wersjach. Jedna może być z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a druga z dodatkiem kakao. Ja ponieważ jestem teraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)rozpuścić na małym ogniu w rondelku lub garnuszku. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Rozpuszczone masło lub margarynę dodać stopniowo do utartej masy jajecznej nie przerywając miksować. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodać proszek do pieczenia, całość przesiać i połączyć z resztą masy. Gdy ciasto będzie dobrze zmiksowane, podzielić je na dwie części
Na słodko lub wytrawniewielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilośćmożna zwiększyć, wedle uznania.Składniki:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750(...)jogurtu greckiego)- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- szczypta soliDodatkowo:- 1 jajko do posmarowania ciastek- u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść energicznie ręcznie (tak, by zbytnio nie ogrzewać ciasta). Uformować kulę i schłodzić zawiniętą w folię spożywczą
Smaczne Zdrowemuscovado spisało się na medal. Jedyne co, to czas pieczenia mnie do siebie nie przekonał. Pierwsza partia ciasteczek wyszła twarda, i nawet po dwóch dniach leżenia na talerzu bez przykrycia są, jak dla mnie, zbyt chrupkie. Przy kolejnych partiach modyfikowałam temperaturę i czas pieczenia, i moim zdaniem tak pieczone, są idealne. Zaraz po wyciągnięciu z pieca mięciutkie, twardnieją(...)kandyzowanym. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, wsypać mąkę, połączyć. Wbić jajko, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto.Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Schłodzone ciasto pokroić w 0,5cm plastry, uformować z każdego kulkę, lekko spłaszczyć i odcisnąć na wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy o poranku do stołu zasiadają matka z córką, RAZEM, to wiedz, że będzie się działo. Gdy kobiety te mają ze sobą dużo wspólnego - to bądź
Wypisz WymalujPierogi z kapustą i grzybami są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia i stanowią klasykę kuchni polskiej . Chociaż przyznam, że tak bardzo je lubię, że często przygotowuję
WegePrzepisPrzez tyle lat, od czasu, gdy przepis na nadzienie mincemeat pojawił się na blogu ( klik ), nic z jego dodatkiem nie robiłam. W tym roku przypomniałam sobie
Słodkie inspiracjecukru 250 ml letniego mleka 3 jajka 50 g masła 1 łyżka wódki curd pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju dodatkowo: 150 g ciemnej czekolady (70%) 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Jajka, żółtka, sok z pomarańczy i cytryny, cukier oraz mąkę umieścić(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, wlać połowę mleka i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajka. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać do ciasta razem z wódką. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, choć nadal mocno lepkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski
IzaGotujeUwielbiam wszelkie wypieki z dodatkiem cynamonu. Dlatego u nas w domu ślimaczki cynamonowe znikają w tempie błyskawicznym. Uwielbiają je wszyscy. Są delikatne i słodkie. Można je
Dieta bez mlekaMakaron na bazie mąki z ciecierzycy to ciekawa alternatywa dla tego pszennego, a także ratunek dla osób z alergiami. Jest bogaty w białko, dlatego w połączeniu
Fabryka pomysłówbąbelki. Margarynę topimy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka oraz żółtka ucieramy ze szczyptą soli oraz cukier. Wlewamy partiami zaczyn, a następnie mąkę. Na końcu dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy masę na gładkie ciasto. Jest gotowe, gdy zacznie odstawać od ręki. Jeśli wygniatamy ciasto robotem, powinno to zając nie dłużej niż 10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę(...)wygniatamy ciasto i dzielimy na jednakowe niewielkie porcje. (Pamiętajmy, że pączki jeszcze sporo urosną.) Każdy kawałek ciasta rozgniatamy w dłoniach i nadziewamy. Zlepiamy i układamy na blasze. Możemy też włożyć pączki do papilotek, co spowoduje, że będziemy mogli kontrolować ich wielkość. Bułeczki odstawiamy na 15 - 20 minut, aby podrosły. W tym czasie nastawiamy piekarni na 180 stopni, bez termoobiegu
Kuchnia od dwojgaLato w pełni. Dlatego dziś zamiast wersji pieczonej zapraszam Was na pyszny gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach) . Przygotowuje się go bardzo szybko i prosto
Słodkie okruszkigłownie daktylom. Pełno w nich orzechów, pestek słonecznika i dyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;) Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść(...)miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać pokrojone daktyle, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut
Obiad gotowysmaczne naleśniki, bez mąki,a z kaszą manną. Słodzone syropem klonowym. Przepis znalazłam na blogu szczesliva.pl . Są bardzo podobne do tradycyjnych, tak stwierdził mój młody, więc niech będzie, będziemy robić dla odmiany takie :-) Z podanej porcji wychodzi 4-5 sztuk. Ja zrobiłam z podwójnej porcji :-). Udanego poniedziałku :-) Składniki: 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki(...)odstawiamy na 30 minut. 2. Dodajemy resztę składników, mieszamy dokładnie. 3. Smażymy na rozgrzanej patelni, z obu stron jak zwykłe naleśniki Musimy pamiętać, żeby przed nabraniem porcji ciasta, która dajemy na patelnię ciasto przemieszać. Podajemy w ulubiony sposób
kruche babeczki