ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:603/867)

Pieczone oponki z dynią 140

puree z dyni i jajko, wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz i zagniatamy ponownie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy sól, spirytus i słodziwo, dokładnie mieszamy, zagniatając. Z ciasta formujemy kulkę, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, oprószamy blat mąko i wyrabiamy delikatnie. Ciasto wałkujemy na gruby placek(...)grubszy, tym grubsze będą oponki. Szklanką wycinamy kółka, pośrodku wycinamy dziurkę. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy ok. 25 minut. Oponki można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc

Kucharzyca
Wytrawny chlebek z cukinii 142

wilgotny, miękki, wytrawny chlebek z cukinii. Jest szybki w przygotowaniu i bez drożdży, zatem nie wymaga wyrastania i długiego wyrabiania. Przepis od mojej sąsiadki, która dostarcza mi codziennie kilogramy cukinii prosto ze swojej uprawy - Ona wie co dobre! Będziesz potrzebować keksówka 20 cm cukinia - 500 g jajka - 2 szt olej/oliwa - 50 ml mąka pszenna - u mnie mąka pszenna chlebowa(...)pieczenia, sól, pieprz oraz pestki dyni, słonecznika Etap III - Łączymy składniki Do soku z cukinii dodaj jajko oraz olej, dokładnie wymieszaj. następnie dodaj startą cukinie oraz suche składniki. Na koniec  połącz wszystkie składniki. Etap IV - Pieczenie Przygotuj keksówkę i wyłóż ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika 170 stopni piecz 50 minut. Gotowy do krojenia po ostygnięciu

Wylizany Rondel
Snikers 217

mleku. Dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami. Zagniatamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na cienki placek o wymiarach 25 x 40 cm. 3. Posiekane orzechy z cukrem, miodem i masłem smażymy na patelni przez 5 minut. Równomiernie rozkładamy na jednej części ciasta. Obie pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Studzimy. 4. Z podanej porcji(...)szklankę. Dodajemy do niej żółtka oraz obie mąki. Mieszamy. 5. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i masłem. Do wrzącego wlewamy mieszankę. 6. Tak powstały, gorący budyń wylewamy na ciasto bez dodatków. Przykrywamy drugą częścią, orzechami do góry. 7. Kiedy snikers przestygnie wstawiamy go do lodówki. Najlepiej przygotować ciasto dwa dni wcześniej aby dobrze zmiękło. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto kapitańskie 32976

uważam, że jest smaczny i ciasta z jego dodatkiem też są bardzo fajne (tak jak na przykład ten przekładaniec bez pieczenia). Dlatego gdy trafiłam na przepis na Ciasto kapitańskie wiedziałam od razu, że na pewno go przetestuję. Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Polecam ograniczyć cukier do minimum zwłaszcza w masie ajerkoniakowej, ponieważ jak wiemy(...)którym szykowałam ciasto, stąd moja wskazówka: najlepiej żeby ciacho posiedziało minimum 12 godzin w lodówce, wtedy bardzo ładnie stężeje i dobrze będzie się go kroić. Jak widzicie u mnie na zdjęciach ciacho się co prawda nie rozlatywało, ale masy nie były jednak zbyt zwarte. No chyba, że macie w domu łasucha dla którego wygląd ciasta schodzi na drugi plan Polecam

Relaxtime
Naleśniki amerykańskie. 124

Mówi się, że nie ma amerykańskiego śniadania bez pancakes. Ponoć  naleśniki te robi się na maślance, choć muszę przyznać, że w internecie czytałam różne zdania na ten temat. W przepisie, który przetłumaczył mi syn (z amerykańskiej strony),  to właśnie maślanka była w roli głównej. Dzięki synu warto było spróbować! Przepyszne! SKŁADNIKI: 1,75 szkl. mąki pszennej(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1.5 szkl. maślanki 2 jajka 1 łyżeczka wanilii 3,5 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego 2 szkl. sera ricotta 4 łyżki cukru 2 łyżki skórki z cytryny WYKONANIE: mąkę, sól, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać w misce, w drugiej misce wymieszać : maślankę, jajka, wanilię, następnie dodać ser, skórkę z cytryny i cukier, wymieszać

