dniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia, ale dodatkowo możecie owinąć go w folię. Dawno nie jadłam tak pysznego piernika, więc pewnie bez wahania, zrobię go na Święta. Jeszcze ten rozchodzący się(...)miodu 1/2 szkl. cukru 50 g masła 3 jajka garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania 3 łyżeczki przyprawy do piernika ulubiony dżem do przełożenia dowolna polewa czekoladowa Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, migdałami i przyprawą do piernika. 2. Masło rozpuszczamy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. 4. Dodajemy miód wymieszany
Mieszam w GarnkuMając spory zapas herbatników postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. Z racji że są z gatunku tych mega twardych w grę wchodziło tylko przełożenie jakimś
Pani na deserŁatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym
Słodkie inspiracjejajko 7 łyżek cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki soli Rozkłócone 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek do posypania mak Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru waniliowego, drożdże i mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, łączymy i czekamy aż zaczyn ruszy i zacznie się pienić. Rozpuszczamy w rondelku masło i studzimy. W misce miksujemy jajko z cukrem(...)puszystą masę. Mąkę łączymy z solą. Do ubitego z cukrem jajka dodajemy zaczyn, mieszamy, dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę je wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej. Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze
Ze smakiem bez glutenuMoja córka by mogła jeść codziennie naleśniki , placki itp , na śniadanie , obiad i kolację , Julcia w prost uwielbia tego typu jedzenie , więc dziś zapodałam
Mój SmakPrzepyszny i szybki w wykonaniu tort na każdą okazję. Można go wykonać na dwa sposoby: piekąc samemu biszkopt lub też kupić gotowy. Biszkopt: 3/4 szklanki cukru
Kolejny blog o gotowaniuKotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te
Dieta moja pasjaBardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego
Mienta bloguznałam, że musi być w nim coś wyjątkowego.Tak naprawdę nie jestem do końca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto się nawet za nie zabierać. Na szczęście wyszło kruche(...)śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g truskaweklistki miętyMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWczoraj siedząc u koleżanki i rozmawiając z jej babcią o plackach stwierdziłam - czas coś upiec. Coś z kakaem, bo mam całe opakowanie i kusi. Wróciłam do
W kuchni bez szafekodszedł, nie zdążył się z Nią pożegnać. Ona wierzyła, że jeszcze będzie dobrze, że jeszcze los podaruje Im trochę czasu. Bo przecież jak to mogło być dalej? Tak bez Niego? Długo jeszcze potem chodziła po pustym domu po Jego śladach i szukała znaków obecności. Siadała sama przy stole i spędzała czas nad smacznym, ale nietkniętym śniadaniem, nad dobrą(...)ponownie. Bo gdyby można było, chciałabym, aby Moja Babcia i Mój Dziadek mogli zakochać sie w sobie jeszcze raz. Składniki czekoladowe ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki wody 1,5 łyżki kakao krem
Raj dla Podniebieniamięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto bardzo pracochłonne, ale naprawdę tego warte! Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej(...)szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika 20 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Masa makowa: Przygotowanie zawsze zaczynamy od zrobienia masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem, aby był całkowicie pokryty
Kuchnia Łukaszakuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :) Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie(...)mnie suszony) 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy 375 ml wody, wsypujemy drożdże i łączymy z oliwą. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesypujemy do miski i łączymy z migdałami, siemieniem i innymi nasionami. Dodajemy płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy
Dzieje kuchennej WiewióryWszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) zagniatamy: do przesianej mąki dodajemy sól, jajko oraz stopniowo dolewamy wody, cały czas ugniatając. Na sam koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około(...)się nie stykały i mrożę w ten sposób około 10 - 15 minut. Po tym czasie przestają być lepkie i możemy jest spokojnie zamrozić w woreczku wszystkie razem, bez obawy, że gdy wyjmiemy je kiedyś do zjedzenia, spotka nas wielka zlepiona papka pierogowa ;) I zapewniam Was, że mrożone smakują równie wiosennie! :) Najczęściej podaję takie pierożki z sosem jogurtowym, który podkreśla
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!