powstaje z suszonych grzybów. Bez zbędnych dodatków! Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów. Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta. Ja przygotowałam genialny ( ale to genialny ) krem grzybowy z dodatkiem ziemniaków i podałam go z pyszną „grzanką” z ciasta francuskiego. Całość jest bardzo łatwa i szybka(...)marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * lubczyk i natka pietruszki * słodka śmietanka 30% – ok. 0,5 szkl * masło – 2 łyżki * sól, pieprz DODATKOWO: * ciasto francuskie * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszczone i osuszone grzyby kroimy na kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy grzyby, dusimy aż woda odparuje. Dodajemy startą marchew, przesmażamy
Ostra na Słodkopełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu i ja się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój zapach, smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi miodu, ciasto wtedy ma też określoną kruchość, jak i typowe brązowe zabarwienie(...)nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate. Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce. PRZEPIS NA MIODOWNIKA ciasto na trzy blaty
SMYKWKUCHNIczekoladą. Bardzo lubię, takie szybkie wypieki, lekkie ciasta na bazie oleju rzepakowego. Bez zbędnych kremów i mas czy bitej śmietany. Ciasto, które smakuje wszystkim, jest lekko wilgotne, nie zsycha się. Pozostaje świeże w temperaturze pokojowej do czterech dni. Przechowywane w lodówce nawet do tygodnia. Ciasto jest na bazie oleju rzepakowego, z dodatkiem mrożonych owoców, takich jak: jagody, borówka(...)szybko, i zawsze się udaje. PRZEPIS NA UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej tortowej - 50 g mąki pszennej babuni - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody - 135 g cukru pudru - 2 czubate łyżki kakao - 5 łyżek kuleczek czekoladowych ( ewentualnie drobno posiekana czekolada) - 4 duże jajka - 2 szczypty soli - 1 szklanka oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNImiękkie), sól, jajko i rodzynki. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto jak każde ciasto drożdżowe powinno odklejać się od rąk. Nie martwcie się jeżeli będzie dość rzadkie, ważne żeby się nie kleiło. Znowu przykrywamy i odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Przygotowujemy podłużną prostokątną formę i natłuszczamy ją, dzięki temu ciasto ładnie odejdzie(...)blachy. Około dwie trzecie ciasta układamy na dnie blaszki. Z masy marcepanowej formujemy wałek, ważne żeby z każdej strony był o około 2 cm krótszy niż forma i układamy go na cieście. Resztą ciasta układamy na górze przykrywając marcepan. Całą przykrytą blaszkę znowu dajemy w ciepłe miejsce na 20 minut. Całość pieczemy w 190’C (termoobieg
KasiaiKrzysiu.plprzekładamy ubitą pianę z jajek i delikatni mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką.. Powoli dosypujemy mąki. Traktujemy ciasto jak biszkopt, starając się je napowietrzać przy każdym ruchu łyżki. Kiedy dodamy całą mąkę wsypujemy proszek do pieczenia i bułkę tartą. Na końcu dorzucamy pokrojoną czekoladę. Gotową masę przelewamy ostrożnie do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno się piec(...)piekarnik i zostawiamy gotowe ciasto w środku, aby odpoczęło jeszcze 5 min przy uchylonych drzwiczkach. Tak samo postępujemy w przypadku, gdy pieczenie zajmie 45 min. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z blaszki. Wedle uznania posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub lukrem. Można także przełożyć je dowolnym kremem, ale i bez tego ciasto jest po prostu
Kuchnia od dwojgadzieci wolały wersje bez kremu. Polecam wam. Przepis z bloga "Moje wypieki". Krem lekko zmodyfikowałam, aby nadać mu gęściejszą strukturę. Chciałam wypróbować nowe tylki do wyciskania kremu - tylki rosyjskie. Stanowczo najlepszym kremem do zdobienia tymi tylkami jest krem maślany. Przepis na 12 babeczek 120 g miękkiego masła 110 g drobnego cukru 2 jajka 150 g mąki(...)pieczenia i z kakao. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym całym jajku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z kakao, wymieszać szpatułką, dodać likier i wymieszać, tylko do połączenia się produktów. Ciasto będzie gęste, typowo babkowe. Rozłożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej papilotek . Wypełnić je do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKochani u nas znowu masa zmian, stąd i dłuższa nieobecność. Od jakiegoś czasu jest nas troje, zanim jednak mały Antoś zacznie pomagać w kuchni, musi upłynąć
