Chrupiące małe koperty z ciasta francuskiego wypełnione serem camembert i suszoną żurawiną, podane z miodem z tymiankiem. Smakują prosto po wyjęciu z piekarnika, jak i na
wyzwania kuchenneprzygotowania, a później z satysfakcją delektujcie się głębokim smakiem tego wybornego ciasta w stylu retro. Nie możecie sobie tego odmówić ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE COFFEE NOIR intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kawy 50 min 12 h (czekanie) 1,20 zł 10 porcji(...)jeśli macie tylko jedną foremkę). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, opcja góra i dół. Pieczemy ok. 30-35 min – po upływie tego czasu sprawdzamy wykałaczką, czy po wbiciu w ciasto i wyciągnięciu jest czysta – jeśli jest oblepiona surowym ciastem, to ciasto należy jeszcze podpiec. Po upieczeniu ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy i zostawiamy na kratce do całkowitego
Nerds Kitchenpysznie! Wilgotne blaty ciasta korzennego, krem serowy i dodatek solonego karmelu - prawdziwa uczta dla podniebienia :) Tort piernikowy z solonym karmelem - przepis: Solony karmel (Przepis TU ): 200 g cukru (szklanka) 70 g masła 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30-36% 1/2 łyżeczki soli Ciasto piernikowe: 150 g cukru 100 g miodu 150 g masła 4 jajka 200 g mąki pszennej(...)powstanie gładki, puszysty, stabilny krem. Całość: Przygotowane ciasto, wystudzone ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Ja dodatkowo odkroiłem boki, oraz wierzch ciasta, który był mocno zrumieniony. Na pierwszy blat wykładamy 1/2 kremu, równamy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Wstawiamy na 30-60 min do lodówki. Pozostałym kremem dekorujemy boki i wierzch ciasta. Tu już każdy może dekorować wg. własnej wyobraźni
Kuchnia ŁukaszaOto kolejna wersja zdrowych ciasteczek. Wersja, do której na pewno będę wracać, zmieniając tylko czasami zestaw bakalii. :-) Ciastka nie są suche, świeży sok jabłkowy Marwit dodaje
Szefowa kuchni"Jesien pelne kosze darow niesie",a w tym koszu najwiecej jablek,owocow jesieni niezwyklej urody i smaku.Wlasnie teraz jesienia jablko kroluje na polskich stolach. I najlepsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to błyskawiczny, prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne i puszyste ciasto bez miksera wymaga minimum pracy, jest idealnym wypiekiem, gdy mamy mało czasu na pieczenie. Zobacz przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube(...)połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że ciasto wyjdzie suche. Mogą nawet zostać w nim grudki. Czekoladowe ciasto bez miksera smakuje świetnie nie tylko z jabłkami. Możecie dorzucić do niego ulubione sezonowe owoce, sprawdzą się również brzoskwinie z puszki. Jeśli nie macie czasu, możecie podać ciasto bez budyniu, oblane lukrem, polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem
Lekcje w kuchnikolację. Smakują również bez żadnych dodatków. Super!! W zakładce Bułki znajdziecie przepisy na inne smaczne wypieki. Szczególnie polecam bułki odrywane róże lub bułki z kruszonką . Jeżeli skorzystacie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 360 g maki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 g masła(...)dokładnie wymieszać, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną. Do miski przesiać mąkę. Żółtko i jajko ubić z cukrem i wlać do mąki. Dodać roztopione wystudzone masło, sól, i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do miski oprószonej mąką. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto
