ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:532/867)

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 180

Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było totalną katastrofa, bo wszystko się rwało, pierogi nie dały się zlepić. Jednym słowem masakra. Co roku troszkę ulepszam swoje przepisy. Ten różni się od tego, który prezentowałam dwa lata temu. Przede wszystkim nie ma tu dodatku jajka, jest za to siemię lniane

Przysmaki Karolki
Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym. 168

Pierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie

Izabelawkuchni
Murzynek z truskawkami 341

Murzynek z truskawkami to proste ciasto, do którego wykonania nie potrzeba miksera, a jedynie kilka podstawowych składników, a w nich między innymi kefir, który wpływa na

Smakołyki Bereniki
Kakaowe ciasteczka z orzechami 102

tymi ciachami nie ma szans. Ekstremalnie kruche, kakaowe, po brzegi wypełnione orzechami i migdałami bez wątpienia podbiją Wasze serca, a chandrę przegonią, gdzie pieprz rośnie. Składniki (15 dużych ciastek): 1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej 0,5 kostki (100 g) masła 1 jajko 0,5 szklanki (100 g) drobnego cukru do wypieków 3 łyżki (30 g) kakao(...)podprażyć na suchej patelni, a następnie drobno pokroić. 2) Do przesianej mąki dodać kakao, pokrojone schłodzone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, a na koniec pokrojone orzechy i migdały. 3) Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 4) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min. 5) Z gotowego ciasta formować ciasteczka

Fitsweet.me
Na Dzień Dziecka placki ziemniaczane „jak za dzieciaka” – przepis 178

placki ziemniaczane to placki ziemniaczane. Taki mały złocisty wehikuł czasu. Poniżej mój przepis na placki. Najprostszy możliwy. Bez dodatku mąki. Wyjdą nawet z młodych ziemniaków. Każdemu Składniki (zwykle wychodzi mi ok. 6 placków) : 6 średnich ziemniaków 2 nieduże cebule 2 jajka sól do smaku olej do smażenia śmietana „18” czarny lub czerwony kawior/wędzony łosoś Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę(...)soli wg uznania i zostawiam na chwilę. Następnie dokładnie i mocno odciskam ziemniaczane wiórki z nadmiaru wody. Dodaję jajka i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej – taką ilość, żeby placki w nim swobodnie „pływały”. Następnie nakładam na rozgrzany tłuszcz plackowe ciasto i smażę na złoto. Warto sprawdzić wcześniej, czy olej jest dobrze rozgrzany wrzucając nań odrobinkę ciasta. Jak skwierczy

Kate's Kitchen
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 230

momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy.   Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste .   Na wierzch wrzucić obrany i pokrojony rabarbar. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.   Piec w temp. 180C ok. 50-55 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu ; grzałka góra-dół. Uwaga! Przy użyciu

Grunt to przepis!
Ciasteczka pełnoziarniste z kokosem i berberysem 160

ciasteczek: 240 g masła (temp pokojowa) 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu 2 duże jajka 2 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1,5 łyżeczki sody 200 g kokosu 30 g berberysu suszonego  1.Masło ucieramy z erytrolem lub ksylitolem na puszystą gładką masę. Dodajemy całe jajka i sól. Miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną - miksujemy. Na koniec dodajemy kokos(...)miksujemy i berberys, mieszamy łyżką.  2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra -m dół). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy w rękach kulki i układamy na blaszce. Lekko spłaszczamy palcem.  5. Pieczemy około 20 minut. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić :-). Smacznego

kruche babeczki
Pierniczki nadziewane 144

naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę przed świętami :) Możecie upiec je o dowolnej wielkości(...)sztuk: 5 szklanek mąki 2 jajka 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki melasy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao  Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą

My simple kitchen
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 166

Dziś ukłon w kierunku kuchni austriackiej. Wedle oryginału powinna tu być jeszcze dodana do ciasta bułka. A żeby knedle były knedlami pasuje je nadziać,  ale

Dieta moja pasja
Babeczki z cukinią, orzechami i rodzynkami 148

przyciąć cukier, bo ciasta po prostu nam smakują - tak jak są - bez przerabiania i zmian. Podam Wam dzisiaj przepis na babeczki, które chętnie jemy na drugie śniadanie . Są wilgotne (bo z cukinią), nie za słodkie i pożywne, dzięki rodzynkom i orzechom. Cukinii do babeczek, ani do ciasta czekoladowego nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek. Staram się wybrać(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli (dałam szczyptę) 2/3 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich ( 75 g ) 2 jajka 3/4 szkl brązowego cukru ( 163 g ) 1/2 szkl. oleju słonecznikowego (dałam rzepakowy) ( 107 g ) 2 szkl. cukini startej na grubych oczkach  ( 227 g ) 1/2 szkl. rodzynek

Posadzone i zjedzone
Bezglutenowe racuchy z jabłkami 162

Bezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek.  Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki kukurydzianej drobnej(...)Drożdże pokrusz, wymieszaj z 1/2 szklanki letniego mleka i cukrem. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąki wymieszaj z płatkami owsianymi, wlej resztę mleka, zaczyn drożdżowy i wbij jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Jabłko obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na krążki o grubości 0,5 cm. Wyrośnięte

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe placuszki waniliowo-bananowe (z serka homogenizowanego i mąki jaglanej) 156

diecie bezglutenowej. Idealnie smakują ze świeżymi owocami, które są lekko kwaskowate. Ja do środka dodaję odrobinę soku cytrynowego i jadam je bez dodatków. Pycha! (około 18 sztuk) 150g serka homogenizowanego waniliowego 90g mąki jaglanej 1 jajko (duże) 1 banan 1 łyżka cukru brzozowego (opcjonalnie; ja lubię słodsze) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) 1 szczypta(...)wmieszać do masy serkowej. Na końcu dodać odrobinę soku z cytryny i sody oczyszczonej. Całość ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 215

się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze 30 minut beza wyglądała przepięknie. Po tym czasie musiałam zmniejszyć temperaturę(...)Totalne roztargnienie. Dochodziła godzina 23. Po kilkunastu minutach wróciłam zadowolona do kuchni, by sprawdzić, jak tam wygląda moja beza. Zdziwienie. Lekka panika. Co ja teraz zrobię??? Cały wierzch mi się spalił! Chwila słabości, a potem sięgnięcie do lodówki po kolejną partię jajek. Robię jeszcze raz, a co! Obiecałam tort, więc tort będzie. Musi być. Więc znowu oddzielałam białka od żółtek

Kuchnia Ellie
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 186

lepszy jest chudy) 1 jajko (średnie) 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie) 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć

Di gotuje
Orkiszowe placuszki z jabłkiem 186

proszku o pieczenia 3/4 łyżki cukru 3/4 łyżki cukru marcepanowego Skworcu 2 jajka klasy M cukier puder do oprószenia * Cukier można zastąpić np. miodem itp. Składniki: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba cukry, sól, znów mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec dodajemy 1 małe starte na tarce(...)Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron

Słodkie okruszki