nigdy nie przepadałam specjalnie za cukrem. Jeśli przyjżycie się moim przepisom na ciasta łatwo można zauważyć, iż nie używam dużych ilości cukru. Mimo tego, że tak naprawdę niektórych z ciast, które piekę w ogóle nie jem ale staram się aby osoby, które mają to szczęście i je konsumują nie przesadzały ze spożyciem cukru. Podobnie sytuacja wygląda jeśli chodzi o sól(...)placuszki z cukinii w sosie pomidorowym. Bez smażenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na fit placuszki z cukinii. Placuszki : 10 dkg kaszy jaglanej w torebce 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/6 łyżeczki pieprzu 25 dkg cukinii
mecooksCiasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słoiczek wiśniowego dżemu WYKONANIE CIASTA : Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem oraz sodą, dodajemy margarynę i dobrze siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy miód. Jeśli ciasto nie chce się zarobić dodajemy śmietanę. Wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Jedną część pieczemy samą. Na dwie pozostałe wykładamy orzechy. Pieczemy w blachach o wymiarach(...)Ciepłe wykładamy na dwa ciasta. WYKONANIE MASY : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami oraz masłem. W drugiej połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut. PRZEKŁADANIE CIASTA : Na pierwsze ciasto z orzechami wykładamy 2/3 gorącej masy, przykrywamy ciastem bez orzechów. Smarujemy warstwą dżemu
Pani na deserdodaję kolejne jajko. Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i równo rozprowadzam w foremce. Układanie jabłek: Obrane jabłka możemy pokroić w kostkę, następnie położyć na cieście i delikatnie wcisnąć. Możemy również(...)jabłka w ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta z jabłkami: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut do suchego patyczka (wbijam w ciasto wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka i jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone). Piekarnik mam ustawiony na grzane góra dól, bez używania termoobiegu
Uwaga Babcia Gotujeśniadanie . Coś na słodko, ale dzięki cytrynie również orzeźwiająco…Ciasto na naleśniki zrobiłam według przepisu Anny Starmach, odrobinę go modyfikując. W sezonie można zrobić mus z dostępnych świeżych owoców lub sos żurawinowy zastąpić swoim ulubionym dżemem! SKŁADNIKI : mleko – 250 ml mąka – 150 g woda gazowana – 50 ml jajka – 2 sztuki cytryna – 1 sztuka olej kokosowy – 2 łyżki miód(...)zetrzeć skórkę i wyciśnąć sok. W misce wymieszać jajka z mąką i odrobiną mleka. Powoli dodawać resztę mleka i wodę oraz sok z cytryny. Dodać również olej kokosowy, miód i skórkę z cytryny. Całość wymieszać mikserem, aby otrzymać gładką konsystencję. Naleśniki smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku oleju. W miseczce wymieszać sos żurawinowy
kuchniabellissima.wordpress.comDzisiaj zamiast słów wstępu, zamieszczam zdjęcie, myślę, że ono mówi wszystko... Biszkopt: - 5 jajek - 170 g cukru - 110 g mąki pszennej - 4 łyżki kakao Zaczęłam od oddzielenia żółtka od białka. Do miski dodałam białka i zaczęłam ubijać,a gdy lekko się spieniły, dodałam szczyptę soli. Jak białka były ubite, to porcjami wsypałam cukier, czekając zawsze aż wcześniejsza porcja całkowicie(...)mieszałam delikatnie drewnianą łyżką (aby ciasto nie 'siadło'). Tortownicę o średnicy 22 cm wyścieliłam papierem i przelałam ciasto. Biszkopt piekłam w temp. 160 st.C przez 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po wyjęciu z pieca studzę. Gdy już był wystudzony, delikatnie pokroiłam na 3 plastry. Nadzienie: - słoiczek dżemu wiśniowego - wódka - nalewka z czarnego bzu - mrożone maliny (wcześniej rozmrozić) - tarta
Receptura smakugłównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem jak u Was ale w mojej rodzinie na każde święta piecze się sernik. Uwielbiany przez wszystkich i ...koniecznie bez rodzynek ;) Na Wielkanoc zawsze ten lekki, waniliowy ze złocistymi, cukrowymi kropelkami na puchatej piance- sernik rosa. Na Boże Narodzenie na stole ląduje zimowa, cieplejsza w smaku wersja śmietankowo- karmelowa(...)dzieciństwa. Sernik to jedno z tych ciast, które kojarzą się z miłością i domowym kątem, a przecież te Święta właśnie na miłości najbardziej się opierają :) Bezglutenowy sernik śmietankowo- karmelowy na orzechowym spodzie na małą formę Potrzebujesz: Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciąg dalszy! Dzisiaj prezentuję Wam jeden z moich weekendowych wypieków - tartę ze śliwkami. Zaskakująco smaczna, intensywnie czekoladowo-śliwka, a na dodatek zdrowa. Bez mleka, bez jajek, bez nabiału, bez glutenu. Nie żebym na siłę starała się ją ,,ulepszać" i ,,uzdrawiać". Byłam po prostu ciekawa, czy taka kombinacja składników da jakiś smaczny efekt. Nie zawiodłam się(...)malakserze. Banana miksujemy na gładkie puree. Olej kokosowy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. na czekoladowe nadzienie: 200 g kaszy jaglanej ok. 5 łyżek
