Dostałam skan przepisu od mamy i od razu przypadł mi do gustu. A dlaczego? A dlatego, że ma składniki, które uwielbiam, czyli lody, bita śmietana i mascarpone. Coś pysznego. Deser rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. I do tego jeszcze łatwy do zrobienia. Ostatnio w Polsce poszalałam z foremkami i wpadła mi w ręce też forma półokrągła
NA MOIM TALERZUśniadaniu jako alkoholowa „mikstura” na kaca, zwana w języku angielskim „ Hair of the dog.” Uzupełnieniem skróconej nazwy jest zwrot „Hair of the dog that bit”, czyli „Włos psa, który nas ugryzł”. Oznacza to dokładnie to samo co wyrażenie „Klina klinem” w języku polskim . Ale dlaczego właśnie Bloody Mary jest idealnym
Jem więc Jestemkakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka Krem adwokatowy: 250 ml kremówki 30% 125 g mascarpone 200 ml adwokatu 2 łyżki żelatyny ale-raj Bita śmietana: 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Polewa adwokatowa: 50 ml adwokatu 0,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, wodę, cukier
Ala piecze i gotujezmieni Pewnie znacie kilka rodzajów pączków. Mnogość nadzienia też może przyprawić o ból głowy. Dla mnie jednak pączek jest jeden. Ma mieć lukier i w środku nadzienie z róży. Bita śmietana czy adwokat w pączku? Dla mnie to profanacja. Nie uznaję pączków z marketów, które nawet nie przypominają pączka. Te sypane cukrem pudrem to dla mnie też podróbki. Prawdziwy pączek
Mieszam w Garnkuzwieńczeniem będzie tort naleśnikowy :) Widziałam gdzieś kiedyś tort zrobiony z naleśników. Nie pamiętam jaką masą był przekładany. Ja wymyśliłam, że idealny będzie do tego krem paryski. Ta czekoladowa bita śmietanka, naleśniki, owoce i orzechy to wyśmienite połączenie smaków. Zapraszam :) Tort naleśnikowy Składniki: 8-10 naleśników np. razowych ( przepis tutaj ) krem paryski z podwójnej porcji ( przepis tutaj ) banan kiwi orzechy
Pyza i SurówkaCzasami mamy ochotę na coś słodkiego, na jakiś fajny deser, ale nie chce się nam robić. Ja mam na to sposób. Galaretka i bita śmietana, ale taka własnoręcznie ubijana, a nie kupna. Do tego doliczamy czas zastygania galaretki i mamy słodki, prosty i smaczny deser. Przysmak dzieci. Składniki 2 galaretki (dałam niebieskie) 200 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku
O kuchni z uczuciemaside. 2. DOUGH + ONION BATTERING (5 min) Pour ice-cold beer (preferably a lager type) into a bowl with the flour and mix (the recipe needs only a bit of beer, so you know what to do with the rest in a bottle:D). The dough should have a thick consistency, about 2 times thicker than for pancakes (more like
Nerds Kitchenużyjcie śliwki suszone kalifornijskie.Deser ma konsystencję musu.Niebo za życia!.Tak bym opisała te pyszności.Zapraszam. 20 dag.SUSZONYCH ŚLIWEK bez pestek 2 łyżki miodu 1 łyżeczka żelatyny Do dekoracji: bita śmietana z kremówki 30% Orzechy włoskie w połówkach *********************************************** Śliwki opłukać,jak potrzeba to Odstawić namoczone w odrobinie wrzątku na kilka godzin, a następnie zagotować w tej samej wodzie (ma być
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwszystkich przepisów dodanych do akcji, a na początek kilka przepisów, które podbiły moje serce ;) PODSUMOWANIE AKCJI "ŚWIĄTECZNE SŁODKOŚCI! 2015" Lista przepisów dodanych do akcji (172 przepisy): Migdałowe dachówki Ciasto 3BIT bez pieczenia Torcik makowy Miodownik (stefanka) z masą grysikową Speculoos – ciasteczka Świętego Mikołaja Popękane ciasteczka czekoladowe Mandarynkowiec Pierniczki ziemniaczane na opłatku Pierniczki jak alpejskie – na ostatnią chwilę! Lamingtony (kokosanki) Ciasto
My Culinary Artproszek) rozpuść w 100 ml wrzątku. Dodaj do zmiksowanych truskawek. Masa zacznie szybko tężeć, jak będzie już lekko stężała wylej na przekrojony biszkopt i przykryj drugą połową biszkoptu. MASA BITA ŚMIETANA O SMAKU KAJMAKU: - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki kajmaku Śmietankę ubij na najwyższych obrotach, aby się rewelacyjnie ubiła, powinna być schłodzona przez minimum 12 godzin w lodówce. Dodawaj
SMYKWKUCHNIBeza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa arystokracja wśród najsłodszych deserów świata. Kiedyś nie chciała ze mną współpracować, więc po kilku nieudanych próbach, odpuściłam na kilka lat. Teraz skusiłam się na nią znowu…i o dziwo udała się . Zapraszam dziś
Wanilia i Kardamondruga przyrządzona na słodko. Można je zwijać, składać lub jeść w formie placków. Z czym je podawać? To również rzecz gustu. Może to być np. cukier puder, dżem, bita śmietana - czy ulubiony sos. Zapewniam Was, że solo również znikną. (2 porcje) Pierwsza warstwa: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka wody (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka oleju 1 szczypta
Di gotujepineapple into pieces, chop the dill, cut off the green part from the leek, cut it along in half and then into slices. To make the leek a little bit milder you have to treat it with hot water – when it’s already cut put into colander and pour boiling water over it. Put all the ingredients into
Martyna Cooksjabłek jednakowej wielkości cukier cynamon lub korzenna mieszanka przypraw do deserów żurawina bita śmietana Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, wsypać do środka cukier z przyprawą i włożyć po kilka owoców żurawiny, ułożyć w naczyniu i piec ok 20 min w temp 200 st podawać na ciepło z bitą śmietaną
Gotowanie jest łatwestawił dzielnie czoła risotto, podkreślił smak jarmużu i zintegrował się z kompresowanymi pomidorkami, które okazały się bardziej wytrawne niż w początkowym wyobrażeniu. Riesling królem jest i basta! - lody burakowe, bita śmietana, sos jeżyny z jagodami, makaroniki z musem pomarańczowym z limoncello, figa i Cabernet Blanc. Lody burakowe z bitą śmietaną, sosem jeżynowym z jagodami, makaronikiem z musem pomarańczowym z limoncello
królestwo garów