Pierogi z serem i jagodami 2018-07-27 22:09:25 Porcje 4 Bez pierogów trudno byłoby wyobrazić sobie polską kuchnię. Na naszych stołach królują od ponad siedmiuset lat, towarzysząc nam w najważniejszych, spędzonych w rodzinnym gronie chwilach. Jednak pierogi popularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami(...)Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ciasto 500 g mąki poznańskiej 250 ml ciepłej wody * 1 całe jajko szczypta soli Nadzienie 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka 2-3 łyżki cukru pudru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka jagód
Wędrówki po kuchniglutenu i bez jajka – bez glutenu, bo mój syn go nie toleruje a bez jajka, bo akurat nie miałam jajek ;) Okazuje się, że 1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody. Jajka zużyłam robiąc bezglutenowe brownie z malinami, na które przepis już wkrótce :) Chia miałam w domu, wodę też miałam więc lenistwo(...)pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki
Gotuj Się Kto Możechrupiące. Owies to zboże, z którego robi się mąkę, kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych, chętnie wykorzystywany jest również w kosmetyce. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania, pielęgnację wrażliwej skóry. Ziarno owsa jest niczym dobrze(...)miodem ) 2 łyżki siemienia lnianego garstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Sama słodycz i szczypta chiliciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut. Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto na ściereczkę, uważajmy żeby się nie oparzyć. Delikatnie ściągamy papier, gorące ciasto(...)zwijamy, pomagamy sobie ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Przepis na pyszne ciasto z dowolnymi owocami, bez miksera KLIK
Pani na deser300g filetu z łososia sól gruboziarnista morska ulubione świeże zioła (np. tymianek, oregano, rozmaryn) 3 ząbki czosnku Placuszki (na 15 sztuk): 200g świeżego szpinaku 100g miąższu dojrzałego mango 1 jajko 180ml mleka 150g mąki pszennej pełnoziarnistej (wybierając mąkę białą, można uzyskać bardziej intensywny i czysty zielony kolor placuszków, ale kosztem wyższego indeksu glikemicznego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)płynnego miodu szczypta soli Łososia pokroić na porcje, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub pojemnika parowara. Posolić do smaku gruboziarnistą solą morską. 2-3 ząbki czosnku rozgnieść (razem z łupinką, bez obierania) i wrzucić do łososia. Na wierzchu ułożyć gałązki ulubionych ziół – może to być na przykład tymianek, rozmaryn, oregano. Rybę przyrządzać 30 minut na parze (ja używam piekarnika
Dietologpodbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć(...)średnicy 18 cm) spód: 120 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 500 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 100 g cukru 1 łyżeczka kardamonu 4 jajka 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 100 g konfitury różanej wierzch: 400 g świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 i 1/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju masa twarogowa 0,5 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego 1 małe opakowanie śmietany 300% (200 g) 2-3 łyżki cukru pudru(...)ubitą śmietaną, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Przygotowaną masę twarogową schłodzić w lodówce. Składniki na ciasto umieścić w misce i za pomocą trzepaczki wymieszać. Musi utworzyć się jednolite, gładkie i w miarę gęste ciasto. Rozgrzać patelnię (lekko posmarowaną olejem). Ciasto wylewać za pomocą chochelki. Jeden placuszek = 1 chochelka. Smażyć na średnim ogniu. Placuszki przewrócić na drugą stronę dopiero
UgotowaćNaprawdę pyszne i wcale niewymagające wielkiego wkładu pracy. 330g mąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka 3 jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu 1. Ciasto Do wysypanej na stolnicy mąki wrzucamy zimne masło, pokrojone na grube wiórki. Siekamy je nożem razem z mąką(...)zamiast pół litra mleka, wykorzystujemy 450 mililitrów, a podczas gotowania, dorzucamy do niego dwie łyżki masła. Studzimy go i wykładamy na również przestudzone ciasto. Na budyń kładziemy według uznania połówki śliwek (oczywiście bez pestek ;) ), które zasypujemy dość obficie mielonym cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru pudru. Wykładamy je na całości ciasta i dobrze
Kuchenna Kontrrewolucyaciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto oczywiście można wyrobić ręcznie, ale jak macie robot to niema co się przemęczać ;) Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, nadając mu kształt foremki. Płat ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem foremki i odciąć nadmiar (resztki ciasta upiec i wykorzystać do dekoracji). Foremkę z ciastem wstawić(...)pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzony mazurek posypać prażonymi migdałami i okruchami ciasta. Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi * * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny
SzczyptaSmaQCoś mnie dzisiaj mój komputer nie lubi. Ciskam wzrokiem pioruny, a ten bezczelny laptop nic sobie z tego nie robi, i nadal doprowadza mnie do szału
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze. 29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z
Kulinarny karnet Christopherapieczenia. Idealne kiedy np. sąsiadka, przyjaciółka, rodzina bliższa lub dalsza dzwoni w niedzielę rano i radośnie zapowiada poobiednią wizytę ;) Robi się je etapami i w tak zwanym międzyczasie bez stresu można spróbować sprzątać kuchenny bądź jakikolwiek inny nieporządek. A ciacho wynagrodzi wszelki trud, który i tak jest znikomy! Jeśli znacie już mój mus czekoladowy, to wiecie zapewne, że ciężko(...)czekolada i wiśnie. Zmienia się jedynie forma podania, bo tym razem będzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25
Ratunku obiadnaszym domu bez owsianych ciasteczek nie ma Świąt. Taka nasza rodzinna tradycja :). Moje dziewczyny pieką je od lat, cześć noszą na wigilijne spotkania, część zostaje w domu. W tym roku za pieczenie wzięło się młodsze dziecię. Przepis pojawił się u nas wiele lat temu, podpatrzony bodajże u którejś z moich sąsiadek. Serdecznie je polecam, żeby(...)rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 kubek cukru 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Płatki podsmażamy na tłuszczu na małym ogniu na patelni. Kiedy są lekko brązowe zdejmujemy je z ognia, odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem
Kulinarne przygody GatityOdkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat temu(...)niskiej temperaturze. Dzięki temu spękania są niewielkie. SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. / całkiem nowy przepis na podstawie TEGO;/ na blaszkę 20x 25 cm 1 kg białego twarogu 4 jajka szklanka cukru kryształu szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 opakowania herbatników Blaszkę wyścielam folią aluminiową, na dnie układam ściśle herbatniki. Piekarnik rozgrzewam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: ( na 1 dużą Pavlova bądź 2 małe średnicy 13-14 cm) białka z 4 jajek 250 g drobnego cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego
KreatywnePiny