około godziny. Wystudzić. Przygotować ciasto: sodę rozmieszać w mleku, wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kawałki wielkości blaszki, w której piekł się sernik. Białka ubić najpierw same na sztywno a następnie dodać cukier. Każdą część ciasta rozwałkować na papierze. Na jedną część wyłożyć pianę(...)dokładnie papierem. Na dnie położyć jeden blat kakaowego ciasta. W szklance mleka rozmieszać budynie i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto. Połowę gorącej masy wyłożyć od razu na kakaowe ciasto. Przykryć sernikiem, wyłożyć resztę gorącej masy i nakryć ciastem z bezą. Odstawić, żeby wystygło/ Później można wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyć aż jasna od ubijania. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. delikatne mieszanie… Ostudzoną masę czekoladową dodajemy partiami do ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając. Idealnie jest podzielić sobie dodawania czekolady na 3-4 etapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek prawie po brzegi. Ciasto nie urośnie i nie ma obawy(...)wyjdzie” poza foremkę. …i to co najlepsze – wylizywanie Wstawiamy kokilki z ciastem do lodówki na minimum 20 minut. Ja wstawiłam na 3 godziny, bo jednak uparłam się, że najpierw dzieci zjedzą obiad, a później będą się zajadać słodkościami. Schłodzone fondant wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika i dopiero wtedy nastawiamy na 180 stop., grzanie góra/dół. Pieczemy
gutfutwyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki) i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą. Bułeczki mają leżeć jedna obok drugiej, mają się ze sobą stykać, żeby w trakcie
Rozpustne gotowanieSpód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 30 ml soku z cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ser zmiel dwukrotnie i włóż wraz ze wszystkimi składnikami w misie miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić(...)Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C. Ciasto pieczemy łącznie 60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy
Food Squareciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia). Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków. 4. Do sera dodajemy żółtko (wcześniej należy wyparzyć jajko(...)sposób je złożyć. 9. Nasz usmażony naleśnik kładziemy na płaskiej powierzchni (płaskim talerzu lub deseczce). Na polowe naszego kółeczka nakładamy masę serow ą , nakrywamy ja częścią bez masy, po czym całość jeszcze raz składamy. 10. Taki naleśnik już nadaje się do jedzenia :) U mnie jednak preferowane są podsmażone naleśniki. Kładziemy, nasze naleśniki
Kulinarnie z Polką na KresachDobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną) Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 200 g masła lub margaryny 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na polewę orzechową: 200 g posiekanych orzechów laskowych, ziemnych, włoskich ( do wyboru) 1 łyżka cukru(...)mieszając. Gotową polewę zdjąć z ognia i wystudzić. Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników zgnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości blachy. Pierwszą część ciasta ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą część ciasta równomiernie rozłożyć całą polewę orzechowo – miodową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniebezą był na starym blogu, ale zw względu na jakość zdjęcia postanowiłam go tutaj nie wstawiać. Teraz przyszła ponownie pora na niego. Do sernika marmurkowego nie przygotowujemy kruchego spodu, gdyż przeszkadzałby w jego wizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra. Natomiast masa(...)szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Winiary (60 g) 2-3 łyżki kakao Ser przekładam do misy robota i miksujemy dokładnie dodając stopniowo cukier, po jednym jajku, oraz suchy budyń. Masę serową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Keksówkę o wymiarach 24 x 14 cm wykładamy papierem do pieczenia i naprzemiennie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGofry zawsze kojarzą mi się z latem. Dawno ich już nie jadłam, datego postanowiłam je zrobić, ale w troszkę zdrowszej wersji. Nie wyszły mi niestety chrupiące
Healthy food explorerUwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny
To co kochamSałatka z kabanosa to moja propozycja sałatki na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy
mecooksDziś moje urodziny, więc nie może zabraknąć czegoś słodkiego :) W zeszłym roku był tort, a tym razem postawiłam na cieplutką tartę z orientalno-tropikalną nutą, bo
Quinoa Raz!Bardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z
Smaczne ZdroweBiszkopty w wersji bezglutenowej. Do ich przygotowania użyłam mąk, które akurat miałam pod ręką (miałam resztę ryżowej więc dodałam kukurydzianej...), możecie pokombinować również z
Smaczne ZdroweBezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami na śniadanie? Nie jest to żadną tajemnicą, że lubię śniadania na słodko w szczególności w poniedziałki. Słodkie posiłki dają
Book of spells