proporcje. Czasem trafiają się przepisy i ciasta, gdzie coś się nie lepi, coś się za bardzo klei… tutaj wszystko idealnie łączy się w gładkie ciasto, które jeszcze świetnie się wałkuje a potem wykrawa. Po prostu ciasto ideał, na pewno będę je wykorzystywać nie tylko do różyczek ale również jako baza innych ciast. No dobrze, wracamy do samych ciastek. Swój(...)gotowe i czekają na swoją kolej w piekarniku Jak już wiemy co robić z ciastem, to teraz zapraszam na przepis na ciasto i nadzienie. Ufff. Drukuj Kruche różyczki z nadzieniem serowym Rozpływające się w ustach kruche ciastka w oryginalnym kształcie Liczba porcji 20 Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 150 g masła
Mieszam w Garnkuciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao. Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie(...)pieczenia – 1 łyżeczka * masło ( roztopione ) – 125 g * ciemna czekolada Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao – 60 g – dostępna TUTAJ! * kakao gorzkie – 30 g * jajko L – 2 szt * cukier drobny – 60 g * Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! * śmietana 18% kwaśna – 125 ml KREM: * serek kremowy typu Philadelphia
Ostra na SłodkoCześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować
Moja pasja smakuSernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ
Życie zaczyna się w kuchniBeza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową(...)dzwiczkami- nie opadnie – nawet niewielki dodatek żółtka sprawi, że białko nie ubije się tak jak byśmy tego chcieli więc trzeba dokładnie oddzielić białko od żółtka Beza z kremem cytrynowym Beza 4 duże jajka 220 g drobnego cukru 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Krem cytrynowy 4 duże jajka 3/4 szkl cukru 125g masła w temp
Pieguskowa KuchniaKupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej
Fabryka pomysłówuczulona. Oczywiście jeśli je lubicie możecie ich użyć, ja zastąpiłam je płatkami migdałowymi. Tort Ferrero Rocher Składniki: Ciemny biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Beza czekoladowo-migdałowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g startej na tarce gorzkiej czekolady(...)biszkoptu i bezy użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko
PatiGotujesię bez namysłu. Kiedy docieracie na miejsce, widzisz stół zastawiony przeróżnymi smakołykami. A wśród nich czekoladowe babeczki porośnięte "mchem" ;) Nie, nie zwariowałam ;) W roli mchu mielone pestki dyni, a przyjęcie naprawdę się odbędzie. Nie mogę jednak zdradzić szczegółów, bo ma być niespodzianką :) PS. A babeczki są pyszne! Polecam :) Składniki: 150 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 2 jajka(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Całe jajka ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i śmietanę, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, potem 1/2 łyżeczki dżemu malinowego i znowu
zadanie-gotowaniesmaku Jajka, mleko i mąka mają być w takich samych proporcjach. Czyli zaczynamy od jajek, wybijamy jajka i ważymy ( u mnie były dwa) i tyle samo co jajek, dodajemy mleka i mąki. Z tych składników wyszły cztery takie sztuki. Mieszamy dokładnie z resztą składników i odstawiamy aby sobie odpoczęło. Do każdej foremki wlewamy 0, 5 łyżeczki oleju. Piekarnik(...)wiele zdrowsza od cukru. Upieczony pudding wykładamy na kratkę aby odparował. Podajemy jeszcze z ciepłym sosem i cząstkami owoców ( druga pomarańcza i kiwi). Zwykłe ciasto naleśnikowe, bez proszku i ubijania piany a wyrasta jak na drożdżach. W czym tkwi jego sekret? Na pewno w proporcjach i wysokiej temperaturze. To jest słodka wersja, może zrobić słoną
Dieta moja pasjawypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym) Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce miksujemy jajka, erytrol, sól i mleko kokosowe, ekstrakty jeśli(...)oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko
Jak gotować i nie zwariowaćokresie świątecznym cieszy się dużą popularnością. Jest to przepyszna, wysoka, drożdżowa babka (a raczej baba) z dużą ilością bakalii. Przyznam, że długo szukałam odpowiedniego przepisu, tzn. mniej skomplikowanego, bez konieczności użycia mąki manitoba, a jednocześnie dającego świetny efekt, zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym. Jak się domyślacie znalazłam taki przepis :) Na łamach amerykańskiego magazynu kulinarnego Gourmet (edycja(...)domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 łyżka miodu 2/3 szklanki letniej wody 150 g miękkiego masła 1 białko do posmarowania babki Dodatkowo będą