Kuchnia Beaty
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 172

podstawa w każdej kuchni (ok, poza wegańską). Nierzadko zdarza się, że chleb wysycha, bo kupiliśmy za dużo pieczywa. Nie wyrzucajcie go. Zróbcie tą zapiekankę. Jest prosta i genialnie pyszna. Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem, solą, mieloną gałką i pieprzem trzepaczką balonową. Czerstwą bułkę lub chleb, ze skórką, kroimy w kostkę o boku około 2-2,5cm. Wrzucamy ją do płynu(...)całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki, lub objętościowo- tyle samo pszennego chleba 6 jajek rozmiaru M 300ml mleka 50-100g boczku w cieniutkich plasterkach

Karo in the Kitchen
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 125

wiaderka) 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 20 g cukru waniliowego 100 ml mleka 1 torebka budyniu czekoladowego (45 g) Dekoracja: 300 ml śmietany 30% (schłodzonej) 20 g cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładkie, lekko klejące się ciasto. Zawijamy(...)wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (do godziny). Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy 26 cm lub 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Jedną połową ciasta wylepiamy dno formy, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika

MyCookBook.pl
Calzone 195

oczywiście pozostało bez zmian, lecz farsz trochę urozmaiciłam. Zresztą tak jak Pani Dorota napisała, do farszu dodać można różne składniki. Także dodajemy, to co lubimy najbardziej. Ja się tak rozpędziłam, że później bałam się iż mam za dużo farszu. Ale poradziłam sobie świetnie i dałam radę skleić. A Calzone wyszło z bardzo bogatym farszem :) Składniki: Ciasto: 450g mąki pszennej(...)żółtego, 550 g piersi z kurczaka ( dwie większe piersi pojedyncze), pokrojone w paski, 80 g pomidorów suszonych, odsączonych z oliwy i pokrojonych, oregano,  przyprawa do gyrosa. Ponadto: 1 jajko, roztrzepane, kminek lub majeranek (można pominąć). Przygotowanie: Farsz: Cebulę i czosnek podsmażyć na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni

W kuchni u Moniki
Pizzerinki na brokułowym spodzie 298

Pieprz, sól Oregano, bazylia Zioła prowansalskie 100g sera żółtego Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy.  Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę poczekać ze zdjęciem pizzerinek z blachy, bo na początku może być t trudne i ciasto może się połamać. Po chwili udaje się je zdjąć bez problemu.   Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Tort czekoladowy 212

jest, aż taki ładny jak u autorki ale smakiem powalił wszystkich. A o to mi właśnie chodziło, by było pysznie. Zrobiłam małe modyfikacje według oryginału. Składniki: Biszkopt 6 szt jajek (dużych) 3/4 szkl cukru sól szczypta 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem(...)czekolady mlecznej 500 ml kremówki 30% 350 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu Do napaczowania 50 ml wiśniówki 50 ml przegotowanej wody(zimnej) wiśnie z nalewki(bez pestek) Do dekoracji wiśnie kandyzowane płatki z białej czekolady ozdoby z czekolady Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą

Ala piecze i gotuje
Orzechowe muffiny 221

Składniki: pół kostki masła szklanka mleka 1 jajko  1szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry(...)większą kostkę, wafelki kruszymy. Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy  20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek. Każdy amator orzechów się skusi

Lawendowe Niebo
CIASTO MIODOWO - MIGDAŁOWE 89

niego oczu. Gwarantuję, że zniknie do ostatniego okruszka :) U mnie w te Święta z pewnością się pojawi. SKŁADNIKI: ciasto: 3 szkl mąki 1 szkl cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka masa orzechowa: 30 dkg orzechów (migdały lub orzechy włoskie) 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 12 dkg masła(...)zrobić: Wszystkie składniki (na ciasto) posiekać w mące i zagnieść jak na kruche. Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce 2 godziny. Składniki masy orzechowej zasmażyć na patelni. Cukier rozpuścić w maśle i miodzie, wsypać orzechy i mieszając poczekać, aż całość zacznie się karmelizować.   Schłodzonym ciastem "wykleić" wyłożone papierem do pieczenia formy. (Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy

