mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką(...)wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY
Blondynka GotujeW końcu, po szalonym i wypełnionym po brzegi tygodniu, nastał dzień wolny. Można więc było odkurzyć, posprzątać łazienkę... Tak, tak, nie ma lekko. Szczególnie, że do
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś tam. Szału można dostać! Chleb jest zakorzeniony w kulturze polskiej na beton. Nawet ślepo podążający za modą, kombinują jak zrobić chleb bez glutenu, jajek, mąki, wody, zaczynu i bez chleba. Najpopularniejszym śniadaniem od morza po Tatry jest kanapka. Spożycie chleba w naszym kraju jest równe spożyciu marihuany na średniej wielkości festiwalu rockowym, czyli duże. Korzystają(...)żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto będzie jak mokra i ciężka
ladykitchenSuper wyszły! Tylko niestety mało, bo stać nad kuchenką i je "smażyć" nie dawały mi dzieci, więc po dwóch partiach poszłam ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami, żeby szybciej i bez pilnowania się upiekły :) Część upiekłam "nie do nadziewania" (elementy, które wycięłam) - do schrupania ot tak i dla Zuzi (a wyjadała mi też połówki orzeszków i te z kremem). Ciasteczka(...)dużo przepisów, a także bardzo pomocne opinie na temat wielu restauracji (z którymi warto się zapoznać przed wyjazdem do Warszawy) czekają tam na Was! Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 całe jajka 1/2 kostki margaryny 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 125g serka mascarpone 1/3 szkl. śmietany
Kolorowy Przepisownikwypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal. Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiemPRZEPIS{forma: 26x36 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pralina ze słonecznikiem 12 dkg margaryny cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru pudru(...)uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą i bez). Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą
Smaczne ZdroweTo chyba najlepsze knedle jakie jadłam! Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku i poza tym, że przygotowałam z podwójnej porcji, nie zmieniłam absolutnie nic. Początkowo błędnie założyłam
Smaki Na TalerzuPrzed nami jedno z najpiękniejszych majowych świąt - Dzień Matki . Mimo, że naszym, i wszystkim Mamom na świecie, należy się szacunek każdego dnia, to 26 maja jest
Smaczna Pyzanigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto. Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody 3-4 jabłka 120 g miękkiego masła 100 g cukru + 1 łyżka do posypania 1 jajko + 1 żółtko 100 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki konfitura lub marmolada morelowa Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
kolorowotorcikowoJest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie
Wrzosowa Polanaprawdziwe rogale marcińskie można kupić w niewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest(...)czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie około 30 rogalików): pół kostki świeżych drożdży - 50 g 0,5 litra mleka
Poezja Smaków - blog kulinarnyktóre mniej więcej wymawia się nioki. A coż to, a cóż to?A nic takiego jak nasze kopytka, z jedną zasadniczą różnicą - włoskie gnocchi nie są z reguły twarde, bez wyrazu jak większość polskich kopytek. Ten, kto zasmakował prawdziwych włoskich kopytek kojarzy je pewnie z czymś delikatnym. Czasami wystarczy odrobinę siły aby pod naporem języka i podniebienia te małe(...)ziemniaków. Praska o tyle jest lepsza, że ziemniaki przeciśnięte przez nią są lekkie i delikatne. Mieszamy na blacie/stolnicy ziemniaki, mąkę, roztrzepane całe jajko, sól, gałkę, pieprz i ser ricotta, który nada całości odrobinę słodyczy, a ciasto stanie się delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby zesztywniało. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, podsypujemy stół dodatkową porcją mąki i kształtujemy
Right Behind The KitchenDo niedawna jeszcze nie wiedziałam, że coś takiego jak zaparka w ogóle istnieje. Później gdzieś mi się o uszy obiło, aż wreszcie kiedyś zrobiłam na zaparce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część dokładnie mieszamy(...)szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi: Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek zanurzałam najpierw w ciemnej czekoladzie, następnie górę w jasnej. POLECAM
Mania Gotowania