Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj(...)bardzo polecam! Składniki: 1,3 kg ziemniaków 1 szklanka mąki żytniej jasnej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: zetrzeć obrane ziemniaki na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Starte ziemniaki umieścić na sitku, by odsączyć nadmiar wody. Wodę wylać, a zebraną na dnie skrobię dodać do masy ziemniaczej. Dodać jajko, sól, pieprz i porcjami dosypywać mąkę cały czas mieszając. Masa nie powinna być
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mieszam. Wkładam ciasto do wysmarowanej keksówki i wkładam do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy na środkowej półce, grzanie góra- dół bez termoobiegu w temp. 170 stopni jakieś 60-80 minut. Ja sprawdzam go tak jak biszkopta wykałaczką i jeśli ciasto się nie chwyta do wykałaczki to znaczy ze piernik w środku jest suchy i i upieczony. Upieczony piernik odkrawam nożem(...)żółtek - 1,30 zł za 5 szt. 20 dkg cukru - 0,43 zł 50 dkg mąki - 0,65 zł 5 białek (piana) - policzyłam wyżej za całe 5 jajek 1 dkg sody oczyszczonej - 0,12 zł 3 łyżki przegotowanej zimnej wody 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - rodzynki 2,99 zł opakowanie, orzechy miałam swoje Powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika
Tanio smacznie i prostoWystudzić, przekroić na dwa blaty na wysokości około 3/4 ciasta. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem garantu. Ciekawostka: Robiąc małe rozeznanie przed pieczeniem, przejrzałam kilka przepisów na to ciasto. Proporcje wszędzie były takie same, wszędzie też pisało(...)razem w inny sposób: szpinak odcisnęłam, dodałam do niego trzy łyżki masy jajecznej ( już z olejem) i zblendowałam na mus. Poniżej przedstawiam zdjęcie obrazujące różnicę. Z lewej ciasto bez blendowania szpinaku, z prawej robione drugim sposobem. Dodatkowo powiem, że w cieście bez blendowania mocniej było czuć szpinak, bo były go większe kawałki. Może to zależy od rodzaju szpinaku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów(...)SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka
Bon Appetit Małgorzatyciastem. Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Lukier: 1 cytryna , cukier puder . Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Połączyć razem z cukrem pudrem dodanym w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Posmarować nim przestudzone ciasto(...)Podane proporcje pasują nie tylko na tortownicę. Ja upiekłam to ciasto w formie z kominem do pieczenia babek. Nie bez powodu to ciasto pojawia się na moim blogu :) w przyszłym tygodniu wylatuję do Londynu na wygrane w konkursie Blog Roku warsztaty z Jamie Oliverem :) A żeby było jeszcze fajniej, to termin zbiegł się z moimi urodzinami
Codzienna kuchnia niecodziennazmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. 3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem 4. Dodać wymieszane sypkie składniki z pierwszej misy i dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach 5.Wypełnić masą foremki wyłożone papilotkami. 6. Na środek każdej masy położyć po 2-3 łyżeczki masy krówkowej i pozwolić by po części się zatopiła w cieście. Piec(...)minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło bądź ostudzone. Posypać odrobiną kakao dla dekoracji. Uwaga: Tylko bardzo dokładnie ostudzone Brownie da się wyjąć z papilotki, by ciasto idealnie odeszło od niej. Jak widać na załączonych zdjęciach, które były zrobione od razu po wyjęciu z piekarnika, brzegi mogą troszkę się naderwać gdy próbujmy zdjąć papilotki na ciepło
KreatywnePinyPolecam Wam wspaniałe ciasto Siostry Anastazji. Jest przepyszne i elegancko wygląda, jak zwykle zresztą, wszystkie jej ciasta Biszkopt czekoladowy: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto figowe: 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 20 dag pokrojonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 10 białek(...)Ciasto figow e-Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy białkowej. Na końcu dodaję pokrojone bakalie. Delikatnie mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 1,30 min w temp. 110'C, aż beza nabierze złotego koloru. Masa- Żółtka z cukrem
Ciasteczkowy Potwórpozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą zimne, wlewamy do miski z suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy(...)lukier nie wyschnie. Pierniczki pokrywamy lukrem, przy użyciu np. wypukłej części łyżeczki, małego nożyka lub innych przyborów. Pokrywane pierniczki obsypujemy kolorowymi posypkami lub pozostawiamy by wyschły. Wysuszone pierniczki bez posypki można pomalować innym kolorem lukru, wystarczy przełożyć lukier do woreczka lub szprycy i narysować na pierniczkach co nam wena podpowie :) Polukrowane pierniczki pozostawić by lukier dobrze wysechł. Lukier
Smakowy RajTeż tak czasami macie, że idziecie do kuchni bez żadnego pomysłu? Ot tak - wiecie, że coś zrobić trzeba, ale co i jak konkretnie, to już nie bardzo? Ja ostatnio ruszyłam z zamiarem upieczenia bułek. Drożdże już dawno na mnie czekały, poza tym perspektywa pachnących bułeczek na śniadanie wywołuje błyski w oczach C., które bardzo lubię. Nie chciało mi się(...)bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki.Słoneczne bułeczki z kurkumą i makiemSkładniki:(na 10 bułek)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZawiera w sobie cukinię i sezonowe owoce - jagody, wszystko to bardzo lubię, a ciasto było naprawdę pyszne :) Składniki : 500 ml utartej cukinii - u mnie było to 30 dag 400 ml mąki tortowej, wagowo było to 25 dag 10 dag czekolady gorzkiej 4 łyżki kakao 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 200 ml cukru- można mniej po łyżeczce sodki i kardamonu(...)zamiast kardamonu można dać cynamon 200 ml jagód, u mnie to było 14 dag Przygotowanie : Jajka utrzeć dokładnie z cukrem, szczyptą soli, wlać olej - utrzeć razem Mąkę, kakao, kardamon i sodkę wymieszać razem w osobnej miseczce Obraną cukinie zetrzeć na tarce o średnich oczkach, czekoladę pokroić dość drobno Do masy jajecznej dodawać na przemian olej i cukinię oraz stopniowo mąkę
Proste Potrawydrewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut w 180 oC. Chleb pochodzi z Watykanu(...)okazało się niewystarczające. Ciasto posypałam delikatnie cukrem pudrem. Prawdą jest, że zakwasy, drożdże itp. rzeczywiście mogą wejść w reakcje z metalami i ulec uszkodzeniu, dlatego należy wykorzystywać szkło, drewno lub plastik. To ciasto szczęścia znane jest także w Niemczech jako „ciasto Herman”, we Włoszech”ciasto ojca Pio” „karmienie” tych ciast trwało trochę dłużej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa czekoladowa: 125 ml śmietanki kremówki 125g mlecznej czekolady Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Olej, wodę(...)Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodając stopniowo cukier, nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, ubijamy, aż powstanie kremowa pianka. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową z garnuszka, mieszamy delikatnie łyżką, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze
Czerwona PorzeczkaI znowu to samo – muffinki Musicie mi to wybaczyć, ale uważam, że to genialna, słodka przekąska, szczególnie by ładnie przywitać gości. Łatwo je podzielić, a
Ania i Marcin gotująKolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi
Wanilia i KardamonTuż po opublikowaniu zdjęcia tego deseru na Instragramie, otrzymałem dziesiątki pytań na private i w komentarzach z zapytaniem „Kiedy przepis?”. No cóż nareszcie jest - przepis na
Kuchnia Łukasza