wyobrażam sobie karnawału bez pączków, ale w tym roku tradycyjne p ą czki zamieniłam na smażone mini pączusie z ciasta ptysiowego nadziewane delikatnym kremem pasticcera. Polecam Wam serdecznie i uprzedzam, ciężko powstrzymać si ę tylko jednym pączusiu ;) **** Con l'avvicinarsi del "Martedì grasso", inizio già a pensare a cosa preparare per Carnevale. Quest'anno sulla nostra tavola(...)possono proprio mancare sulla vostra tavola. Buon appetito ;) SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) P ą czusie 220 g m ą ki pszennej 50 g cukru 40 g masła 4 jajka 1 pomarańcza szczypta soli 250 ml wody olej do smażenia Krem pasticcera 25 g cukru 25 g m ą ki pszennej 250 ml mleka 1 cytryna
La grande e la piccola cuocajajek. Ubiją się na prawdziwą pianę :-) 7. Jeżeli ciasto z makiem okaże się za gęste, to można dolać trochę mleka roślinnego. Dodajemy zapach migdałowy, jeszcze trochę mieszamy. 8. Następnie ciasto mieszamy z ubitą pianą z wody po ciecierzycy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Blachę smarujemy na przykład olejem kokosowym i obsypujemy bułką tartą, wlewamy do blachy ciasto. Wkładamy(...)minut z termoobiegiem. To są zabiegi na piekarniku Bosch. W zwykłym piekarniku powinno wystarczyć 45 minut pieczenia z grzaniem góra-dół i 10 minut z termoobiegiem. Upieczone ciasto po przestudzeniu bez problemu "wychodzi z formy". 11. Ciasto wyłożyłam "do góry nogami", bo to ciasto nie urośnie spektakularnie. Robimy lukier mieszając cukier puder z sokiem z połowy cytryny i polewamy
Kawa z mlekiemmożna doszukać się jakiegoś "ale". W tym przypadku jest to tylko brak lukrowej polewy lub lukrowej postaci, która stoi po środku torta. ;) Zapraszam do spróbowania mojego nowego ciasta! Składniki: borówki - 250gmigdały w płatkach - 100gczekolada min.85% kakao - 80g lub samo kakao - 50gser ricotta - 200gser mascarpone - 500golej kokosowy - 50gjajka - 5 szt.śmietana 36% - 100gwiórki kokosowe - 80gcynamon - wg uznaniakardamon - wg uznaniastewia(...)czekoladą, wiórkami kokosowymi (50g) , dwoma jajkami, cynamonem i kardamonem ( ja dałam szczyptę).Wstaw do piekarnika. W naczyniu zmiksuj: olej kokosowy - 25gser mascarpone 200gser ricotta - 200gpłatki migdałowewiórki kokosowe - 30gjajka - 3 szt.stewię Po zmiksowaniu dodaj umyte borówki i delikatnie wymieszaj masę łyżką.Wyciągnij blaszkę z piekarnika i wlej na nią nowo przygotowaną masę. Piecz bez termoobiegu w około 35 minut
Keto PrzepisyZapewniam, że placki znikną ekspresowo na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez. Polecam! Inne propozycje na placki z cukinii znajdziecie tu - klik i tu - klik . (około 21 sztuk) 600-650g cukinii (1 średnia) 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej (płaskich) 200g żółtego sera (*) 1 cebula (średnia) 2-3 ząbki czosnku(...)smaku. Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron - na rumiano. (Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii - na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. (*) Najlepiej użyć sera mniej topliwego, aby placki lepiej się smażyły, ponieważ inaczej podczas przewracania mogą się rozpadać. Mimo wszystko z goudą też daję radę. Wystarczy
Di gotujebył dla mnie wspaniałym rokiem! Spełniło się bowiem wiele moich marzeń i nie bez znaczenia jest tu fakt, ze jeśli się czegoś bardzo pragnie, należy do tego dążyć! Muszę o tym zawsze pamiętać. W tym pierwszym noworocznym poście pragnę złożyć moim Czytelnikom proste, skromne życzenia. W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu(...)jajek 100g mąki tortowej 150g cukru pudru szczypta soli masa 1/2l śmietany 18% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki esencji waniliowej 100g wiórek kokosowych Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem i szczypta soli. Powoli dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach miksera. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto rozsmarowujemy
Raj dla Podniebieniaciasto jeszcze mnie nigdy nie zawiodło – wilgotne, puszyste i wszystkim smakuje. Przepis wyjęty „z szuflady”, nawet nie pamiętam od kogo dostałam. Grunt, że przygotujemy je błyskawicznie i to bez użycia robota. Poniżej składniki na 1 foremkę, ale ja zawsze piekę od razu z podwójnej porcji. Do kawy, herbaty, czy kubka mleka. Jogurtowy piegusek na oleju. Składniki na formę(...)może być inny) - 1,5 łyżki suchego maku * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Do przygotowania ciasta nie używamy robota. Wystarczy miska i rózga. Jajka wbijamy do miski roztrzepujemy rózgą. Dodajemy jogurt – łączymy składniki. Kolejno dodajemy olej, cukier , sól, aromat, sok z cytryny – mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki orkiszowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¼ szklanki cukru 4 jajka szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, smalec, cukier, mąkę i proszek. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części. Obie zawinąć w osobne folię i włożyć do zamrażalnika(...)porcję ciasta ścieramy na tartce na dużych oczkach na dno blachy. Delikatnie dociskamy palcami. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Dodatkowo: 1 ½ szklanki mąki płatki migdałowe W tej samej formie pieczemy druga porcję ciasta. Ścieramy na tartce i dociskamy palcami. Białka z solą ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Tak powstałą bezę wykładamy
