T o podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma
Food Squaremacie w domowym ogródku takich smakołyków to na bazarze, w sklepach jest ich bez liku. Ja tartę z malin i jagód przygotowałam i powiem szczerze, że w jej smaku się rozkochałam. Składniki na formę o średnicy 30 cm: ciasto: 150 g masła, 350 g mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki(...)łyżki miodu, ponadto: świeże jagody, świeże maliny. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, wszystko zależy od wielkości jajka. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy
Moniki SmakołykiPyszne i puszyste placuszki na zsiadłym mleku bez dodatku proszku czy drożdzy. Do placuszków można dodać dowolne owoce miękkie lub banany czy jabłka. Szybko się je robi i szybko znikają. U mnie ostatnio często goszczą bo córeczce bardzo zasmakowały i tylko zmieniam owoce i smażę. składniki: 1 szklanka zsiadłego mleka ( u mnie prawdziwe wiejskie zsiadłe z mleka prosto(...)krowy) 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 3 jajka 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie gdy mamy jakieś bardzo kwaśne owoce) 250 g malin szczypta soli olej do smażenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać zsiadłe mleko ( i ewentualnie cukier) i zmiksować. Następnie dodać mąkę i ponownie zmiksować
Monia miesza i gotujewłożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać do innych celów, dwa ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier, wciąż ubijając. Cztery żółtka rozbijam widelcem i łączę(...)minutach zmniejszam do 170 stopni i piekę ok. 40 minut. Trzeba sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek wyjęty z masy musi być suchy . Lekko wystudzony torcik polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem są to jak widać połówki słodkich
I tu będę miała takie teChleb bez mąki czyli dietetyczna propozycja dla odchudzających się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek(...)wymieszać pół/pół) 4 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek
SzczyptaSmaQtwarogu. Jest to propozycja na tzw. pączki last minute, dla tych wszystkich , którzy nie mają czasu lub ochoty przygotować Pączków tradycyjnych , a mimo wszystko nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez tych smakowitych kulek :) W internecie krąży mnóstwo przepisów na nie, jedni robią je na serku homogenizowanym, inni na twarogu w kostce. Ja mam swój od lat sprawdzony przepis(...)pięknie się rumienią i co najważniejsze w ogóle nie chłoną tłuszczu. Smakują wspaniale, z lekką cytrynową nutą i są idealne tak na jeden, dwa kęsy. Aby nie dosypywać do ciasta zbyt wiele mąki, odrywam jego kawałki i najpierw lekko obtaczam w mące, po czym formuję kuleczki odrobinę większe niż orzech włoski. Pączusie wychodzą idealnie okrągłe, pulchne i delikatne :) Fantastyczny
Słodko-Słony Świat IlonySERNIK TRADYCYJNY - NAJLEPSZY! Muszę przyznać, że jestem sernikożercą i żyć bez serników po prostu nie mogę :) A to jest zdecydowanie najlepszy sernik jaki dotąd robiłam
Calzonella.comjest również kawa i herbata bez mleka dla turystów. Nie mogłam nie z kosztować tradycjonalnego angielskiego śniadania. Próbowałam również typowej angielskiej herbatki. Jej smak jest dla mnie neutralny, nie jest jej ani fanką ani wrogiem. Inaczej jest w przypadku śniadania, które bardzo mi smakowało. Najbardziej lubowałam się w parówkach i jajkach, dobre też były ciepłe pomidorki oraz tosty(...)naszej trasie było wiele miasteczek portowych, w których praktycznie na każdym rogu można było zamówić fish and chips . Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem swojej prostoty i smaku
Projekty ze smakiemmęża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z innymi w internecie i różni się dodatkiem drożdży. Jednakże mi taka wersja smakuje. Jeśli ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można(...)jest naprawdę dobre! Pierekaczewnik z indykiem Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki zaczyn na ciasto 1 szkl wody (ciepłej) 0,5 kostki drożdży 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru ciasto 1kg mąki 1 szkl wody 5 jajek 1 łyżeczka soli do smarowania ciasta 1 kostka masła farsz 1,5kg udźca z indyka (można dać wołowinę
CoolinarniePLwyrośnięcia na około 30 minut. Masło rozpuścić w rondelku. Przestudzić. Po wyrośnięciu do rozczynu dodać jajka, roztopione masło, resztę cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki należy wyrobić ręką, do czasu aż ciasto zacznie odrywać się od dłoni. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut do 1 godziny(...)następnie siekamy całość nożem. Kolejno rozcieramy palcami masło z mąką, do utworzenia grudek. Odstawiamy do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ponownie, następnie na stolnicy obsypanej mąką rozwałkowujemy je do rozmiaru blaszki. Ciasto wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy owoce, następnie posypujemy je dwoma łyżkami stołowymi cukru. Owoce posypujemy kruszonką, na końcu płatkami migdałów. Przykrywamy
Garniec Magalieobowiązkowo w "sezonie truskawkowym". Rok temu robiłam: knedle z truskawkami i solonym karmelem . W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam. Składniki(...)studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt naturalny, mąki, sól i cukier. Całość dokładnie zagniatamy, jeśli klei się do rąk dodajemy więcej mąki ziemniaczanej. Bierzemy w dłonie porcję ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy truskawkę. Następnie sklejamy knedla i odstawiamy na talerz. W tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle gotujemy w wodzie najlepiej partiami
Mango Papajaserki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto - najpierw jasne, następnie ciemne. Najlepiej zrobić to w mikserze z mieszadłem do ciast o gęstej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez(...)delikatnie połączyć. Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę serową, a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciemne ciasto. Piec w podanej wyżej temperaturze przez 1 godzinę (bez termoobiegu
Domowa Cookierenka AgiOstatnio pisałam Wam o swojej nowej zabawce - maszynce do lodów! Wiecie jaka jest dodatkowa korzyść z robienia lodów w domu, takich z żółtkami? Dodatkowym plusem
Plate of Joysałatki itp. Bazyliaczki * są do tego idealne. Te mięciutkie, odrywane mini bułeczki wspaniale komponują się np. z lekką sałatką lub po prostu z masełkiem czosnkowym. Można je również jeść same bez dodatków. Polecam, bo smak i ich zapach jest wspaniały. Dodatek bazylii nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Bułeczki sprawdzą się również na drugie śniadanie czy przekąskę, którą możemy wziąć ze sobą(...)jajko 2 płaskie łyżeczki cukru szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ją z cukrem, bazylią i solą. W osobnej miseczce łączymy drożdże z ciepłym mlekiem. Wlewamy powoli do miski z mąką i dodatkami. Po czym wbijamy jedno, całe jajko, mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu wlewamy przestudzony, roztopiony tłuszcz. Wszystko zagniatamy ręką, dosypując ewentualnie odrobinę mąki podczas wyrabiania. Ciasto
Słodkie okruszkiJakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z tego samego przepisu gdy robiłam ślimaczki z cynamonem ( tutaj ) tyle, że zrobiłam inny kształt i nadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne(...)jajka 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada Przygotowanie: Robimy zaczyn: drożdże rozkruszamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 6 płaskich łyżek mąki i 2/4 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę
Amatorka kuchenna