soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie bardzo stężałą masę) 4 łyżki konfitury wiśniowej 250 g kremówki 750 g twarogu skórka starta z 1 cytryny 3 jajka rozbić,żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.125 g masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem(...)Połowę tj 2 łyżki wymieszać z 1/4 wiśni i ostrożnie dodać do masy bezowej.Temperaturę zmniejszyć do 160 st C i masę bezową wyłożyć na ciasto makowe - piec przez 10-15 min. Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części.Na spodnią część nałożyć obręcz tortownicy.Żelatynę rozpuścić w wodzie.Pozostałą konfiturę wymieszać z resztą wiśni.Kremówkę ubić.Twaróg utrzeć
Niespełnione zdolności kulinarnemiski. Do mąki dodać utarte jajka, cukier waniliowy, sól, spirytus i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, a później rękami do momentu aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Masło rozpuścić i ostudzić a następnie dodawać po trochu do ciasta nadal je wyrabiając. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia(...)nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Wyrośnięte pączki brać ostrożnie na rękę i kłaść na rozgrzany tłuszcz górną stroną na dół. Pączków powinny swobodnie pływać w garnku. Pączki przykryć pokrywką i smażyć. Gdy pączki od dołu zbrązowieją, obrócić je szpikulcem i smażyć z drugiej strony bez przykrycia. Usmażone pączki układać na papierowym
Mama Gotujewbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące. Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy świeżych jabłek, należy je umyć, obrać, pokroić na małe kawałki wyrzucając ogryzki. Włożyć pokrojone jabłka do miski i wymieszać z cukrem i cynamonem ewentualnie dodać rodzynki.Formę posmarować masłem. Ciasto podzielić(...)wykleić też boki formy . Można też formę po prostu wyklejać kawałkami ciasta. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec przez ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C, ale nie jest to konieczne. Nałożyć nadzienie z jabłek, lub mus jabłkowy, przykryć rozwałkowaną, drugą częścią ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec ok 60 min. Po wyjęciu z piekarnika
Stare GaryW lutym w ponownie gościłam u Ani w Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy chleb żytni z dodatkiem karmelizowanej cebulki i piwa. Przepis pochodzi z książki Piotra
Codziennik KuchennyCiasto w niedzielę to już prawie tradycja w większości naszych domów. Jednak po całym tygodniu pracy często nic nam się nie chcę i marzymy tylko o
Relaxtimeprzebarwienia. Jakie są najlepsze przepisy z szafranem? OWSIANKA Z BORÓWKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁÓW Składniki: szklanka płatków owsianych górskich szczypta szafranu pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej (bez alkoholowej) garstka borówek lub jagód do dekoracji garstka płatków migdałów podprażonych na patelni Przepis na owsiankę z borówkami i płatkami migdałów Płatki owsiane, szafran, wanilię zalać wodą, żeby zakryły(...)dekoracji świeżo zmielony pieprz do dekoracji opakowanie makaronu – u mnie wstążki długie Pełny przepis tutaj. CIASTO Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ, SZAFRANEM I ADVOKATEM Składniki: 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru pudru szklanka białego wina 3 jajka 3 łyżki likieru advokat 5 łyżek majonezu pół łyżeczki kurkumy szczypta szafranu szczypta soli
Ugotowane pozamiatanegofry i tak wyszły słodkie. Polecam, warto wypróbować, może i Wam przypadną do gustu :-) Miłego dnia :-) Składniki na około 14 sztuk: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 jajka L 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2% 1 szklanka wody 2 łyżki cukru waniliowego (nie koniecznie, ja nie dałam) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)drugiej misce ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Ubitą dodajemy do ciasta i labo mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, albo miksujemy na najniższych obrotach miksera. 4. Gofrownicę nagrzewamy. Gofrownicę smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oleju (ja smarowałam takim silikonowym) 5. Wlewamy chochlą porcje ciasta, lekko rozprowadzamy, zamykamy i smażymy gofry około 5-7 minut. U mnie gofrownica na duże gofry
kruche babeczkipotrafię się nie uśmiechać, czytając to stwierdzenie :) Nie wiem, po której stronie mam się usytuować jako wielbicielka kawy. Po tej, że jest do paliwo na dzień dobry bez którego ja nie funkcjonuję, czy czysta iluzja za pomocą której chcę oszukać mózg i zmusić go do działania :D Ciekawa jestem, co Wy o tym sądzicie :D A skoro już(...)cukru pudru 2 jajka 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 260 g płatków owsianych 60 g płatków orkiszowych 40 g otrębów 50 g rodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną
My simple kitchenatmosferę rodzinnego domu, wyśmienite potrawy serwowane przez mamę i doprawione jej staraniami. Zawsze pojawia się czerwony barszcz z uszkami wypełnionymi grzybami, są pierogi, smażony karp i wiele innych dań, bez których nie wyobrażamy sobie tego wieczoru. Każdego roku przynoszę też na Wigilię nową potrawę. Tak na przełamanie tradycji. Nie mam zamiaru z nią wojować, o nie. Staram się jednak(...)danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami mleko, cały czas
W mojej kuchniCiasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 ilości mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki pszennej. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste(...)odrobiny mleka lub mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 35 równych części
Nastoletnie Wypiekaniepracochłonne, zobaczcie sami Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach do panierowania: jajka bułka tarta Wykonanie: *Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Tak samo(...)gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis znajdziecie tutaj: PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I BARSZCZ WIGILIJNY
Z Majeczką w kuchnijeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności od tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania kulinarne mamy. Ja zdecydowałam się na farsz serowo-ziemniaczany, ponieważ troszkę przypomina w smaku przepyszne ruskie pierogi. Chaczapuri imeruli Ciasto: 2 szkl. mąki(...)dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk (a przynajmniej nie za bardzo), przykryć ściereczą i odstawić na ~30 minut. W tym czasie ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée, dodać starty ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować z każdej kuleczkę. Kulki rozwałkować
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzez Japończyków Strawberry Sponge Cake. Jest tortem biszkoptowym z kremem z bitej śmietany i dużą ilością świeżych, pysznych truskawek. Ciasto: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) 2 jajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem: 250 g mascarpone 200 g śmieany(...)wtedy ubijać 2 łyżki cukru Dodatkowo: około 1kg truskawek- pokrojonych w plasterki- moje po około 1-2 mm grubości- jesli zrobicie cieńsze plasterki potrzebne będzie mniej truskawek Przygotowanie: Ciasto: Kliknij w baner/zdjęcie po przepis: Przestudzony biszkopt przepołowić na 2 równe okrągłe części; będzie to: góra oraz spód naszego tortu Krem: 1. Ubić śmietanę 2. Połączyć śmietanę z serkiem mascarpone
KreatywnePinyJak zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze
UgotujmyTo.pl