O kuchni z uczuciemalbo dla tych, którzy nie umieją piec ciast. W niczym nie ustępuje sernikom pieczonym długo z dużej ilości składników, gdyż smakowo niczym od nich nie odbiega. Piotrek miał ochotę na sernik w niedzielę. Zrobiłam go z 1 kostki twarogu, który miałam lodówce. Masy serowej starcza akurat na małą keksówkę. Po upieczeniu bez problemu od niej odchodzi. Polecam po wystudzeniu(...)inne serniki, to polecam wpis gdzie zgromadziłam większość blogowych przepisów na przeróżne serniki . Przepis na najłatwiejszy sernik dla leniwych. Składniki na małą keksówkę: 250 g twarogu, najlepiej mielonego 4 jajka 150 g cukru np. trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Sposób przygotowania najlatwiejszego sernika piankowego: Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Do twarogu dodajemy żółtka, cukier i mąkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok tkwi w prostocie :) Święta z reguły kojarzą się z przepychem, "zawalonymi" stołami od jedzenia i pachnącymi wypiekami. To ciasto gości na naszym stole od lat, gdyż cały urok tkwi w jego prostocie. Kiedy mam już dość potraw, słodkich ciast(...)kawałek tego ciasta, bo na nie zawsze znajdę miejsce ;) jak i cała moja rodzina, gdyż zawsze pierwsze znika z talerzyka :D Składniki powinny być w temperaturze pokojowej (blacha 24cm): 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki soku z wiśni 4 jajka Dodatkowo
Kulinarna (nie)codziennośćBananowy baton, naturalnie słodki i naturalnie zdrowy. Bez glutenu i bez jajek, ale smakowo dorównuje glutenowcom. Można się nim zajadać bez ograniczeń i bez liczenia kalorii. Idealny do kawy, na przekąskę do pracy czy na zwykłe bezkarne obżarstwo. Składniki: • 3 banany • 2 czubate łyżki masła orzechowego • 1/2 szklanki(...)Piec w 170 st.C przez 30 minut. • Po ostudzeniu pokroić na kwadraty. • Czekoladki rozpuścić z mlekiem i położyć czekoladę na każdy kawałek ciasta. • Banana pokroić w plasterki i udekorować batony
To co kochamŚwiąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki pszennej Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 4 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 250g puree z dyni 70ml(...)rozpuszczenia i połączenia się w jednolitą masę ( uważamy by nie zagotować ). Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy
NiePieprz.plróżnych przyrządów pojawił się nowy nabytek – thermomix. Mam go jeszcze dość krótko, ale zakochałam się w nim bez pamięci. Bardzo ułatwia pracę w kuchni, pomaga w najprostszych i najtrudniejszych czynnościach – ubija pianę i śmietanę, robi masło, dżemy, ketchup, majonez, wyrabia ciasto, gotuje zupy, robi sałatki i wiele, wiele innych rzeczy. Na pewno napiszę jeszcze o tym urządzeniu(...)siebie wersjach. A więc na początek zapraszam na jagodzianki według przepisu smoczka. Smacznego. Składniki: • 560 g mąki pszennej • 120 g cukru • 50 g świeżych drożdży • 150 ml mleka • 2 jajka • 70 g miękkiego masła • 2 łyżki oliwy • 1 cukier waniliowego • szczypta soli • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek Nadzienie: • 40 dkg jagód • 1 łyżka cukru waniliowego • cukier do smaku Sposób
W mojej kuchniciasteczka, które też wywołały różnicę zdań. Część kosztujących je pokochała ( ja ), część znienawidziła ( C. ). Mają niesamowicie sypką, piaskową strukturę; bez szklanki wody albo herbaty się nie obejdzie. Można to oczywiście zmienić, zmniejszając nieco ilość masła i dodając jajko. Ciasteczka będą bardziej zwarte i kruche, w tradycyjnym znaczeniu tego słowa. Mi odpowiadają takie, jakie są; ich zabawna struktura zaskakuje(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki drobno posiekanych igiełek rozmarynu 200 g miękkiego masła Mąki przesiać, wymieszać z cukrem, solą i rozmarynem. Dodać masło, zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto pokroić w 6-8 milimetrowe plastry. Układać płasko
Pożeraczka, czyli raz adobrze