Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody
Bulliojest najlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie w kubku (najbezpieczniej użyć jak największego kubka, żeby ciasto nie wypłynęło
BullioChrupiące płatki owsiane w miodzie, bita śmietana, borówki i czarne porzeczki. Pyszne połączenie. W sam raz na szybki, letni deser. 200 g śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki miodu 2 łyżki masła ok. 200 g borówek i porzeczek Masło i miód rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać. Śmietanę
Bullioczytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni
Cooking Monsterkawa. Tym razem domowa wersja znanej kawy ze Starbucks-a. Polecam nie tylko na jesienne wieczory. Składniki : * 2-3 łyżki syropu dyniowego * podwójne espresso * pół szklani ciepłego mleka * bita śmietana * cynamon Przygotowanie : Kawę wymieszać z syropem. Uzupełnić mlekiem. Kawę udekorować bitą śmietaną i cynamonem
Magiczne Życie MartyIdealny na upalne dni 200 g truskawek 300 mleka 3 gałki lodów śmietankowych bita śmietana kawałek czekolady Truskawki obieramy z szypułek i miksujemy blenderze. Następnie dodajemy mleko, lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Shake truskawkowy podajemy z bitą śmietaną,posypujemy czekoladą,szklankę dekorujemy truskawką
Kolorowa kuchnia Elkicherry tomatoes) ½ glass boiled cheackpeas greens: 1 bunch parsley leaves, 1 bunch chives Dressing ingredients – vinaigrette (ca. 1/3 glass): a few tbs olive oil + lemon juice/white wine vinegar + a bit water + salt + black pepper
Qlinarnie i Qlinarnieubitą śmietaną z cukrem.Formę opłukujemy zimną wodą i posypujemy cukrem.Wkładamy ryż i zostawiamy do zastygnięcia.Przed podaniem zanurzamy na chwilę we wrzątku i wyjmujemy na talerz.Dekorujemy bita śmietana.Smaczneg
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzygotowanie. Po wczorajszych plackach z dyni , czas na ciasto dniowe. Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :) Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie zdecydowanie ciekawsza. Posmak dyni jest delikatny, ciasto jest zwarte, wilgotnawe, z lekką słodyczą żurawiny. Ma jeden, jedyny minus.. znika w oka mgnieniu. Składniki
Czarnawisienkatakie paskudne, zimne, jesienne dni, jak dzisiaj. 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub wg uznania) trochę ponad pół szklanki kakao opcjonalnie : szczypta chilli w proszku, bita śmietana Do garnka na małym ogniu wlewamy wodę i kakao, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kakaa, a następnie dodajemy cukier. Cały czas mieszając, jeszcze chwile gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia
Pora na poratakie paskudne, zimne, jesienne dni, jak dzisiaj. 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub wg uznania) trochę ponad pół szklanki kakao opcjonalnie : szczypta chilli w proszku, bita śmietana Do garnka na małym ogniu wlewamy wodę i kakao, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kakaa, a następnie dodajemy cukier. Cały czas mieszając, jeszcze chwile gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia
Pora na porawiaderka) 4 jajka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 2 opakowania różowej galaretki 20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem bita śmietana do dekoracji Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier następnie dodawać po żółtku. Dodać odrobinę barwnika, żeby kolor nie był zbyt mocny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawolne ten może sobie zrobić przepyszną kawę. Pyszna, delikatna i z bitą śmietaną. Polecam! Składniki : * filiżanka ulubionej kawy * pół szklanki mleka * 3 ciastka Oreo * łyżeczka cukru trzcinowego * bita śmietana * ciastko Oreo do dekoracji Przygotowanie : Kawę przelać do szklanki bądź kubka. Posłodzić. Mleko podgrzać, zmiksować razem z ciastkami. Przelać do kawy. Udekorować bitą śmietaną i rozkruszonym ciasteczkiem Oreo
Magiczne Życie MartyDziś mam dla Was propozycję na moja wersję znanego 3Bit. Szybko się robi, nie trzeba używać piekarnika, ale niestety długo się czeka bo najlepiej wstawić do lodówki na całą noc. Ale skoro w nocy śpicie to chyba dacie radę i zaczekacie na to pyszne ciacho bez pieczenia. A do ciacha świetnie się sprawdzi lampka wina Monte Santi . Takie winko
Ewa w kuchnifarm, a whisky - wiadomo - duma narodowa! Może nie taka jak Irn Bru, ale zawsze ;) Ten mocny akcent alkoholowo-malinowy nadaje charakter deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić pokruszonym shortbreadem. Być może następnym razem spróbuję takiej właśnie wersji
zadanie-gotowanie