Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru(...)puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto
Różne smaki w kuchnijeszcze dogotować. Dzisiaj przepis na kopytka wegańskie, zawsze robiłam z jajkiem ale tym razem chciałam zobaczyć jak wyjdą bez niego. I wiecie co wam powiem, o wiele lepsze. Jajko jest w ogóle nie potrzebne, a po co marnować jajka, skoro w tym daniu są na prawdę zbędne? :) Przepis na kopytka jest bardzo prosty, z małą ilością produktów(...)mąkę pszenną. Dlaczego powoli? Bo pamiętajcie każdy ziemniak jest inny i może się okazać, że będziecie potrzebować troszkę mniej mąki. Dodajemy około 1 płaską łyżeczkę soli. Wyrabiamy jednolite ciasto. 3. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałek z którego wycinamy kopytka. W razie czego ciasto podsypujemy mąką pszenną. 4. Kopytka wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem
Mój pomysł namakaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu w domu, jak wiele innych smakowitych rzeczy. W moim rodzinnym domu babcia z mamą bardzo często robiły domowy makaron(...)grzybowej. Latem jadaliśmy domowy cienki makaron z kruszonym twarogiem i świeżo pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory w przyprawie lub szpinak, by zmienić kolor makaronu. I choć jest trochę przy tym pracy, uwierzcie mi że naprawdę
Zasmakuj Kuchnibez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania. Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość. Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu sposób wyrabiania ciasta(...)ciasto zostawiamy samopas na całą noc ! Zero żmudnego przygotowywania rozczynu i pilnowania odpowiednich warunków wyrastania. Jedyny myk na który musimy zwrócić uwagę, to kolejność wykładania poszczególnych warstw składników do miski . Prościej już być nie mogło! Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm: CIASTO: 50g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g] 3 jajka - małe
Grunt to przepis!Miałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich 30 sztuk. Maślanka przełamała słodycz bananów, dzięki temu nie były za słodkie, a mąka krupczatka (użyłam tej od Młynomag) sprawia, że placuszki są delikatne i rozpływają się w ustach :) Plusem takich placuszków jest(...)duże jajka 5 łyżek maślanki naturalnej 3/4 szkl. mąki krupczatki Sposób przygotowania: Banany myjemy, obieramy ze skórki i blendujemy z jajkami aż masa zrobi się rzadkawa (można też banany rozgnieść widelcem i połączyć za zmiksowanymi jajkami). Dolewamy maślankę, wsypujemy mąkę i ponownie blendujemy/miksujemy. Smażymy kładąc po 1 łyżce i lekko rozpłaszczając na mocno rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu
Kolorowy Przepisowniktrudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk) 100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową. W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami
Di gotujeznikający w oka mgnieniu - przepyszny sernik bez sera :) Tak, tak - sera w nim nie uświadczysz, ale naprawdę nikt się nie zorientuje, że głównym składnikiem jest jogurt bałkański. Sernik jest niezwykle delikatny, lekki, puszysty i... uzależniający :) Zdecydowanie polecam! Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): mała paczka (120 g) okrągłych biszkoptów 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 standardowe(...)wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej
Domowa Cookierenka AgiDziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem(...)drożdży pół szklanki cukru szklanka mleka 3 jajka pół kostki masła (100 g) Dodatkowo: 8 dużych lub 16 małych śliwek Przygotowanie: Zaczynamy od rozczynu: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 5-10 min. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodać
Domowa Cookierenka AgiRacuchy... uwielbiam:) I te z jabłkiem i te z wiśnią i te bez dodatków... wszystkie uwielbiam! I wciąż szukam idealnego przepisu:) Ostatnio trafiłam na ten przepis i wszystkim posmakowało. Może to właśnie ten będzie ten idealny przepis? Może? Zobaczymy, bo chociaż ten jest niczego sobie to ja i tak nadal będę szukać tego... jeszcze lepszego:) A nuż trafię? Składniki(...)mąki pszennej; 40 g drożdży; 100 g masła lub margaryny; 4 jajka; 100 g cukru kryształu; 500 ml mleka; szczypta soli; 2-3 łyżki spirytusu; 2 średniej wielkości jabłka; tłuszcz do smażenia (u mnie olej); Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, dodać do tego 2 łyżki mąki pszennej i około 3/4 szklanki mleka, wszystko razem
