ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier, zazwyczaj podaję ją sauté. I tak jest genialna. Babka piaskowa – bardzo wilgotna: 7 żółtek z ekologicznych jajek(...)białka z ekologicznych jajek 1 kostka miękkiego masła (w temp. pokojowej, 200 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej (180 g) 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego (250 g) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 3 łyżki wódki (lub innego mocnego alkoholu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy cytryny skórka otarta z połowy cytryny wyparzonej wrzątkiem
Poezja smakuwspaniałą roladę, z bitą śmietaną i powidłami. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolady jest trudne, ale po dzisiejszym wypieku stwierdzam-nie jest :-) ale dość pisaniny, zaczynamy CIASTO -5 jajek -3/4 szklanki cukru -3/4 szklanki mąki -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -2 łyżki oleju Nadzienie -pół słoiczka powideł śliwkowych -400ml śmietany(...)żelatyną) I ubijamy na sztywno. Zimny biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy cienko powidłami. następnie dajemy śmietanę ( można zostawić 2 łyżki śmietany do dekoracji) Następnie delikatnie zwijamy naszą roladę. Już bez ściereczki. Po zwinięciu przekładamy na tacę. Kostkę czekolady wkładamy do woreczka strunowego i roztapiamy (np w mikrofali) Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie. Następnie szprycą robimy rozetki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukokosowym i likierem kokosowym. Sernik po upieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi. Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem. Do serników najlepiej używać dobrego i sprawdzonego sera twarogowego, zbyt rzadki ser wiaderkowy może popsuć najlepszą recepturę na sernik. W kategoriach serniki jest(...)kilka równie smacznych serników jak ten. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) masa serowa: 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml) 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część) puszka ananasa (560 g) 5 jaj 2 żółtka 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie) 250 g serka
Kuchcik gotujePizza bezglutenowa z czerwoną fasolą Składniki na spód pizzy: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki drożdży
nietadietaMają wspaniały korzenny aromat, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA BUŁECZKI: - 600 g mąki pszennej Babuni - 400 g mąki tortowej - 4 duże jajka - 1 kostka masła - paczuszka drożdży świeżych - szklanka cukru - szklanka mleka ciepłego - kilka kropel aromatu śmietankowego ponadto: -3 łyżki masła - maliny - brązowy cukier konfitura z dyni własnej roboty(...)zagniatać ciasto, dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz tłuszczu. Jak połączą się już w całość dodaj tłuszcz. Ciasto powinno być wyrabiane długo. Nie skracaj tego czasu! Pamiętaj że im drożdżowe wyrabiane dłużej tym lepiej później rośnie i jest smaczniejsze. Proces wyrabiania ciasta powinien trwać min. 20 minut. Ciasto podsyp mąką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto
SMYKWKUCHNIjajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki różowego barwnika spożywczego (opcjonalnie) Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąki przesiać z barwnikiem spożywczym, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze(...)Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, posmarować połową kremu z truskawkami, przykryć kolejnym blatem, posmarować resztą kremu z owocami. Położyć ostatni biszkopt i posmarować wierzch i boki tortu masą bez truskawek. Wiórki kokosowe wymieszać ze szczyptą różowego barwnika i kilkoma kroplami wody. Obłożyć nimi boki tortu. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odłożyć. Truskawki pokroić w plastry, udekorować
Domowa cukiernia EwyZapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą
Mała CukierenkaCiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku
Szybko Tanio SmacznieDziś post na szybko, bez ceregieli, za to z pysznym przepisem. Proponuję Wam na dzisiaj, jako że mamy Ostatki, oponki serowe, które odkryłam w
Przepysznik - BLW i nie tylkoZamarzyło mi się piernikowe tiramisu, takie na podstawie tiramisu Nigelli Ekspresowo. Już wiedziałam, jak będzie obłędnie smakować. Najpierw oczywiście musiałam zrobić coś bardzo, ale
Sto kolorów kuchniSuflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada
Kuchnia PROzdrowotnaczasie jajka i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na białą masę. Przesiać do niej mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn oraz dwie szczypty soli. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilkanaście minut, aż będzie gładkie – można je także wyrobić w robocie kuchennym, używając haka. Do ciasta wlać masło oraz spirytus, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe(...)nałożyć łyżeczkę marmolady, dokładnie zlepić do środka ciasto, ułożyć na blacie podsypanym mąką tym zlepieniem do dołu, przykryć ściereczką, pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. W połowie czasu wyrastania zacząć powoli rozgrzewać smalec do temperatury 175 o C . Na rozgrzany smalec ostrożnie wkładać pączki, przykryć pokrywką, smażyć 2 minuty dla pączków bez nadzienia, a z marmoladą 3 minuty, utrzymując
niecodziennikparywbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy *** *** Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy(...)zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytemjuż po "piernikowaniu" w tym roku ;). Na tegorocznych święta nie będzie u mnie tradycyjnych pierniczków na miodzie, będą pierniczki na melasie trzcinowej. Swój kolor uzyskują bez dodatku kakao- melasa daje intensywną barwę oraz całkowicie inny smak. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie, gdy wystygną twardnieją i wymagają kilkudniowego leżakowania w zamkniętej puszce lub pojemniku. Po kilku dniach (u mnie(...)duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania Przygotowanie: Masło, melasę i cukier umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Do wystudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Mieszankę
Nastoletnie Wypiekaniemamy listopad. Mgliście pamiętam, że rok temu o tej porze nosiłam już czerwony, zimowy płaszcz. Cóż, jeszcze kilka dni wytrzymam bez niego; w końcu muszę się choć odrobinę z tą myślą oswoić... Dzisiaj mam dla Was obłędnie pyszne ciasto, które rozjaśni nawet najciemniejsze listopadowe popołudnie. Przepis znalazłam w magazynie Bage og sylte , nr 1/2017, i od razu się(...)miodowe nuty sprawiają, że rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. Sami powiedzcie - czy temu można się oprzeć...? Korzenne ciasto dyniowe z syropem mandarynkowym Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm) 250 g puree z dyni 3 jajka 50 g ciemnego cukru muscovado 100 g jasnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 g miodu 100 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrze