Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na pichcenie. Dziś korzystając z dnia wolnego postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe i dżem z pomarańczy, ale o nim innym razem
Niebieski kubek z kawaOj mam słabość ostatnio nie tylko do słodyczy, ale i do przepisów Kingi Paruzel - kolejne cudo od niej. ¾ szklanki cukru brązowego ⅔ szklanki oleju
Humanistka w kuchnitart, muffinek czy fartuszki, bądź te mniejsze gadżety, które oprócz swojego ciekawego zastosowania są urocze. Nie raz zdarzało mi się oglądać na przykład piękne, stylowe karafki czy patery do ciast, a jednak nigdy żadnej nie kupiłam, bo nie była to rzecz pierwszej potrzeby. Bardzo lubię designerskie kubki na herbatę, czajniczki, mieszadła, łyżki, które tak w zasadzie nie są niezbędne(...)Osobiście nie wyobrażam sobie bez niej swojej kuchni. Również do przygotowania tarty przydadzą się ciężarki ceramiczne. Dzięki ich użyciu wszystkie Wasze wypieki będą wypieczone równomiernie, bez wybrzuszeń. Moździerz będzie niezbędny do rozcierania, rozdrabiania przypraw i ziół. To gadżet, który dodatkowo może służyć za piękną ozdobę. Prezent dla osób, które nie wyobrażają sobie kolacji bez lampki wina
Kuchnia Bazyliifanką tego smaku , zawsze kojarzyła mi się z byciem na diecie i czymś bez smaku, zapach jej wręcz mnie drażnił, musiałam do niej dorosnąć. Przyszedł ten czas, choć trwało to latami, dziś ją uwielbiam! Charakterystyczny orzechowy smak tego wilgotnego i zdrowego ciasta , z którego jestem naprawdę dumna, długo utrzymuje świeżość, od dziś to niezawodny przepis(...)mięsa. Margarynę Optima, przełożyć do rondelka rozpuścić na gazie, zestawić z ognia do ciepłej dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, po upływie kilku chwil wymieszać na jednolitą masę. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier brązowy, oraz dodać ziarenka z wydrążonej wanilii, zmiksować na prawie biały puch. Dodać zmieloną kaszę, delikatnie cały czas miksując mikserem na najniższych obrotach. Mąkę orkiszową
Wanilia i KardamonBiszkopt idealny, w wersji pszennej. Do swoich biszkoptów nigdy nie dodaję proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej, dzięki temu są super puszyste i wilgotne
Smaczne ZdroweBiszkopt idealny, w wersji pszennej. Do swoich biszkoptów nigdy nie dodaję proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej, dzięki temu są super puszyste i wilgotne
Smaczne ZdroweBiszkopt idealny, w wersji pszennej. Do swoich biszkoptów nigdy nie dodaję proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej, dzięki temu są super puszyste i wilgotne
Smaczne Zdrowewersję nie tylko bez laktozy, ale również bezmleczną. Mnie zależało trochę na maślanym smaku, a z masłem ograniczeń nie mamy, tak więc moja wersja jest z masłem klarowanym i bezzapachowym olejem kokosowym. Wybór pozostawiam Wam. Obydwie wersje będą pyszne, to mogę zagwarantować :-) Z podanych ilości wychodzi ok. 28 pyz. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ750 - 2 jajka - 25g świeżych drożdży(...)drożdże, dodać łyżkę mąki i trochę letniej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera utrzeć jajka z solą i ksylitolem. Dodać wyrośnięty zaczyn, resztę mąki, ciepłą wodę oraz stopiony, letni tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Ja swego ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Gluten orkiszowy nie wymaga długiego wyrabiania tak jak pszenny. Misę z ciastem
Smaczne ZdroweŁosoś wędzony na gorąco to zdrowy smakołyk, gdy chcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze mocniej
Kuchnia PROzdrowotnamieszamy hakiem robota, nie przerywając mieszania dodajemy jajko wraz z jogurtem, oraz wlewamy spienione mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Po zagnieceniu możemy z ciasta uformować i upiec bułki lub schować je do lodówki i użyć w przeciągu 3 dni. Jeżeli nie zamierzamy wykorzystać ciasta natychmiast, należy włożyć je do grubego spożywczego(...)worka foliowego, wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku emulgatorów czy mleka w proszku. Ten chłodnik najlepiej jest przygotować na kilka godzin przed jedzeniem, aby nasiona chia dobrze namokły i zagęściły sok. Składniki(...)około 6-8 łyżek mąki Masło utrzeć z mąką i solą na gładko. Dodać jajka i dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski. W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek
Codzienna kuchnia niecodziennatego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc stwierdziłam, że warto spróbować. Byłam rozczarowana, bo oprócz wyczuwalnej kwaskowatości walczącej z cukrem nie miał nic fajnego(...)smaku i zapachu przy przygotowaniu drożdżówek. Można je ominąć, ale na pewno nie zastępować olejem czy margaryną. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (typ 450) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione
Codzienna kuchnia niecodziennaPizza bezglutenowa Składniki na spód pizzy: 3/4 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży suszonych 3 łyżki zmielonego
nietadietaciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów(...)przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec 10 min. - można odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 200C piec 15 min, zaś przy 180C piec
Grunt to przepis!