Przepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem tego
Passion of CookingPyszne, delikatne, bardzo sprężyste ciasto , z kapustą bardzo borowikową. Od kilku już lat pierogi z kapustą i grzybami przygotowuje u nas moja Córka. Dzisiejsze
Smaczne Zdrowemierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie(...)średnicy 30 cm 10 łyżek przesianej mąki + trochę do podsypania 6 łyżek cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka mleka ½ kostki masła + trochę do wysmarowania formy 4 całe jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru * PRZYGOTOWANIE Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Do miski
Food Squareprostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się na nadchodzący sezon komunijny,oraz na wszelkie inne uroczystości. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 2 kajzerki, 2 ,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 250 g miękkiego(...)dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu przekroić
RAROSSAwyrób medyczny CE” Składniki: Biszkopty x 4: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik spożywczy według uznania Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Bezy: 2 białka pół szklanki cukru zielony barwnik spożywczy według uznania Krem(...)następnie dodajemy żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony
Izabelawkuchniciastem ) 2 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią cukier do obsypania ciasteczek Wykonanie: 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 2. Dodajemy dwa całe jajka i jedno żółtko, mieszamy. Pozostałe białko będzie potrzebne do wysmarowania ciasteczek przed pieczeniem. 3. Dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy. 4. Teraz czas na miękkie masło. Dodajemy je pokrojone(...)minut do lodówki. 6. Odcinamy część ciasta, resztę zawijamy w folię i do lodówki. Odciętą część ciasta najpierw rozpłaszczamy w dłoniach, stół posypujemy mąką ryżową i wałkujemy ciasto na grubość około 3 milimetrów, nie za cienko. Szklanką wykrawamy okrągłe ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto bez gumy guar jest niewdzięczne, źle się wyrabia, źle wałkuje
Kawa z mlekiemmożna z niego zrobić naprawdę niezłe cudo! Ciasto ma puszystą konsystencję, jest czekoladowe i fajnie zaspokaja wilczy apetyt na słodkie Składniki 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka erytrolu szczypta soli 1 łyżka kremu kokosowego odrobina proszku do pieczenia Przygotowanie: Ramekin smarujemy masłem. Mieszamy razem kakao, słodzidło, sól i proszek do pieczenia. Jajko ubijamy na sztywną masę, dosypujemy do niego(...)zdrowiu ) lub pieczemy w piekarniku przez około 10 minut w 200 stopniach. Serwujemy z owocami, bitą śmietaną, puddingiem waniliowym albo wszystkim innym co lubicie Smacznego! Artykuł Błyskawiczny deser czekoladowy (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifejajka sól do smaku Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia ( u mnie olej Wielkopolski ) mąka pszenna do posypania stolnicy kilka łyżek bułki tartej do panierowania Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładnie studzimy, do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy ciasto
Izabelawkuchnipuch. Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam rozczyn, ubite jajka (wówczas ciasto jest bardziej puszyste), mleko i sól. Wymieszałam. Nie przerywając mieszania dodawałam partiami stopione, wystudzone masło. Każdą następną porcję masła dodałam wtedy, kiedy poprzednia dokładnie wmieszała się do ciasta. To spowoduję, że nie będzie się kleić. Ciasto wyrabiałam długo, ale dokładnie tak, aby przestało się kleić. Przykryłam ściereczką(...)przed ogrzaniem wstawiłam na chwilę do lodówki. Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając w nie pięścią. Wyrobiłam i rozwałkowałam na kształt prostokąta. Masło wyjęłam z lodówki i rozłożyłam je na cieście na 2/3 części ciasta, zostawiając 1/3 pustą. Teraz zaczęłam składać ciasto w ten sposób, że najpierw 1/3 część ciasta bez masła złożyłam do środka. Następnie od góry 1/3 części
Kuchnia u Krysiciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2-3 cm. paski i obcinać nożyczkami wprost na gorący olej. SKŁADNIKI / ok. 30 sztuk 340 g mąki pszennej 340 g serka homogenizowanego 3 jajka
cool and mintyszklanki, orzechy włoskie 10 dag/mielone SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa 3 łyżki, olej rzepakowy 3 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, twaróg 1 kg/wiaderko, kakao 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników w tym zimna margaryna i orzechy zmielone mikserem utrzeć ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki na godzinę(...)pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną, olej i mikserem tylko połączyć składniki bez długiego miksowania 3/4 białej
W Mojej Kuchni Lubiępączusie,oponki , donaty, chrusty, faworki bez nich nie było by udanego Tłustego Czwartku. Na taka rozpustę można sobie pozwolić ten jeden raz w roku bezkarnie i w nieograniczonej ilości. W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki(...)Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto: 150 m l wody 50 g masła 175 g mąki 2 łyżki soku pomarańczowego 4 jajka syrop pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy 50 g cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: pączki: Wodę podgrzewamy z masłem
Bon appetit mon amieczerwonej cebuli kilka marynowanych papryczek jalapeno Przygotowanie: Ciasto: Brokuły ugotować do miękkości w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić i zblendować lub rozgnieść, a gdy ostygną dodać otręby, jajko i startą mozzarellę. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Masę odstawić na minimum 5 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić ją oliwą lub olejem. Masę wyłożyć na blachę formując(...)papryczki jalapeno. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni ,aż ser zacznie topnieć. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie, a ser w cieście stwardnieje bez problemu można ją pokroić i wziąć w rękę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjajka, żółtka. Wszystko miksujemy na średnich obrotach (końcówka z hakiem do ciast drożdżowych). Masę wyrabiamy kilka minut. Musi być gładka i elastyczna, jednakże wyglądać będzie na kleistą. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy(...)mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Ponownie odkładamy na blat obsypany mąką, przykrywamy i czekamy ok. 25 minut aż pączki ładnie nam podrosną. Pączki najlepiej smaży się na smalcu. W szerszym garnku powoli rozgrzewamy tłuszcz. Według babcinych przepisów optymalna temperatura smażenia to 175*C. Aby sprawdzić, bez termometru
VioletoweKucharzenieSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej 3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady 100g poszatkowanej mlecznej czekolady 1. Mąkę(...)około 1-2 minuty. 3. Następnie do maślanej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać. 4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma. 5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może
Mała Cukierenka