Domowa Cookierenka Agibezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka(...)stopni na 10 minut, w trakcie których masa powinna wyrosnąć a białko jajek ściąć się w wysokiej temperaturze. Później zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i przez kolejne 60 minut dopiekamy masę nie otwierając piekarnika. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy bezy przez kolejną godzinę. W tym czasie jagody wrzucamy do garnka, gotując je przez 2-3 minuty
Miód i pieprzresztę składników, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia; tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę :) Ciasto dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko(...)tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podsmażamy go na patelni bez tłuszczu - ja używam żeliwnej patelni z nakładką do grillowania Brat Max, na prawdę jest rewelacyjna i nic się nie przypala :) Kiedy kurczak jest gotowy wrzucamy go na lekko przestudzony
Spektrum Smakusię. Beza jest słodka, a to zdecydowanie nie mój smak. I co? Otóż wcale nie była słodka, była idealna! Ciasto w sam raz na zakończenie idealnego obiadu, tak żeby nie popsuć sobie smaku kilogramem cukru, który jakiś osioł dodał do ciasta. Nie pamiętam już co Madzia zamówiła. To znaczy pamiętam, ale nie pamiętam jak się nazywało :) Takie ciasto(...)postanowiliśmy zrobić własne. Któregoś dnia wróciłem z pracy i już czekały na stole. Madzia zrobiła. Okazały się równie dobre jak te z Lwowianki. Potrzebujemy: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/4 szklanki wody sól Na farsz: 0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Jeżeli kupujemy mięso już zmielone
Marder&Marder ManufactureKolejny obiecany tort z cyklu bez udręki z kremem to prosty i śliczny tort śmietankowy z biszkoptami w stylu ombre – u mnie w różnych odcieniach różu. Do tego dekoracja z kremowych różyczek – tego nie da się popsuć, a efekt jest super :) Do przygotowanie takiego tortu świetnie pasowałby też krem kokosowy , więc jeśli macie pod ręką puszkę mleka(...)jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru + czerwony barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko
CiastkozercyPrzepis, który zawsze wychodzi Polecam nowicjuszom oraz wielbicielom kokosu! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku
Za drzwiami kuchniszklanki cukru 3/4 kostki masła 3 jajka 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki płynnego miodu Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka 50g cukru 3/4 kostki masła Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części(...)masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta i upiec w tej samej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą powierzchnię ciasta) 4. Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia. Na blachę położyć pierwszą część bez orzechów. 5. Przygotować masę budyniową. Mleko zagrzać
A Ty Smakuj Mnieuleci w niepamięć. Przyglądam się światu przez zaspane powieki okien. Podglądam poranną gimnastykę wiewiórki. Sypię śniadanie ptakom. Dryfuję w tej ciszy, jak w bańce mydlanej. Pozornie bez celu, choć zawsze w tym samym kierunku - w stronę czerwonego światełka mojej latarni - ekspresu do kawy. Pierwsze dwa, trzy łyki i przybijam do brzegu dnia. Jestem gotowa(...)kysz! Urok został zdjęty! To będzie dobry dzień! CRAQUELINES - BRIOSZKI Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Na ciasto: 370 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego cukru 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/3 szklanki mielonych migdałów Do posmarowania: 1 jajko 50 gr cukru 50 migdałów w płatkach
KUCHARNIAkoniec wyrobić rękami, by jajko dobrze się rozprowadziło.Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka.Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem(...)ciasta).Gdy ciasto się piecze można ubić pianę z białek z cukrem.Kiedy tarta się podpiekła wyjmujemy ją i układamy na niej owoce. Na koniec możemy posmarować ją pianą z białek - grubo, cienko, kleksy, jak kto woli. Ja zrobiłam bardzo cienką, prawie niewidoczną pod cukrem pudrem warstwę, której trochę zaszkodziły wodniste borówki.Wkładamy ponownie do piekarnika do czasu aż beza się
W kuchni wieczorembiałości, a następnie dodawać powoli cukier, cały czas ucierając. Wbić kolejno jajka, każde dokładnie rozprowadzić w masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC(...)wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka godzin