In my kitchencebule 300 gram boczku wędzonego opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków(...)czosnkowa do posypania Wykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć
Krakowskie smaki Aniwiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpoczęcie słonecznego dnia od zjedzenia posiłku na dworze. Czy to taras, czy balkon, czy koc w ogrodzie - to już bez znaczenia. Jestem miłośnikiem leniuchowania z jedzeniem w ręku. Cieszę się, że nastał słoneczny sezon! No dobra, a co mam dla Was na tę cieplutką niedzielę? Naleśniki czekoladowe! Bardzo smaczne, mało słodkie, delikatne(...)wysokiej miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy kakao i mieszamy. Następnie wbijamy jajka, zalewamy wszystko mlekiem, lekko gazowaną wodą i ekstraktem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach, tak aby pozbyć się grudek. Pod koniec miksowania dodajemy olej.Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem/masłem wylewamy niewielką ilość ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy około minuty z jednej strony, przewracamy na drugą
Słodkie PrzyjemnościByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba(...)masło orzechowe(tutaj możecie przeczytać, jak to zrobić), nie potrafię się bez niego obejść. Próbowałam wielu wersji- masło migdałowe, masło z nerkowców, jednak to z orzeszków ziemnych bije wszystkie inne na głowę. Pyszny krem stanowi nieodłączny dodatek mojej śniadaniowej owsianki- jedno nie istnieje bez drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony. Po banany sięgam natomiast
peanutbuttermonstercmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki:Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki(...)puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto
Słodkości i nie tylkoPyszne maślane bułeczki, dzieci je uwielbiają, przynajmniej moje. Te dzisiejsze są na mące orkiszowej, bez dodatku cukru, tylko z ksylitolem. Bardzo smaczne, puszyste a zarazem bardzo konkretne. Polecam na śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-)Składniki na ok.10-12 sztuk:- 530g mąki orkiszowej jasnej(...)pszennej- 250ml ciepłego mleka (nie gorące)- 80g masła- 25g świeżych drożdży- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)- szczypta soli- 2 żółtkaDodatkowo:- mak, sezam lub inne ziarna do posypania- białko lub jajko do posmarowania bułekDrożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać troszkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.W tym czasie roztopić masło, schłodzić
Smaczne Zdrowezagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- schłodzonym ciastem wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, podpiec przez 10 minut w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni- twaróg zmiksować z przesianymi mąkami oraz cukrem, wbić pojedynczo jajka, po każdym krótko zmiksować, dodać śmietankę, wymieszać- wlać sok z cytryny(...)krojąc w kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji i w takiej postaci smakuje równie wybornie
Smakołyki BerenikiPostanowiłam upiec coś z książki Jamiego Oliviera "5 składników" którą niedawno otrzymałam, aby troszkę bliżej przyjrzeć się tym przepisom, oczywiście zmodyfikowałam ten przepis troszkę pod siebie
Gotowanie...to proste !Chyba prościej nie można. Na zewnątrz chrupiąca skórka i ciepły miąższ ziemniaczany w środku. Do tego sieża natka pietruszki, która dodaje całości świeżego aromatu. potrzebujemy: - ok
Szybko Tanio SmacznieChleb ziołowy z płatkami owsianymi, przygotowuje się szybko i łatwo. Z tym wypiekiem poradzą sobie nawet osoby, które nigdy nie piekły chleba. Chleb jest bardzo
Codziennik Kuchennysłonecznego już daaawno nie było, stąd też kolory są nieco przekłamane. Mam jednak nadzieję, że zdjęcia nikogo nie zrażą i zaufacie mi na słowo, że ciasto jest super:) Biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki 36% 1/2 szkl. pełnego(...)Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie placki. Po wystudzeniu każdy przekrawamy na dwa blaty. Orzeszki ziemne prażymy chwilę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przesypujemy je na deskę i drobno siekamy. Schłodzoną masę jasną wyjmujemy z lodówki i przekładamy do misy miksera. Miksujemy krótko, do czasu aż masa zgęstnieje
Smaki Na Talerzu