHARNIASkładniki: 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 jajek 30 dkg mąki kartoflanki 20 dkg maki pszennej 25 dkg cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna(...)cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka.... Oblewam czekoladą
w mojej kuchni