Jeśli lubicie bloki czekoladowe, to z pewnością i ten deser Wam się spodoba. Ja go uwielbiam i to chyba jedno z kilku ciast, które kojarzą mi
Kuchnia w czekoladzieHello Spring! sezonowe przepisy na wiosne Budźmy się! Jest wiosna! Idealna pora dla spóźnialskich, co swoje noworoczne postanowienia porzucili już w styczniu, a chcą jednak coś
Pink EnvelopeOstatnio mam smak na wszelkie wypieki i dania z jabłkami, a że w weekend obowiązkowo wypada przegryźć coś słodkiego postanowiłam więc zrobić sprawdzone i szybkie ciasto
Healthy food explorerUpał, żar leje się z nieba, słupek rtęci czerwieni się z gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję
W kuchni Karmel-itkitakże jako racuchy drożdżowe z patelni. Jak zrobić pączki maślankowe? Jak smażyć pączki z maślanką? Pączki na maślance jak zrobić? Pączki na maślance jak każde drożdżowe ciasto wymagają odpowiedniej temperatury. Maślanka, jajka, mąka i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślanka nie jest podgrzewana tak jak mleko, a więc dajemy drożdżom więcej czasu aby zaczęły pracować. Czy to są szybkie(...)dodajemy jajka, mieszamy aż się wszystko razem połączy. Jeśli ktoś będzie pączki maślankowe dłużej przechowywał wtedy należy użyć samych żółtek. Zamieniając 2 całe jajka na 3 - 4 żółtka. Do masy drożdżowej przesiewamy mąkę, wlewamy spirytus i mieszamy łyżką ( najlepiej drewniana) aż się mąka wchłonie. Kto ma mikser z hakiem może się posiłkować. Tak czy inaczej wyrabiamy ciasto około
Dieta moja pasjaSernik z musem adwokatowym to ciasto, które moja zrobiła w tym roku na Święta Bożego Narodzenia. Powstało można powiedzieć troszkę przez przypadek, gdyż pierwsze planowane adwokatowe ciacho okazało się hm ….. delikatnie mówiąc „mało stabilne”. Smaczne, ale mało stabilne – nazwaliśmy je „pijakiem” ( tak, tak to chyba ta nadmierna ilość adwokata spowodowała jego zachwianie ). Mama(...)postanowiła więc nie odpuszczać świątecznych wypieków i przygotowało ciasto robiące zawsze największą furorę na blogu – SERNIK. Delikaty serowy spód przykryty puszystym adwokatowym musem z dodatkiem ananasów okazał się strzałem w 10! Sernik z musem adwokatowym zrobi furorę i już wiemy, że na stałe zagości w naszym menu. Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) SPÓD: * biszkopty okrągłe
Ostra na Słodkomrożone owoce też bez problemu się nadają, choć w trakcie gotowania/ tudzież parowania puszczają więcej soku. Jednak jak jest wszystko w miarę dobrze zlepione, to nic na zewnątrz nie ucieknie. Składniki na ok 18 sztuk: 30g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 250ml ciepłego mleka 500g mąki pszennej Szczypta soli 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka nasion chia(...)Gotowy rozczyn pozostawiamy na 5 minut w tej samej temperaturze- 35 ⁰C . Następnie dodajemy jajko, pozostałe mleko, oraz mąkę przesianą ze szczyptą soli. Uruchamiamy na prędkości 6 (ewentualnie 7), czas 3 minuty. Minutę przed końcem dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz nasiona chia. Gotowe ciasto pozostawiamy w misie z temperaturą ustawioną na 35 ⁰C i czasem 40 minut. Wyrośnięte wyrabiamy
Kuchnia w czekoladziejakości kakao 4 całe jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki „laski” cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier(...)Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę. Piecz około 1 godzinę. Wystudź. Ciasto wyjmij
Garniec Magaliejakiegoś czasu obserwujemy w Polsce modę na Halloween. W sklepach już bez problemu możemy dostać straszne dekoracje, przebrania, czy też słodycze i przekąski na Halloeenową imprezę. Ja sama mam raczej sceptyczny stosunek do tego ,,święta”. Nie do końca podoba mi się sama idea tego dnia, ale rozumiem, że skoro jest pretekst do zabawy to czemu z niego(...)pudru 2 szklanki mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli jajko łyżeczka ekstraktu z migdałów + migdały Do miski przesiej mąkę oraz cukier puder, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło pokrojone na mniejsze kawałki, ekstrakt migdałowy oraz jajko. Całość zagnieć szybko, tak aby powstało gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki
365 dni dookoła kuchniwtedy, mój mąż śmiał się, że ma na talerzu jakiegoś „babałucha”. Nazwa się przyjęła i tak już zostało. Ciasto Babałuch Przyznaję się bez bicia, że nie miałam dużego udziału w przygotowaniu tego ciasta, większość zrobiła teściowa. Dlatego jest to jej dzieło. Trochę się też podenerwowała, ale na szczęście nie na mnie tylko na męża. Kuchnia u nich(...)ciasno, ale za to mieliśmy trochę śmiechu. Kuchnia nie jest duża Obie miałyśmy na sobie fartuszki ze Sklep10x.pl i przystąpiłyśmy do pracy. Ciekawe jest, że teściowa robiła już to ciasto z tysiąc razy, ale pomimo to na blacie leży stary przepis, do którego obie co chwila sięgałyśmy. A koniec końców teściowa i tak robiła większość na wyczucie. W stylu
