Tłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie(...)żurawiny550 g mąki + 30 g do obsypania blatuSposób przygotowania:Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :)Do gotowego ciasta
Słodkie Przyjemnościbez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał na bazie ciasta(...)proszku4 łyżeczki przyprawy do piernikałyżka kakaododatkowo 50 g mlecznej czekolady do dekoracjiSposób przygotowania:Czekoladę, miód i masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie do miski wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach do potrojenia objętości, pod koniec ubijania dolewamy ostudzoną masę czekoladową. Mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy mąkę z kakao, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Sypkie skłądniki
Słodkie Przyjemnościwlać do drożdży. Dodać przesianą mąkę, sól i jajko, a na koniec stopione przestudzone masło. Wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję dość zwartą, ale elastyczną.Wierzch ciasta przesypać lekko mąką i odstawić na około godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. Ja miskę nakładam drugą, większą miską. Ciasto pięknie wyrasta.Przez ten czas przygotować dodatki:około pół kostki(...)cukru wymieszać z 1-1,5 łyżki cynamonu.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat wysypany mąką. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Rozsmarować stopione masło (zostawić 3-4 łyżki na posmarowanie ciasta przed pieczeniem) oraz wysypać cukier z cynamonem (również zostawić 2-3 łyżki na koniec).Ciasto zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku.Przekroi
Codzienna kuchnia niecodziennarównież ukoronowaniem całej kapani z tym związanej będzie ten tort. Nie powiem przygotowanie go zajęło mi mnóstwo czasu. A że piątek 13, więc nie mogło obejść się bez kłopotów, jednak o tym napiszę później ;). Jak wiadomo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości(...)Składniki i wykonanie poszczególnych elementów tortu: Biszkopt jasny: · 5 jajek · 1 szklanka cukru · 1 szklanka mąki · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Malinowe Pocałunkitych, które mój Tato przywiózł z delegacji w brązowej, papierowej torebce. Zniknęły szybciej niż zdążył przywitać się ze wszystkimi. Dziś są wszędzie. Soczyste, słodkie, malutkie kuleczki do zjadania już bez pośpiechu, choć zawsze z tym samym apetytem. Pyszne na surowo. Uzależniające w odwróconych babeczkach. Zalane aromatycznym syropem smakują tak cudownie, że znikają niemal tak szybko(...)proszku do pieczenia 4 jajka otarta skórka z klementynek ok. 1-1,5 łyżeczki brązowego cukru na każdą babeczkę 15 plastrów klementynek - po jednym na babeczkę Syrop klementynkowy 1/2 szklanki soku z klementynek 1/2 szklanki cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ubijając tak długo, aż dokładnie
KUCHARNIAJak nie lubię narzekać, tak dziś sobie pozwolę pogderać jak rasowa maruda. W maju był jeszcze śnieg, już koniec czerwca, dnia ubywa, a to znak, że
Dieta moja pasjaOstatnio była owsianka z makiem (przepis TUTAJ ), więc teraz przyszedł czas na placki z dodatkiem tych niebieskich ziarenek. Placki zrobiłam z jednego rodzaju mąki, a mianowicie
Zdrowie na języku :PKiedy "naszła" mnie ochota na
Pan i Pani Smith w kuchniPRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel) SKŁADNIKI: 6 białek w temperaturze pokojowej 350 g cukru drobnego do
ClauditteMissCookingDzisiejszy wypiek,zwany ciastem trudno zakwalifikować do tradycyjnie rozumianych wypieków. Nie znajdziecie tutaj mąki, są za to przepyszne, chrupiące orzechy oraz masę suszonych owoców (które
Szybko Tanio SmacznieCiasto piaskowe z uroczym sercem niespodzianką. Na Walentynki, Dzień Matki i każdą inną ważną dla Was okazję. Wykonanie ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste, zabiera tylko
maniapieczeniaPrzeglądając blogi z przepisami natknęłam się na ciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego
Smaczne ZdroweSprawdź także: biscotti z puree z dyni oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g zwykłej mąki pszennej(...)wanilię oraz jajka. Ubijaj mikserem przez ok. 5 minut, aż masa pojaśnieje. W drugiej misce wymieszaj obie mąki ze wszystkimi przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj je w masę. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel
Chilli Czosnek i OliwaKremowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie. Pyszne ciasto na deser, które łączy w sobie puszysty biszkopt i delikatny, wilgotny sernik. Czekoladowa polewa i brzoskwinie idealnie łączą oba smaki. Odpowiednie ciasto na każdą okazję. Serników robię sporo, piekę również dość często biszkopty, ale po raz pierwszy upiekłam oba jednocześnie. Obawiałam się nieco, że po obróceniu ciężki sernik zbyt mocno przygniecie delikatny(...)Składniki na sernik z brzoskwiniami na biszkopcie: 1 kg mielonego białego sera twarogowego (tłusty lub półtłusty) 150 g masła 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g) 1 łyżka soku z cytryny Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki (wymieszanej pół na pół pszennej z ziemniaczaną
Kuchcik gotujeTarta ze szpinakiem to pierwsza z tart jaką miałem okazję spróbować i bez wątpienia mój faworyt. Robiłem ją już kilkukrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie. Tym razem przepis na podstawową wersję ze szpinakiem, rukolą i serem pleśniowym. W bogatszej wersji można dodać między innymi suszone pomidory, które także świetnie pasują do tej kompozycji składników. Jeżeli chodzi o ser pleśniowy(...)Poznania i od tego momentu pokochałem tarty. Składniki Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła Łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody Szczypta cukru Szczypta soli Góra: 1 opakowanie świeżego szpinaku (~150 g) Garść rukoli (~20-30 g) 100 g sera lazur lub innego pleśniowego Sos: 3 jajka 300 ml śmietany 12% 30 gram żółtego sera Szczypta gałki muszkatołowej
Programista w kuchni