Czy osoby, które bardzo dbają o sylwetkę i liczą kalorie mogą jeść pizzę? Oczywiście, jeśli jej spód będzie z komosy! Mega przepis! Czas: 50 minut Poziom
Niedzielny kucharzKolejna wersja krokietów. Jako farszu użyłam czerwonej soczewicy i pieczarek. Te dwa składniki doskonale sprawdziły się także jako farsz do bakłażanów . Soczewica jest bardzo sycąca a
Monia miesza i gotujewyobrażam sobie Świąt bez pachnącego, aromatycznego piernika. Szczególnie upodobałam sobie ten przekładany powidłami i oblany czekoladą. Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada - dla mnie połączenie doskonałe. Tradycyjny piernik świąteczny przygotowuje się na długi czas przed świętami. Ja jednak mam dla Was przepis zdecydowanie szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu , co wcale nie umniejsza jego smakowi. Piernik(...)Mąka ta, sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika Do przełożenia
kolorowotorcikowoPodaję przepis w wersji bez cukru, ale oczywiście ksylitol można zamienić na cukier w tej samej proporcji. Z przeoczenia nie rozpuściłam ksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie powierzchnia pierników powinna być gładka (wypróbowane przy podobnym przepisie ;) Składniki na około 2 blachy pierniczków: 400 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L/XL 100 g ksylitolu(...)Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne
Ze smakiem i z pasjąUwielbiam serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto w moim domu. Dziś zapraszam Was na kolejny przepis na pyszny sernik z dodatkiem kaszy manny. Sernik przygotowałam bez spodu, choć oczywiście możecie przygotować go np. na spodzie z ciasteczek tak jak w przepisie na sernik z makiem i nutą pomarańczy . Do sernika dodałam kaszę manną błyskawiczną, aby mój sernik był bardziej(...)sera z wiaderka 125 g margaryny 1 i 1/2 łyżki kaszy manny błyskawicznej (u mnie Młyny Stoisław ) + do obsypania blaszki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek) 5 jajek klasy M szczypta soli *składniki powinny mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Do żółtek dodajemy pokrojoną margarynę i cukier. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli
Słodkie okruszkiroku obyło się bez rzęsistego deszczu i mokrych majtek, ale przelotnych opadów nie udało się uniknąć. Do kawy były kanapki, a ja zabrałam słodkie co nieco. Tym razem drożdżówki z morelami i cynamonowym twarożkiem, z dużą ilością kruszonki. Proste w wykonaniu; nie napiszę, że szybkie, bo drożdżowe to po prostu nie ten typ . Jednak ciasto zagniotłam wieczorem, wyrastało sobie(...)para, idealna na deszczowe lato. Skusicie się...? Drożdżówki z morelami, cynamonowym twarożkiem i kruszonką Składniki: (na 10 sztuk) 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 40 g cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła 15 g świeżych drożdży nadzienie: 200 g serka kremowego 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 5 dużych moreli
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepyszny ,kremowy sernik ,delikatnie chałwowy ,rozpływający się w ustach . Upiekłam go bez spodu ,bo są takie serniki ,którym ten spód jest absolutnie niepotrzebny .Polecam gorąco . Składniki: tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki 4 jajka 1/3 szklanki cukru 200 g chałwy mlecznej 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki kaszki manny Dodatkowo: 150 ml śmietany 18% 2 łyżki(...)delikatnie łyżką mieszamy z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy na wierzchu i pieczemy kolejne 15 minut . Po upieczeniu i przestudzeniu można go dodatkowo udekorować chałwą .Przechowujemy
