Orzechowe ciasteczka owsiane to pyszne kruche krążki, przygotowane tylko z 5 składników . Ciasteczka w swoim składzie nie zawierają mąki . Do ich przygotowania niezbędny jest malakser, w
Smakołyki Berenikirumieni się na złoto tak jak tamto. Ale spokojnie z tego ostatniego możecie jeszcze wybrnąć. Tuż przed wstawieniem do piekarnika wystarczy tylko posmarować całość rozmąconym jajkiem. Ale zacznijmy od początku. W dwóch arkuszach ciasta wytnijcie taką samą choinkę. Wytnijcie też gałęzie (poziome paski co około 1,5 cm)- pośrodku zostawiając pień. Ja zrobiłam to tak, że arkusze nałożyłam na siebie(...)brzegi). Polecam Wam tę z Bakallandu, bo nie jest mdła, za to jest taka wiecie „na bogato”- z naprawdę dużą ilością bakalii. Następnie przykryjcie to drugą warstwą ciasta. I najważniejsze, teraz każdą gałązkę przekręćcie 3 razy (te krótsze od góry 2 razy) a końce dobrze sklejcie. Najtrudniejsze zrobione. Teraz zostało jedynie posypać pień płatkami migdałów. Takie uprażone smakują
Arbuziakimasła lub margaryny (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka ugotowane na twardo (jajka L) otarta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego foremki do ciastek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Kruche ciastka Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, żółtka przecieram przez sitko. Ciasto zagniatam w misce, tak żeby składniki się połączyły w jednolitą masę. Następnie(...)formuję kulkę. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą (możemy włożyć do woreczka) i wkładam na około 60 minut do lodówki. Po 60 minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 0,5 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrawki ciasta zagniatam, zawijam w folię spożywczą
Uwaga Babcia Gotujemogłam dać krótszej nazwy. Nie dało się. Niebo w gębie! Lekki jak chmurna, bardzo smaczny i na dodatek bez białego cukru, bez białej mąki, bez niezdrowego tłuszczu. Inspitacją do ciasta były moje ulubione słodycze- suszone śliwki w czekoladzie, które postanowiłam przygotować w wersji wegańskiej na bazie śmietanki kokosowej, oleju kokosowego i surowego kakao. Pomysł się sprawdził(...)oleju koksowego. Natomiast masa serowa ma strukturę pianki lub chmurki. Jest bardzo lekka, bardzo delikatna i tak smaczna, że nie można od ciasta się oderwać. Połączenie jogurtu greckiego z serem ricotta to strzał w dziesiątkę. Wierzch ciasta udekorowałam jeszcze karmelizowanymi na cukrze koksowym pestkami słonecznika. Myślę, że taki sernik w wersji fit, z bakaliami, na jaglanym spodzie
Mango Papajapszennej, 20 ml rumu, 1 kg smalcu** Żółtka, jajka i cukier utrzeć na kogel-mogel, następnie dodać migdały i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę. Jeżeli dodamy za dużo mąki, ciasto można ratować dodając gęstą śmietanę. Jeżeli jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie jednolite. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę, aby odpoczęło(...)dodać do jeszcze letniego smalcu, gdy wlejemy do gorącego to tłuszcz będzie pryskał... i to jak... ). Faworki smażyć partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinny ono wysychać. Faworki smażyć w gorącym (ale bez przesady) tłuszczu, na rumiano z każdej strony ( te faworki są ciemniejsze od zwykłych, ponieważ zawierają cukier). Usmażone wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Ostudzone oprószyć cukrem
królestwo garówciasteczka robiłam w tym roku na Halloween. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Ciasteczka dyniowe z nadzieniem Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Swięta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki(...)sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy
mecooksśrednicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 2 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki skórki cytrynowej Dodatkowo: puree malinowe (u mnie gotowe z firmy(...)wykałaczkę i po całości "rysować" mniejsze/większe okręgi. Sernik można piec na dwa sposoby - w kąpieli wodnej lub pod wpływem pary. (W obu wersjach ciasto będzie idealnie gładkie i nie popęka.) Sposób 1. Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą. Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego piekarnika i do połowy