Kuchnia Elliektóre na zlecenie LightBox zrealizował Instytut Badania Opinii Homo Homini, wynika, że wegetarianie to ponad milion Polaków. 1,6 proc. stosuje dietę laktoowowegetariańską. Ich jadłospis stanowią potrawy z nabiału, jajek, warzyw i owoców. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami i spożywa wyłącznie produkty roślinne. Prawie 4 proc. Polaków deklaruje, że sporadycznie je mięso i ryby. Dieta wegetariańska ma także(...)Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami
My Chcemy Jeśćmasła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: masa makowa orzechy solone ,dynia Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz ciasto chwilkę wyrobić ,podzielić na trzy części(...)makową . Każdy kawałek ciasta zwinąć w rulonik i skleić palcami dwa przeciwległe brzegi .Wszystkie trzy kawałki zwijamy w warkocz i skręcamy w wieniec .Odstawiamy na 0,5 godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.Następnie smarujemy pozostawionym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut ,następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy bez otwierania piekarnika kolejne
Ladylaura.jajka - szczypta proszku do pieczenia - olej 100 ml Dżem z kiwi: kiwi 1 kg po obraniu ma być cukier żelujący na 1 kg ze stewi Naleśniki: Do miski wlewamy mleko, wbijamy jaja i miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia.Miksujemy składniki na jednolita masę, dodajemy olej i mieszamy. Na rozgrzaną patelnie do naleśników wlewamy ciasto(...)blender-ujemy, przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy cukier ze stewi i mieszamy koło 3-5 minut i to koniec. Przekładamy do słoiczków i zakręcamy powinny zaciągnąć bez problemu. Właśnie tym dżemem posmarowałam naleśniki pychaaa
Różowa kuchniacukier i wbijamy 3 jajka. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i otartą skórkę (uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części cytryny). Całość znów chwilę miksujemy. Następnie stopniowo dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Ciasto wykładamy łyżką (obok siebie) do wysmarowanej margaryną i obsypanej kaszą manną tortownicy. Ciasto nie pokryje ściśle całej formy(...)makową, tworząc swoiste łaty. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w w nagrzanym do 210 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenie zależy od wilgotności masy i może być dłuższy. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto powinno odstawać od boków formy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej
Słodkie okruszkiKuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 32 sztuki Porcje 32 sztuki Składniki 150 g kasza jaglana 3 szt jajka 60 g mascarpone 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo 32 szt śliwki suszone bez siarki Sposób przygotowania Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, aż poczujemy orzechowy aromat lub przelewamy trzykrotnie wrzątkiem. Następnie(...)wierzch wykładamy resztę masy. Pieczemy w 180 st. C - małe foremki ok. 25-30 minut, jedną dużą formę przez ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe
Kucharzycakostki (75g) masła lub dobrej margaryny (70% tłuszczu) szczypta soli Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło lub margarynę roztop w garnuszku i odstaw do ostudzenia. Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. Wlej partiami mleko i dokładnie zmiksuj. Dodaj część mąki i dalej miksuj, aż do gładkiej konsystencji. Dodaj resztę mąki i tłuszcz. Na koniec(...)dodaj nieco oleju. Nakładaj ciasto po 2-3 małe chochelki. Piecz 2-3 minutki. Pojawi się mnóstwo dziurek. Gdy większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego
