Bardzo smaczny, kremowy sernik z masą krówkową i czekoladą. Rozpływa się w ustach, jest pyszny. Wierzch zdobi bita śmietana polana kajmakiem i posypana poszatkowanymi orzeszkami. Sernik prosty w przygotowaniu i szybki, nie powinno być z nim problemu, nie jest za słodki. Będzie wspaniałym deserem na zbliżające się Święta. Polecam… (inspiracja z gazetki „Ciasta czytelników” 1/2016). Zapraszam na FILM
Mała Cukierenkaszklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1/2 małego banana 1 małe jajko szczypta soli olej do smażenia do podania - bita śmietana, ulubione małe owoce (np. jagody), plasterki bananów i mieszanka przypraw o smaku waniliowo-rumowym Przygotowanie: Do miski wlewamy szklankę kefiru maślanki, dodajemy jajko i mieszamy dokładnie np. widelcem. Następnie
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: * 100 g białej czekolady * 100 g masła * 180 cukru * 120 g mąki pszennej * 2 jajka * ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią * 1 szczypta soli * Dodatki do podania: świeże owoce, bita śmietana, sos żurawinowy, WYKONANIE: Masło roztapiamy w małym garnku, od razu ściągamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jajka, cukier i cukier z wanilią
Mohiellalatte Składniki: Kawa: 150 ml mleka espresso cukier (opcjonalnie) Mus gruszkowo-waniliowy: dojrzała gruszka pół szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Pół laski wanilii odrobina wody Do dekoracji: bita śmietana starta czekolada Tak duża ilość składników może nieco przerażać, ale naprawdę kawa jest prosta w przygotowaniu! Należy zacząć od przygotowania musu gruszkowo-waniliowego . Dokładnie obieramy gruszkę, wykrawamy gniazda nasienne
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 czubate łyżeczki cukru 2/3 szklanki zimnej wody mineralnej 2/3 szklanki mleka kilka kostek lodu lody śmietankowe bita śmietana starta czekolada SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kawę, cukier, wodę, mleko i kostki lodu energicznie wymieszać w shakerze. Kawę przelać do wysokiej szklanki, dodać lody. Udekorować bitą śmietaną i kruszoną czekoladą
Przepisy Kulinarnemasła 400 ml mleka 200 ml śmietanki 36% 1/2 aromatu waniliowego (całe op. 9 ml) 20 g żelatyny 1/2 szklanki gorącego mleka (do rozpuszczenia żelatyny) Do dekoracji: bita śmietana - gotowa(u mnie taka była na szybko) lub ukręcona z 100 ml kremówki ( i takę proponuję, żeby szybko nie klapła :)) PRZYGOTOWANIE Ciasteczka oreo rozkładamy na pół i przy pomocy noża usuwamy
Moje Kuchenne Rewelacjenerkowca (moczone w zimnej wodzie przez noc) 2 łyżki syropu klonowego sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 3/2 szklanki mleka kokosowego 120 g gorzkiej czekolady bita śmietana kokosowa do dekoracji świeże owoce Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: spód: daktyle blendujemy na gładką masę, orzechy blebdujemy na mąkę orzechową, dodajemy kakao, sól
Niezły Młynekzaczynam od zdjęć – tak, wiem, nie zawsze dobrze jest jeść oczami, ale w tym wypadku zdecydowanie to się sprawdziło. Ale po kolei: piękna czekoladowa rolada przekładana kremem, czyżby bita śmietana? wchodzę w to! a tu niespodzianka, Adam (na codzień kucharz) na swoim blogu pokazuje tylko dania roślinne. Nie mogłam wyjść z podziwu przeglądając kolejne desery, bo to jest naprawdę
Ciastkozercycuntry Cytrynka z jabłkiem Ciasto grysikowe z truskawkami Ciasto adwokat- bez pieczenia Sernik na zimno z truskawkami Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik z musem truskawkowym 3 bit Ciasto bananowe Jabłecznik z bitą śmietaną
Aga w kuchniłyżeczka suszonych drożdży Dr.Oetker 1 marchewka 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego Szczypta soli Duża szczypta cynamonu 2 łyżki oleju do natłuszczenia patelni Dodatki: Bita śmietana Świeże pomarańcze Sos toffi Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, miksujemy z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy jogurt nie przerywając miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże oraz startą
Wanilia i Kardamondeser jest dosyć kaloryczny więc i porcja według mnie wystarczająca. Do deseru wykorzystałam Advokaat Dalkowski. Składniki: 100 ml kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko Advokaat Dalkowski bita śmietana w sprayu kuleczki ozdobne Przygotowanie: Kremówka doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Chwilkę pozostawić i dokładnie rozmieszać. Mikserem miksować około 30 sekund. Wbić
Ala piecze i gotujeczekoladową serową: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 25 g czekolady gorzkiej ziarenka z 1/2 laski wanilli 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: bita śmietana do dekoracji płatki czekoladowe do dekoracji wykonanie: Czekoladę deserową i gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Serek mascarpone
Domowy Smak Jedzeniaszklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 4 pełne łyżeczki kakao (do wypieków) 1 jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka 10 łyżeczek jagód bita śmietana truskawkowa posypka Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 4 łyżeczki kakao (do wypieków, ciemne) oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem
Słodkie okruszkikremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną bita śmietaną. Przed podaniem tortu kiwi obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSprawdźcie wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie upieczone i nie będzie zakalca :) masa: śmietanę ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając cukier puder, aż powstanie idealna bita śmietana. Dodajemy pokruszoną bezę i mieszamy drewnianą łyżką, bardzo delikatnie. Biszkopt przecinamy na pół, na dolny placek wykładamy połowę masy, układamy górny placek i wygładzamy drugą połową masy. Ciasto
Niezły Młynek