Już wiecie co jadłam w sobotni poranek? Ciepła chałka ze szklanką mleka to rozkosz dla podniebienia bez dwóch zdań. W sumie kiedyś próbowałam robić taką z innego przepisu, ale pod wpływem zbyt dużej ilości farszu (bo chciałam mieć duuuuuużo nadzienia, jak się okazało zbyt dużo) trochę mi się zdeformowała i niestety za smaczna to ona nie była. Ten przepis(...)duża, ale przynajmniej obdarowałam też babcię :) Składniki :2 jajka100 g drożdży - cała kostka2 garści cukruzapach do ciasta (ja dałam migdałowy)1/2 kostki margaryny3,5 szkl ciepłego mlekaok. 1 kg mąki (musiałam dodawać więcej, bo ciasto było zdecydowanie za rzadkie)kruszonka:1/4 szkl cukru1/4 szkl mąki3-4 łyżki zimnej margarynydodatkowo :żółtko1/4 szkl mlekaPrzygotowanie :Mąkę przesiewamy do większej miski
charlotte gotujespokoju. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z twarogiem, budyniem, cukrem i ziarenkami wanilii. Jajka rozkłócamy ze sobą w taki sposób, żeby powstała lekka piana i dodajemy do masy serowej. Najlepiej jednak nie miksować zbyt długo, żeby ciasto nie napowietrzyło się za bardzo - zwykle właśnie dlatego serniki pękają. A nasz musi być idealny :) Masę przelewamy delikatnie(...)razie potrzeby można więc zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej. Na ostudzone ciasto wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Wiem, ze kusi, żeby od razu spróbować, ale serniki serio są lepsze jak odleżą swoje ;) Życie bez Bon Joviego nie byłoby takie samo
sama złodyczszybko zniknął z mojego stołu i na weekend zostaliśmy bez ciasta do kawy. Nie wiele myśląc poszperałam po swojej księdze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi. Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami. Tak pięknie wyglądał na zdjęciu(...)zrobić to udać się do piwnicy i poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:) Ciasto uratowane.Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach. Składniki:250 g masła4 szklanki mąki7 jajek1/2 szklanki cukru2
ciastkarnia na kruchym spodzieświąt bez piernika a zimy bez ciepłej czekolady i pierniczków do chrupania. Takie jest moje zdanie i tego trzymam się od kilku lat. Pierniczki są stałym bywalcem zimowych wieczorów, przepis na nie ostałam od mojej cioci. Potrafiłam zjeść ich całą dużą miskę, są mono korzenne, słodkie i nie da się im powiedzieć nie:) haha moje uzależnienie. Przyznaję(...)się moimi faworytami co do pieczenia są właśnie pierniczki, serniki i wszelkie wytwory z ciasta drożdżowego. Pochłaniam to w każdej ilości jakie tylko jest w stanie pomieścić mój żołądek. W tym roku postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać esencji herbacianej. Efekt był ciekawy, muszę przyznać, że spodobała mi się ta wersja. Myślę, że powtórzę ją na święta i zobaczymy
ciastkarnia na kruchym spodzieżeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :) Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm): 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka i białka 1 całe jajko 4 duże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru(...)ubić z ksylitolem na białą gęstą masę. Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka
Ze smakiem i z pasjąDziś zapraszamy Was na ciasto 3 bit. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to ciasto skomplikowane bo ma wiele warstw ale tak naprawdę to szybko
Kuchenne WariacjePotrzebujesz ciasta lub tortu urodzinowego, a nie masz piekarnika...To żaden problem! Zrób ciasto z patelni. Twoi goście nawet się nie zorientują, że nie było pieczone
Kuchnia MagdaLenyPosiadanie gotowego puree dyniowego skłoniło mnie do wypróbowania tego sernika. Miałam ochotę na jakiś jesienny wypiek i nie mogłam się mu oprzeć. Serniki piekę dość rzadko
Mania WypiekaniaTaki tort sprezentowałam sobie na dzisiejsze urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest
Na Ciasteczkowych Papierachżółtka, jajka, śmietanę, cukier, rozczyn i mąkę. Wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Jeśli nie mamy doświadczenia w ocenie gotowości ciasta, korzystajmy z babcinej metody: zagniećmy ciasto tyle razy, ile jest dni w roku :). Na koniec dodajemy do ciasta skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Ciasto dzielimy na cztery części. Blaszkę wielkości 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta(...)ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy powidła i przykrywamy je trzecią częścią rozwałkowanego ciasta. Na koniec wykładamy pozostałą połowę masy orzechowej i przykrywamy ją ostatnią częścią ciasta. Gotowe ciasto nakłuwamy wykałaczką i przykryte ściereczka odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie zajmuje to 3-4 godzimy. Piekarnik nagrzewamy do 170-175 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy ciasto około 45 minut. Gotowe ciasto
Trzeci talerzszklanek mąki 50 gram świeżych drożdży ( opcjonalnie 2 op. suchych drożdży ) + 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1/3 cukru demerara 1/2 szklanki cukru 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki ciepłej wody DODATKOWO jajko do posmarowania bułek orzechy włoskie do dekoracji Zagotować mleko i odstawić z ognia. Dodać do niego masło, mieszać(...)małej miseczki wlać ciepłą wodę, rozpuścić w niej drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Gdy drożdże wypłyną na powierzchnię dodać całość do mieszanki z dynią. Wbić jajko i dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ). Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć
Pieguskowa Kuchniasól pieprz papryka ostra liście laurowe - 2 szt ziele angielskie cebula - 1 szt mąka do zaprawy Ciasto ziemniaczane: ziemniaki obrane - 1,20 kg cebula - 1 szt jajko - 1 szt sól pieprz wegeta mąka - 2,5 łyżki Dodatkowo : tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Gulasz: Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami. Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać(...)przyprawami do smaku. Ciasto ziemniaczane: Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (ja tarłam za pomocą robota) Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać. Smażyć grube placki na tłuszczu. Usmażone placki, przełożyć na talerze, połowę każdego placka polać gulaszem, i przykryć drugą połową placka. Jak ktoś lubi, można polać placek śmietaną, ja nie polewam, bo wolę bez. Smacznego ! (function
Kuchnia DanusiNaleśniki to bez wątpienia jedna z najbardziej uniwersalnych potraw, jaką można zrobić w kuchni. Możemy je połączyć z owocami, dżemem, czekoladą, łososiem, a nawet mięsem. Podawane są zarówno na słodko, jak i na słono. Tym razem postanowiłem zrobić naleśniki z bananami i czekoladą, które jadłem już dziesiątki razy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu(...)zrobienia naleśników był przepis: jak zrobić ciasto na naleśniki . Mój przepis jest nieco inny, jednak warto tam zajrzeć i sprawdzić zdjęcia jak przygotować naleśniki krok po kroku i wybrać jedną z wersji. Obie są równie dobre i bardzo proste do przygotowania. Składniki 2 szklanki mleka 2 szczypty soli 1 łyżka cukru 1 jajko ~1 szklanka mąki pszennej 1 szczypta sody
Programista w kuchniChleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber . Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb
Codziennik Kuchennypłaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa: 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła(...)zrobi się budyń. wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z chałwą, dodawać wystudzony budyń oraz spirytus. Masa czekoladowa: 3 jajka 2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 200 g masła 1 łyżka spirytusu Jajka ubijać z cukrem na parze około 10 minut. Następnie zdjąć z ognia,dodać kakao oraz posiekaną czekoladę - dokładnie wymieszać,aż rozpuści
Niespełnione zdolności kulinarne