Food Squaremięsa i makarony. Ciasta warzywne idealnie zaspakajają moje kubki smakowe! Pamiętam mój pierwszy raz, gdy postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki.Składniki (8 babeczek)3 duże marchewki1 szklanka mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 szklanki(...)naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy.Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników.Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut.Polewa: Przygotowujemy kąpiel wodną. Do połamanej, białej czekolady dodajemy łyżkę mleka i pokrojoną w kostkę pomarańczę bez skórki
Kitchens Alphabettaki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód(...)temp. pokojowej): 2 i 1/3 szklanki jagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego* 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy
Poezja smakuMój maraton wypieków właśnie zakończyłam, w piekarniku stygnie jeszcze sernik i już wszystko prawie gotowe, zostanie dekoracja i można świętować ;) Dzisiaj ciasteczka z konfiturą, których nie
FitKotKilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą
Ostra na SłodkoParuchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao
Monia miesza i gotujeB rownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku. Amerykański odpowiednik naszego murzynka, to dzieło kulinarnego przypadku. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników
Okiem Blondynki by McBlondiBłyskawiczne w przygotowaniu - możemy je zrobić nie mając miksera! Serniczki słodkie, konfitura kwaskowata - idealnie się uzupełniają! Na 9 sztuk: 60 g biszkoptów 30 g masła lub
VioletoweKucharzenieW Holandii pomocnik Św. Mikołaja, Zwarte Piet obsypuje dzieci małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki
nietadietadzień koniecznie musimy zjeść faworki albo pączki. Dziś przychodzę do Was nie z takim klasycznym pączkiem, ale z jego równie pysznym bratem, idealnym dla tych, którzy wolą ciastka bez nadzienia. Pączki z dziurką, czyli oponki robi się dokładnie tak samo, jak te tradycyjne, tylko mają nieco inny kształt. Na blogu znajdziecie też przepis na: Pączki z pomarańczową konfiturą(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 2 żółtka 20 g rozpuszczonego masła 1 łyżka spirytusu Dodatkowo: 750 g smalcu lub 750 ml oleju rzepakowego cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce jajko i żółtka utrzeć z cukrami
Kulinarne przygody GatityInstagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Najlepiej rozłożyć przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia polecam ugotowanie pomarańczy. Pomarańcze umyj pod gorącą wodą, włóż je bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką i zalej wodą do takiego poziomu, by były całe zakryte wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką(...)Przygotuj ciasto – przekrój pomarańcze na ćwiartki, nie obieraj ich (skórki nadadzą niesamowitego aromatu), wrzuć je do blendera i lekko zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj aż do ich połączenia i tyle. Nie miksuj za bardzo, żeby było widać kawałki skórki pomarańczy. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 55 – 60 minut. Ciasto wyjmij
Eat me! Fit me!rewelacja. Przepis znalazłam tutaj . Jedyne co mogę, to polecić Wam do zrobienia, a zobaczycie, że Was zachwyci :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto: 6 jajek L 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia (kawa, można do niej dodać likier do smaku(...)obrotach mikserem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na dwa blaty. Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2% 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 2 budynie śmietankowe (2x 40 g bez cukru) 250 g masła (temp. pokojowa
kruche babeczkiwychodzą z niego cieniutkie i elastyczne naleśniki, które łatwo się smaży bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Ale chyba najfajniejsze w nich jest to, że są trawiastozielone i to bez żadnych sztucznych barwników. Wystarczy dodać solidną porcję młodych liści szpinaku i voilà — mamy cudownie wiosenne naleśniki. Czyż nie wyglądają świetnie? Sam smak szpinaku jest tylko delikatnie wyczuwalny(...)średnicy 20 cm 200 g mąki pszennej 3 jajka 250 ml mleka 150 ml wody gazowanej 100 g młodych liści szpinaku 'baby' 3 łyżki roztopionego masła lub oleju 1 łyżka cukru (opcjonalnie do słodkich naleśników) szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Do kielicha blendera wsyp mąkę, sól oraz opcjonalnie cukier (do słodkich naleśników), wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło i wrzuć opłukane