Relaxtimenieustannie motywuje mnie do jego udoskonalania. Bez niego ten blog nigdy by nie postał i nie odkryłabym w sobie przyjemności przygotowywania tych wszystkich pyszności. Dziękuję:) Wy też upieczcie coś pysznego dla wyjątkowej dla siebie w tym szczególnym dniu, na przykład to sernikobrownie. Na pewno nikt mu się nie oprze :). Przejdźmy do samego ciasta. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu(...)kilka sekund dłużej. Preferuję ten drugi sposób gdyż jest szybszy i jest duużo mniej sprzątania, a ja bywam leniwa Następnie przygotowałam masę serową, generalnie miksujemy zmielony twaróg, cukier i jajka i to wszystko. Nie może się nie udać:) Na koniec wykładamy 3/4 masy brownie do natłuszczonej blaszki lub tortownicy, na to wykładamy masę serową i na nią resztę masy brownie
karmelowyŚwięta Wielkanocne już tuż tuż. Czy wiosna zawitała do twojej kuchni? Jeżeli nie to mam dla Was kilka ciekawych pomysłów na świąteczne/ wiosenne ozdoby :) 1. Święta bez pisanek? Nie ma mowy! Wyróżniamy m.in. kraszanki, oklejanki, drapanki, ażuki itd! Od zawsze jajo było symbolem dobrobytu, a ozdabianie ich i wspólne zjadanie miało przynosić wszystkim właśnie szczęście i zdrowie. Zatem(...)pastelowe drobiazgi ! 3. Na czym układacie jajka podczas świątecznego śniadania? Czy na tradycyjnej nóżce czy większych pojemnikach/ talerzykach? 4. Preferujecie obrusy tradycyjne białe czy wzorzyste? A może królują u was haftowane serwety lub modne ostatnio filcowe podkładki ? 5. Rzeżucha kojarzy mi się z dzieciństwem :) Wówczas sadziliśmy ją w skorupkach po jajkach, tworząc zabawne ludziki :) Pięknie wygląda również w kolorowych doniczkach
Tradycyjna Kuchniapracy. Dlatego proponuję ją na dobry początek tygodnia :) Składniki : (na formę o średnicy 26 cm) 250 g masła (bez dodatku oleju) 1/2 kg mąki 2 żółtka pół łyżeczki soli pół szklanki cukru pudru 100 ml zimnej wody Nadzienie jabłkowe : 8 dużych, twardych, raczej kwaśnych jabłek, np. szara reneta(...)plastry, posypać cukrem, mąką, gałką i cynamonem, wymieszać Piekarnik nastawić na 160*C Ciasto wyjąć z lodówki przekroić na dwie części, jedną rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, tak by podnieść ciasto na boki foremki Przełożyć jabłka na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, posmarować roztrzepanym jajkiem Wstawić do gorącego piekarnika na około 50 min, gdyby się bardzo zrumieniło przed czasem- przykryć
Proste Potrawymogły tam leżeć bardzo długo bez uszczerbku na smaku. Potem tylko nasączenie i przełożenie masą i ciacho było gotowe. A, że od imienin taty, do Barbórki (mama), był rzut beretem a od Barbórki do Świąt… też blisko, w mojej pamięci to ciasto Bożonarodzeniowe i kropka Ale wróćmy do orzechowca. Ciasto miodowe z dodatkiem sody, a więc sam placek(...)krem nie był już tam „mulisty”. Ciasto najelpiej upiec dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Dzięki czemu blaty ciasta dobrze nasiąkną i wchłoną krem. Drukuj Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami Składniki Ciasto 3-3,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki sody 200 gr masła 3 jajka 3 łyżki miodu gryczanego Warstwa orzechowa 300 gr orzechów
Mieszam w Garnkujakości kakao 4 całe jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki "laski" cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier(...)Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej misce ubij na sztywno białka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni (bez termoobiegu). Połącz delikatnie masę z ubitymi białkami. Wlej ciasto na blaszkę. Piecz około 1 godzinę. Wystudź
Garniec MagalieBez tego ciasta nie może się obyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają(...)pozwoliło, aby ciasto było bardziej wilgotne. Zrobienie ciasta jest dość czasochłonne, ale dla efektu końcowego warto :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g kakao w proszku 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 250 ml maślanki
MyCookBook.plSkładniki: CIASTO MIODOWE: 270g mąki pszennej tortowej, 125g margaryny do pieczenia, 117g cukru, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 1 łyżka płynnego miodu. Ponadto: 3 galeretki o smaku agrestowym, 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym, 500ml śmietanki 30%, puszka mleka zagęszczonego słodzonego ( 530g), 1 galaretka w kolorze czerwonym ( smak dowolny), 5 kostek mlecznej czekolady, 15g cukru wanilinowego, puszka brzoswiń(...)serca. 2. Ciasto miodowe: Składniki na ciasto zagnieść. Blachę o wymiarach: 38cmX25cmX7cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto na całej powierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu z piekarnika. wyjąć ciasto, ściągnąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto włożyć spowrotem do blachy, ale już bez papieru do pieczenia
