jogurtowe wsypać do pojemnika,wlać mleko, jogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić umyte jabłka wydrążyć(...)wystudzone ciasto z papierem wyjąć z formy i przekroić na dwie części, włożyć z papierem jedną część do formy, nałożyćodpowiednią ilość galaretkowych jabłek, nakryć drugą częścią ciasta, lekko przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji
W Mojej Kuchni Lubięciasta jak i do kremu, naturalnego ekstraktu z migdałów. Można oczywiście aromat migdałowy zamienić na inny - waniliowy lub rumowy, wedle gustu. Dla mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc(...)miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej; łatwiej będą się też dzięki temu przekrawać. Składniki na ciasto jasne: 240 g mąki pszennej tortowej ( 1,5 szklanki ) 4 duże jajka 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 8 łyżek oleju 8 łyżek letniej wody 2 łyżeczki proszku
Opowieści z piekarnikaprzepisie jakiś błąd musiał być. Wyrzucić kg mąki szkoda mi było. A tak poza tym, mała Wiki czekała już na te ciasteczka. Zaczęłam więc dokładać, a to jajko, a to masła jeszcze trochę i w końcu wyszły mi zaskakująco dobre ciasteczka :D (doprawione sporą ilością złorzeczeń) Składniki: 1,5 kostki masła 0,5 kg mąki 4 żółtka 1 cukier(...)dobrze wyrobić. Początkowo wydaje się, że nie trzyma się to kupy, ale gdy masło się rozgrzeje, wszystko razem zmieni się w tłuściutkie, bardzo plastyczne ciasto, które nie pęka i nie kruszy się. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pomagając sobie nożykiem. Ciasteczka trochę urosną, dlatego trzeba pamiętać o pozostawieniu odstępów między
Co w głowie piszczyspotami, debatami, wiecami i agresywną agitacją pełną populizmu. Mam nadzieję, że Polacy, którzy mają swoją mądrość, nie dadzą się omamić hasłami i dokonają demokratycznego, rozsądnego wyboru. Ale dzisiejszy dzień, bez względu na wynik głosowania, to prawdziwe święto demokracji. Zawsze uczestniczę w wyborach, bo to mój obywatelski obowiązek i przywilej. Korzystam z niego i szanuję decyzję większości społeczeństwa. Dzisiaj także(...)ważne i trzeba w nich uczestniczyć. Aby podkreślić rangę dzisiejszego dnia, upiekłam na niedzielne popołudnie ciasto czekoladowe. Korzystałam z przepisu z kwestii smaku, ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Ciasto jest dość ciężkie, mocno czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Aby nieco podkręcić smak ciasta, dodałam do niego kawałki śliwek. Udało się znakomicie. Na koniec oprószyłam je chmurką cukru pudru
W mojej kuchniciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki mąki pszennej 550 1 czubata łyżka masła 2 saszetki suszonych drożdży 5 łyżek cukru 1 jajko nadzienie : 2 kostki twarogu półtłustego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 5 kropli aromatu waniliowego 6 łyżek cukru 5 łyżek gęstej, śmietanki 30 % W naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy(...)aromat miksujemy na gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy
Ogrodnik w podróżyśrednią, kwadratową blachę 28x28cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g : 1 kubeczek jogurtu naturalnego (350g) - gęsty 4 jajka - średnie 1 kubeczek oleju 1 kubeczek cukru - zmniejszyłam ilość cukru z 1 i 1/3 szkl., chciałam poczuć kwaskowatość owoców w cieście :) 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej(...)połączenia - nie przejmować się jeśli pozostaną grudki. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nadal wystarczająco lejące, aby nie mieć trudności z przełożeniem go do blaszki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić zamrożone porzeczki. Piec około 45-55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, na środku piekarnika . Koniecznie sprawdzać stan upieczenia "testem patyczka
Grunt to przepis!sito 2 i 3/4 szklanki mąki, pozostałą część dodawać w razie potrzeby. 3. Dodać pozostałe składniki: sól, jajko, olej, cukier, podgrzane ciepłe mleko oraz rozczyn z drożdży i wymieszać ciasto. Ja użyłam do tego celu dwóch łyżek, można ciasto zagnieść rękoma. 4. Ciasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić. 5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykryć(...)trzymałam blisko kuchenki na której ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże paski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę 12. Układać
KreatywnePinycytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum(...)smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułkę. Ciasto rozwałkowujemy na płat o średnicy nieco większej niż średnica formy. Formę wykładamy ciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki
Kulinarne przygody GatityŚwięta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi są jeszcze lepsze. Nasza propozycja nieco różni się od typowych polskich pierników, gdyż inspirowana jest szwedzkim odpowiednikiem o nazwie Pepparkakor – te pierniki są cieniutkie, chrupiące i mocno korzenne dzięki sporej porcji imbiru, goździków(...)rondelka dodajemy po 3 łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko i lekko roztrzepujemy je widelcem. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawy (jeśli nie macie mielonych goździków, zmielcie te w całości w młynku lub rozdrobnijcie w moździeżu, ew. możecie
Nerds KitchenPo Snikersa sięgałam najczęściej przy świątecznym stole, nie jestem w stanie policzyć pochłoniętych przeze mnie kawałków.... To jedno z moich ulubionych ciast (jak nie najlepsze). Przepyszne
coolinarnastrefa.blogspot.comkształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej 36 % cukier puder według uznania dżem z czarnej porzeczki woda z cukrem i sokiem z cytryny - do nasączenia ciasta. Do tego ciasta starczy niepełna szklanka wody, około 2 łyżeczek cukru i sok z połowy cytryny Przygotowanie; Przestudzone ciasto kroimy na 2 części(...)pierwszą układamy na kloszu lub płaskim talerzu Nasączamy ciasto, smarujemy dżemem i przykrywamy drugą częścią, tą też nasączamy i smarujemy ubitą na sztywno śmietaną z pudrem ( słodzimy według uznania, ale bez przesady, bo ciasto jest dość słodkie) Dekorujemy według uznania, u mnie były to owoce granata :) Ciasto powstało z potrzeby serca dla Ukochanej Osoby
Proste PotrawyCzas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 1-2 porcje Drukuj Kawowy krem zabajone z owocami By Piotr 18 lipca 2018 Składniki: żółtka - 3 sztuki cukier - ok
Pogotujmy.plChoć przede mną pełno pracy w ciągu najbliższego miesiąca, z taką pogodą jak wczoraj czy dziś czuję szybko zbliżające się lato i długie samochodowe podróże. Są
Słodkie PrzyjemnościPrzepis, który zawsze wychodzi Polecam nowicjuszom oraz wielbicielom kokosu! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku
Za drzwiami kuchniSKŁADNIKI 250g płatków owsianych 160g białek + 300ml 3/4 szklanki rodzynek 1 łyzeczka cynamonu 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody
harrisa