Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g) 2 udka, obrane, bez kości, pokrojone na kawałki 150 g papryki (kolorowej) 100 g kukurydzy sól pieprz przyprawa uniwersalna Mięso mielimy. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i kukurydzę. Przyprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy. Zwilżonymi(...)jajka 1/2 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa 80 g sera żółtego Bułkę, mleko i jajka wyrabiamy na jednolita masę. Cebulę siekamy i przysmażamy na maśle razem z natka. Cebulę i natkę z masłem dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na drobnej tarce i dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta
Olikowa kuchnianiżej. Krem zawiera dużo masła, w związku z tym do szczególnie smacznych i lekkich nie należy, ale oczywiście jest jak najbardziej zjadliwy ( u mnie w domu wszyscy, bez wyjątku, dekorację zjadali :) ). Niewątpliwą jego zaletą jest trwałość - dekoracja takim kremem wytrzyma długie dni, nie spłynie, nie straci kształtu. Jak dla mnie jest to najlepszy krem do dekorowania wypieków ever(...)macie chęć "pobawić" się w dekorowanie kremem na bezie szwajcarskiej, to bardzo zachęcam ;) Inspiracją do wykonania tortu był przepis na Tort węgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao
Opowieści z piekarnikaProste naleśniki gryczane zrobione na wzór ryżowych , które przyrządziłam jakiś czas temu. Te wydają się bardziej wyraziste, jak na smak gryki przystało. Są też bardziej kruche
Zdrowie na języku :PTo ciasto powstało pod wpływem czyszczenia lodówki. Leżały w koszyku dwa dojrzałe banany, w lodówce jedna większa cukinia, co do której nie miałam pomysłu do czego
Fabryka pomysłówmiski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy masło z mąką, aż uzyskamy sypie ciasto. Następnie, dodajemy jajko i wodę i wyrabiamy wszystko na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce do chwili przygotowani farszu. Przygotowujemy farsze – cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchew obieramy, myjemy(...)miękka. Ja gotowałam około 25 minut, z 3 dolewkami wody i mieszaniem od czasu do czasu. Gdy kapusta jest już miękka, zostawiamy ją dalej na małym ogniu, już bez pokrywki aby pozostała woda odparowała całkowicie. W tym czasie myjemy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Jak woda odparuje z kapusty dodajemy do niej jabłka i dusimy
Smaczna StronaBez czekolady nie potrafię ostatnio żyć i choć waga pokazuje +4 to dieta wydaje się być kompletnie nieosiągalna. dzisiaj mam dla Was pocieszycielskie BROWNIE... Prawdziwe BROWNIE pisane dużą czcionką! Wilgotne, lekko słonawe, nie za słodkie za to orzeźwiająco kwaskowe. Przepyszne! Przepis podpatrzony u Liski ale z moimi zmianami. Brownie z malinami 170 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli morskiej(...)jajka Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę, masło, cukier wkładamy do miski i ustawiamy w kąpieli wodnej. Gotujemy aż wszystko się roztopi. Dodajemy wanilię i skórkę z cytryny i mieszamy. Studzimy. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek i sól. Do masy z czekoladą dodajemy po jednym jajku cały czas dokładnie
Dzieje kuchennej Wiewióryzaparzonej kawy (*) 1 łyżka masła Dodatkowo: około 380g herbatników na wyłożenie spodu i wierzchu Opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania Masło/margarynę należy rozpuścić i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Jajka utrzeć z cukrami, a następnie połączyć z proszkiem budyniowym i partiami z twarogiem. Jednolitą masę przełożyć do dużego garnka i nie przerywając mieszania - stopniowo dodać masło/margarynę. Całość podgrzewać(...)ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na ciastka przelać ciepłą masę, a na jej wierzchu ułożyć kolejną ich warstwę. Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła. Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego sernika oraz opcjonalnie całość obsypać wiórkami kokosowymi
Di gotujeSernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych
Fabryka pomysłówgazowanej wody mineralnej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej Farsz: 60 dkg pieczarek 40 dkg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka 2 jajka 2 szklanki bułki tartej Suszone grzyby zalać(...)podsmażyć na osobnej patelni, na ostrym ogniu na łyżce oleju by ewentualny płyn wyparował.Posolić, popieprzyć, wymieszać z cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Na każdy naleśnik nałożyć trochę
Moje domowe kucharzenieBiałko odkładam. Jeszcze się przyda. Po wymieszaniu suchych składników z jajkami można już dodać przygotowane wcześniej drożdże. Powinno już w nich widać pracujące pęcherzyki powietrza. Stopniowo dolewam mleko i mieszam drewnianą łyżką. Na koniec dolewam przestudzone, płynne masło. Chwilę mieszam jeszcze łyżką. Następnie wyrabiam reką do uzyskania jednolitego ciasta i jeszcze dodatkowe kilka minut. Oczywiście można wyręczyć się odpowiednim sprzętem(...)Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę lub półtorej. Prawie całe "Stowarzyszenie umarłych poetów" można sobie odświeżyć. Kiedy ciasto mniej więcej podwoi objętość, pora ponownie zająć się nim. Robimy "Pauza" i wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Ciasto dzielę na 3 części. Formuję podłużne wałki. Łączę je sklejając u góry. Następnie splatam klasyczny warkocz. Końcówkę lekko podwijam
I tu będę miała takie teprzejrzały jajka – 2 duże albo 3 małe mąka kokosowa – 2 łyżki kakao – 1 łyżka soda oczyszczona – pół łyżeczki sól – mała szczypta miód – 2 łyżeczki do polania olej kokosowy – do smażenia Wszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta(...)żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się przypalać. Po mniej więcej 3-4 minutach obróć i po chwili wyłóż na talerz. Taki naleśnik jest trochę gorzkawy, więc najlepiej podlać go miodem , wtedy będzie najsmaczniejszy. W sezonie można także
PaleoSMAKPyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych na bazie soku owocowego. Szybko, z patelni i bez zbędnego tłuszczu. I co najważniejsze dzieci najedzone i szczęśliwe. Składniki: (na około 12 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki świeżego soku z jabłek i owocu granatu * 1 jajko klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru(...)względu na naturalną słodycz soku z jabłek i granatu Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią i 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu (jeśli chcemy, aby nasze placuszki były słodsze). Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany
Słodkie okruszkijajko 2 łyżki miodu 10 dag rozpuszczonego masła 1 cukier waniliowy (lub domowy cukier waniliowy ) 1 płaska łyżeczka sody Masa budyniowa: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła Dodatkowo: słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe ) Sposób wykonania: 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec(...)budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć. 4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą - u nas była wersja bez dodatków. Polecam i życzę udanych wypieków! Smacznego
Kuchnia domowa AniChleby piekę dlatego, że lubię ich smak i zapach i to, że są takie ciepłe.. ach! Lecz przede wszystkim dlatego, że mogę je przygotować bez użycia soli i sztucznych dodatków, przecież dziecko me je chlebek, aż się uszy trzęsą. Ja, muszę o młody organizm dbać :) Do przygotowania tego chleba użyłam w części mąki orkiszowej(...)użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych) 1 jajko 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki płatków owsianych 1 łyżeczka dowolnych ziół, np. zioła prowansalskie 1 łyżka oleju opcjonalnie 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy
MamaOskarkaklik , zmodyfikowałam go jednak. Niestety, nie mogłam oprzeć się dodaniu masła :) Składniki: 3 cytryny , 2 jajka , 200 g cukru , 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej , 100 g masła . Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Z cytryn wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać cukier, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Przy użyciu trzepaczki rózgowej(...)kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :) Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały jego
Codzienna kuchnia niecodzienna