Anioszek w kuchnidrugiej- niepowtarzalny i oryginalny. Więc jeżeli chcielibyście zaprosić do swojego domu pachnącą wanilią, śmietankową tęczę- ten tort będzie świetnym wyborem- rozpromieni gości kolorem i smakiem! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 budyn waniliowy (proszek) szklanka cukru zapach waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia barwniki spożywcze w proszku: czerwony, żółty, zielony i niebieski SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY(...)tort będzie przebywał poza lodówką. Szczególnie polecany jeżeli tort ma przeżyć, bez uszczerbku na wyglądzie, transport DODATKOWO: 6 jednorazowych rękawów cukierniczych barwniki spożywcze w proszku : fioletowy, niebieski, żółty, pomarańczowy, zielony, czerwony Barwniki w proszku są bardziej intensywne od tych w płynie i po dodaniu nie zmieniają konsystencji ciasta lub kremu. Możecie bez problemu nabyć je w sklepach
Domowe Tortyprostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który z szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się(...)piękny kraj i zasmakować go :) Ciasto filo wypełnione fetą, szpinakiem, czy wspaniałym waniliowym nadzieniem z cynamonem, codziennie ciepłe i chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą zniżką:). Zapraszali do swojej restauracji - na ouzo, anchois z czosnkiem i pietruszką, brokuły z cytryną, jajka z gorącymi pomidorami czy pastę z fety
Kuchnia Pani Wiosnyowoców, ale niestety znika równie szybko, jak poprzednie :-). Puchate ciasto z owocami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki: 4 jajka (temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mąki pszennej 400 g agrestu cukier(...)Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce i delikatnie wciskamy je w ciasto. Ciasto pieczemy około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest
Kulinarne przygody Gatitytych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo :) W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach(...)ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli 150 g schłodzonego masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy i szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać
FitKotPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej(...)minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę
Mała Cukierenkamałe ilości ciasta na patelnie i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Z podanych składników powinno wyjść 5 naleśników. Gdy już mamy naleśniki, nadziewamy je parówką i żółtym serem, tak z jeden dwa plastry (albo dajemy trochę startego, ale komu by się chciało trzeć). Zawijamy naleśniki jak rolady. Tak przygotowane obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie(...)naprawdę pysznym i sycącym jedzeniem. Najtrudniejszą częścią wykonania jest usmażenie naleśników i pierwszych kilka może się nie udać, potem jednak nabiera się wprawy i wszystko idzie sprawnie. Na zdjęciu bez panierki bo na szybko robiłem, w towarzystwie pomidorka. Koszt: dla podanych składników (5 naleśników co jest mega sycącą porcją, mało kto da rade tyle zjeść
Tanie przepisy studenckiemoże być coś lepszego od domowych ciasteczek z kawałkami czekolady? Pewnie coś może, ale po co szukać, skoro taki smakołyk możemy mieć bez większego wysiłku w mgnieniu oka? Gdy przygotowałam wczoraj te ciasteczka, usiadłam wygodnie na kanapie, wzięłam do ręki książkę i zaczęłam zajadać się nimi popijając herbatkę z nagietka. Taaak, to było bardzo przyjemne popołudnie ;) Dlatego pomyślałam(...)mlecznej czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki
Słodkie Przyjemnościprzelozyc i przechowywac w zamknietym naczyniu lub puszce.Smacznego!Przepis II na rodzinne "falszywe" marcepanki:Przepis na kruche ciasto ( 70 ciasteczek):100 g cukru pudru100 g masla300 g maki2 jajka cale male 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczeniaMasa marcepanowa:250 g grysiku250 g cukru pudru80 g masla1 olejek migdalowy2-3 lyzki amaretto lub starowinuPolewa jak wyzej w przepisie I. Alkohol(...)grysikiem i dodac posiekane twarde maslo.Rozkruszyc w palcach,jak kruche ciasto do uzyskania tzw."mokrego piasku".Dodac olejek migdalowy i alkohol.Alkohol dodawac stopniowo,zeby masa nie byla za wilgotna.Byc moze 2 lyzki wystarcza.Dokladnie razem wyrobic.Masa nie jest tak plastyczna jak kupny marcepan.dlatego walkowac na posypanym blacie cukrem pudrem bez odwracania placka.Wycinac ksztalty foremka i podwazajac nozem przenosic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania.Nie tylko naleśniki , ale i krokiety.Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi, a nawet krokietami z parówkami!Dziś mam wersję dla mięsożerców!Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację(...)jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt
Ostra na SłodkoPamiętacie mocno czekoladowe babeczki? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół
Codzienna kuchnia niecodziennamnie ogromnym optymizmem. A co do jedzenia... Brzuchy pewnie macie pełne żurku, białej kiełbasy, szynek najróżniejszych, sałatek, babek, mazurków i serników. Dlatego dzisiaj zaproponuję Wam coś zupełnie nieświątecznego, bez czego jednak większość śniadań się nie obejdzie - pieczywo. Miałam akurat w domu jogurt naturalny, i potrzebowałam bułeczek na śniadanie. Na blogu A dupa rośnie znalazłam idealne(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie do zaczynu dodać resztę mleka, jogurt, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakoś mi w tym tygodniu brakuje weny. To chyba wina zbliżającej się jesieni - wieczorami muszę się opatulać szalem, gdy wychodzimy na spacer z psą. Codziennie wypijam
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałą szklankę wody i jajko, a resztę składników podziel na pół.Woda powinna być letnia. Alicja rozpuściła w misce drożdże z wodą, dodała mąkę i jajko.Rozmieszała i dolała oliwę z oliwek, może też być olej słonecznikowy, oraz dodała sól.Teraz zaczęła wyrabiać ciasto. Aby było wygodniej przeniosła się na stolnicę.Wyrabiała tak długo, aż ciasto zaczęło odklejać się(...)stolnicy.Trwało to około 15 minut. Jeżeli ciasto jest za luźne dodaj mąki, jak za suche, wody.Powinno być miękkie i elastyczne.Kiedy uzyskała jednolitą i nie klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut.TERAZ DODATKI.Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki.Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż
Pasje JolkiPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie
Poezja smakutanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka Pieguski. Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy"PRZEPIS{"Kuchnia bez pszenicy", Davis William} Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 25 min. | Ilość 30 sztuk Składniki 4 szkl. mączki migdałowej (patrz: uwagi *) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej(...)dużej misce wymieszać mączkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól.2. W małej misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę.3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm.4. Piec przez 25 minut w temperaturze
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto 6 jajek 1 i 1/3 szkl. cukru 4 łyżki wody 2 niepełne szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy mielonej Krem 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru kostka masła 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie Ciasto. Białka ubić, miksując dodać cukier, żółtka i wodę. Na koniec(...)mleka zagotować a w drugiej rozrobić mąkę i cukier). Utrzeć masło i dodawać po łyżce budyń, odłożyć trochę na wierzch, dodać kawę. Przełożyć biszkopt masą kawową, wierzch posmarować masą bez kawySzklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać i zagotować (jak budyń
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegoZainspirowana chlebkami gruzińskimi postanowiłam troszkę złamać przepis i zrobić trochę mniejsze chlebki, czyli duże bułki z nadzianiem dość polskim. Wyszły bardzo dobre i będę do nich
harrisaW dzisiejszym poście przedstawię Wam roladę z masą budyniową o smaku cappuccino.Kiedyś wydawało mi się, że przygotowanie w domu rolady biszkoptowej to jakaś niebywale trudna
Smakołyki Berenikiduża cukinia 3 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka Składniki na sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 3 wyciśnięte ząbki czosnku łyżka keczupu sól, pieprz i szczypta cukru Sposób przygotowania Cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy w misce. Rozgrzewamy patelnię i smażymy z obu stron, najlepiej bez tłuszczu lub na jednej łyżce oleju(...)jajka na twardo lub zróbmy jajka sadzone – jak lubimy. Jeśli decydujemy się na sadzone, najpierw wykonajmy guacamole, a dopiero potem zabierzmy się za jajka. W międzyczasie zróbmy guacamole – połówkę awokado zblendujmy lub zgniećmy widelcem, dodając 1 – 3 ząbki zgniecionego czosnku (zależnie od upodobań), sól, pieprz i trochę soku z cytryny. Gotowe tosty batatowe posmarujmy guacamole, połóżmy jajko