Di gotujejajka 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka oddzielić od żółtek.Ubijamy białka na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier i po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Na przygotowaną blaszkę i wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.łopatką rozprowadzamy po dużej blasze.Pieczemy w 180st.dosłownie 10 min(sprawdzić patyczkiem.Warstwa ciasta jest cienka(...)zagotowujemy .Budyń rozrabiamy z wodą tak jak to się robi z mąką ziemniaczana i wlewamy do masy .Chwilę zagotowujemy.Schładzamy. Roladę rozwijamy ,smarujemy kremem i znów zwijamy ale bez ściereczki i wstawiamy do lodówki na 2 godz.Obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirecipe in English Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami (4 porcje) Składniki na kurczaka: 2 całe piersi kurczaka bez skóry, pokrojone na 1 cm paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej do smażenia Składniki na sos: 1 szklanka powideł śliwkowych(...)odstaw. W większym garnku lub patelni rozgrzej do 180 oC olej do głębokiego smażenia. W średniej misce roztrzep trzepaczką jajka z zimną wodą, wmieszaj mąkę, przyprawę pięć smaków i wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Zanurz kurczaka w cieście, strzep jego nadmiar i wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż po kilka naraz, do ładnego zarumienienia, przez 2 – 3 minuty. Wyjmij
karmelowyorzechów włoskich 2 jajka 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 5 g drożdży kieliszek rumu Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże i wsypać cukier. Zalać letnim mlekiem i odczekać 10 minut. Następnie wymieszać, dodać żółtka i sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlewać po trochę wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie gładko odchodziło od ścianek(...)maszynce do mięsa i drożdże. Wlać rum. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą orzechową. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki z piekarnika i ułożyć na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować masę orzechową. Całość zwinąć w roladę, owinąć w papier do pieczenia pozostawiając 2-3 cm luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapapilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i oprószcie bułką tartą ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka, masło, cukier waniliowy, cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą- miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe(...)tylko 12 wgłębień- podzielcie pieczenie na dwa etapy. Rozdzielcie ciasto do 24 papilotek- gdy pierwsza dwunastka będzie siedzieć w piekarniku, kolejne dwanaście może spokojnie czekać w papilotkach na swoją kolej. Po wyjęciu pierwszego wypieku, wymieńcie upieczone babeczki (tylko najpierw dajcie im chwilkę ostygnąć) z papilotkami wypełnionymi nieupieczonym ciastem i …do piekarnika Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej
Domowe Tortyciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach , aż uzyskamy efekt podobny(...)drożdżówkę , odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 30 -35 minut bez termoobiegu . Gotowe Post Drożdżówka jak u babci pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDelikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu Bazylia.pl którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych, co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form(...)masła 3/4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy do ciasta Sposób przygotowania Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz
Wanilia i KardamonPierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze. Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 1 puszka mleka kokosowego 0,5 szklanki oleju około(...)zrobimy krem. Do suchych składników dodajemy olej, jajko, mleko kokosowe i zwykłe mleko - w sumie musimy mieć 1 szklankę mleka (kokosowe+zwykłe). Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając
Ciastkozercyjuż gotowy połączyłam z borówkami, twarogiem i orzeźwiającymi listkami mięty, oczywiście nie odbyło się to bez dodania sosu waniliowego dla wzmocnienia smaku.SKŁADNIKI: przepis autorskimakaron 400 g semoliny (jeżeli nie posiadamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę pszenną 405)4 jajka dużepół łyżeczki soli morskiej 2 laski wanili mąkę pszenną do podsypywania(...)semoliną , aby nasionka się podzieliły dodać sól i wszystko razem wymieszać - dodać do tego jajka i wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny - po tym czasie rozwałkować na cienko płaty makaronu, jeżeli posiadamy maszynkę do makaronu rozwałkujemy ciasto pamiętając, aby podsypywać mąką, aby ciasto się nie kleiło- teraz radełkiem tniemy paski i dzielimy
Basia w kuchni