Ladylaura.najlepszymi życzeniami dla wszystkich Babć, Dziadków i Agnieszek. Składniki (na ok. 20 pączków): • 250 ml mleka • 30 - 40 g drożdży • 100 g cukru • 100 g masła • 3 całe jajka • ok. 700 g mąki • szczypta soli • cukier waniliowy Nadzienie: • powidła lub marmolada Nadzienie ajerkoniakowe: • budyń waniliowy • 1,5 szklanki mleka • masło • ajerkoniak • spirytus Sposób przygotowania: 1. W dużej misie (lub misie(...)wyrobić ciasto do odpowiedniej konsystencji. 3. Pod koniec dodać roztopione, letnie masło, dokładnie wrobić je w ciasto, po czym odstawić ciasto do wyrośnięcia (30 minut w ciepłym miejscu - trzeba przykryć, aby nie wysychało na powierzchni). 4. Ciasto podzielić na porcje, nałożyć powidła, uformować pączki owijając nadzienie ciastem. Jeśli nie mamy doświadczenia z nadziewaniem pączków, możemy uformować je bez nadzienia
W mojej kuchnikompletnie bez użycia glutaminianu monosodowego - GMO . No po prostu wiem co jem! Mix orzechowy jest przyjemnie chrupiący, ma widoczne kawałki orzechów, nie jest za słony i pachnie obłędnie. Ach, czemu ten słoik taki mały?! Pieguski już pojawiały się na blogu, ale nigdy jeszcze w pełnoziarnistej wersji . A dodatek masła orzechowego to już zupełna rozpusta ! Wcześniejsze propozycje to: Ciast(...)stotne aby koniecznie użyć masła a nie margaryny czy podróbki masłowej – smak i konsystencja ciastek zależy od tego! 2 łyżki masła orzechowego - czubate 1 szkl. cukru 1 jajko - całe 1/4 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie gra h am drobna, typ 1850 1 szkl. mąki pszennej - u mnie
Grunt to przepis!chrupiącym spodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem kokosa(...)wyłożyć papierem do pieczenia.Wyłożyć masę i wyrównać. Schłodzić na czas przygotowania masy. Masa: 500 g twarogu tłustego 3/4 szklanki cukru pudru 250 ml śmietanki 36% 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko, na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w 160*C, aż sernik
Chocolate Muffin BlogŚwięta ale i bez okazji :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 1 jajko starta skórka z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy Lukier(...)misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, jogurt, olej, miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego
Na Ciasteczkowych Papierachczasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki ( specjalne kulki lub po prostu ziarna fasoli). Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy 15 minut. Mleczny krem: 300 g mleka skondensowanego słodzonego 150 g kwaśnej śmietany 1 i 1/2 op. budyniu śmietankowego 4 jajka Mleko(...)śmietanę oraz jajka miksujemy razem na koniec dodajemy budyń i jeszcze przez chwilę mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Dodatkowo : ok 15 szt dojrzałych śliwek Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Układamy je skórką do dołu na podpieczonym spodzie, a następnie delikatnie wylewamy krem. Raz jeszcze wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez kolejne 45 minut w temp
Słodka Kraina Wypiekówmniej ciasta, a dodam więcej owoców. Inspiracja klik . Puchate ciasto z owocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 400 g borówki amerykańskiej mąka(...)miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia, owoce obtaczamy w mące. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy
Kulinarne przygody GatityKolejny słodki przepis, którego zawsze się bałam. Kiedyś zrobiłam jedno podejście jednak masa wyszła rzadka i wszystko się rozpłynęło. Postanowiłam znowu spróbować i już wiem w
Monia miesza i gotujepewnością, bo widziałam jak w Święta znikał ekspresowo z talerza :) Mój ulubiony moment, to właśnie ten, kiedy na talerzu po cieście, zostają tylko okruchy :) 'keks' Składniki: - 5 jajek - 250 g masła - 250 g mąki pszennej - 200-250 g cukru (wg smaku) - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ok.2 szklanek gotowej mieszanki do keksu / ulubionych bakalii Białka ubić(...)gotowych papierowych keksówek (użyłam keksówki firmy Papilart ). Ciasto przełożyć do formy. Natłuszczonym nożem naciąć ciasto po środku, wsdłuż dłuższego boku. Keks piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godziny. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto wystudzić na kratce. Przed podaniem polać lukrem lub zostawić bez niczego*. Smacznego! * keks najlepszy jest
CookYourself