Food Squarezapiekając przez chwilę w piecyku czy też podgrzewając w mikrofali. Możecie tutaj dorzucić ogórka, jajko na twardo, awokado, buraka upieczonego – wszystko to, na co macie ochotę. O! Śledzika też Sos to też zwykły klasyk. Odrobina majonezu, keczup, jogurt grecki, przyprawy i czosnek, bo bez niego nie ma u nas sałat:d Nie macie czasu na obiad? To świetna(...)warstwami. Na wierzch dajemy starty żółty ser. Podajemy z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-warstwowa-kurczakiem/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuśredniej wielkości jabłko (ok 150 g bez pestek) 1 łyżeczka cynamonu 50 g zmielonych migdałów 150 g mąki żytniej razowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 90 g jasnego cukru trzcinowego (jeśli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru) ¼ szklanka mleka w temperaturze pokojowej 1 jajko w temperaturze pokojowej płatki migdałów do oprószenia lub kruszonka(...)włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek ( ¾ wysokości). Jeśli zapełnisz ciasto do pełna foremki, wtedy wyjdą większe babeczki. Muffinki
Calzonella.comładniej wyglądać. Z podanego przepisu przygotujecie 6 babeczek . Jeśli posiadacie małe foremki na babeczki, możecie je przygotować w nich, bez użycia papilotek. Wielkanocne babeczki piaskowe Składniki: 150g skrobi ziemniaczanej +1-2 łyżeczki 60g cukru pudru 50g masła 2 jajka 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze(...)masy, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką (nie mikserem) - z gotowej masy odłożyć 1/2 lub 1/3 (w zależności od tego, jak dużo chcemy mieć kakaowych łat w cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać - do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki
Smakołyki Berenikipieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone na mniejsze kawałki . Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Następnie dodać do miski ze składnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć(...)wyrabiać zbyt długo! Na końcu dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć i odcisnąć. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągła, wysoką foremką okrągłe bułeczki
Grunt to przepis!czasochłonne. W przepisie są podane kostki rosołowe ja ich nie używam zastępuje je sosami sojowymi i wegetą bez sztucznych konserwantów. Skala smaku 10/10 plusem pierożków jest to, że po usmażeniu nawet zimne pozostają chrupiące i smaczne. Można je bez problemu mrozić otulone bułką tartą i po wyjęciu z zamrażalnika zaraz smażyć na rozgrzanym oleju. Przepis pochodzi(...)kostki bulionu wołowego sól pieprz ok. 4 szklanki wody 3 szklanki mąki 200 g serka topionego ja używam z ziołami hochland, może być też inny 2 jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia
Kubki smakuAaaale pychota! Pankejki są z reguły delikatne, bardzo puszyste, rozpływające się w ustach, i te właśnie takie są, ale mają jeszcze jeden ważny atut: są zdrowsze, bo bez cukru, z małą ilością tłuszczu i z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zatem osoby będące na diecie również mogą sobie pozwolić na śniadanie "na bogato" :) Ach, jak ja kocham pankejki i wiem(...)cynamonu pół łyżeczki soli 2 jajka, lekko roztrzepane 3 łyżki oleju 3 łyżki jogurtu greckiego lub tego serka 200 ml mleka 50 ml syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki pokrojonych w kostkę truskawek Przygotowanie: 1. W dużej misce wymieszać pierwsze osiem składników. Następnie dodać pozostałe (oprócz truskawek) i dokładnie wymieszać. 2. Ciasto nalewać miarką
Domowa Cookierenka AgiPorcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta, 200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego, 2 jajka , 2 łyżki nasion chia , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania(...)białka i delikatnie wymieszać ruchami od dołu. Na patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przetrzeć
SzczyptaSmaQmielonymi migdalami zamiast maki i bez tluszczu.Mysle,ze juz Was dostatecznie zachecilam do upieczenia tego przepysznego marchewkowca. To moje pierwsze ciasto marchewkowe.Dlugo zwlekalam z jego upieczeniem szukajac odpowiedniego przepisu. Marchewki marcepanowe od dawna lezaly zakupione i cierpliwie czekaly.Znalazlam swietny przepis,ciasto upieklam,dziele sie przepisem i bardzo,bardzo polecam!Niech to przepyszne ciasto uczci dzisiejszy dzien,bo wlasnie(...)zabraknie,tym bardziej ,ze caly czas kusza nowe wyzwania kulinarne.Zapraszam serdecznie do mojej kuchni !Skladniki na ciasto ( na tortownice o przekroju 26 cm):300 g obranej marchewki1 lyzka startej skorki z bio-pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek Msol125 g cukru1 lyzka soku z cytryny300 g mielonych migdalow50 g maki1 lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!