ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:192/409)

Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym 387

się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną  mieszankę żelatynową. Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą plus kawałki czekolady. Masą napełniamy formę i wstawiamy

Kubki smaku
Jabłkowa krówka bez pieczenia 594

Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek 5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 6. Herbatniki 7. Połowa jabłek 8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 9. Herbatniki 10. Odłożona bita śmietana Można ozdobić startą czekoladą lub  płatkami migdałowymi

Swojskie jedzonko
Truskawki w szampanie 168

słodką bitą śmietaną. SKŁADNIKI: (na dwa desery) 200 ml szampana lub wytrawnego wina musującego 2 łyżeczki żelatyny w proszku (+ 20 ml zimnej wody) 200-300 g truskawek skórka cytrynowa bita śmietana PRZYGOTOWANIE: Żelatynę wsypać do małego pojemnika zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W garnku podgrzać wodę i umieścić w niej pojemnik z żelatyną, rozpuścić zawartość i przestudzić. Odmierzyć szampana

Pyry na Gaz
Holiday Eggnog Martini just like grandma used to make 236

remember grandma vigorously shaking it in a vodka bottle until sugar dissolved and egg yolks became creamy and smooth. When she was done, she would pour a little bit of it in a shot glass, let me dip my finger in it and then taste it. God, it was a real treat! I loved it to death

Food Polka
Tort Chałwowy 396

Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową, czekoladą i wyjątkowym kremem chałwowym- całość pod pyszną pierzynką z czekolady i wiórków kokosowych, a w elemencie ozdoby wisienki i bita śmietana.Czujecie już ten pyszny smak?! Tort Chałwowy to mój ulubiony tort-i jestem pewna,że już pierwsza łyżeczka tej pyszności podbije również Wasze serca i kubki smakowe Tort praktycznie

Domowe Torty
Gulasz sojowo-paprykowy ze Smakounem, świąteczny jarmark 244

Protein steak The stew is very satiating and even better the next day. The post’s been waiting for publication since summer and it’s finally on (therefore a bit unseasonal and bell peppers as ingredients). In the photo with white buckwheat, Polish style gherkin and protein steak Smakoun brought from Czech Republic (made in Chech, also available in Poland

Qlinarnie i Qlinarnie
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 181

łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki Na stolnicę wysypujemy mąkę ( najlepiej ją przesiać przez sito ). Dodajemy jajka  i nieco wody. Wyrabiamy i zagniatamy  ciasto – powinno być twarde i „gumowate” ale dające się cienko wałkować. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i przesypujemy mąką. Po rozwałkowaniu pozostawiamy aby nieco przeschło – oczywiście jeśli mamy na to czas

Smaki Ewy
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 144

drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej. Tyle. Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy do mieszanki. Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 267

śniadaniu jako alkoholowa „mikstura” na kaca, zwana w języku angielskim „ Hair of the dog.” Uzupełnieniem skróconej nazwy jest zwrot „Hair of the dog that bit”, czyli „Włos psa, który nas ugryzł”. Oznacza to dokładnie to samo co wyrażenie „Klina klinem” w języku polskim . Ale dlaczego właśnie Bloody Mary jest idealnym

Jem więc Jestem
Krówka z jabłkami bez pieczenia 3834

Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek 5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 6. Herbatniki 7. Połowa jabłek 8. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 9. Herbatniki 10. Odłożona bita śmietana Można ozdobić startą czekoladą lub tak jak ja płatkami migdałowymi. Inspiracja: W kuchennym oknie

Kto ugości moich gości?
Torcik z Racuszków z Truskawkami i Bitą Śmietaną 158

smażę o średnicy około 15 centymetrów – usmażone układam na papierowym ręczniku aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiam do wystudzenia . Układanie torcików : Każdy torcik układam z 4 racuszków, racuszek-bita śmietana- truskawki, i tak każda warstwa. Torciki przed podaniem wstawiam do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny. Torciki z racuszków z truskawkami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszny Deser z Jagodami w Kremowym Puchu 171

kremowym puchu https://www.youtube.com/watch?v=mi0Vxn0p-rc Przygotowanie: Dobrze schłodzoną śmietanę wlewam do miski i przez chwilę ubijam mikserem samą. Następnie dodaję łyżkę cukru pudru i nadal ubijam tak żeby powstała bita śmietana. Teraz do drugiej miseczki daję serek homogenizowany, otartą skórkę z cytryn, cukier puder i dokładnie mieszając rózgą dodaję stopniowo sok z cytryny – cały czas mieszam rózgą aż składniki ładnie

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) 201

serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki bita śmietana:  660 ml śmietanki 30%   1 czubata łyżka żelatyny   1 czubata łyżeczka cukru waniliowego   2 łyżki cukru pudru   Składniki poncz: Sok z 1 cytryny

Sprawdzone przepisy kulinarne
Breakfast quinoa with caramelised pears and almonds. 128

another half of the sweetener. Put on the side. Breakfast quinoa is ready to eat! Place it in your favourite bowl, add 1 spoon of coconut milk, stir a bit, add pear and almonds on the top and enjoy! It tastes the best under the blanket

Fill The Bowl
Leśny Mech 254

zawdzięcza sporej ilości szpinaku, nie czuć go jednak w smaku i spokojnie zje je nawet osoba, która nie przepada za szpinakiem :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd.  Przepis pochodzi od Doroty . SKŁADNIKI Ciasto 300 g szpinaku (świeży lub mrożony

Złote przepisy