Ania i Marcin gotująogórka zbyt drobno nie siekam/rozdrabniam, jedynie w zasadzie do połączenia składników. Inaczej ma się w wypadku pasty z makreli wędzonej ale bez sera. Tam lubię, żeby wszystko było gładziutkie. Możecie do środka dodać jajko na twardo, zieleninę, której mi akurat zabrakło czy dowolny inny dodatek. Najważniejsze, aby konsystencja pasty odpowiadała Waszym gustom A Wy jakie pasty lubicie najbardziej(...)Jeśli ser był suchy, to dodajemy oliwę. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-makreli-wedzonej-sera-bialego/ MieszamWGarnku Artykuł Pasta z makreli wędzonej i sera białego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusłodkiego i woła: „czyli jak, nie będzie dzisiaj nic do kawy?”. Byliśmy zaproszeni do teściów na obiad, więc na weekend nic nie piekłam. Jak się okazuje kawa bez czegoś słodkiego nie wchodzi w grę. Na szczęście miałam odłożony ten przepis na brownie w kokilkach. Można go zrobić również w jakiejś małej foremce, ale my byliśmy tylko(...)jedna dla mnie i dwie dla mojego łasucha ) . Nie rozumiem tylko jak to jest, że faceci mogą pochłaniać tyle słodkiego i nie tyją. Trochę to niesprawiedliwe. A wracając do ciasta, lub też deseru, brownie wyszło pyszne. Jedliśmy jeszcze na ciepło, a dla złamania smaku jedliśmy je z musem malinowym. Właściwie nie musem, przetarłam przez sito dżem własnej roboty, żeby
Relaxtimerozczyn. Całość odstawiamy na 10 minut. Do reszty mleka wbijamy jajko, dodajemy żółtko, ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszamy i wlewamy do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy również cukier waniliowy, roztopione masło i sól. Całość zagniatamy (ręcznie lub mikserem) na gładkie, elastyczne, sprężyste ciasto. Teraz wierzch oprószamy mąką lub smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60-90 minut(...)truskawek 250 ml mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy. W reszcie zimnego mleka roztrzepujemy proszek budyniowy i cukier, wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy budyń. Studzimy (bez pokrywki). Truskawki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę (około 2 cm). DODATKI: białko do posmarowania (lekko ubite) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wyrośnięte
Rozpustne gotowaniePepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne z moich ulubionych- mocno korzenne i chrupiące. Chyba nie ma lepszych. Składniki (na 60-70 pierniczków): 80 gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła(...)duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W niewielkim garnuszku rozpuszczam masło, miód, syrop i cukier. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę maślano-miodową. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce (np. balkon zimą). Po tym czasie wyciągam ciasto, dzielę
Mango Papajamożna przygotować bez dodatku orzechów czy bakalii, jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej(...)średnicy 20cm. Skorzystałam z przepisu znalezionego na instagramie u użytkowniczki milanemtseva . Ciasto marchewkowe Składniki : CIASTO 200g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia bakalii 200g drobno startej i odciśniętej marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę) 150g cukru 110g (1/2 szklanki) oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakołyki Berenikibez tłuszczu z posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni dodajemy kolendrę i bułkę tartą, Studzimy. Kapuściany: Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy, przelewamy wodą i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy kaszę, cebulę i kapustę. Smażymy na małym ogniu ok 25 minut aż kasza delikatnie zmięknie. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Studzimy. Gdy nasze ciasto wyrośnie(...)moja Babcia robi na przykład bardzo duże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych
sierotka maRysia w kuchnijajka 3 płaskie łyżki mąki szczypta soli 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki cukru do karmelizowania opcjonalnie: 2 łyżki płatków migdałowych, garść rodzynek Białka oddzielić od żółtek, białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i delikatnie wymieszać wsypując jednocześnie mąkę (nie miksując!), Na małym ogniu rozgrzać masło i oliwę, wlać ciasto(...)minuty karmelizować na patelni. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi albo rodzynkami. PS. Swego czasu przyrządzałam też nieco mniej cesarską, ale równie pyszną wersję bez tłuszczu, na patelni teflonowej, a zamiast cukru użyłam miodu. Niebo w ustach! Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomoim wykonaniu: Czubek naderwany z tego względu, że ciasta tego typu lubię jeść urywając kawałek palcami, tak mi lepiej smakuje ;) A oto przepis na to cudo ;) Składnika: 5 jajek 2,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1/2 szkl. gazowanej pepsi (u mnie woda gazowana) 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie Białka ubić(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać olej i pepsi (wodę gazowaną). Gładkie ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao i kilka kropli aromatu rumowego. Okrągłą formę (ok 20 cm śr.) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną, następnie łyżką na zmianę kłaść ciasto do momentu całkowitego wykorzystania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec
Motylkowa Kuchnia