Kuchnia w opałach
Ciasteczka orzeszki 205

Moja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej

Kulinarne zapędy Kokosa
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 360

PARIS BREST  - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYMObłędny, zachwycający francuski deser, w którym zakochałam się bez pamięci! Ptysiowe ciasto wypełnione jednym z najpyszniejszych kremów jakie znam - kremem pralinowym i posypane płatkami migdałów. Genialny przepis zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki i nawet nie sądziłam, ze okaże się on tak prosty i łatwy w przygotowaniu:)Paris - Brest swoją premierę miał(...)uprażonych na patelni płatków migdałowychWYKONANIE:CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując

Słodko-Słony Świat Ilony
Lubicie brukselkę...? 224

będzie idealna. Na blogu Wielki apetyt znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy(...)średnicy 31 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli125 g zimnego masła1 jajko2 łyżki zimnej wodyfarsz:500 g brukselki380 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 łyżki masła2 jajka1 żółtko100 ml śmietany kremówki (38%)80 g żółtego serasólpieprzMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Level up w kwestii domowego pieczywa 171

Dodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up.Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe(...)solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę płynów, wbić jajko i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie z kaszy jaglanej (bezglutenowe) 367

Nigdy nie wiedziałam czym się różni "brownie" od "murzynka". Myślałam że to nasza polska nazwa po prostu ;)  A brownie to ciasto dla tych którym zwykłe

W kuchni bez szafek
LENIWY PORANEK#3 : JAJKO W KOSZULCE, GRZANKI Z PASTĄ Z GROSZKU 170

    Uwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam

W kuchni Karmel-itki
Kotlety mielone 180

Z kotletami mielonymi mam taki problem, że nie lubię "smrodzić" w całym domu je smażąc, ani w ogóle ich smażyć, bo często mi się przyklejają do

W kuchni bez szafek
Gnocchi z ricotty 152

zastanawiał, nie było to problemem. Śniadanie musiało być zjedzone i brało się to za oczywistość, z którą się nie dyskutuje. Dziś trochę się pozmieniało. Czasem wychodzę z domu bez śniadanie, czasem ważniejszy jest sen niż możliwość spokojnego zjedzenia posiłku. Czasem jednak zdarzają się takie dni, gdy to śniadanie staje się centralnym punktem dnia, chwilą spokoju i wytchnienia przed codziennymi(...)pożałujecie Gnocchi z ricotty Porcja dla dwóch osób 250 g ricotty 100 g mąki orkiszowej Jajko Łyżka płynnego miodu + świeże owoce + jogurt naturalny Do miski przełóż ricottę, dodaj mąkę, jajko oraz miód. Całość dokładnie zagniataj, tak aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. W garnku zagotuj wodę. Z ciasta formuj niewielkie kuleczki lub wałeczki, wrzucaj je na gotującą się wodę

365 dni dookoła kuchni
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 183

gruszki i chęci do działania. Przygotowałam więc racuchy - rzecz prosta i w zasadzie niewymagająca, ale jak to drożdżowe ma w zwyczaju, bez czasu na wyrastanie się nie uda. Zanim więc jeszcze umyłam zęby, przygotowałam rozczyn i zmiksowałam ciasto. Gdy ono wyrastało w ciepełku, ja poddałam się porannym ablucjom, C. wyprasował sobie koszulę do pracy, a psy uważnie obserwowały ogród(...)rozpoczęcie efektywnej soboty. Cynamonowe racuchy z gruszkami Składniki: (na około 15 racuchów) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 20 g cukru 175 ml letniego mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki cynamonu 2 gruszki dodatkowo: olej do smażenia cukier puder Mąkę przesiać do miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszyste zielone naleśniki orkiszowe z pikantną konfiturą wiśniową 146

mrożonego szpinaku 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody Na pikantną konfiturę wiśniową: 1 kg mrożonych wiśni bez pestek 200 g cukru trzcinowego 2 gwiazdki anyżu 10 goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski z chili WYKONANIE Konfitura wiśniowa: Odmrożone wiśnie wraz z sokiem(...)włączyć urządzenie. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier trzcinowy i krótko zmiksować lub roztrzepać. Następnie wlać masę szpinakową. W osobnej misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki orkiszowej, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych wsypać składniki suche i dobrze wymieszać lub zmiksować. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego i rozprowadzać je kolistym ruchem