W kuchni u Monikidodajemy jajko i kolejno po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, drożdże, masełko i wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem) około 5 minut. Gdy ciasto jest elastyczne i odchodzi od brzegów naczynia oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (czyli na około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto przekładamy(...)spód chałki i zostawiamy ciasto na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Masło roztapiamy, w miseczce mieszamy mąkę z cukrem i wlewamy gorące masło, szybko mieszamy i kruszonka gotowa :-) Wyrośnięte ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z termoobiegiem (bez termoobiegu do 175 stopni). Pieczemy około
Rozpustne gotowaniePrzepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:) Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek" Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm: 1,5 kg sera białego półtłustego; 13 jajek; 500 g cukru pudru; 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków; 100 g masła; 3 łyżki grysiku (nie gotowany); 1 cukier waniliowy(...)delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem. Moje uwagi: 1. Ser do sernika dobrze jest kupić w kostkach
In my kitchenczasu na jej wykonanie. 'tarta caprese z pieczonymi pomidorami ' Składniki: - 8-10 pomidorów (w zależności od wielkości) - 4 duże ząbki czosnku - 2 opakowania mozzarelli - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - świeży tymianek (lub suszony) - świeża bazylia (lub suszona) - świeże oregano (lub suszone) - 2 łyżki oleju - sól, pieprz Pomidory pokroić w grube (ok.1cm) plastry i ułożyć na blaszce* wysmarowanej oliwą. Pomiędzy(...)delikatnie przestudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, mozzarellę pokroić w plastry. Czosnek wycisnąć na ciasto i równomiernie rozprowadzić po cieście. Na ciasto ułożyć naprzemiennie upieczone plastry pomidora z mozzarellą, zostawiając 1-2 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Całość delikatnie posolić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok 20-25 minut - tak aby ciasto francuskie było
CookYourselforaz wlać 1/2 szklanki wody. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki będą miękkie. W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć naleśniki. Na środek każdego naleśnika ułożyć(...)startym żółtym serem. Naleśniki piec pod przykryciem około 30 minut w 180. Jeżeli chcecie uzyskać lekko chrupiącą serową skórkę to w połowie czasu pieczenia - należy zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia
Ugotowaćwiem jak Wy, ale ja bez drugiego śniadania z domu nie wychodzę. Śniadania czasem zdarza mi się nie zjeść w domu, ale zawsze rano pakuję sobie całkiem spory ekwipunek z jedzeniem, który pochłaniam w drodze do pracy. Po bardzo pożywnym posiłku, czasem lubię sobie dopełnić żołądek czymś słodkim - na przykład takimi oto muffinami. Domowe, czekoladowe i z dodatkiem kaszy(...)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną.W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Słodkie Przyjemnościnazwa Kaiserschmarren ( Kaiser znaczy cesarz, a schmarren skrawki).Przepis pochodzi z książki „La cucina nelle Dolomiti” Kaiserschmarren, vel omlet cesarski, trochę poszarpanySkładniki na 4 porcje4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)150g mąki2 szklanki (250 ml) letniego mleka30 g cukruszczypta soli20 g masła (opcjonalnie)100g rodzynekcukier (do posypania)tłuszcz do smażenia( ja nie używałam)Rodzynki zalewamy gorcą(...)puszystego omletu. Moja rada, najpierw zaczynamy ubijać białka bez cukru, a dopiero potem stopniowo dodajemy łyżka po łyżce. Miksujemy jeszcze chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy
Mia Cucina Sofietapłat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimnobiały serek typu. Filadelfia.pęczek koperku sól, biały pieprzjajkoPłat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec(...)pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.Owoce myjemy, osuszamy .Rozpuszczamy białą kuwerturę w kąpieli wodnej , studzimy .Aby kuwertura po zastygnięciu miała idealny połysk bez szarego nalotu trzeba ja utemperować!-to proces gdzie trzeba tylko zachować prawidłowe temperatury-Za pomocą widelca zanurzamy owoce w czekoladzie w ten sposób by pokryły się czekoladą a ogonki
Malinowe Pocałunki