ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:180/409)

Pumpkin pie with cranberries (ciasto dyniowe z żurawiną) | dietetyczne 163

przygotowanie. Po wczorajszych plackach z dyni  , czas na ciasto dniowe. Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :) Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie zdecydowanie ciekawsza. Posmak dyni jest delikatny, ciasto jest zwarte, wilgotnawe, z lekką słodyczą żurawiny. Ma jeden, jedyny minus.. znika w oka mgnieniu. Składniki

Czarnawisienka
Gorąca czekolada 167

takie paskudne, zimne, jesienne dni, jak dzisiaj.  1,5 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub wg uznania) trochę ponad pół szklanki kakao opcjonalnie : szczypta chilli w proszku, bita śmietana Do garnka na małym ogniu wlewamy wodę i kakao, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kakaa, a następnie dodajemy cukier. Cały czas mieszając, jeszcze chwile gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia

Pora na pora
Gorąca czekolada 167

takie paskudne, zimne, jesienne dni, jak dzisiaj.  1,5 szklanki wody 2/3 szklanki cukru (lub wg uznania) trochę ponad pół szklanki kakao opcjonalnie : szczypta chilli w proszku, bita śmietana Do garnka na małym ogniu wlewamy wodę i kakao, mieszamy do momentu rozpuszczenia się kakaa, a następnie dodajemy cukier. Cały czas mieszając, jeszcze chwile gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia

Pora na pora
sernik Śpiącej Królewny (gotowany, na biszkopcie) 275

wiaderka) 4 jajka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 2 opakowania różowej galaretki 20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem  bita śmietana do dekoracji Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier następnie dodawać po żółtku. Dodać odrobinę barwnika, żeby kolor nie był zbyt mocny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Błyskawiczny piątek - Kawa Oreo 108

wolne ten może sobie zrobić przepyszną kawę. Pyszna, delikatna i z bitą śmietaną. Polecam! Składniki : * filiżanka ulubionej kawy * pół szklanki mleka * 3 ciastka Oreo * łyżeczka cukru trzcinowego * bita śmietana * ciastko Oreo do dekoracji Przygotowanie : Kawę przelać do szklanki bądź kubka. Posłodzić. Mleko podgrzać, zmiksować razem z ciastkami. Przelać do kawy. Udekorować bitą śmietaną i rozkruszonym ciasteczkiem Oreo

Magiczne Życie Marty
3Bit po mojemu 326

Dziś mam dla Was propozycję na moja wersję znanego 3Bit. Szybko się robi, nie trzeba używać piekarnika, ale niestety długo się czeka bo najlepiej wstawić do lodówki na całą noc. Ale skoro w nocy śpicie to chyba dacie radę i zaczekacie na to pyszne ciacho bez pieczenia. A do ciacha świetnie się sprawdzi lampka wina Monte Santi . Takie winko

Ewa w kuchni
Szkocki trifle. 139

farm, a whisky - wiadomo - duma narodowa! Może nie taka jak Irn Bru, ale zawsze ;) Ten mocny akcent alkoholowo-malinowy nadaje charakter  deserowi. Łagodny i jedwabisty custard oraz lekka bita śmietana zyskują kontrapunkt, a całość staje się pełniejsza i ciekawsza. Żeby było jeszcze bardziej szkocko, można by biszkopty zastąpić pokruszonym shortbreadem. Być może następnym razem spróbuję takiej właśnie  wersji

zadanie-gotowanie
Domowy kopiec kreta 300

szklanki mąki 100 g masła 4 łyżki stołowe kakao 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego   Składniki bita śmietana : 500 ml schłodzonej śmietany 50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej 1 czubata łyżka żelatyny 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru   Składniki do nasączania : Normal

Sprawdzone przepisy kulinarne
Rozgrzewające korzenne kakao na chłodne wieczory 158

pewno będzie udany Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżka ciemnego naturalnego kakao (u mnie z eSłoneczko ) dodatkowo: bita śmietana i czekoladowe groszki *u mnie przyprawa korzenna sporządzona z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu

Słodkie okruszki
KAWA ORZECHOWA 149

września - Światowy Dzień Kawy Składniki: (na 1 porcję kawy) 100 ml mleka espresso lub kawa rozpuszczalna 1 - 2 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku orzechowym bita śmietana w spray`u 2-3 orzechy laskowe Przygotowanie Orzechy laskowe rozgnieść i na suchej patelni zrumienić na złoty kolor. Mleko spienić i dodać kawę espresso. Na koniec wlać syrop barmański o smaku orzechowym. Wierzch

Ciastka - domowe słodkości
MOJE HOBBY - MOJA PASJA 136

bardziej obfitych kształtach", ale co mi tam, raz się żyje :p Moje hobby, moja pasja :) Wszystko zaczęło się zupełnie niewinnie, od tego za co dała bym się pokroić. Beza, bita śmietana i owoce. Moje ulubione torty bezowe robiłam dla swoich najbliższych, do czasu, aż poprosiła mnie o taki koleżanka z pracy. No i tak się właśnie zaczęło, mile połechtana komplementami

Kuchnia w opałach
GOFRY 156

pomocą chochli rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry smażyć około 2 -3 minut na złoty kolor. Studzić na kratce.  Do gofrów pasują takie dodatki jak: świeże owoce, bita śmietana, dżem, musy, czy cukier puder

Ciastka - domowe słodkości
Top Chef Masters czyli warsztaty z Witem Szychowskim 142

warsztatach przygotowałam cztery dania, które nawiązywały do smaków i kolorów jesieni: 1. Makrela/ogórek/winogrona/chrzan/musztardowiec. 2. Kalafior/kiełbasa/koźlarze/werbena/orzechy laskowe. 3. Sandacz/kiszona kapusta/omlet tamago/siemię lniane. 4. Bita śmietana z tonką/ogórek/winogrona/migdały. Wszystkie dania okazały się strzałem w dziesiątkę i wielką, smakową niespodzianką. Zainspirowały mnie do dalszych eksperymentów w kuchni i śmiałego łączenia smaków

Kuchnia Bon Appetit
Buckwheat gluten free bread for the lazy ones :) 174

into a bowl and add the water  Cover with some cloth and leave for 24-48 h. During this time groats should start to sprout and ferment a bit When you see that it's fermenting it is time to baking :) (sprouting and fermented grains are easier to digest because they have less phytic acid) Put everything into

pyszne zdrowości
Mrożona kawa z wiśniami na spodzie i mleczną pianką. 261

wykonania Inki by każdy mógł się poczęstować (moje dzieci bardzo lubią). Na spód włożyłam wiśnie w gęstym syropie a zaś na wierzchu znajdziemy piankę mleczną, tak gęstą niczym bita śmietana. Składniki na 2 szklanki: garść wiśni bez pestek (mogą być mrożone, trzeba rozmrozić) garść brązowego cukru 2 łyżeczki Inki klasycznej 200 ml wody 200 ml zimnego mleka 3,2% laska

Poezja Smaków - blog kulinarny