Passions hobbies life
Biszkopt z musem śliwkowo-jabłkowym 137

ciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju mus śliwkowo-jabłkowy: 10 śliwek 2 jabłka(...)minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy.  Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl  wody, aby się nie przypaliły i dusimy. Kiedy zaczną robić się miękkie dodajemy jabłka, cukry i cynamon.  Całość po podgotowaniu miksujemy

Bon appetit mon amie
Naleśniki z farszem "pizzowym" 187

którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym razie "pizzowe" naleśniki na pewno wejdą na stałe do naszego obiadowego menu :) Składniki na ok. 8 naleśników: Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka(...)Naleśniki: w dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki.   Sos: do niedużej miseczki przełożyć koncentrat, wlać keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.   Farsz: cebulę, paprykę i parówki posiekać

Simply Food
Tort dla dzieci + 17 urodziny :) 837

białej czekoladzie (70 g) 1 op. draży w ciemnej czekoladzie (70 g) 1 op. M&M's bez orzeszków (90 g) 1 pralinka Rafaello   Przygotowanie:   Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i olej należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem). Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać je w miseczce. Mąkę(...)żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki. Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki 116

Cześć I znowu kolejne tygodnie mi uciekły bez notki na blogu. Ale działo się trochę w kuchni, ale o tym następnym razem. Dziś będzie przepis na pierniczki. Czekają w słoju na Wigilię i miękną. Ciekawa jestem czy do świąt dotrwają, bo tata je systematycznie podjada. Żeby szybciej zmiękły dziś włożyłam do słoika skórkę jabłka. Poniższy przepis pochodzi(...)patelnię, miski, łyżkę i łyżeczkę, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, folię spożywczą, foremki do wykrajania ciastek, płaski talerz lub kratkę do ostudzenia ciastek, szczypce lub dwie łyżeczki lub dwa widelce do zdejmowania ciasteczek z blachy, ewentualnie stolnicę. Przygotuj składniki: 1/2 kg mąki, 20 dag miodu, 2 jajka, 20 dag cukru, 5 dag masła, łyżeczkę proszku do pieczenia

blog.moje-pasje.info
Sernik z musem z owoców czarnego bzu 225

stało - ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło niemal całe, a ja usłyszałam tyle pochwał, że na te trzydzieste urodziny urosłam dobre dwa centymetry! Chrupki, ciasteczkowy spód, idealnie kremowa i rozpływająca się w ustach masa serowa, dżem figowo-winogronowy o bajecznym kolorze i intensywnym smaku, a to wszystko wieńczy bogaty i zaskakujący mus z owoców czarnego bzu. No powiedzcie sami(...)bez. Jeśli macie sok - wykorzystajcie go do zrobienia musu. Będzie tak samo pysznie! Sernik z musem z owoców czarnego bzu i dżemem figowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 190 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 800 g serka kremowego 500 g serka mascarpone 250 g cukru 350 ml śmietany kremówki (36%) 4 jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto miodowe 154

jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.  Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki. Masę(...)będzie suchy. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki

Kuchcik gotuje
Ciasteczka owsiane. 138

Macie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej, bez jajek, za to z miodem. Brzmi apetycznie? Dodam jeszcze, że są chrupiące i idealne na drugie śniadanie, do kawy, czy jako sycąca przekąska w ciągu dnia. Można je podać tradycyjnie, lub pokruszyć i dodać(...)mikrofali lub w kąpieli wodnej aż będzie płynny i dodajemy do suchych składników, dolewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy. Gładką masę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na placek o grubości 8 mm i szklanką wycinamy ciastka. Gotowe ciasteczka pieczemy

