masła, w temperaturze pokojowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo do podania: truskawki cukier puder bita śmietana rozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak Jedzenianajzwyklejszego w świecie stalkera, a śledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się. Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik z truskawkami. Choć już właściwie to powinno wystarczyć, aby wiele osób dostało niepowstrzymanego ślinotoku. Kiedy jednak dodam, że masa serowa ma niepowtarzalny, bazyliowo-limonkowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremówki 30%* bezy Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i rozgnieść widelcem. W szklanych przeźroczystych szklankach lub pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bita śmietana, rozgniecione truskawki. Deser podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. *Do kremówki nie dodajemy cukru pudru ponieważ bezy są słodkie
Ala piecze i gotujewięc jak najbardziej na torcik mężuś zasłużył, hi, hi. Jako, że truskawki tanieją można sobie pozwolić na ich kupno jeśli nie mamy swoich. Bo wiadomo, że biszkopt, truskawki i bita śmietana do zgrane trio. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwiem że wielu z Was beza sprawia problem. Wtedy z pomocą przyjdzie gotowiec, który pod względem wykonania nie jest w żaden sposób tak straszny, jak dla niektórych samodzielne bicie białek. Paczkę od Delecty dostałam w podziękowaniu za udział w konkursie kulinarnym – beza poszła do testów na pierwszy ogień. Byłam jej ciekawa z kilku powodów – używałam już gotowej bezy
Karo in the Kitchencukru lub ksylitolu 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 100 ml wrzątku 25 g żelatyny skórka otarta z jednej pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu Do przybrania: owoce, krystalizowane kwiaty, bita śmietana lub inne. Przygotowanie: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudź. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z cukrem, skórką z pomarańczy i cynamonem, duś na małym
SzczyptaSmaQporcje: 3 dojrzałe banany (jak ktoś woli bardziej intensywny smak kawy to 2) ok. 100 ml mleka kawa u mnie z ekspresu taka z 2 łyżeczek porcja bita śmietana do dekoracji Do pojemnika wlewam zimne mleka, dodaję zmrożone banany, miksuję blenderem, dolewam kawę i jeszcze raz miksuję. Gotową kawę przelewam do wysokich szklanek, dekoruję bitą śmietaną
kruche babeczkitylko ręczny mikser), ale było warto. Na koniec piana była tak sztywna, że trudno było ją rozprowadzić na papierze. W piekarniku pięknie wyrosła. Reszta była już prosta - bita śmietana z niewielką ilością cukru waniliowego, dojrzałe truskawki, listki świeżej mięty... efekt możecie podziwiać na zdjęciu! Czy mimo początkowej porażki zrobię ją ponownie? Tak! Tylko tym razem zanim zabiorę się
Kulinarne InspiracjeCzyli kupionym tortem a nawet dwoma kupionymi (jeden dla rodziny, drugi dla koleżanek). Ciasto i ciasteczka też były kupione. Na imprezie urodzinowej dla koleżanek był też popcorn i gofry, bita śmietana z syfonu, polewy i owoce. Wszystko zamówione, nie tknęłam w tym roku palcem! O ile torcik pierwszy torcik miał być kupiony, bo wiedziałam, że nie zdążę, tak drugi
bistro mamatender. Take out with slotted spoon and place on the plates. When the eggs are scrambled to your liking, add 2 tbsp light or heavy cream or a little bit of butter, and season with salt and pepper. Serve immediately over asparagus with crusty braid. Enjoy
karmelowyowoce w naturalnej formie. Zaopatrzmy się w wielobarwny kosz owoców, paczkę patyczków i zestaw pomysłów na połączenia kolorów. Przygotujmy w kubkach kilka sosów do maczania naszych szaszłyczków: rozpuszczona czekolada, bita śmietana, krem karmelowy, mus truskawkowy... a może jogurt? Eksperymenty (mniej lub bardziej udane) to istota szaszłyczkowej zabawy :) Jakiś czas temu Marzena wspomniała o zbliżających się piłkarskich mistrzostwach i obiecała danie
zadanie-gotowanieOśmiornica w naszym domu gości dość często, czy to w postaci smażonych kąsków czy sałatki a dziś zagościła z bitą śmietaną. Bita śmietana jest tutaj z dodatkiem przyprawy Cafe de Paris, bardzo aromatycznej znakomicie nadającej się do aromatyzowania śmietany. Przyprawa Cafe de Paris to gotowa mieszanka ziół którą skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w Cafe de Paris w Genewie
Moje Małe Czarowaniemleka 2 łyżki mąki łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka cukru wanilinowego płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: owoce (u mnie jagody, brzoskwinie, maliny)- jesli macie mrożone wcześniej je rozmrozić bita śmietana: 250ml ubić z 1 łyżką cukru pudru sos malinowy : 3 łyżki malin + 1 łyżka masła+ płaska łyżka cukru pudru - podsmażyć do rozpuszczenia masła Przygotowanie: Jajka mleko dokładnie
Garnkowe fanaberieSkładniki: 200 g serka waniliowego homogenizowanego 2 jajka 75 ml mleka 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru kiwi bita śmietana W miseczce wymieszać serek waniliowy, żółtka i mleko. dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, olej i cukier. Całość zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać
Ewusiowe Smakiamerykańskie naleśniki, mniejsze i grubsze, ale właśnie to w nich najlepsze. Można je jeść z różnymi dodatkami. Popularny jest syrop klonowy, chociaż u nas, w Polsce, owoce i bita śmietana raczej ma pierwszeństwo. Teraz zaczyna się sezon wielu pysznych owoców, warto więc je wykorzystać jako uzupełnienie smaku tych małych cudeniek. Rzadko jadam pancakesy, ale teraz, gdy skomponowałam ten przepis, zmieni
Anioszek w kuchni