kulinarnyswiatdomiPomysł na smaczne i pożywne śniadanie, trochę owsianka trochę omlet ... Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Składniki: 1 duże jajko 1 łyżka płatków owsianych 1/2 szklanki wody 1/2 jabłka 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka mleka 1 łyżeczka cukru szczypta soli szczypta cynamonu Płatki owsiane ugotować na gęsto w 1/2 szklanki wody, przestudzić. Jabłka zetrzeć na tarce, żółtko oddzielić(...)masy. Na patelni rozgrzać niepełną łyżką oleju. Wlać ciasto, zmniejszyć ogień na bardzo mały i przykryć pokrywką. Smażyć do momentu, aż omlet uzyska brązowy kolor od spodu i będzie go można odwrócić na drugą stronę. Dolać trochę oleju i chwilę smażyć pod przykryciem, po czym dosmażyć jeszcze chwilę bez przykrycia. Podawać z cukrem pudrem i owocami lub dżemem. Smacznego
talerz przyjemnościfacebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej 225 ml mleka 30 ml oleju rzepakowego 2 jabłka cukier puder Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej na przemian dodawać(...)mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać jabłka, wymieszać. Patelnię rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w zabawie
Domowa cukiernia EwyPizza bezglutenowa, bez drożdży Składniki na spód pizzy: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oliwy z oliwek
nietadietaciasto 220 g mąki pszennej 40 g mąki migdałowej 1 jajko 120 g masła 3 łyżki brązowego cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem 120 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ze sobą. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i odstawiamy(...)ciasto należy rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej i wyłożyć foremkę do tart (28 cm) Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy spód tarty upiec. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia, na który wysypujemy np. groch. Pieczemy w temperaturze 200C przez 20-25 minut. Po 15 minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez
Przysmaki Karolkiszczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części(...)minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Smacznego! W tym wypiekaniu udział wzięli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Iza ze Smaczna Pyza Lidia bez bloga, ale zdjęcie TUTAJ Joanna z Różowa Kuchnia Zuzanna z Gliko Alina z Ala piecze i gotuje Joanna z Grunt to przepis Kasia z Mia Cucina Magda
Marder&Marder Manufactureplacuszki miałam dziś na obiad, wiadomo, że nic nie zastąpi oryginalnych placków z ziemniakami (po poznańsku pyrami;p) ale te mimo wszystko wyszły dość konkretne :) Składniki (12 placuszków): 2 jajka 1 łyżka otrębów pszennych szczypta sody 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 200g serka wiejskiego (lepiej jak użyjecie zwykłego serka, nie light, dzięki większej zawartości tłuszczu granulki serka po usmażeniu smakowicie się(...)około 5 minut, żeby otręby spęczniały smażymy placuszki na teflonowej, rozgrzanej patelni przetartej olejem (około łyżka ciasta na jeden placek, istotne jest to żeby ogień był mały, a placek na pierwszej stronie smażył się dość długo, wtedy przewrócimy go bez problemu ;)) gotowe placuszki jemy z gęstym jogurtem lub jak to lubi ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki
Apetyczna babeczkajajek 2 łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe lub owoce sezonowe (jagody, wiśnie, jabłka) 2-3 łyżki kakao Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę, śmietanę, żółtka, 1 cukier waniliowy, ¼ szklanki cukru. Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić ciasto(...)papierem do pieczenia. Połówkę ciasta rozwałkować na spodzie (można też spód blaszki po prostu wylepić odrywanym po kawałku ciastem ) Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Podpiec. Kiedy spód ciasta się podpieka, pozostałą część przygotować następująco: do większej części (3/4 połówki) dodać kakao. Oba kawałki ciasta, z kakao i bez niego, wstawić do zamrażalnika
