ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:575/867)

Muffiny z pomidorami i fetą 155

Muffiny pachnące ziołami Prowansji z dodatkiem pomidorków przenoszą nas chociaż na chwilę w stronę ciepłych włoskich regionów. MUFFINY z POMIDORAMI i FETĄ Składniki: (na 14 sztuk

Bon appetit mon amie
Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym - low carb 715

Te ciasteczka są naprawdę smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Robiłam je już kilkukrotnie, mieszając proporcje składników i za każdym razem się udają :-) Ciasteczka migdałowe z

Marta próbuje
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 170

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną ma charrrrakter, a nawet charakterek, biorąc pod uwagę jak się zapiekł na brzegach foremki i za nic nie dał się z

Codziennik Kuchenny
Biszkopt, który zawsze się udaje 78

Moje życie jako blogerki kulinarnej nie jest pasmem samych sukcesów w gotowaniu i pieczeniu. Nieraz zdarza mi się ugotować coś, co niby jest zjadliwe, ale nie

Posadzone i zjedzone
Muffinki z żółtym serem i przyprawami 143

Od dawna chciałam zrobić muffinki bardziej na wytrawnie niż słodko, wpadłam na pomysł takich z serem, ale sam byłby nudny. Składniki (przerobiony ten przepis): 2 szklanki

W kuchni bez szafek
Marchewkowy keks na Wielkanoc 202

Keks pieczemy na święta, ale nie tylko wtedy.  Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota.  Jest smaczny, aromatyczny

Anioły w kuchni
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 379

Kiedyś zrobiłam bardzo podobne ciasteczka, jednakże zostały zapomniane. W biegu świątecznych zakupów  wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA MARCEPANOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

Chyba jeszcze nigdy tak szybko nie zniknęły u mnie ciasteczka ze stołu tak jak te. Ciastka są  miękkie(nie kruche), a marcepan, który się w

Smaczne Zdrowe
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 318

grubej folii, napełnijcie ją ciastem i odetnijcie jeden z rogów – zastąpi worek i będzie wygodna do nakładania ciasta, choć już mniej dekoracyjna.   PTYSIE i EKLERKI Wyciskamy ciasto, formując okrągłe ptysie lub długie eklerki – możecie zrobić na raz jedno i drugie. Ciasto nakładamy w sporych odstępach pamiętając o tym, że na pewno urośnie. Blachę wstawiamy na środkowy poziom do mocno(...)zmieszane z ciastem ptysiowym i upieczone w formie malutkich kulek, podawane jako dodatek do mięs z sosami) i Gougère (kulki ciasta ptysiowego z serem Gruyère lub ementalerem). SKŁADNIKI 1 szklanka (250ml) mąki pszennej typ 500, 550 lub 650 1/2 szklanki (125ml) mleka 1/2 szklanki (125ml) wody 100g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka cukru szczypta soli 5 jajek

Karo in the Kitchen
Sernik z frużeliną wiśniową 319

Kremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową. Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości(...)prawdziwego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Frużelina powstała z wiśni bez pestek w syropie, ale można ją zrobić również z mrożonych wiśni, a latem ze świeżych. Jeśli uwielbiacie serniki tak jak ja, to ten sernik również powinien Wam posmakować. Proste wykonanie, a do tego rewelacyjny smak po upieczeniu, serdecznie polecam 😊. Składniki: (forma o wymiarach

Kuchcik gotuje
Kluski na parze ze śliwkami 156

Najbardziej ze wszystkich lubiłam od zawsze kluski ze śliwkami. Kiedyś w rodzinnym domu męża jadłam też takie bez dodatków, polane bardzo rzadkim budyniem czekoladowym – też świetne. Dziś przepis na te pierwsze;) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 40 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 6-7 dużych fioletowych śliwek(...)Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Do większej miski przesiewamy resztę mąki. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką ilość mąki lub wlać niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy w dłoniach

Smaki Na Talerzu
PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM 112

Skoro piątek to u mnie danie bez mięsa. Dzisiaj na obiad ugotowałam pierogi wiejskie z kaszą gryczaną i twarogiem. U mnie w domu wszystkim bardzo smakują. To także sposób na zagospodarowanie kaszy, której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki(...)pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać 1 jajko, ja jednak tego nie robię gdyż kupuję twaróg

Pieguskowa Kuchnia
Wilgotna Babka Cytrynowa 311

proszku do pieczenia 150 gr masła w temp. pokojowej 3 jajka w temp.pokojowej 3/4 szkl. cukru 3/4  cytryny (skórki i sok ) Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka. 3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę(...)wyparzonej cytryny. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. *Przepis własny

Gotowanie...to proste !
Pączusie łyżką kładzione. 145

Wykonanie: Na dnie miski rozkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru oraz łyżką mąki, zamieszać i pozostawić aż zaczną pracować (około 10 minut).  Jajka roztrzepać. Masło rozpuścić w rondelku, dolać do niego mleko. Teraz wszystkie składniki na ciasto umieścić razem z rozczynem w dużej misce i wyrabiać kilka minut, na jednolitą masę. Posypać wierzch mąką, nakryć ściereczką i  zostawić(...)się kiedy wrzucamy na niego świeżą partię tłuszczu, temperaturę trzeba kontrolować. Jeżeli posiadasz frytkownicę - rozgrzej tłuszcz do 170 stopni i w niej smaż, jest to bardzo wygodna forma. Smażyć bez przykrycia. Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami 248

dnia i odrobiny słodyczy do kawy. Ze względu na dużą ilość wiśni powstało trochę nowych przepisów, a w tym babka czarno - biała z zatopionymi wiśniami.  Składniki:  5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta  soli 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej(...)wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki

Niezły Młynek