bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze. Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje się je metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście(...)właśnie:), i taką Wam z czystym sumieniem polecam. Ja przygotowałam ciasto, a właściwie zrobił to za mnie mój kochany mikser, w czwartek, a w sobotę wszyscy delektowaliśmy się najlepszymi daniszami pod słońcem:) Nie oznacza to, że wersja dla leniwych zakłada zajmowanie się ciastem aż przez tyle dni! Ciasto leży sobie w lodówce, a my możemy w tym czasie poleżeć
KUCHARNIAsmak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny(...)średnicy 20 cm/ 2 garści listków bazylii 150 g cukru 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 g mąki 2 jajka szczypta soli bita śmietana świeże truskawki (zalecam macerowane wcześniej w syropie z dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku oraz cukier
KUCHARNIAmojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej
moj przepis naColomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego(...)wypieków - uzbroić się w cierpliwość i nie poganiać ciasta, a dać mu czas, by rosło swoim tempem. Idealna będzie forma jak na placek drożdżowy - zyskacie wtedy dużą powierzchnię migdałowej skorupki! Colomba di Pasqua to " ciasto, które wie o wiośnie ", może uda mu się ją nareszcie przywołać? Bez względu na pogodę życzę Wam, by ten wielkanocny
KUCHARNIACiasteczka z poniższego przepisu to małe krążki, przygotowane z dodatkiem białej czekolady. Są one bardzo kruche (dzięki sporej zawartości masła, jak i tłuszczu wchodzącego w skład
Smakołyki BerenikiJa co prawda do wielbicieli serników na zimno nie należę , ale za to Mama jest ich wielką fanką i zawsze zajada je z ogromną przyjemnością. Specjalnie
Ostra na SłodkoBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniCiasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Błyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas
Smaczne ZdroweNa zakończenie pomarańczowych receptur przedstawiam Wam ekspresowy przepis na delikatne, mięciutkie muffinki na bazie serka ricotta, idealne na drugie śniadanie albo deser do
Bon appetit mon amie"Piękne lato tej wiosny się zbliża! Mają być bardzo wysokie temperatury. Czas spędzania wolnego czasu zdecydowane się rozpoczął. Dziś zamiast na rower idę z eM. do
Słodkie PrzyjemnościBezglutenowa wersja pełnego owoców śniadania na słodko. W sam raz na leniwy weekendowy poranek. Do tego filiżanka mleka, kakao czy kawy lub szklanka świeżo wyciskanego soku
Ze smakiem i z pasjąsię spodoba a mi się spodobał, bo wyrobienie ciasta to niecałe 10 minut i do pieca W tym czasie zrobiłam sałatkę, ugotowałam zupę i porysowałam z Córcią Sernik z serków waniliowych z gruszkami z puszki – bez miksera, bez spodu, szybki, bardzo smaczny, polecam na Święta i bez okazji. No same zalety! :)Spróbujcie! Dla mnie nowość(...)opakowań serków homogenizowanych waniliowych Rolmiecz (po 200 g). SKŁADNIKI NA SERNIK: 1 kg serków waniliowych homogenizowanych (można użyć z prawdziwą wanilią) 100 g masła (pół kostki) 5 średnich jajek 1/3 szklanki cukru drobnego 5 łyżek skrobi ziemniaczanej 500 g gruszek z puszki (w oryginalnym przepisie brzoskwinie z puszki). Połówki gruszek w lekkim syropie. SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ POLEWĘ I DODATKI
Zasmakuj Kuchnikakao 4 jajka 5 łyżek wody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik (mielonego trzykrotnie lub takiego z wiaderka) 4 jajka szklanka cukru 100 g masła 1 opakowanie serfixu lub budyniu śmietankowego Wymiary formy 37 x 24 cm Margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Dodajemy wodę, cukier, cukier wanilinowy oraz kakao(...)Następnie do sera dodajemy stopniowo pianę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Połowę ciasta przelewamy do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Następnie wykładamy masę serową, a na górę wylewamy resztę ciasta. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około godzinę w 160°C z termoobiegiem (bez termoobiegu 180°) do tzw. suchego patyczka. Gotowy wystudzić. Smacznego Artykuł Sernik Isaura pochodzi
PatiGotujeśmietanę zastąpić serkiem śmietankowym, jeśli zależy wam, aby ciasto było bardzo fit Dzięki cukinii, ciasto jest wilgotne. Ja ścieram cukinię na grubej tarce jarzynowej, bez obierania. Cukinia jest baaardzo delikatnie widoczna w miąższu ciasta. Jeśli chcecie tego uniknąć, wystarczy cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Ja pozostawiłam startą cukinię na jakieś 15 min i delikatnie ją odcisnęłam w ręku. Delikatnie(...)kapać. Co do kremu, to jest on tylko moim dodatkiem. Możecie zrobić polewę, posypać cukrem pudrem, albo zjeść ciasto samo, bo też świetnie smakuje. W oryginalnym przepisie, ciasto jest z polewą czekoladową na bazie oleju kokosowego. No i smak…ciasto nie jest słodkie, ale bardzo sycące i doskonale zaspokaja apetyt na słodkie. Wychodzi dość wysokie i możecie równie dobrze
Mieszam w Garnku