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakonfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml śmietany 30 lub 36% 4 łyżki śmietany 18% 1 jajko 4 łyżki dżemu kasztanowego (my mieliśmy ten , ale nie za osiem dolców tylko za osiem(...)Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany 18% jeśli jest mocno za gęste. Do form na muffiny wkładamy po łyżeczce ciasta, następnie trochę konfitury (u mnie około trzech mirabelkowych
les mirabellesjest to! Ma być gorzka czekolada? Jest gorzka czekolada! Jest w cieście, niech będzie i na nim. Ale nie jako klasyczna polewa. Podobnie jak zabawę z pieczeniem bez, uwielbiam bawić się czekoladą. Jest niezwykle plastyczna - można z niej zrobić niemal wszystko, nawet czekoladowe koronki i papiloty, a potem ubrać w nie brownie, zamiast polewy. Moje brownie nie będzie jednak(...)masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i orzechy. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy kwadratowej o średnicy 24 cm. Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze
KUCHARNIAcukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno(...)kroimy na 4 równej szerokości paski. Masa śmietankowa: Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej. Układamy spirale z biszkoptu
Pyry na Gazzjadasz z cichą rozkoszą. Taak.. Nie ma nic lepszego :) Szczególnie, gdy w grę wchodzą domowe ciasteczka. Na przykład takie, jak te dzisiejsze, które dla Was przygotowałam. Domowe pieguski bez dodatku sztucznych spulchniaczy, za to z dużą ilością czekolady, orzechów i żurawiny! Smak nieziemski, wszystko idealnie dobrane i w odpowiedniej ilości. Mmm! Polecam wszystkim ciasteczkożercom! Zapraszam na Domowe Pieguski(...)miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia się wszystkich składników.Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówka i wyciskamy na blaszkę wyłożona papierem
Słodkie PrzyjemnościMożecie znaleźć tutaj serniki pieczone: dyniowy, nowojorski, limonkowo-miętowy, mokka, kajmakowy, z brzoskwiniami, wiedeński, złota rosa i serniki bez pieczenia: sernik jeżynowy, jabłkowo-gruszkowy i sernik karmelowy L.Rootsa. Kiedyś wydawało mi się, że serniki to bardzo skomplikowane do przygotowania ciasta a teraz, czym więcej ich robię tym łatwiejsze się wydają… Ten dzisiejszy sernik kokosowy jest pierwszym całkowicie przeze(...)małym ogniu -od czasu do czasu mieszając-około 30 minut aż odparuje i zgęstnieje. Odstawić i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 3. Serek kremowy, maskarpone, roztrzepane jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rum i wystudzone mleko kokosowe z wiórkami zmiksować na gładką masę i wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni -na spód wstawić małą
UgotujmyTo.plcudowną, orzeźwiającą propozycją deseru na jesień. Co ja mówię... na każdą porę roku! Biszkopt (mała blaszka): 2 jajka pół szklanki cukru pudru pół szklanki mąki pszennej (w tym czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: 4 cytryny 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju + 250 g mascarpone Zaczynamy(...)pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie foremkę wyjmujemy, rzucamy na podłogę
sama złodyczSkładniki: ugotowane ziemniaki 1 kg mąka ziemniaczana kilka łyżek Przygotowanie:Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę, zmielić przez maszynkę
głodny alergikmąki pszennej, 5 jajek, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, czubata łyżeczka proszku. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Stale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto przelać do natłuszczonej(...)masła, 100g margaryny, 2 żółtka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, laska wanilii, 500g malin, 200g bez. W 200ml mleka rozrobić mąki z żółtkami. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń
Z miłości do słodkościdobry początek weekendu, który jak na razie nie wróży słonecznej aury, coś małego i słodkiego. W takie mokre, majowe dni jak ten dzisiejszy nie może obyć się bez czegoś na poprawę humoru. Dlatego śpieszę z nowym przepisem. Choć sama przed sobą obiecałam, że zdecydowanie ograniczam słodycze. Nijak nie udaje mi się dotrzymać danego sobie słowa. W moim przypadku walka(...)wielkie ciasto. Tak więc dla tych co z cukrem walczą tak jak ja i dla tych co w ogóle nie zwracają na niego uwagi, czekoladowe babeczki z serową niespodzianką. Babeczki czekoladowo-serowe składniki: 125 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 75 g mąki + 1 łyżeczka 120 g cukru + 1 łyżka 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie 4 jajka
Przysmaki KarolkiLubicie nutelle albo muffinki z nutellą? Jeśli tak, to mam dla was coś idealnego na sobotnie popołudnie(i nie tylko). Muffinki te są dosyć słodkie, więc
Smaczne ZdroweBułeczki z pieczarkami to zawsze dobry wybór. Będą doskonałe na kolację, ale też fajnie sprawdzą się, gdy zabierzecie je ze sobą np na piknik:) Tylko jedna
Smaki Na Talerzu