ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:186/409)

domowe gofry z truskawkami 142

masła, w temperaturze pokojowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo do podania: truskawki cukier puder bita śmietana rozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywno

Domowy Smak Jedzenia
Romantyzmu niedosyt i bazyliowy sernik. Z truskawkami 142

najzwyklejszego w świecie stalkera, a śledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się.  Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik z truskawkami. Choć już właściwie to powinno wystarczyć, aby wiele osób dostało niepowstrzymanego ślinotoku. Kiedy jednak dodam, że masa serowa ma niepowtarzalny, bazyliowo-limonkowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eton mess truskawkowy 620

kremówki 30%* bezy Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i rozgnieść widelcem. W szklanych przeźroczystych szklankach lub pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bita śmietana, rozgniecione truskawki. Deser podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. *Do kremówki nie dodajemy cukru pudru ponieważ bezy są słodkie

Ala piecze i gotuje
Tort podwójnie truskawkowy 107

więc jak najbardziej na torcik mężuś zasłużył, hi, hi. Jako, że truskawki tanieją można sobie pozwolić na ich kupno jeśli nie mamy swoich. Bo wiadomo, że biszkopt, truskawki i bita śmietana do zgrane trio. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 155

wiem że wielu z Was beza sprawia problem. Wtedy z pomocą przyjdzie gotowiec, który pod względem wykonania nie jest w żaden sposób tak straszny, jak dla niektórych samodzielne bicie białek.   Paczkę od Delecty dostałam w podziękowaniu za udział w konkursie kulinarnym – beza poszła do testów na pierwszy ogień. Byłam jej ciekawa z kilku powodów – używałam już gotowej bezy

Karo in the Kitchen
Ryżowy kaprys z truskawkami i karmelizowanym rabarbarem 141

cukru lub ksylitolu 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 100 ml wrzątku 25 g żelatyny skórka otarta z jednej pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Do przybrania: owoce, krystalizowane kwiaty, bita śmietana lub inne. Przygotowanie: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź.  Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z cukrem, skórką z pomarańczy i cynamonem, duś na małym

SzczyptaSmaQ
Kawa bananowa na zimno 150

porcje: 3 dojrzałe banany (jak ktoś woli bardziej intensywny smak kawy to 2) ok. 100 ml mleka kawa u mnie z ekspresu taka z 2 łyżeczek porcja bita śmietana do dekoracji Do pojemnika wlewam zimne mleka, dodaję zmrożone banany, miksuję blenderem, dolewam kawę i jeszcze raz miksuję. Gotową kawę przelewam do wysokich szklanek, dekoruję bitą śmietaną

kruche babeczki
Beza pavlova z bitą śmietaną i truskawkami 112

tylko ręczny mikser), ale było warto. Na koniec piana była tak sztywna, że trudno było ją rozprowadzić na papierze. W piekarniku pięknie wyrosła. Reszta była już prosta - bita śmietana z niewielką ilością cukru waniliowego, dojrzałe truskawki, listki świeżej mięty... efekt możecie podziwiać na zdjęciu! Czy mimo początkowej porażki zrobię ją ponownie? Tak! Tylko tym razem zanim zabiorę się

Kulinarne Inspiracje
8 urodziny Hani i 5 urodziny bloga :) 140

Czyli kupionym tortem a nawet dwoma kupionymi (jeden dla rodziny, drugi dla koleżanek). Ciasto i ciasteczka też były kupione. Na imprezie urodzinowej dla koleżanek był też popcorn i gofry, bita śmietana z syfonu, polewy i owoce. Wszystko zamówione, nie tknęłam w tym roku palcem!  O ile torcik pierwszy torcik miał być kupiony, bo wiedziałam, że nie zdążę, tak drugi

bistro mama
Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms 115

tender. Take out with slotted spoon and place on the plates. When the eggs are scrambled to your liking, add 2 tbsp light or heavy cream or a little bit of butter, and season with salt and pepper. Serve immediately over asparagus with crusty braid. Enjoy

karmelowy
Szaszłyczki owocowe. 127

owoce w naturalnej formie. Zaopatrzmy się w wielobarwny kosz owoców, paczkę patyczków i zestaw pomysłów na połączenia kolorów. Przygotujmy w kubkach kilka sosów do maczania naszych szaszłyczków: rozpuszczona czekolada, bita śmietana, krem karmelowy, mus truskawkowy... a może jogurt? Eksperymenty (mniej lub bardziej udane) to istota szaszłyczkowej zabawy :) Jakiś czas temu Marzena wspomniała o zbliżających się piłkarskich mistrzostwach i obiecała danie

zadanie-gotowanie
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 154

Ośmiornica w naszym domu gości dość często, czy to w postaci smażonych kąsków czy sałatki a dziś zagościła z bitą śmietaną. Bita śmietana jest tutaj z dodatkiem przyprawy Cafe de Paris, bardzo aromatycznej znakomicie nadającej się do aromatyzowania śmietany. Przyprawa Cafe de Paris to gotowa mieszanka ziół którą skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w Cafe de Paris w Genewie

Moje Małe Czarowanie
Omlet na słodko 172

mleka 2 łyżki mąki łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka cukru wanilinowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: owoce (u mnie jagody, brzoskwinie, maliny)- jesli macie mrożone wcześniej je rozmrozić bita śmietana: 250ml ubić z 1 łyżką cukru pudru sos malinowy : 3 łyżki malin + 1 łyżka masła+ płaska łyżka cukru pudru - podsmażyć do rozpuszczenia masła Przygotowanie: Jajka mleko dokładnie

Garnkowe fanaberie
Placuszki z serkiem waniliowym 93

Składniki: 200 g serka waniliowego homogenizowanego 2 jajka 75 ml mleka 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru kiwi bita śmietana W miseczce wymieszać serek waniliowy, żółtka i mleko. dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, olej i cukier. Całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać

Ewusiowe Smaki
Pancakesy owsiano-kokosowe 168

amerykańskie naleśniki, mniejsze i grubsze, ale właśnie to w nich najlepsze. Można je jeść z różnymi dodatkami. Popularny jest syrop klonowy, chociaż u nas, w Polsce, owoce i bita śmietana raczej ma pierwszeństwo. Teraz zaczyna się sezon wielu pysznych owoców, warto więc je wykorzystać jako uzupełnienie smaku tych małych cudeniek. Rzadko jadam pancakesy, ale teraz, gdy skomponowałam ten przepis, zmieni

Anioszek w kuchni