masła - 2 jajka - 12 łyżek pestek dyni - 8 łyżek syropu z agawy (lub płynnego miodu) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy ) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka
Smaczne Zdroweszklanki mleka, 2 jajka, 4 żółtka, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 3/4 szklanki oleju Rapso. rosa: 4 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych Kresto. Przygotowanie: Składniki na ciasta zagniatamy, aż do uzyskania lepkiej kulki. Następnie przekładamy ciasto do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i rozkładamy(...)masę serową miksujemy ze sobą. Dodajemy je w takiej kolejności jak są wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut
Aga w kuchniowsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 125 g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 12 łyżek oleju słonecznikowego 250 g jogurtu naturalnego 200 g borówek Wykonanie:W misce ubijamy jajka z cukrem, wanilią, olejem, jogurtem i cynamonem.W drugiej misce mieszamy mąkę, zmielone płatki owsiane(...)całości, proszek do pieczenia i sodę.Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Muffiny pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatitysłodko z masłem i frużeliną jagodową. Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki. A Scones to małe, okrągłe bułeczki śniadaniowe, z dodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj smaruje się masłem. Można je lukrować, lub dodawać do środka suszone owoce albo inne dodatki. Mini bułęczki a’la Scones z masłem i frużeliną jagodową, z tego(...)oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 2 jajka 150ml mleka Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, zostawiamy ok. 60 ml do smarowania bułeczek. Suche składniki wraz z miękkim masłem wyrabiamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka, dalej wyrabiamy aż wszystko się połączy. Wyciągamy ciasto na podsypany blat i lekko zagniatamy ciasto. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcałe jajka dodać do suchych składników i wyrobić ciasto rękami. Opcjonalnie dodać wody jeśli ciasto jest zbyt suche lub mąki jeśli zbyt mokre. Ciasto umieścić w folii i umieścić na godzinę w lodówce lub zamrażarce tak aby stwardniało. Stolnicę lub blat wyłożyć folią lub papierem do pieczenia. Wyłożyć schłodzone ciasto i przykryć również folią lub papierem aby rozwałkować ciasto(...)grubość ok 0,5 cm. Ciasto nie może być zbyt cienkie gdyż jest bardzo delikatne. Foremki wybrałam o niezbyt skomplikowanych kształtach aby łatwo było je wyciąć. Wycięte pierniczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. U mnie sprawdziło się pozostawanie ciasta w foremce podczas wycinania i przenoszenie pierniczka bezpośrednio z foremki na blaszkę gdzie lekko wypycham go palcem. Dzięki temu nie muszę
Ola la LCHFZapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie
Pieguskowa KuchniaWiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham CzekoladęCiasto można wyrobić ręcznie, mi to zajęło około 20 min bardzo intensywnego wyrabiania. Z początku ciasto bardzo się kleiło, a pod koniec wyrabiania już tylko troszeczkę kleiło się do rąk, nie dosypywałam mąki podczas wyrabiania*. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (trwa to zazwyczaj od 0,5 godziny do 2,5 godziny). Wyrośnięte ciasto(...)krótko wyrobić. Z całego ciasto odjąć 250 gr. Blat posypać mąką. Rozwałkować na wielkość formy u mnie 37 na 25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na dno formy. Blat posypać mąką. Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Na ciasto wyłożyć dżem, równomiernie rozsmarować, zostawiając po 3 cm z każdej strony bez dżemu. Następnie wyłożyć budyń, rozsmarować, również zostawiając
moj przepis naTym razem robimy odstępstwo od reguły, która mówi, że to Marcin robi muffinki. Postanowiłam zrobić muffinki na bazie ciasta z babki wielkanocnej. Podobno wyszła bardzo dobra
Ania i Marcin gotująSzybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!. Składniki: 1 duży por 2 cebule serek topiony, opcjonalnie, może
Apetyczna babeczkaTo ciacho zrobiłyśmy już kilka miesięcy temu... pół roku temu! Dziś nadszedł ten dzień aby ujrzał światło dzienne 😊 Ciacho było przygotowywane na 12ste urodziny ale polecamy
Candy PandasPrzypominamy, że od tygodnia można już pobrać za darmo kolejny numer super magazynu "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety" . Tym razem jest to edycja jesienna, więc nie
Candy Pandasjest wcale trudne. Jak na pierwszy raz, uważam, że jest super. Chałka zostaje u mnie na stałe, więc nie długo będę ekspertem od zaplatania :) Ta chałka jest bez jajek i mleka, teraz przyjdzie czas na chałkę tradycyjną. Wypróbuję i podzielę się z Wami przepisem. Będziemy sprawdzać która jest najlepsza. Podejrzewam, że zrobię jeszcze kilka kombinacji :) Składniki: 500 g. mąki(...)minut. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Uformować kulę, posypać mąką i nakryć ściereczką. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. delikatnie wyrobić, uformować wałek i podzielić na 5 części. Z każdej części uformować cienki wałeczek. Na końcach wałeczki powinny być cieńsze. Wszystkie wałki złączyć z jednej
Agusiowe smakołykiostudzone masy dodawać po kolei jajka i dobrze zmiksować (masa będzie wyglądać na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici). Piekarnik rozgrzać na 210 st.C. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, okrągłe porcje ciasta (średnica ok. 3 cm), zachowując odległości pomiędzy ptysiami. Gdy wyciśniemy(...)ptysiów). Można również upiec wszystkie blaszki z ptysiami naraz- jedna pod drugą. Wtedy konieczne jest jednak pieczenie z termoobiegiem w nieco niższej temperaturze (200 st.C), czas pieczenia bez zmian. Pieczemy do ładnego zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Ostudzone ptysie nadziać schłodzonym przez noc kremem pâtissière (najlepiej przełożyć
Nastoletnie Wypiekanie