ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:645/867)

Tort Urodzinowy Mój :) 224

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka - żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder ciągle miksując. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu do masy jajecznej przesiewamy mąki i proszek do pieczenia i łyżką(...)wmieszać składniki. Mieszamy szybko i energicznie, tak aby napowietrzyć masę. Masę wykładamy do przygotowanej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez max. 40 minut. Po tym  czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY

Blondynka Gotuje
Na ochłodę: sorbet z rabarbaru. Z imbirem 206

W końcu, po szalonym i wypełnionym po brzegi tygodniu, nastał dzień wolny. Można więc było odkurzyć, posprzątać łazienkę... Tak, tak, nie ma lekko. Szczególnie, że do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na zakwasie z żurawiną 213

coś tam. Szału można dostać! Chleb jest zakorzeniony w kulturze polskiej na beton. Nawet ślepo podążający za modą, kombinują jak zrobić chleb bez glutenu, jajek, mąki, wody, zaczynu i bez chleba. Najpopularniejszym śniadaniem od morza po Tatry jest kanapka. Spożycie chleba w naszym kraju jest równe spożyciu marihuany na średniej wielkości festiwalu rockowym, czyli duże. Korzystają(...)żytniego 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżeczkę soli 1 łyżkę miodu 2 łyżki słonecznika podprażonego na suchej patelni 2 łyżki suszonej żurawiny 400 ml wody. Ja ciasto wyrabiam robotem z hakiem lub Tefalem Cuisine Companion. Wrzucam wszystko do misy i wyrabiam. Jeśli nie macie tego typu urządzeń, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto będzie jak mokra i ciężka

ladykitchen
Ciasteczka i orzeszki bananowe 166

Super wyszły! Tylko niestety mało, bo stać nad kuchenką i je "smażyć" nie dawały mi dzieci, więc po dwóch partiach poszłam ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami, żeby szybciej i bez pilnowania się upiekły :) Część upiekłam "nie do nadziewania" (elementy, które wycięłam) - do schrupania ot tak i dla Zuzi (a wyjadała mi też połówki orzeszków i te z kremem). Ciasteczka(...)dużo przepisów, a także bardzo pomocne opinie na temat wielu restauracji (z którymi warto się zapoznać przed wyjazdem do Warszawy) czekają tam na Was! Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 całe jajka 1/2 kostki margaryny 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 125g serka mascarpone 1/3 szkl. śmietany

Kolorowy Przepisownik
Ciasto ze słonecznikiem na 1 urodziny 7081

wypieku chleba). Słonecznik spisał się na medal. Bardzo polecam to ciasto. Ciasto ze słonecznikiemPRZEPIS{forma: 26x36 cm}Temperatura piekarnika: 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pralina ze słonecznikiem 12 dkg margaryny cukier waniliowy 1/2 szkl. cukru pudru(...)uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania.  Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą i bez). Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
DESER TIRAMISU WERSJA l 395

    Któż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą

Smaczne Zdrowe
Knedle ze śliwkami 185

To chyba najlepsze knedle jakie jadłam! Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku i poza tym, że przygotowałam z podwójnej porcji, nie zmieniłam absolutnie nic. Początkowo błędnie założyłam

Smaki Na Talerzu
Najlepsza rolada bezowa z kremem kawowym 329

Przed nami jedno z najpiękniejszych majowych świąt - Dzień Matki . Mimo, że naszym, i wszystkim Mamom na świecie, należy się szacunek każdego dnia, to 26 maja jest

Smaczna Pyza
Francuska tarta jabłkowa 180

nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto.   Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody   3-4 jabłka 120 g miękkiego masła 100 g cukru + 1 łyżka do posypania 1 jajko + 1 żółtko 100 g mielonych migdałów 2 łyżki mąki   konfitura lub marmolada morelowa Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

kolorowotorcikowo
Bułki pełnoziarniste 114

     Jest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie

Wrzosowa Polana
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 206

prawdziwe rogale marcińskie można kupić w niewielu miejscach pod oryginalną nazwą. Nazwa jest zastrzeżona i bez odpowiednich certyfikatów pod tą nazwą sprzedawać nie wolno. Jednak, kto zabroni nam cieszyć się w domu prawdziwym rogalikiem marcińskim? Rogale marcińskie tradycyjnie są wypiekane z ciasta półdrożdżowego - półfrancuskiego, a nadziane są białym makiem. I taki przepis też Wam dziś zaprezentuje. Biały mak jest(...)czasochłonne, jednak trzeba mieć naprawdę dwie lewe ręce by zepsuć ten przepis. Przepis  na ciasto które Wam tu podaje stworzył Michel Roux  - jeden z najbardziej szanowanych francuskich kucharzy, znany na całym świecie. Ciasto można wykorzystać nie tylko do tych rogalików. Składniki na ciasto ( wyjdzie około 30 rogalików): pół kostki świeżych drożdży - 50 g 0,5 litra mleka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 244

które mniej więcej wymawia się nioki. A coż to, a cóż to?A nic takiego jak nasze kopytka, z jedną zasadniczą różnicą - włoskie gnocchi nie są z reguły twarde, bez wyrazu jak większość polskich kopytek. Ten, kto zasmakował prawdziwych włoskich kopytek kojarzy je pewnie z czymś delikatnym. Czasami wystarczy odrobinę siły aby pod naporem języka i podniebienia te małe(...)ziemniaków. Praska o tyle jest lepsza, że ziemniaki przeciśnięte przez nią są lekkie i delikatne. Mieszamy na blacie/stolnicy ziemniaki, mąkę, roztrzepane całe jajko, sól, gałkę, pieprz i ser ricotta, który nada całości odrobinę słodyczy, a ciasto stanie się delikatniejsze. Wyrobione ciasto odstawiamy w chłodne miejsce aby zesztywniało. Następnie ciasto dzielimy na 4 części, podsypujemy stół dodatkową porcją mąki i kształtujemy

Right Behind The Kitchen
Bułki z zaparką 197

Do niedawna jeszcze nie wiedziałam, że coś takiego jak zaparka w ogóle istnieje. Później gdzieś mi się o uszy obiło, aż wreszcie kiedyś zrobiłam na zaparce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cake Pops 171

ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część  dokładnie mieszamy(...)szklanek w odstępach lub wbijać w styropian. Przechowujemy w lodówce. Uwagi:   Jeśli chcecie zrobić lizaczki w kształcie muffinek, to musicie uformować je przed zdobieniem. Ciasto jest dość plastyczne, można mu nadać, bez problemy pożądany kształt. Dół muffinek zanurzałam najpierw w ciemnej czekoladzie, następnie górę w jasnej.   POLECAM

Mania Gotowania