Dzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim
Kuchnia EllieNaleśniki z kurczakiem, kiszoną kapustą i pieczarkami Składniki naleśniki: 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka
nietadietaNa przepis na ten sernik trafiłam, odwiedzając blog Izabela w kuchni. Krówki i masę krówkową uwielbiam do tego stopnia, że jem nawet lody o tym smaku
Weekendy w domu i ogrodzieOstatnio dostałam od przyjaciółki kilka paczuszek różnych cudeniek z komosy ryżowej, między innymi ekspandowane ziarenka. Postanowiłam więc stworzyć z nich coś wyjątkowego i zaczęłam eksperymentować. Jako
Quinoa Raz!Były naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam
Monia miesza i gotujebyło nudno i żeby nie skończyć z dwunastoma sałatkami? Oczywiście są klasyki. Bill przygotowuje ciasto marchewkowe i już tradycją jest komentowanie, że "w tym roku to mu dobre wyszło- (słodsze/ bardziej wytrawne/ delikatniejsze/ ostrzejsze/ wilgotniejsze/ bardziej puszyste)*." Kasia z sekcji germańskiej zawsze przynosi zdrowe smakołyki bez cukru. Pani Prezes Ewa zajmuje się trunkami- w tym roku mieliśmy nawet kieliszki(...)czereśnie są obowiązkowe. Często pojawiają się thermomixowe specjały, bo część z nas jest szczęśliwymi posiadaczami (do dziś pamiętam te ziołowe chlebki Kasi K. ...). Oczywiście nie ma imprezy składkowej bez sałatek. I jeśli człowiek chce spróbować wszystkiego nawet po odrobinie, to po pół godzinie czuje, że ścianki żołądka ocierają mu się o pęcherzyki płucne. Ale je dalej, bo takie
les mirabellesopcja dla zwolenników „zimnego chowu” kruchego ciasta. Jej zaletą jest natomiast to, że bardzo ułatwia i przyspiesza zagniecenie ciasta. W każdym przypadku robimy to w miarę energicznie, zwykle na stolnicy lub dużej desce, łącząc wszystkie składniki, aby ciasto stało się względnie jednolitą masą, którą będzie można w szczególności rozwałkować. Kruche ciasto najczęściej cienko wałkujemy na grubość kilku milimetrów. Jeśli(...)niż stałe, warto powierzchnię surowego jeszcze ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Dzięki temu podczas pieczenia utworzy się warstwa zapobiegająca przenikaniu płynu do ciasta. Inna technika wiąże się z możliwością utraty kształtu przez ciasto w początkowej fazie pieczenia. Zawiera ono sporo tłuszczu, który topiąc się może spowodować spływanie ciasta z rantu formy. Wprawdzie jeśli ciasto nie zawiera szczególnie dużej proporcji masła
Kulinarna Pokusanastępnie na każdym placku ułożyć przygotowany farsz i zwinąć. Potem włożyć naleśniki do odpowiedniej wielkości naczynia i umieścić w gorącym piekarniku na 10 – 15 minut. Naleśniki możesz zapiec bez żadnych dodatków tylko z nadzieniem. Możesz również wykorzystać sos serowy, tak jak w naszym przepisie lub sos pomidorowy, sos czosnkowy lub beszamel. Naleśniki możesz posypać też przed zapieczeniem tylko(...)oprzeć Jeśli szukasz odpowiedzi na pytania: Jak zrobić ciasto na naleśniki? lub Jak zrobić naleśniki zapiekane? Mamy nadzieję, że w naszym przepisie znajdziesz pełne wyjaśnienie. Polecamy! Zapiekanka wykonana z 4 naleśników z patelni 28 cm. Jak zrobić ciasto na naleśniki zapiekane ? Składniki: mleko: 125 ml woda gazowana: 125 ml jajko: 1 szt. mąka pszenna: 1 szklanka ( 250 ml ) olej
Kuchnia Na Wypasiepieczone na blasze pieca kuchennego. Ich odmian jest naprawdę wiele – od czysto mącznych z dodatkiem sody czy drożdży, do takich z samymi ziemniakami. Spotkacie przepisy z dodatkiem jajka, kwaśnego mleka, albo bez tych składników. Można je upiec w piekarniku czy na suchej patelni. Podaję przepis, który mi osobiście najlepiej smakuje. Placki z gotowanych ziemniaków są delikatne i mięciutkie. Można(...)wodzie do miękkości. Odcedzamy je i tłuczemy na purée albo przeciskamy przez praskę. Ziemniaki odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy maślankę, mąkę oraz sól i pieprz. Zagniatamy odchodzące od ręki ciasto (w trakcie zagniatania można dosypać mąkę, jeśli ciasto zbytnio będzie się lepić). Ciasto formujemy w wałek, z którego odkrawamy plastry grubości około 1,5 cm. Rękami można jeszcze ukształtować pożądany
e-PrzepisyKulinarnecukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki(...)pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Spód mazurka posmaruj
Smakołyki Asismaku mały pęczek mięta Skwarki: kawałek słoniny WYKONANIE: Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty(...)Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka. Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto
Fiołkowe Talerzesmaku mały pęczek mięta Skwarki: kawałek słoniny WYKONANIE: Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie, dodaj masło, sól oraz jajko. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę, tak aby składniki się połączyły. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Przygotuj farsz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty(...)Ciasto podziel na dwie części z każdej rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm. Z tak przygotowanego ciasta wykrój kółka za pomocą szklanki lub kieliszka. Na każdym z nich umieść po łyżeczce farszu. Następnie zlep dokładnie boki formując pierogi. Pierogi wrzucaj partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez około 3 minuty. Możesz sprawdzić czy ciasto
Fiołkowe Talerzesposób na urozmaicenie tego popularnego dania, a przy okazji zyskają dodatkowe walory odżywcze. Nie sprawiają żadnych kłopotów przy smażeniu, są giętkie i elastyczne. Jedynie może nieco grubsze niż tradycyjne, bez dodatku dynii. Dynia nie wpływa również na smak naleśników, zatem komponują się jednakowo dobrze ze słodkim jak i wytrawnym nadzieniem. Jeśli jesteś zagorzałym zwolennikiem naleśników z serm koniecznie spróbuj(...)miodu/cukru 1 łyżka oleju 2 jajka masło ghee/ olej do smażenia Składniki na nałożenie: 2-3 jabłka 1 łyżka miodu/cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łodyżki tymianku - opcjonalnie Wykonanie: puree z dynii przygotować wg tego przepisu. Puree przetrzeć dodatkowo przez sito do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!godzinę, aby smaki się połączyły. Odciskamy warzywa, dodajemy przyprawy oraz jajko. Stopniowo dosypujemy mąki. Wszystko zależy jak odsączyliśmy warzywa, im bardziej, tym mniej mąki będzie potrzeba. Masę odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby nieco stężała. Dzięki temu łatwiej będzie się formowało kotleciki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej(...)kotlety staną się po prostu smaczniejsze. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystygnięcia. W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi doskonałą przekąskę w plenerze :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaczasu połączenia się składników (Im krócej miksowane tym lepiej, bo będzie bardziej puszyste. Dłuższe miksowanie może sprawić, że ciasto ‘siądzie’ i będzie ciężkie). Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek(...)zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając. Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 35-50 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta). Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu
Kulinarne Przebojenajlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki cukru Kruszonka(...)składniki się połączą dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na cieście rozsypać rabarbar (bez soku) i pokruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut do tzw suchego patyczka. *Można ciasto upiec w mniejszej
Ala piecze i gotujeszczyptą soli i delikatnie ale dokładnie mieszamy z ciastem. Wylewamy na bardzo gorącą gofrownicę i pieczemy na złoto. JAK SPISAŁ SIĘ SPRZĘT? Przyznam szczerze, że już po wlaniu ciasta na pierwszego gofra i podejrzeniu go podczas pieczenia powiedziałam WOW! Tak, było WOW! Mimo mniejszej mocy od dotychczasowego sprzętu gofry wypiekały się pięknie! Cudownie rosły, ładnie się rumieniły, skórka robiła się(...)odrobinie masła przygotowałam jajko sadzone, pieczone pomidory i grillowany czosnek. Po chwili świetne dodatki do gofra były gotowe! Później w ruch poszła jeszcze kiełbaska i grillowany camembert – mniam! PODSUMOWUJĄC: Sprzęt marki MPM model MOP-23M to nie tylko gofrownica, ale urządzenie 3w1 – składa się z gofrownicy, sandwicha i grilla. Wymienne wkładki bez problemu zamieniają urządzenie w inny
Ostra na Słodkoautorski (mój). Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień niczym się nie różnią. Bez problemu można je upiec wcześniej i cieszyć się smacznym śniadaniem, ponieważ są lepsze od bułeczek, czy też klasycznych kanapek. Ten zapieczony, serowy wierzch kusi... Sprawdzą się również jako idealna(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 130 ml soku pomidorowego (u mnie Victoria Cymes ) 70 ml oleju Dodatkowo: 100g szynki 20g żółtego sera Wierzch: żółty ser do posypania W pierwszej misce wymieszać mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować
Di gotujewcale nie koleżanka z sąsiedztwa, choć i taka może być bardzo pomocna, bo przecież - co dwie głowy to nie jedna !My jednak szukaliśmy prostego rozwiązania przy pieczeniu muffin bez odpowiedniej blachy. Świetnym rozwiązaniem są jednorazowe aluminiowe foremki do wypieków . Sprawdźcie w sklepach i koniecznie kupcie. Takie sztywne foremki sprawdzają się także, gdy chcemy przetransportować muffiny lub zabrać na piknik(...)podróż. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 50 g cukru białego 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 320 ml jogurtu greckiego 120 g posiekanej czekolady deserowej świeże maliny Wykonanie: Na około godzinę przed pieczeniem, wyjąć jogurt grecki z lodówki, by ogrzał się do temperatury
kolorowotorcikowoDobre ciasto na pierogi to podstawa. Widziałam już wiele rożnych przepisów, niektóre z dodatkiem jajka, samego żółtka lub z dodatkiem mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z mąki i wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich(...)ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Podstawowe ciasto na pierogi (ciasto na 20-25 pierogów) Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się
karmelowyciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru 1 jajko 50 g masła 12 truskawek Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy(...)jeszcze 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno conajmniej dwukrotnie, powiększyć swoją objętość (fot.1 i 2) . Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić
Świat Ciastaoczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, składając je i formując niewielki prostokąt. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm - posypując stolnicę w trakcie wałkowania(...)Foto 3 Foto 4 Placek ciasta posmarować równomiernie masą twarogową, zostawiając wzdłuż dłuższych boków ranty ok 2 cm dla łatwiejszego zawijania ciasta - Foto 1 . Łapiąc za dłuższy bok, zagiąć 1/3 płatu ciasta do środka i następnie przykryć pozostałą 1/3 częścią placka na tzw."zakładkę" Foto 2 . Uzyskany, długi i wąski prostokąt ciasta pokroić w poprzek ostrym nożem
Grunt to przepis!imprezę. Ciasto cieszy się wielkim powodzeniem wśród gości. Przepraszam za jakość zdjęcia, bo nie jest zbyt dobra, uznałam jednak że warto przedstawić ten przepis. SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego(...)sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę ucieram
Tradycyjna kuchnia Kasimleku. Rozpuszczone, letnie masło i rozrobione w letnim mleku drożdże wlewamy do utartych z cukrem jajek. Zaczynamy podsypywać mąką, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub ręką, sprawdzając czy ciasto da się już zamięsić i konsystencją jest gotowe do rozwałkowania. Jeśli tak, to ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około(...)cukrem pudrem faworków możecie śmiało zamrozić. Przed poczęstunkiem zamrożone należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i po kilku minutach są pyszne, świeżutkie, jakby dopiero co smażone. The post Faworki Drożdżowe bez Wyrastania appeared first on Made
Made By Mom And Sonzwyczajnie nudna. Możliwości eksperymentów są wprost nieskończone! I choć brakuje tu wielu składników pochodzenia zwierzęcego, bez których wydawać by się mogło, że pewne dania nie mają racji bytu, to wbrew pozorom nie stanowi to najmniejszego problemu. Dowodem na to są dzisiejsze ciastka. Żadnych jajek, mleka, masła, a nawet mąki i cukru. Można? Można! Podstawowym składnikiem ciasteczek jest amarantus(...)nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom szkodliwego cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady. Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao. Świetnie zdaję sobie
peanutbuttermonsterpyszny gulasz, który zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy czy ryżu.Dodatkowo so gulaszu użyłam ketchupu ziołowego Provence firmy Jamar, który otrzymałam do przetestowania. Ketchup świetnie pasuje do tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam(...)mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut.Kluseczki: 500g mąki pszennej, jajko, sól, zimna woda. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcjami
Z miłości do słodkości