DajetKnedle ze śliwkami Składniki: śliwki (ja dałam mrożone) 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków sól cukier Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam
nietadietaOd dawna miałam ochotę na mój ulubiony sernik czyli gotowany, jednak nie chciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były one
Pychotkaaakraju. Padło na Czechy bo najbliżej i odległością i kuchnią :). Choć ta z pewnością jest tłustsza od naszej i jakby stworzona na naprawdę konkretny głód :). Oczywiście nie obyło się bez zmian: Na polędwice wołową mało kogo stać więc na talerzu wyląduje tańszy udziec wołowy, kłopotliwą słoninę zaś zamienimy na smalec. Posłużę się praktyczną i wydajną suszoną włoszczyzną oraz(...)drożdży, łyżki mąki pszennej, cukru i 25ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy który powinien wystartować za parę minut. 4/ Mąki przesypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, zaczyn i resztę (100ml) ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto, mając pod ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce. 5/ Wyrobione ciasto uklepane w kule dajemy na talerz i dajemy
Kuchnia PROzdrowotnauwielbiam małe, szybkie wypieki. Idealne, gdy mają przyjść niespodziewani goście, idealne gdy nie mamy czasu na wymyślne ciasta, idealne od tak, do filiżanki kawy czy herbaty lub gdy po prostu rodzina ma ochotę na coś słodkiego. Dziś powodów było kilka Nie mniej bez względu na powód takie babeczki są wspaniałym i co najważniejsze pysznym rozwiązaniem. Prosto, szybko i smacznie(...)mgnieniu oka Składniki: (na 5-6 sztuk w zależności od wielkości papilotek / silikonowych foremek) 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 jajka klasy M 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) 1/2 większego jabłka odrobina cukru pudru do oprószenia babeczek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy
Słodkie okruszkiopakowanie budyniu śmietankowego bez cukru - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 3 jajka Masa orzechowa - 100 g masła orzechowego 100% (można użyć masła crunchy - z kawałkami orzechów) - 1 łyżka miodu Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Masa serowa Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec(...)wystudzenia. Masa orzechowa W rondelku delikatnie podgrzewając łączymy masło orzechowe z miodem. Kiedy delikatnie przestygnie wykładamy na wystudzony sernik. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc. Mimo braku spodu nie ma problemu z krojeniem ciasta. Smacznego
Health-Fit-Lifewilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych gości a zapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego! Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;) Składniki: Na 16 sztuk muffinek 2 jajka 1 szklanka maślanki naturalnej(...)sobą suche składniki czyli: mąkę, proszek, cukry. W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych foremek na muffinki, wierzch posypać pokrojonym rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25 minut. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmleko wymieszane z jajkiem, skórkę pomarańczową i dokładnie wyrabiamy. Po około 8-10 minutach dodajemy letnie, płynne masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, formujemy kulę(...)bułeczkę, w sam jej środek, wkładamy kieliszek (50 ml) z grubego szkła, następnie bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą i po około 10 minutach wkładamy do nagrzanego piekarnika. Gniazdka pieczemy (razem z kieliszkami) do zarumienienia, czyli około
Rozpustne gotowaniezrobienia. Ładnie wyrastają, jestem pewna, że poradzicie sobie z nimi bez problemu ;) Polecam! PS Osobom, które robią tworzyć, mają artystyczne zacięcie polecam stronę http://www.loveart.pl/ , na której znajdziecie wszystkie niezbędne rzeczy do ręcznie robionych handmade ;) Składniki (6-8 babeczek): 60 g masła 130 g cukru 1 jajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej(...)naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć
Domowa cukiernia Ewywino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się na poniższe dania: OCTOPUS ARROSTO NUOVO – 29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica i zupa(...)mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu podania pizzy wszystko nam smakowało… Pizza wymagała dużo do życzenia. Chodziło o same ciasto. Twardawe, gumowate
Kuchnia Bazyliiforemek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału (czyli też bez laktozy i kazeiny). Kruche ciasteczka są niezastąpione, jeśli lubisz zamaczać je w kawie lub herbacie, możesz też je podać z owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka(...)kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka soda oczyszczona – ¼ łyżeczki ocet jabłkowy albo sok z cytryny – ½ łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ) – ¼ łyżeczki Do miseczki wbij jajka i wlej roztopiony (i ostudzony – nie gorący) olej kokosowy. Ubij je dobrze
PaleoSMAKprzez około 1 minutę. Następnie dodaję jajka (żółtko i białko) i miksuję około 2 minut. Teraz dodaję wymieszaną mąkę, mleko z barwnikiem i całość miksuję przez chwilę tak żeby składniki ładnie się połączyły i nie było grudek. Na koniec dodaję ocet i jeszcze przez chwilę miksuję. - ciasto jest gotowe. Pieczenie ciasta Red Velvet: Ciasto należy podzielić na 3 w miarę(...)ciasta waży około 400 gramów. Każdą porcję ciasta piekę osobno, foremkę smaruję tłuszczem na dno kładę papier do pieczenia (który wycięłam na wielkość dna foremki). Nakładam jedną porcję ciasta, równo rozprowadzam i wstawiam do piekarnika. Ciasto piekę około 28 minut w temperaturze 180 stopni na drugiej o dołu półce, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania
Uwaga Babcia Gotujeprzedłużonym weekendzie??? Mój jakoś bez szału, sił jakoś nie miałam, taki jakiś leniwy był. Nie lubię tak, wolę mieć dużo energii i coś robić. Mojej młodej ząbki zaczęły jeszcze na dodatek wychodzić i biedna miejsca sobie znaleźć nie może, tylko ręce i ręce. Na weekendzie zamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam(...)świetnym uzupełnieniem słodkich deserów :-) Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 nektarynki 100 g białej czekolady W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Nektarynki kroimy na drobną kosteczkę razem
kruche babeczkidżemem. Mąż przyznał się, że jako dziecko, nie dotknąłby placka ziemniaczanego, bez grubej warstwy śmietany, posypanej jeszcze grubszą warstwą cukru. A Wy jak jadacie placki ziemniaczane? Drukuj Placki ziemniaczane z cukinią window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spora cukinia 6 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Cukinię myjemy(...)ziemniaków. Cebulę ścieramy na tarce i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy mąkę, jajko i proszę do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Smażymy placki na gorącym tłuszczu na złoto z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placki-ziemniaczane-cukinia/ BosowKuchni Artykuł Placki ziemniaczane z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwyjątkowego smaku i również nie bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu. Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący. (Przypominają mi małe bułeczki.) Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku. (do 15 sztuk) 40g masła/margaryny 5 łyżek cukru brzozowego (płaskich) 1 jajko (duże) 70g mąki pszennej 60g otrębów (użyłam pszennych(...)być dowolna) Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić
Di gotujegorące. Ciastka mają jedną wadę. Jeszcze ciepłe niesamowicie się kruszą, więc ciężko zwinąć ciepłe ciastko i uciec z nim do drugiego pokoju niepostrzeżenie. Po ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść. Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy. Polecam pobawić się czasem pieczenia(...)dojrzały banan 1 jajko 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka masła 2 kopiaste łyżki masłą orzechowego (opcjonalnie) 2 łyżki miodu (ja daję gryczany) 1/2 szkl bakalii 1/2 szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy
Mieszam w GarnkuPędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która pozwala równomiernie rozprowadzić płyn po powierzchni. Nie wyobrażam już sobie powrotu do drewnianego pędzelka. Dla mnie takie rzeczy są albo do ozdoby albo "na raz". A wszystko co miało kontakt z surowym jajkiem zawsze wrzucam do zmywarki. Zaletą silikonowego pędzelka(...)ceneo waha się od 20,00zł do 24,00zł. Szpatuła przypomina wyglądem łyżkę cedzakową. Jej proste wykończenie (nie zaokrąglone jak w łyżce) pozwala idealnie przewracać np. kotlety czy ryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki
Gotowanie i blogowanieboczniaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula tłuszcz do smażenia 3 pomidory bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta tymianku szczypta oregano na bliny 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 szkl tłustego mleka 1 szkl wody 3 jajka 15 g drożdży pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru gulasz ; Rybę umyć, oskrobać łuskę(...)kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu. przygotować bliny; Wodę z mlekiem wymieszać, dodać sól i cukier oraz drożdże. Kiedy sie rozpuszczą dodać mąki i wymieszać ciasto na bliny. Pozostawić w cieple, a kiedy się podniesie smażyć duże bliny patelnię smarując kawałkiem słoniny. Podawać wedle uznania, z blinami zwiniętymi w rulon , przełożone gulaszem na pół lub inaczej
Gotowanie jest łatwekawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć ) 1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko ) sól, pieprz do smaku Na kluseczki: 1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze zupki ) 3 - 4 łyżek czubatych mąki tortowej sól do smaku ewen. trochę wody 1. Z mięska(...)talerz, natomiast my zajmujemy się zrobieniem lanych klusek. 3. Jajko / jajka, sól roztrzepujemy bądź miksujemy z mąka w garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca. Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy. 4. Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy
Gotowanie...to proste !szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami(...)podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI! SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI: - 200 g masła lub margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 150 g mąki tortowej - 100 g mąki pszennej - 160 g cukru - 2 jajka - 3 szczypty soli - 4 bardzo duże gruszki - gorzka czekolada - otarta
SMYKWKUCHNIpotrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i ciasteczek. Często są one świetną przekąska w pracy czy szkole. Oczywiście jemy też nie słodkie potrawy. Niestety często są one już obecne na blogu więc wśród postów królują słodycze. Dzisiaj chciałam wam pokazać ciasto, które upiekłam tydzień temu(...)blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta) 220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g masła 120 g cukru 2 duże jajka garść wyłuskanych orzechów włoskich
Dzieje kuchennej Wiewiórynadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariańskie danie czyli : Strogonow sojowy z warzywami firmy Primavika i kluseczkami . Dania firmy Primavika są pyszne , zdrowe i bez konserwantów(...)czwartą część odsuwam i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tyle ile było odsuniętych ziemniaków. Następnie z powrotem dokładam odsunięte ziemniaki dodaję jajko , sól i pieprz do smaku oraz suszony szczypiorek . Zagniatamy ciasto , robimy wałeczek , odcinamy 1.5 cm kawałeczki i robimy z nich owalne kluseczki alla Gnocchi . Gotujemy w osolonej wodzie około 3, 4 minuty
Sama słodycz i szczypta chiliwyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru(...)Babka: 375 g mąki 80 g cukru 2 jajka 3 żółtka 100 g rostopionego masła szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Lukier: 3 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki wody Sposób przygotowania: Z pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany
Wielki apetytRozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z ksylitolem (lub cukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą(...)żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchnisię kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce(...)pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach
Kulinarny karnet ChristopheraSezon wakacyjny można w sumie uznać za otwarty. Pogoda jak na razie nas rozpuszcza, nie mamy upałów ale jest ciepło i słonecznie, cieszę się, że ja
ciastkarnia na kruchym spodziebez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek.. 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150 g suszonych śliwek 1 jajko(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO
Moje domowe kucharzenie