Kolejny leniwy poranek, tym razem niestety bez słońca. Postanowiłam zafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie. Na brioche miałam ochotę już od dawna. Widząc zdjęcia lekkich jak puch bułeczek, ślinka napływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą(...)wszystkim... ;)Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:)Składniki : 20 g świeżych drożdży lub 7g suszonych100 ml ciepłego mleka375 g mąki tortowej ( 2 szklanki i trochę)50 g cukru pudru1 łyżeczka soli morskiej3 jajka w temperaturze pokojowej175
Gotowanie to kochaniejajko, robimy zaczyn i zostawiamy ciepłym miejscu na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę soli, mieszamy hakiem. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta(...)obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki wg tego przepisu po upieczeniu trzeba odrywać, jeśli chcemy mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFIT muffiny bananowe to coś co za mną już długo chodziło. Muffinki są bez glutenu, jak również bez laktozy. Są bardzo aromatyczne wilgotne
SMYKWKUCHNImamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec, a na końcu nastawiłam mandarynki na nalewkę. Ponoć po 7 dniach będzie można ją już zlewać(...)innego pokrojonego w małe kawałki 1 jajko Świeże listki bazylii 2 szczypty słodkiej papryki 3 łyżki tartego parmezanu Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy wraz z łyżeczką cukru w ciepłej wodzie. Przelewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z założonym hakiem. Pozostawiamy w cieple do momentu podwojenia objętości. Gotowe ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy
Kuchnia w czekoladzieinnymi z szałwią, melisą cytrynową, miętą czekoladową, estragonem, rozmarynem i chilli oregano. Tak, tak - jest taka odmiana. Smakuje jak oregano z ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci. W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane jagody, a także cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę(...)jajko nadzienie: 250 g zielonych szparagów 1 mały brokuł 75 g miękkiego sera z niebieską pleśnią 100 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 jajka sól pieprz kilka listków melisy cytrynowej kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapach drewna działa tak kojąco. Kojarzy się z zakładem stolarskim wujka, gdzie wióry sypały się spod hebla niczym płatki śniegu zimową porą. Zawsze lubiłam drewno. Gładkie
W kuchni Karmel-itkiMoja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki
Dzieje kuchennej WiewióryTej kanapki, uwielbianej przez dzieci, chętnie kupowanej przez rodziców i pakowanej do szkolnych tornistrów, jako zdrowsza - bo mleczna - przekąska, nie trzeba szczególnie przedstawiać. Nie jest
Upiecz sobie babeczkęznajdziecie też przepis na przepyszny „sernik” malinowy z orzechów nerkowca . To doskonały deser dla alergików. Jest 3x bez – bez jajek, bez nabiału i bez pszenicy. Składniki na masę „sernikową” 200 g suchej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki) szklanka wody szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego) 5 łyżek cukru lub syropu(...)Składniki na spód: 1 i 2/3 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru 1/2 kostki margaryny bezmlecznej 3 łyżki mleka kokosowego lub wody 1 jajko Kaszę jaglaną wsypujemy na sito i płuczemy dużą ilością zimnej wody. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody i 1 szklanką mleka roślinnego (można wykorzystać płynną część z puszki
Dieta bez mlekapominąć. Ja użyłam jajek z chowu ekologicznego, stąd taki żółty kolor serka J 3.ROZCZYN Z MLEKA I JAJKA W miseczce wymieszać dokładnie rózgą jajko z mlekiem 4.TRUSKAWKI Truskawki dobrze oczyścić, osuszyć i pokroić na plasterki. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy na stolnicę, podsypać delikatnie mąką i zrobić podłużny rulon. Podzielić nożem na 12 równych części. Z każdej z nich(...)placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie za pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm). Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok. 2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli są duże) lub kilka, jeśli są mniejsze. Boki drożdżówek wokół farszu posmarować za pomocą pędzelka
Calzonella.comWielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco(...)orzechów włoskich. Mazurki możemy robić w dowolnych kształtach czy też piec w normalnej formie. Przyznam się, że ja po raz pierwszy w zeszłym roku zrobiłam mazurek w kształcie jajka, a w tym roku chyba zaszaleję i zawita u nas mazurek w kształcie zająca albo baranka. Jak szaleć to szaleć;) Jak stwierdził mąż, dżem robi mazurka ale to najlepszy mazurek jaki
Mieszam w Garnkudziwiło, w końcu uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie dnia bez tego napoju ale w środku ukryłam słodziutkie ptasie mleczko .... Koniecznie pokuście się na tę kompozycję. Uważam, ze całość komponowała się idealnie pod każdym względem. Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem Składniki : Biszkopt: 6 jajek 3-4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki mąki(...)żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąką i cukrem pudrem. Następnie wlewam roztrzepane jajko z ziarenkami wanilii i ciasto wyrabiam szybko do uzyskania jednolitej masy. Naprawdę, cały cykl trwa tylko kilka minut. Z ciasta formuję kulę, spłaszczam, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na minimum godzinę. Ja zwykle ciasto zagniatam sobie wieczorem i rano piekę ciastka. Schłodzone ciasto wykładam na blat oprószony mąką, rozwałkowuję cienko(...)foremki, wstawiałam do lodówki na kilka minut i potem gotowe tafle przyklejałam na wystudzone ciastka smarując wierzch odrobiną czekolady. Ciastka z czekoladą na wierzchu zniknęły od razu, a te bez czekolady zaraz na drugi dzień. Gwarantuję Wam, że jeśli upieczecie chociaż raz te ciastka na jednym razie się nie skończy ;) BUZIAKI
Blondynka GotujeDodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy (21x37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze(...)sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, pod koniec wlać śmietankę. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić
Malinowo w kuchni