Rozpustne gotowanie
Chleb Dukana III 133

poważnie zastanawiałem się, czy sobie takiego chleba nie zrobić. Powstrzymał mnie tylko fakt, że nie jadam trocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cebula zioła: bazylia(...)cebuli. Dukanowcy nie używaja oleju więc dusimy na wodzie. Znaczy się kroimy niezbyt drobno cebulę, nelewamy na patelnię trochę wody i dusimy dość długo pod przykryciem. Potem rozdzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie

Marder&Marder Manufacture
Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 120

także można je wziąć bez problemu do koszyka bez uszczerbku dla ich wyglądu i kształtu. Te drożdżówki robiłam już w wersji z rabarbarem (przepis niebawem) ale widząc na targu pierwsze truskawki nie mogłam się im oprzeć i zdecydowałam się je wykorzystać do bułeczek. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) i jestem z niego bardzo zadowolona. Drożdżówki pięknie wyrastają(...)Marzena zaciszekuchenne.blogspot.c om Marzena kulinarneszalenstwamaniusi .blogspot.com Monika papryczkaa.blogspot.com Natalia studentskitchenblog.blogsp ot.com   Patryk i Ada cookpl.blogspot.com Składniki na 12 drożdżówek: Ciasto: 500 - 550 g mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru Nadzienie: 0,5 kg truskawek 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 300 ml mleka Kruszonka: 100 g mąki

My simple kitchen
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 123

kształtną kuleczkę. Palec wskazujący obtoczyć w mące, włożyć w środek bułeczki i zrobić dziurkę. Poszerzyć ją delikatnie tak, aby powstał otwór o średnicy ok 3cm. Analogicznie postąpić z resztą ciasta. Bułeczki odłożyć na papier do pieczenia - lub stolnicę posypaną lekko mąką - i zostawić do wyrośnięcia na ok 15min pod wilgotną ściereczką. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220C .   Do garnka(...)lekko ostudzone bajgle posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dowolna posypką - u mnie mieszanka ziaren sezamu i czarnuszki . Jeśli chce się mieć na bułeczkach więcej posypki, należy wcisnąć ją delikatnie w powierzchnię bajgla. Tak przygotowane bajgle włożyć do piekarnika i piec ok 20min do zezłocenia - na środkowym poziomie piekarnika, u mnie bez termoobiegu . Po wyjęciu studzić na kratce. Na pierwszym

Grunt to przepis!
Wegański chlebek kokosowo-bananowy 136

górskich płatków owsianych 1 szkl. migdałów 1 łyżeczka cynamonu 1 szkl. mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi) ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (warto zaopatrzyć się w proszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki(...)jajka: nasiona chia lub zmielone siemię zalej odpowiednią ilością wody i odczekaj chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz  rodzynkami do ciasta. Ponownie

Roślinna - blog wegański
Akacjowe muffiny kontra deszcz 219

młode- to odrosty starej akacji, która wyrosła przy piecu w szklarni dziadka i poddała się kilka lat temu. Właściwie powinnam napisać "robinii akacjowej", bo podobnie jak z mleczem czy bzem, nazwa zwyczajowa nie jest do końca poprawna. Akacja to afrykańskie drzewo, robinia- północnoamerykańskie i to ta druga może rosnąć u nas. Robinia akacjowa w dziczy Jedzenie tych kwiatów pamiętam jeszcze(...)wśród uczniów. Wiadomo, że dzieciaki lubią wszystko co słodkie, a te kwiaty należą do jednych z najsłodszych jakie jadłam. Poza jedzeniem ich na surowo (polecam!), można usmażyć je w cieście naleśnikowym albo zrobić placuszki. I pewnie milion innych rzeczy- z muffinami włącznie. WAŻNE! Jedynie kwiaty tej rośliny są jadalne- pozostałe części, jak kora czy owoce, są trujące!!! Liści nie jemy

les mirabelles
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 152

Jestem Ada i jestem łasuchem. I to strasznym! Mniej więcej raz na dwa tygodnie chodzą za mną dania mączne - zazwyczaj są to naleśniki (w okresie jagodowym

Słodkie Przyjemności
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 133

białego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą, zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje świetnie, i takie połączenie też niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie(...)żurawinyCzekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową.Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze