marcepanowo czekoladową kawę deserową. Składniki: (na 1 pucharek) 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej Skworcu 100 ml wody 150 ml mleka 1 czubata łyżka startej na drobnych oczkach mlecznej czekolady bita śmietana czekoladowa posypka Przygotowanie: Zagotowujemy wodę. Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy marcepanowej i zalewamy ją 100 ml gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia kawy. Następnie do naszej kawy dodajemy
Słodkie okruszkiBita śmietana jest banalnie prosta ale wersja bitej śmietany z mleka kokosowego nie tylko przypadnie do gustu wegetarianom czy weganom ale osobom, które nie tolerują laktozy. Takim przypadkiem jest mój brat, który przez 22 lata mógł jeść wszystko, a tu nagle wykryli u niego nietolerancję laktozy. Zaczynamy eksperymentować w kuchni, żeby nie był poszkodowany, szczególnie kiedy są pyszne mleczne desery
Niezły Młynekbyło to łatwe ;) Składniki: Na ok 20 sztuk (choć to ile ich będzie zależy tylko od nas) Ciasto ptysiowe: 200g mąki 250ml wody szczypta soli 100g masła 5 jajek Bita śmietana: 1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata) 5 łyżek cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wodę gotujemy wraz
Kuchnia w czekoladzieglass regular flour oil for frying (I mix a few tbs with batter) Mix all batter ingredients, it has to be quite thick (if it’s not, add a bit more flour, if it’s too thick, add more milk). Peel apples, remove cores and slice. Dip slices into batter and fry on both sides until golden
Qlinarnie i Qlinarniecoś wyjątkowego :) Naleśnik jest Wam zapewne znany z poprzednich przepisów, ale dotąd nie przyjmować tak wyrazistych kolorów :) Dekorację wykonałam z twarożku z dodatkiem jogurtu i wanilii - wygląda jak prawdziwa bita śmietana prawda? :) Składniki: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu 1 jajko 1 banan Krem: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego kropelka aromatu waniliowego
Chocolate Muffin BlogPolish way with vegetables by E. Kowalewska (the author of a Polish vegetarian cookbook). It’s a warming and satiating soup (I changed the recipe a bit). You can eat it solo, with rice, potatoes or potato dumplings. Ingredients: mirepoix (1-2 carrots, 1 parsley, 1 small piece of celeriac, 1 piece of leek, 3-4 savoy cabbage leaves
Qlinarnie i QlinarnieWalentynkowe serduszka. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to ciasteczka sprawią bliskim ogromną radość. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko cukier bita śmietana truskawki Rozmrażamy ciasto francuskie. Foremką w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni ok. 5 minut. Ostudzone serduszka przekładamy bitą śmietaną i truskawkami
Pyszności Słodkościfine, too), ready-made sweet & sour sauce and smoked tofu (you need to cut it into strips and fry on both sides in oil until it’s a bit crunchy). Place on a plate: buckwheat + sauce + tofu. Your dinner’s ready :). PS Got the idea from a Polish vegetarian cookbook by Elżbieta Kowalewska. I've been thinking about
Qlinarnie i QlinarnieBardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka 2 szklanki mleka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemrożone około 200 g Maliny rozmrażamy w mikrofalówce ,rozgniatamy łyżeczką na gładki sos,jeśli ma za mało płynu można dodać kilka łyżek czerwonego wina. W pucharkach układamy warstwami: truskawki bita śmietana malinowy sos pokruszona beza i całość powtarzamy jeszcze
Ladylaura.około 22szt) 120 g masła 110 g cukru pudru 2 duże jajka laska wanilii 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki likieru Baileys do dekoracji: bita śmietana kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku oraz miąższ laski wanilii. Przesiać proszek do pieczenia
Pyry na GazDostałam skan przepisu od mamy i od razu przypadł mi do gustu. A dlaczego? A dlatego, że ma składniki, które uwielbiam, czyli lody, bita śmietana i mascarpone. Coś pysznego. Deser rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. I do tego jeszcze łatwy do zrobienia. Ostatnio w Polsce poszalałam z foremkami i wpadła mi w ręce też forma półokrągła
NA MOIM TALERZUśniadaniu jako alkoholowa „mikstura” na kaca, zwana w języku angielskim „ Hair of the dog.” Uzupełnieniem skróconej nazwy jest zwrot „Hair of the dog that bit”, czyli „Włos psa, który nas ugryzł”. Oznacza to dokładnie to samo co wyrażenie „Klina klinem” w języku polskim . Ale dlaczego właśnie Bloody Mary jest idealnym
Jem więc Jestemkakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka Krem adwokatowy: 250 ml kremówki 30% 125 g mascarpone 200 ml adwokatu 2 łyżki żelatyny ale-raj Bita śmietana: 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Polewa adwokatowa: 50 ml adwokatu 0,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, wodę, cukier
Ala piecze i gotujezmieni Pewnie znacie kilka rodzajów pączków. Mnogość nadzienia też może przyprawić o ból głowy. Dla mnie jednak pączek jest jeden. Ma mieć lukier i w środku nadzienie z róży. Bita śmietana czy adwokat w pączku? Dla mnie to profanacja. Nie uznaję pączków z marketów, które nawet nie przypominają pączka. Te sypane cukrem pudrem to dla mnie też podróbki. Prawdziwy pączek
Mieszam w Garnku